Capitolul v - FINANŢAREA COMUNITARĂ - Regulamentul 765/09-iul-2008 de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93

Acte UE

Jurnalul Oficial 218L

În vigoare
Versiune de la: 16 Iulie 2021
CAPITOLUL V:FINANŢAREA COMUNITARĂ
Art. 31: Organismul care urmăreşte un obiectiv de interes european general
Organismul recunoscut în temeiul articolului 14 este considerat un organism care urmăreşte un obiectiv de interes european general, în înţelesul articolului 162 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002 al Comisiei din 23 decembrie 2002 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 (1).
(1)JO L 357, 31.12.2002, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 478/2007 (JO L 111, 28.4.2007, P - 13).
Art. 32: Activităţi eligibile pentru finanţarea comunitară
(1)Comunitatea poate finanţa următoarele activităţi în legătură cu aplicarea prezentului regulament:
a)producerea şi revizuirea schemelor sectoriale de acreditare menţionate la articolul 13 alineatul (3);
b)activităţile secretariatului organismului recunoscut în temeiul articolului 14, de exemplu coordonarea activităţilor de acreditare, procesarea lucrărilor tehnice referitoare la operarea sistemului de evaluare la nivel de omologi, furnizarea de informaţii părţilor interesate şi participarea organismului la activităţile organizaţiilor internaţionale din domeniul acreditării;
c)întocmirea şi actualizarea contribuţiilor la orientările generale din domeniul acreditării, notificarea Comisiei cu privire la organismele de evaluare a conformităţii şi evaluarea conformităţii;

d)[textul din Art. 32, alin. (1), litera D. din capitolul V a fost abrogat la 16-iul-2021 de Art. 39, alin. (B) din capitolul X din Regulamentul 1020/20-iun-2019]
e)[textul din Art. 32, alin. (1), litera E. din capitolul V a fost abrogat la 16-iul-2021 de Art. 39, alin. (B) din capitolul X din Regulamentul 1020/20-iun-2019]
f)efectuarea de activităţi preliminare sau auxiliare referitoare la punerea în aplicare a activităţilor de evaluare a conformităţii, de metrologie şi de acreditare în legătură cu punerea în aplicare a legislaţiei comunitare, de exemplu studii, programe, evaluări, orientări, analize comparative, vizite comune, activităţi de cercetare, dezvoltarea şi întreţinerea bazelor de date, activităţi de instruire, lucrări de laborator, teste de competenţă, teste între laboratoare şi activităţi de evaluare a conformităţii;

g)activităţi realizate în cadrul programelor de asistenţă tehnică, cooperare cu ţări terţe şi promovarea şi consolidarea politicilor şi sistemelor europene de evaluare a conformităţii şi de acreditare, între părţile interesate din cadrul Comunităţii şi la nivel internaţional.

