Regulamentul 435/27-feb-2023 de modificare a Regulamentului (UE) 2021/241 în ceea ce priveşte capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare şi rezilienţă şi de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1303/2013, (UE) 2021/1060 şi (UE) 2021/1755 şi a Directivei 2003/87/CE

Acte UE

Jurnalul Oficial 63L

În vigoare
Versiune de la: 28 Februarie 2023
Regulamentul 435/27-feb-2023 de modificare a Regulamentului (UE) 2021/241 în ceea ce priveşte capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare şi rezilienţă şi de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1303/2013, (UE) 2021/1060 şi (UE) 2021/1755 şi a Directivei 2003/87/CE
Dată act: 27-feb-2023
Emitent: Consiliul Uniunii Europene;Parlamentul European
PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în special articolul 175 al treilea paragraf, articolul 177 primul paragraf, articolul 192 alineatul (1), articolul 194 alineatul (2) şi articolul 322 alineatul (1),
având în vedere propunerea Comisiei Europene,
după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naţionale,
având în vedere avizul Comitetului Economic şi Social European (1),
(1)JO C 486, 21.12.2022, p. 185.
după consultarea Comitetului Regiunilor,
având în vedere avizul Curţii de Conturi (2),
(2)JO C 333, 1.9.2022, p. 5.
hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (3),
(3)Poziţia Parlamentului European din 14 februarie 2023 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) şi decizia Consiliului din 21 februarie 2023.
întrucât:
(1)De la adoptarea Regulamentului (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului (4), care a instituit Mecanismul de redresare şi rezilienţă (denumit în continuare "mecanismul"), evenimentele geopolitice fără precedent declanşate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care au agravat în mod direct şi indirect consecinţele crizei provocate de pandemia de COVID-19, au afectat în mod considerabil societatea şi economia Uniunii, populaţia sa, precum şi coeziunea sa economică, socială şi teritorială. În special, este mai clar ca niciodată faptul că securitatea energetică a Uniunii, precum şi independenţa sa energetică sunt indispensabile pentru o redresare de succes, durabilă şi incluzivă de pe urma crizei provocate de pandemia de COVID-19, dat fiind că acestea reprezintă totodată factori majori care contribuie la rezilienţa economiei Uniunii.
(4)Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă (JO L 57, 18.2.2021, p. 17).
(2)Având în vedere legăturile directe existente între o redresare durabilă, consolidarea rezilienţei Uniunii şi securitatea energetică a acesteia, reducerea dependenţei Uniunii de combustibilii fosili, îndeosebi cei proveniţi din Rusia, precum şi rolul pe care Uniunea îl are pentru o tranziţie justă şi incluzivă, mecanismul este un instrument adecvat pentru a contribui la răspunsul Uniunii la încercările respective nou-apărute. Acest lucru este valabil şi din perspectiva legislaţiei Uniunii în domeniul climei şi al mediului şi a angajamentelor internaţionale ale Uniunii, în special a Acordului de la Paris adoptat în temeiul Convenţiei-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (5).
(5)JO L 282, 19.10.2016, p. 4.
(3)Prin Declaraţia de la Versailles din 10 şi 11 martie 2022, şefii de stat şi de guvern au invitat Comisia să propună, până la sfârşitul lunii mai a aceluiaşi an, un plan REPowerEU de eliminare treptată a dependenţei Uniunii de importurile de combustibili fosili din Rusia, invitaţie care a fost ulterior reiterată în concluziile Consiliului European din 24 şi 25 martie 2022. Respectivul obiectiv ar trebui să fie atins cu mult înainte de anul 2030, într-un mod care să fie în concordanţă cu Pactul verde european, prevăzut în Comunicarea Comisiei din 11 decembrie 2019 şi cu obiectivele climatice pentru 2030 şi 2050 consacrate în Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European şi al Consiliului (6).
(6)Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European şi al Consiliului din 30 iunie 2021 de instituire a cadrului pentru realizarea neutralităţii climatice şi de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 401/2009 şi (UE) 2018/1999 ("Legea europeană a climei") (JO L 243, 9.7.2021, p. 1).
(4)Capacitatea mecanismului de a sprijini reformele şi investiţiile dedicate diversificării aprovizionării cu energie, în special în cazul combustibililor fosili, precum şi pentru a spori rezilienţa, securitatea şi sustenabilitatea sistemului energetic al Uniunii, contribuind astfel la asigurarea unor preţuri accesibile la energie şi consolidând autonomia strategică a Uniunii alături de o economie deschisă, ar trebui să fie consolidată. Pentru a îndeplini respectivele obiective, este necesar ca Uniunea să sporească eficienţa energetică şi fiabilitatea şi rezilienţa reţelelor de transport şi de distribuţie, să promoveze flexibilitatea sistemului, să reducă la minimum congestiile, inclusiv prin creşterea capacităţii reţelelor şi a capacităţii de stocare a energiei electrice, să promoveze digitalizarea, şi să asigure lanţuri de aprovizionare reziliente, securitatea cibernetică şi protecţia tuturor infrastructurilor, precum şi adaptarea tuturor infrastructurilor la schimbările climatice, reducând în acelaşi timp dependenţele energetice strategice.
