Art. 50. - Art. 50: Controlul laptelui şi al colostrului - Regulamentul 627/15-mar-2019 de stabilire a unor modalităţi practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce priveşte controalele oficiale

Acte UE

Jurnalul Oficial 131L

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Art. 50: Controlul laptelui şi al colostrului
1.În cazul laptelui crud şi al colostrului, autorităţile competente monitorizează controalele efectuate în conformitate cu secţiunea IX capitolul I partea III din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004. Atunci când se utilizează testele, autorităţile competente utilizează metodele analitice prevăzute în anexa III la prezentul regulament pentru a verifica respectarea limitelor stabilite pentru laptele crud şi colostru în secţiunea IX capitolul I partea III din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004.
2.În cazul în care operatorul din sectorul alimentar al exploataţiei de producţie nu a remediat situaţia în termen de trei luni de la prima notificare către autorităţile competente cu privire la nerespectarea criteriilor privind conţinutul de germeni şi/sau de celule somatice pentru laptele crud şi colostru, autorităţile verifică dacă:
(a)livrarea laptelui crud şi a colostrului din exploataţia de producţie este suspendată, sau
(b)laptele crud şi colostrul trebuie să facă obiectul unor cerinţe privind tratamentul şi utilizarea acestora, necesare pentru protejarea sănătăţii umane în conformitate cu o autorizaţie specifică sau cu instrucţiuni generale din partea autorităţilor competente.
Suspendarea sau cerinţele respective sunt menţinute în vigoare de către autorităţile competente până în momentul în care operatorul din sectorul alimentar dovedeşte că laptele crud şi colostrul îndeplinesc din nou criteriile.
3.Autorităţile competente utilizează metodele analitice prevăzute în anexa III la prezentul regulament pentru a verifica aplicarea corespunzătoare a procesului de pasteurizare la produsele lactate în conformitate cu secţiunea IX capitolul II partea II din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004.