(2)Activităţile menţionate la alineatul 1 litera (a) sunt eligibile pentru finanţare comunitară numai în cazul în care comitetul instituit conform articolului 5 din Directiva 98/34/CE a fost consultat cu privire la cererile care urmează să fie înaintate organismului recunoscut în temeiul articolului 14 din prezentul regulament.
Art. 33: Organisme eligibile pentru finanţarea comunitară
Finanţarea comunitară poate fi acordată organismului recunoscut în temeiul articolului 14 pentru punerea în practică a activităţilor prevăzute la articolul 32.
Totuşi, finanţarea comunitară poate fi acordată şi altor organisme pentru desfăşurarea activităţilor descrise la articolul 32, cu excepţia celor menţionate la alineatul 1 literele (a) şi (b) al respectivului articol.
Art. 34: Finanţarea
Sumele alocate pentru activităţile menţionate de prezentul regulament vor fi stabilite anual de către autoritatea bugetară, în limitele cadrului financiar în vigoare.
Art. 35: Modalităţi de finanţare
(1)Finanţarea comunitară se acordă:
a)fără o cerere de propuneri, organismului recunoscut în temeiul articolului 14 pentru desfăşurarea activităţilor menţionate la articolul 32 alineatul (1) literele (a)-(g), pentru care pot fi acordate subvenţii în conformitate cu regulamentul financiar;
b)sub forma unor subvenţii în urma unei cereri de propuneri, sau prin proceduri de achiziţii publice, altor organisme, pentru realizarea activităţilor menţionate la articolul 32 alineatul (1) literele (c)-(g).
(2)Activităţile secretariatului organismului recunoscut în conformitate cu articolul 14, menţionate la articolul 32 alineatul (1) litera (b), pot fi finanţate pe baza unor subvenţii de funcţionare. În cazul reînnoirii, subvenţiile pentru funcţionare nu sunt reduse automat.
(3)Acordurile de subvenţionare pot autoriza finanţarea forfetară a costurilor generale ale beneficiarului cu până la 10 % din totalul eligibil al costurilor directe ale acţiunilor, cu excepţia cazurilor în care costurile indirecte ale beneficiarului sunt acoperite printr-o subvenţie de funcţionare finanţată din bugetul comunitar.
(4)Obiectivele comune de cooperare şi condiţiile administrative şi financiare referitoare la subvenţiile acordate organismului recunoscut în conformitate cu articolul 14 pot fi definite într-un acord cadru de parteneriat semnat de Comisie şi de organismul respectiv, conform regulamentului financiar şi Regulamentului (CE, Euratom) nr. 2342/2002. Parlamentul European şi Consiliul sunt informate cu privire la încheierea acestui acord.
Art. 36: Gestiunea şi monitorizarea
(1)Sumele alocate stabilite de către autoritatea bugetară pentru finanţarea activităţilor de evaluare a conformităţii, de acreditare şi de supraveghere a pieţei pot acoperi, de asemenea, cheltuielile administrative referitoare la acţiuni care implică pregătirea, monitorizarea, inspectarea, auditarea şi evaluarea, necesare în mod direct pentru atingerea obiectivelor prezentului regulament şi, în special, studii, întruniri, activităţi de informare şi publicare, cheltuieli referitoare la reţelele informatice pentru schimbul de informaţii şi orice alte cheltuieli pentru asistenţă administrativă şi tehnică pe care Comisia le poate utiliza pentru activităţile de evaluare a conformităţii şi de acreditare.
(2)Comisia analizează relevanţa activităţilor de evaluare a conformităţii, de acreditare şi de supraveghere a pieţei care beneficiază de finanţare comunitară prin prisma cerinţelor politicilor şi ale legislaţiei comunitare şi informează Parlamentul European şi Consiliul cu privire la rezultatul respectivei evaluări până la 1 ianuarie 2013 şi ulterior o dată la cinci ani.
Art. 37: Protejarea intereselor financiare ale Comunităţii
(1)Comisia se asigură că, atunci când acţiunile finanţate în temeiul prezentului regulament sunt puse în aplicare, interesele financiare ale Comunităţii sunt protejate prin aplicarea de măsuri preventive împotriva fraudei, corupţiei şi altor activităţi ilegale, prin controale efective şi prin recuperarea oricăror sume achitate în mod necuvenit şi, în cazul în care sunt detectate nereguli, prin aplicarea de sancţiuni efective, proporţionale şi cu efect de descurajare, în conformitate cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului din 18 decembrie 1995 privind protecţia intereselor financiare ale Comunităţilor Europene (1), Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele şi inspecţiile la faţa locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităţilor Europene împotriva fraudei şi a altor abateri (2) şi Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 mai 1999 privind investigaţiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) (3).
(1)JO L 312, 23.12.1995, p. 1.
(2)JO L 292, 15.11.1996, p. 2.
(3)JOL 136, 31.5.1999, p. 1.
(2)Pentru acţiunile comunitare finanţate în temeiul prezentului regulament, noţiunea de neregulă menţionată la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2988/95
Înseamnă orice încălcare a unei dispoziţii de drept comunitar, sau orice încălcare a unei obligaţii contractuale, rezultate în urma unei acţiuni sau a unei omisiuni din partea unui operator economic, care are sau ar avea ca efect prejudicierea bugetului general al Uniunii Europene sau a bugetelor gestionate de către aceasta, din cauza unei cheltuieli nejustificate.
(3)Orice acorduri sau contracte ce decurg din prezentul regulament prevăd monitorizarea şi controale financiare efectuate de către Comisie sau de către oricare dintre reprezentanţii săi autorizaţi, precum şi audituri efectuate de Curtea de Conturi, aceste activităţi putând fi desfăşurate la faţa locului, dacă este necesar.