(5)Pentru a maximiza complementaritatea, consecvenţa şi coerenţa politicilor şi acţiunilor întreprinse de Uniune şi de statele membre în vederea promovării independenţei, securităţii şi sustenabilităţii aprovizionării cu energie a Uniunii, reformele şi investiţiile respective legate de energie ar trebui prevăzute într-un capitol dedicat REPowerEU din cadrul planurilor de redresare şi rezilienţă.
(6)Tranziţia efectivă către energia verde şi reducerea rapidă a dependenţei de energia din combustibilii fosili într-un mod incluziv necesită măsuri de stimulare a eficienţei energetice şi a economiilor de energie pentru clădiri şi pentru infrastructurile energetice critice aferente şi de decarbonizare mai rapidă a sectoarelor industriale. Este imperativ să crească rapid investiţiile în măsuri de eficienţă energetică, cum ar fi adoptarea de soluţii de încălzire şi de răcire durabile şi eficiente, care să constituie o modalitate eficace de a aborda unele dintre cele mai presante probleme legate de aprovizionarea cu energie şi de costul energiei. Prin urmare, ar trebui să se acorde sprijin şi pentru reformele şi investiţiile menite să sporească eficienţa energetică, să decarbonizeze industria, inclusiv prin utilizarea combustibililor cu emisii scăzute de dioxid de carbon, cum ar fi hidrogenul cu emisii scăzute de dioxid de carbon, prin adoptarea hidrogenului din surse regenerabile şi a altor combustibili din surse regenerabile de origine nebiologică şi prin creşterea economiilor de energie la nivelul statelor membre, în conformitate cu obiectivele Uniunii în materie de energie şi climă şi cu cadrul juridic al Uniunii. Comisia ar trebui în special să încurajeze statele membre să includă în capitolele lor privind REPowerEU măsuri de sprijinire a decarbonizării industriei.
(7)Se estimează că eliminarea treptată a dependenţei de importurile de combustibili fosili din Rusia va duce la o reducere a dependenţei energetice globale a Uniunii. Capitolele privind REPowerEU ar trebui să contribuie la creşterea şi întărirea autonomiei strategice a Uniunii, fără a creşte în mod excesiv dependenţa acesteia de importurile de materii prime din ţări terţe.
(8)La elaborarea planurilor de redresare şi rezilienţă, precum şi a capitolelor privind REPowerEU, statele membre ar trebui să îşi coordoneze politicile economice astfel încât să îndeplinească obiectivele privind coeziunea economică, socială şi teritorială prevăzute la articolul 174 din tratat, cu scopul de a reduce decalajele dintre nivelurile de dezvoltare a diferitelor regiuni şi rămânerea în urmă a regiunilor cel mai puţin favorizate, acordând o atenţie deosebită zonelor îndepărtate, periferice şi izolate, precum şi insulelor, care se confruntă deja cu constrângeri suplimentare.
(9)Pentru a maximiza domeniul de aplicare al răspunsului Uniunii, toate statele membre care transmit, după intrarea în vigoare a prezentului regulament, un plan de redresare şi rezilienţă solicitând utilizarea de finanţare suplimentară sub formă de împrumuturi, sau în conformitate cu normele noi ce urmează să fie instituite în temeiul prezentului regulament de modificare, din licitarea certificatelor din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii în temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului (7) sau din transferuri din rezerva de ajustare la Brexit instituită prin Regulamentul (UE) 2021/1755 al Parlamentului European şi al Consiliului (8), ar trebui să aibă obligaţia de a include în planurile lor de redresare şi rezilienţă un capitol privind REPowerEU. În conformitate cu posibilitatea existentă, în temeiul Regulamentului (UE) 2021/241, de a transmite un plan de redresare şi rezilienţă şi pentru a asigura elaborarea corespunzătoare a capitolelor privind REPowerEU, statele membre pot prezenta un proiect de capitol privind REPowerEU înainte de a prezenta un plan modificat de redresare şi rezilienţă. Ar trebui evitate sarcinile administrative inutile.
(7)Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii şi de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (JO L 275, 25.10.2003, p. 32).
(8)Regulamentul (UE) 2021/1755 al Parlamentului European şi al Consiliului din 6 octombrie 2021 de înfiinţare a rezervei de ajustare la Brexit (JO L 357, 8.10.2021, p. 1).
