Titlul iv - CERINŢELE SPECIFICE ŞI FRECVENŢA MINIMĂ UNIFORMĂ A CONTROALELOR OFICIALE ASUPRA LAPTELUI CRUD, COLOSTRULUI, PRODUSELOR LACTATE ŞI PRODUSELOR PE BAZĂ DE COLOSTRU, DUPĂ CUM ESTE NECESAR PENTRU A RĂSPUNDE LA PERICOLELE ŞI RISCURILE UNIFORME RECUNOSCUTE - Regulamentul 627/15-mar-2019 de stabilire a unor modalităţi practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce priveşte controalele oficiale

Acte UE

Jurnalul Oficial 131L

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
TITLUL IV:CERINŢELE SPECIFICE ŞI FRECVENŢA MINIMĂ UNIFORMĂ A CONTROALELOR OFICIALE ASUPRA LAPTELUI CRUD, COLOSTRULUI, PRODUSELOR LACTATE ŞI PRODUSELOR PE BAZĂ DE COLOSTRU, DUPĂ CUM ESTE NECESAR PENTRU A RĂSPUNDE LA PERICOLELE ŞI RISCURILE UNIFORME RECUNOSCUTE
Art. 49: Controlarea exploataţiilor care produc lapte şi colostru
1.Medicul veterinar oficial verifică respectarea cerinţelor de sănătate pentru producţia de lapte crud şi de colostru prevăzute în secţiunea IX capitolul I partea I din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004. În special, medicul veterinar oficial verifică:
(a)starea de sănătate a animalelor;
(b)absenţa utilizării substanţelor farmacologic active interzise sau neautorizate; şi
(c)dacă prezenţa posibilă a reziduurilor de substanţe farmacologic active autorizate, pesticide sau contaminanţi depăşeşte nivelurile stabilite în Regulamentul (UE) nr. 37/2010, Regulamentul (CE) nr. 396/2005 sau Regulamentul (CE) m 1881/2006.
2.Controalele oficiale prevăzute la alineatul (1) se pot desfăşura odată cu controalele sanitar-veterinare efectuate în temeiul dispoziţiilor Uniunii privind sănătatea animală sau umană sau bunăstarea animalelor.
3.În cazul în care există motive de a suspecta că nu sunt respectate cerinţele de sănătate animală prevăzute la alineatul (1), medicul veterinar oficial verifică starea generală de sănătate a animalelor.
4.Exploataţiile care produc lapte şi colostru fac obiectul unor controale oficiale efectuate de autorităţile competente pentru a verifica respectarea cerinţelor de igienă stabilite în secţiunea IX capitolul I partea II din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004. Aceste controale pot consta în inspecţii şi monitorizarea controalelor efectuate de organizaţiile profesionale. În cazul în care se dovedeşte că nu există condiţii adecvate de igienă, autorităţile competente verifică dacă se adoptă măsurile adecvate pentru remedierea situaţiei.
Art. 50: Controlul laptelui şi al colostrului
1.În cazul laptelui crud şi al colostrului, autorităţile competente monitorizează controalele efectuate în conformitate cu secţiunea IX capitolul I partea III din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004. Atunci când se utilizează testele, autorităţile competente utilizează metodele analitice prevăzute în anexa III la prezentul regulament pentru a verifica respectarea limitelor stabilite pentru laptele crud şi colostru în secţiunea IX capitolul I partea III din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004.
2.În cazul în care operatorul din sectorul alimentar al exploataţiei de producţie nu a remediat situaţia în termen de trei luni de la prima notificare către autorităţile competente cu privire la nerespectarea criteriilor privind conţinutul de germeni şi/sau de celule somatice pentru laptele crud şi colostru, autorităţile verifică dacă:
(a)livrarea laptelui crud şi a colostrului din exploataţia de producţie este suspendată, sau
(b)laptele crud şi colostrul trebuie să facă obiectul unor cerinţe privind tratamentul şi utilizarea acestora, necesare pentru protejarea sănătăţii umane în conformitate cu o autorizaţie specifică sau cu instrucţiuni generale din partea autorităţilor competente.
Suspendarea sau cerinţele respective sunt menţinute în vigoare de către autorităţile competente până în momentul în care operatorul din sectorul alimentar dovedeşte că laptele crud şi colostrul îndeplinesc din nou criteriile.
3.Autorităţile competente utilizează metodele analitice prevăzute în anexa III la prezentul regulament pentru a verifica aplicarea corespunzătoare a procesului de pasteurizare la produsele lactate în conformitate cu secţiunea IX capitolul II partea II din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004.