(10)Capitolele privind REPowerEU ar trebui să includă noile reforme şi investiţii, începând cu 1 februarie 2022, care contribuie la obiectivele REPowerEU şi combat criza cauzată de evenimentele geopolitice recente. Cu toate acestea, măsurile incluse în deciziile de punere în aplicare ale Consiliului deja adoptate care contribuie la obiectivele REPowerEU pot fi incluse în capitolul privind REPowerEU dacă, în urma actualizării contribuţiei financiare maxime, statul membru în cauză face obiectul unei scăderi a contribuţiei sale financiare maxime. În acest caz, statul membru ar trebui să poată include aceste măsuri în capitolul său privind REPowerEU până la o valoare a costurilor estimate egală cu scăderea contribuţiei financiare maxime.
(11)Un stat membru ar trebui să poată include în capitolul său privind REPowerEU partea extinsă a unor măsuri prevăzute în decizia de punere în aplicare a Consiliului deja adoptată, împreună cu jaloanele şi ţintele corespunzătoare. O astfel de extindere ar trebui să aducă o îmbunătăţire substanţială nivelului de ambiţie al respectivelor măsuri, astfel cum se reflectă în proiectarea sau nivelul jaloanelor şi al ţintelor corespunzătoare, pe baza măsurilor incluse în decizia de punere în aplicare a Consiliului deja adoptată.
(12)Un stat membru ar trebui să transmită capitolul său privind REPowerEU sub forma unui addendum la planul său de redresare şi rezilienţă. Un capitol privind REPowerEU ar trebui să cuprindă o explicaţie a modului în care măsurile pe care le include sunt coerente cu eforturile statului membru în cauză de a realiza obiectivele REPowerEU, ţinând seama de măsurile incluse în deciziile de punere în aplicare ale Consiliului deja adoptate, precum şi o explicaţie a contribuţiei globale la obiectivele REPowerEU a măsurilor respective şi a altor măsuri complementare sau conexe finanţate la nivel naţional şi finanţate de Uniune.
(13)Capitolele privind REPowerEU ar trebui, printre altele, să contribuie la creşterea ponderii în mixul energetic a energiei durabile şi a celei provenite din surse regenerabile şi la remedierea blocajelor de la nivelul infrastructurii energetice. În ceea ce priveşte infrastructura de gaze naturale, reformele şi investiţiile din capitolele privind REPowerEU ce vizează diversificarea aprovizionării prin orientarea către alţi furnizori în afară de Rusia ar trebui să se bazeze pe nevoile identificate în prezent prin evaluarea efectuată şi convenită de Reţeaua europeană a operatorilor de transport şi de sistem de gaze naturale şi stabilite în spiritul solidarităţii în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării şi să ţină seama de nevoile strategice în materie de securitate energetică ale statului membru în cauză şi de măsurile de pregătire consolidate, inclusiv stocarea energiei, luate în vederea adaptării la noile ameninţări geopolitice, fără a submina contribuţia pe termen lung la tranziţia verde.
(14)Ar trebui adăugat un criteriu de evaluare corespunzător care să servească drept bază pentru evaluarea de către Comisie a reformelor şi a investiţiilor din capitolele privind REPowerEU şi care să asigure faptul că reformele şi investiţiile respective sunt adecvate pentru îndeplinirea obiectivelor specifice legate de REPowerEU. Pentru a fi evaluat pozitiv de către Comisie, ar trebui ca planul de redresare şi rezilienţă relevant să obţină o notă A conform acestui nou criteriu de evaluare.
(15)Efectuarea doar a unor investiţii în infrastructură şi tehnologii nu este suficientă pentru a asigura reducerea dependenţei de combustibilii fosili, având în vedere deficitele existente în materie de forţă de muncă şi de competenţe. În acest context, este deja posibil să fie alocate resurse pentru recalificarea şi perfecţionarea forţei de muncă, astfel încât aceasta să dobândească în mai mare măsură competenţe verzi, precum şi pentru cercetarea în domeniul tranziţiei verzi şi pentru elaborarea de soluţii inovatoare legate de tranziţia verde. Statele membre sunt încurajate să investească în continuare în recalificare şi perfecţionare, în special pentru competenţele şi tehnologiile verzi şi digitale conexe, pentru a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă pe parcursul tranziţiei verzi. În cazul în care un stat membru include în capitolul său privind REPowerEU măsuri legate de recalificarea şi perfecţionarea persoanelor, Comisia ar trebui să analizeze dacă astfel de măsuri contribuie în mod semnificativ la sprijinirea recalificării forţei de muncă în direcţia competenţelor verzi şi digitale conexe.
(16)Având în vedere impactul economic şi social al actualei crize energetice, în contextul căreia preţurile persistent ridicate şi volatile ale energiei agravează impactul crizei provocate de pandemia de COVID-19 crescând suplimentar sarcina financiară pentru consumatori, în special pentru cei mai vulnerabili, inclusiv pentru gospodăriile cu venituri mici şi pentru întreprinderile vulnerabile, inclusiv microîntreprinderile, întreprinderile mici şi mijlocii şi recunoscând principiile Pilonului european al drepturilor sociale, ar trebui să fie posibil să se includă în capitolele privind REPowerEU măsuri care să contribuie la abordarea structurală a cazurilor de sărăcie energetică, prin reforme şi investiţii de lungă durată. Reformele şi investiţiile care vizează combaterea sărăciei energetice ar trebui să furnizeze un nivel mai ridicat de sprijin financiar pentru schemele de eficienţă energetică, inclusiv prin intermediul unor instrumente financiare specifice, şi pentru politicile şi schemele privind energia curată, astfel încât să se reducă cererea de energie pentru gospodăriile şi întreprinderile, inclusiv microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii, care se confruntă cu dificultăţi grave din cauza facturilor ridicate la energie.
(17)Măsurile de reducere a cererii de energie luate de statele membre ar trebui să stimuleze investiţiile în economiile de energie.
(18)Aplicarea unui nou regim referitor la capitolele privind REPowerEU nu ar trebui să aducă atingere niciunei alte cerinţe juridice prevăzute în Regulamentul (UE) 2021/241, cu excepţia cazului în care se prevede altfel.
(19)Planul de redresare şi rezilienţă, inclusiv capitolul privind REPowerEU, ar trebui să contribuie la abordarea eficace a tuturor sau a unei părţi semnificative a provocărilor identificate în recomandările relevante specifice fiecărei ţări, inclusiv în recomandările specifice fiecărei ţări adoptate în cadrul ciclului semestrului european din 2022, care se referă, printre altele, la provocările energetice cu care se confruntă statele membre.
(20)Tranziţia eficace către energia verde şi reducerea dependenţei energetice implică investiţii digitale semnificative. În lumina Regulamentului (UE) 2021/241, statele membre ar trebui să ofere o explicaţie a modului în care se preconizează că măsurile din planul de redresare şi rezilienţă, inclusiv cele din capitolul privind REPowerEU, vor contribui la tranziţia digitală şi la abordarea provocărilor generate de aceasta şi o indicare a faptului dacă respectivele măsuri corespund sau nu unui cuantum care contribuie la obiectivul digital pe baza metodologiei de marcare digitală. Cu toate acestea, având în vedere caracterul urgent şi gravitatea fără precedent ale provocărilor energetice cu care se confruntă Uniunea, reformele şi investiţiile din capitolul privind REPowerEU nu ar trebui să fie luate în considerare la calcularea sumei totale alocate planului în scopul aplicării cerinţei privind obiectivul digital, stabilită în Regulamentul (UE) 2021/241. Totuşi, statele membre ar trebui să depună eforturi pentru a include în capitolele privind REPowerEU, în cea mai mare măsură posibilă, măsuri care să contribuie la obiectivul digital bazat pe metodologia de marcare digitală.
(21)Procedurile administrative îndelungate reprezintă unul dintre principalele obstacole în calea implementării energiei din surse regenerabile. Respectivele obstacole constau, printre altele, în complexitatea normelor aplicabile pentru selectarea amplasamentelor şi pentru autorizaţiile administrative pentru proiecte, complexitatea şi durata evaluării impactului de mediu al proiectelor, problemele legate de racordarea la reţea şi constrângerile în materie de personal în cadrul autorităţilor care acordă autorizaţiile sau în cadrul operatorilor de reţea. Este necesar să se simplifice şi să se accelereze suplimentar procesele administrative de acordare a autorizaţiilor pentru sursele regenerabile de energie şi infrastructura aferentă a reţelei electrice, pentru a se asigura că Uniunea îşi îndeplineşte obiectivele în materie de energie şi climă. În contextul semestrului european 2022 au fost formulate recomandări către statele membre pentru a accelera implementarea energiei din surse regenerabile. Astfel cum s-a anunţat în comunicarea Comisiei din 18 mai 2022 intitulată "Planul REPowerEU", Comisia a propus modificarea Directivei (UE) 2018/2001 a Parlamentului European şi a Consiliului (9) privind energia din surse regenerabile, în vederea instituirii unui proces mai rapid de autorizare pentru sursele regenerabile de energie. În plus, Regulamentul (UE) 2022/2577 al Consiliului (10), care stabileşte un cadru pentru accelerarea implementării energiei din surse regenerabile, a introdus norme temporare cu caracter urgent.
(9)Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (JO L 328, 21.12.2018, p. 82).
(10)Regulamentul (UE) 2022/2577 al Consiliului din 22 decembrie 2022 de stabilire a unui cadru pentru accelerarea implementării energiei din surse regenerabile (JO L 335, 29.12.2022, p. 36).
(22)În temeiul articolului 18 alineatul (4) litera (q) din Regulamentul (UE) 2021/241, statele membre ar trebui să furnizeze un rezumat al procesului de consultare, desfăşurat în conformitate cu cadrul lor juridic naţional, a autorităţilor locale şi regionale, a partenerilor sociali şi a altor părţi interesate relevante implicate în punerea în aplicare a planurilor lor de redresare şi rezilienţă. Respectiva consultare ar trebui completată prin includerea abordării reformelor şi investiţiilor care urmează să fie cuprinse într-un potenţial capitol privind REPowerEU, într-un mod care să acorde părţilor interesate suficient timp pentru a reacţiona, asigurând totodată o finalizare rapidă a capitolului privind REPowerEU de către statul membru în cauză. Rezumatul actualizat ar trebui să prevadă părţile interesate consultate, să explice rezultatul consultării complementare şi să prezinte modul în care au fost reflectate în capitolele privind REPowerEU contribuţiile primite de la părţile interesate.
(23)Aplicarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" în sensul articolului 17 din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European şi al Consiliului (11) (denumit în continuare principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ") este esenţială pentru a se asigura faptul că reformele şi investiţiile întreprinse ca parte a redresării de pe urma crizei provocate de pandemia de COVID-19 sunt implementate în mod durabil. Acesta ar trebui să se aplice în continuare reformelor şi investiţiilor sprijinite de mecanism, cu o singură exceptare specifică care să vizeze protejarea Uniunii în contextul provocărilor imediate cu care se confruntă în materie de securitate energetică. Având în vedere obiectivul diversificării aprovizionării cu energie prin orientarea către alţi furnizori în afară de Rusia, ar trebui ca reformele şi investiţiile prevăzute în capitolele privind REPowerEU care sunt necesare pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi a instalaţiilor energetice pentru a răspunde nevoilor imediate în materie de securitate a aprovizionării cu gaze naturale să fie eligibile pentru sprijin financiar în cadrul mecanismului, chiar dacă nu respectă principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ". De regulă, infrastructura şi instalaţiile petroliere sunt excluse din capitolul privind REPowerEU. Prin derogare, un stat membru care a făcut obiectul derogării temporare excepţionale prevăzute la articolul 3m alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 833/2014 al Consiliului (12) până la intrarea în vigoare a prezentului regulament de modificare, ca urmare a dependenţei sale specifice de ţiţei şi a situării sale geografice, ar trebui să poată include în capitolul privind REPowerEU infrastructura şi instalaţiile petroliere necesare pentru a răspunde nevoilor imediate în materie de securitate a aprovizionării.
(11)Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile şi de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088 (JO L 198, 22.6.2020, p. 13).
(12)Regulamentul (UE) nr. 833/2014 al Consiliului din 31 iulie 2014 privind măsuri restrictive având în vedere acţiunile Rusiei de destabilizare a situaţiei în Ucraina (JO L 229, 31.7.2014, p. 1).
Comisia ar trebui să evalueze dacă măsurile preconizate pentru a răspunde nevoilor imediate în materie de securitate a aprovizionării cu energie sunt eligibile pentru derogarea de la principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ". În scopul respectivei evaluări, Comisia ar trebui să ia în considerare, printre alte condiţii, riscul privind efectele de blocare şi indisponibilitatea unor alternative mai curate, fezabile din punct de vedere tehnologic şi economic, care ar putea fi implementate în cadrul unui calendar comparabil. O astfel de evaluare ar trebui să fie proporţională, ţinând seama de caracterul urgent al atingerii obiectivelor REPowerEU. În caz de îndoieli, Comisia ar trebui să poată solicita statelor membre să furnizeze informaţii relevante pentru a sprijini evaluarea. Evaluarea alternativelor mai curate ar trebui efectuată în limite rezonabile.
(24)Toate măsurile din planurile de redresare şi rezilienţă ar trebui să fie întreprinse în conformitate cu acquis-ul Uniunii şi cu dreptul naţional aplicabile în domeniul mediului, în special în ceea ce priveşte evaluarea impactului asupra mediului şi protecţia naturii. Pentru măsurile care beneficiază de derogarea de la principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ", statele membre ar trebui să depună eforturi satisfăcătoare pentru a limita prejudiciul potenţial adus obiectivelor de mediu în sensul articolului 17 din Regulamentul (UE) 2020/852, acolo unde este posibil, şi pentru a atenua prejudiciul prin intermediul altor măsuri, inclusiv măsuri incluse în capitolele privind REPowerEU.
(25)Capitolele privind REPowerEU ar trebui să fie în concordanţă cu planurile naţionale privind energia şi clima ale statelor membre şi cu obiectivele climatice ale Uniunii prevăzute în Regulamentul (UE) 2021/1119.
(26)Reflectând Pactul verde european ca strategia de creştere durabilă a Europei şi importanţa combaterii schimbărilor climatice în conformitate cu angajamentele Uniunii de a pune în aplicare Acordul de la Paris şi obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, mecanismul este destinat să contribuie la integrarea acţiunilor climatice şi a durabilităţii mediului şi la atingerea unei ţinte globale de 30 % din cheltuielile de la bugetul Uniunii pentru sprijinirea obiectivelor climatice. În acest scop, măsurile sprijinite de mecanism şi incluse în planurile de redresare şi rezilienţă ale statelor membre ar trebui să contribuie la tranziţia verde, inclusiv la biodiversitate, sau la abordarea provocărilor generate de această tranziţie şi să corespundă unui cuantum reprezentând cel puţin 37 % din alocarea totală a planului de redresare şi rezilienţă şi unui cuantum reprezentând cel puţin 37 % din costurile totale estimate ale măsurilor din capitolul privind REPowerEU pe baza metodologiei pentru urmărirea cheltuielilor legate de climă, astfel cum este prevăzută în anexa VI la Regulamentul (UE) 2021/241. Metodologia respectivă ar trebui utilizată în consecinţă pentru măsurile care nu pot fi atribuite direct unui domeniu de intervenţie inclus în anexa respectivă. În cazul în care statul membru în cauză şi Comisia sunt de acord, ar trebui să fie posibil să se majoreze coeficienţii pentru sprijinul acordat obiectivelor climatice la 40 % sau 100 % pentru investiţiile individuale, astfel cum se explică în planul de redresare şi rezilienţă, spre a ţine seama de măsurile de reformă conexe care le sporesc în mod credibil impactul asupra obiectivelor climatice. În acest scop, ar trebui să fie posibil să se majoreze coeficienţii pentru sprijinul destinat obiectivelor climatice până la un cuantum total de 3 % din alocarea planului de redresare şi rezilienţă pentru investiţii individuale. Mecanismul ar trebui să sprijine activităţi care respectă pe deplin standardele şi priorităţile Uniunii privind clima şi mediul şi principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ".
(27)Statele membre ar trebui, după caz, să includă în capitolele privind REPowerEU măsuri care au o dimensiune sau un efect transfrontalier sau multinaţional, astfel cum au fost identificate în cea mai recentă evaluare a nevoilor efectuată de către Comisie, contribuind, printre altele, la generarea de valoare adăugată europeană. De asemenea, ar trebui să se ţină seama de faptul că măsurile luate într-un stat membru ar putea avea efecte de propagare asupra altor state membre. Comisia ar trebui să faciliteze cooperarea dintre statele membre într-o etapă cât mai timpurie în vederea dezvoltării de măsuri cu o dimensiune sau un efect transfrontalier sau multinaţional care să fie incluse în capitolele privind REPowerEU. Statele membre ar trebui să depună eforturi pentru a se asigura că respectivele măsuri corespund unui cuantum reprezentând cel puţin 30 % din costurile estimate ale măsurilor din capitolul privind REPowerEU. Pe lângă măsurile care au o dimensiune sau un efect transfrontalier sau multinaţional, măsurile la nivel naţional care contribuie la asigurarea aprovizionării cu energie în Uniune în ansamblul său, în conformitate cu obiectivele REPowerEU, în special în ceea ce priveşte remedierea blocajelor existente în legătură cu transportul, distribuţia şi stocarea energiei, astfel cum au fost identificate în cea mai recentă evaluare a nevoilor efectuată de către Comisie, şi care sporesc astfel potenţialul fluxurilor transfrontaliere între statele membre, ar trebui să fie considerate ca având o dimensiune sau un efect transfrontalier sau multinaţional. Măsurile de reducere a dependenţei de combustibilii fosili şi a cererii de energie ar trebui, de asemenea, considerate ca având un efect transfrontalier pozitiv, deoarece eliberează în mod suplimentar capacităţi sau oportunităţi de aprovizionare pentru alte state membre.
(28)Ar trebui adăugat un criteriu de evaluare corespunzător care să servească drept bază pentru evaluarea de către Comisie a dimensiunii sau a efectului transfrontalier sau multinaţional al reformelor şi al investiţiilor din capitolele privind REPowerEU.
(29)Ar trebui oferite stimulente suplimentare pentru ca statele membre să solicite sprijin sub formă de împrumut, pentru a se asigura absorbţia de către acestea a fondurilor disponibile, respectându-se principiile egalităţii de tratament, solidarităţii, proporţionalităţii şi transparenţei. În acest scop, statele membre ar trebui să comunice cât mai clar posibil Comisiei, cel târziu la 30 de zile după intrarea în vigoare a prezentului regulament, dacă intenţionează să transmită o cerere de sprijin sub formă de împrumut. Comisia ar trebui să prezinte Parlamentului European şi Consiliului, simultan, în condiţii egale şi fără întârzieri nejustificate, o imagine de ansamblu a intenţiilor exprimate de statele membre şi calea de urmat propusă pentru repartizarea resurselor disponibile. Comunicarea intenţiei nu ar trebui să aducă atingere capacităţii statelor membre de a solicita sprijin sub formă de împrumut până la 31 august 2023, în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (UE) 2021/241, inclusiv în cazul cererilor de peste 6,8 % din venitul lor naţional brut (VNB), dacă se aplică condiţiile relevante. Acest lucru nu ar trebui, de asemenea, să aducă atingere încheierii de către Comisie a acordului de împrumut corespunzător după adoptarea deciziei de punere în aplicare relevante a Consiliului.
(30)Statele membre sunt încurajate să transmită capitolele privind REPowerEU cât mai curând posibil şi, de preferinţă, în termen de două luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament de modificare. În conformitate cu articolul 19 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/241, Comisia ar trebui să evalueze planul de redresare şi rezilienţă modificat transmis de fiecare stat membru în termen de două luni şi să prezinte o propunere de decizie de punere în aplicare a Consiliului. Având în vedere caracterul urgent al provocărilor cu care se confruntă statele membre, Comisia ar trebui să depună eforturi pentru a finaliza evaluarea planurilor de redresare şi rezilienţă modificate fără întârzieri nejustificate.
(31)În plus, pentru a promova un nivel ridicat de ambiţie în ceea ce priveşte reformele şi investiţiile care urmează să fie incluse în capitolul privind REPowerEU, ar trebui furnizate noi surse de finanţare specifice.
(32)Regulamentul (UE) 2022/1854 al Consiliului (13) introduce o contribuţie de solidaritate temporară pentru societăţile din Uniune şi sediile permanente care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor aplicabilă în toate statele membre. Statele membre sunt invitate să utilizeze o parte din veniturile generate de respectiva contribuţie temporară pentru a stimula sinergiile şi complementarităţile cu reformele şi investiţiile din capitolele lor privind REPowerEU într-un mod coerent, pentru finanţarea măsurilor care urmează să fie implementate la nivel naţional în conformitate cu obiectivele REPowerEU.
(13)Regulamentul (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie (JO L 261 I, 7.10.2022, p. 1).
(33)Situaţia economică şi geopolitică actuală impune Uniunii să mobilizeze resursele disponibile pentru a diversifica rapid aprovizionarea cu energie a Uniunii şi pentru a reduce dependenţa de combustibilii fosili înainte de 2030. În acest context, Directiva 2003/87/CE ar trebui să permită în mod excepţional monetizarea prin licitare a unei părţi din certificatele din fondul pentru inovare şi din cele alocate statelor membre, cu excepţia certificatelor distribuite în scopuri de solidaritate, creştere şi interconectare, şi ar trebui să direcţioneze veniturile obţinute către reforme şi investiţii care contribuie la obiectivele REPowerEU, în cadrul mecanismului. Licitarea certificatelor din fondul pentru inovare şi a certificatelor alocate statelor membre ar trebui, de asemenea, să fie concentrată la începutul perioadei. O parte din certificatele din rezerva pentru stabilitatea pieţei, care altfel ar fi invalidate, ar trebui utilizate pentru realimentarea fondului pentru inovare.
(34)În contextul intervenţiei de urgenţă a Uniunii pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie, care rezultă din impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, măsurile temporare excepţionale şi specifice, în temeiul Cadrului pentru politica de coeziune pentru perioada 2014-2020 prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului (14), printr-o utilizare flexibilă a resurselor din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), din Fondul social european (FSE) şi din Fondul de coeziune, ar trebui să ajute întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-urile) afectate în mod deosebit de creşterile preţurilor la energie, precum şi gospodăriile vulnerabile să acopere costurile legate de energie suportate şi plătite, începând cu 1 februarie 2022. Acest sprijin este pe deplin în conformitate cu obiectivele REPowerEU.
(14)Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziţii comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală şi Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime, precum şi de stabilire a unor dispoziţii generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune şi Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 320).
(35)În special, FEDR ar trebui să fie utilizat în mod excepţional pentru a furniza sprijin sub formă de capital circulant IMM-urilor afectate în mod deosebit de creşterile preţurilor la energie. Sprijinul IMM-urilor afectate în mod deosebit de creşterile preţurilor la energie, ar trebui să fie proporţional şi conform cu normele aplicabile privind ajutoarele de stat. În plus, FSE ar trebui să fie utilizat în mod excepţional pentru a furniza sprijin gospodăriilor vulnerabile, astfel cum sunt definite în normele naţionale, astfel încât acestea să îşi acopere costurile pentru consumul de energie chiar şi în absenţa unor măsuri de creştere a capacităţii de inserţie profesională a persoanelor sprijinite, cum ar fi măsurile active. Acestea sunt măsuri excepţionale strict necesare pentru a aborda criza energetică rezultată din impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Prin acestea se asigură faptul că persoanele sprijinite au acces la servicii esenţiale, contribuind astfel şi la condiţiile ce favorizează o stare de sănătate bună care sunt necesare pentru a participa pe piaţa forţei de muncă. Sprijinul poate fi acordat, în mod interschimbabil, din FEDR, FSE şi Fondul de coeziune. În plus, pe lângă FSE, ar trebui să fie posibil să se utilizeze FEDR şi Fondul de coeziune pentru a sprijini măsurile de menţinere a locurilor de muncă prin scheme privind reducerea timpului de muncă şi alte scheme echivalente, inclusiv prin sprijinirea persoanelor care desfăşoară o activitate independentă. Astfel de scheme vizează protejarea angajaţilor şi a persoanelor care desfăşoară o activitate independentă împotriva riscului de şomaj. Resursele alocate unor astfel de scheme trebuie utilizate exclusiv pentru sprijinirea lucrătorilor şi a persoanelor care desfăşoară o activitate independentă. Sprijinul Uniunii pentru astfel de scheme privind reducerea timpului de muncă şi alte scheme echivalente ar trebui să fie limitat în timp. De asemenea, ar trebui să fie posibilă utilizarea resurselor REACT-EU prevăzute la articolul 92a din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 pentru aceste trei tipuri de sprijin, cu scopul de a consolida eforturile depuse în prezent de statele membre în direcţia redresării reziliente a economiilor lor în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19.
(36)Ar trebui ca utilizarea unor modalităţi specifice de programare să permită programarea exclusivă a resurselor în cadrul unor axe prioritare specifice şi să contribuie la priorităţile de investiţii specifice. Pentru a se oferi un sprijin semnificativ statelor membre în eforturile lor de a limita consecinţele crizei energetice, statele membre ar trebui, în mod excepţional, să beneficieze de o rată de cofinanţare de 100 % care să fie aplicată axelor prioritare specifice ale programelor operaţionale care furnizează exclusiv un astfel de sprijin până la sfârşitul perioadei de programare 2014-2020. Aceste măsuri limitate şi specifice ar trebui să completeze intervenţiile structurale din cadrul politicii de coeziune care sprijină producţia de energie curată şi promovează eficienţa energetică. Pentru a ţine seama de constrângerile bugetare ale Uniunii, ar trebui ca plăţile efectuate de Comisie pentru astfel de operaţiuni în cadrul priorităţilor specifice să fie plafonate la 5 000 000 000 EUR în 2023.
(37)Pentru a oferi statelor membre şi regiunilor suficientă flexibilitate în abordarea provocărilor nou apărute, Regulamentul (UE) 2021/1060 al Parlamentului European şi al Consiliului (15) ar trebui să ofere statelor membre posibilitatea de a solicita până la 7,5 % din resursele din FEDR, Fondul social european Plus şi Fondul de coeziune pentru a contribui la obiectivele REPowerEU. Ar trebui să fie posibil ca respectivele fonduri să ofere sprijin pentru obiectivele REPowerEU în cazul în care un astfel de sprijin intră în domeniul de aplicare al fondului în cauză, contribuie la obiectivele sale specifice şi este în conformitate cu normele prevăzute în Regulamentul (UE) 2021/1060 şi în regulamentul relevant specific fiecărui fond, inclusiv cu principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ"
(15)Regulamentul (UE) 2021/1060 al Parlamentului European şi al Consiliului din 24 iunie 2021 de stabilire a dispoziţiilor comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziţie justă şi Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură şi de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum şi Fondului pentru azil, migraţie şi integrare, Fondului pentru securitate internă şi Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor şi politica de vize (JO L 231, 30.6.2021, p. 159).
(38)Statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a transfera, integral sau parţial, alocarea lor provizorie din resursele rezervei de ajustare la Brexit către mecanism. Criza provocată de pandemia de COVID-19, agravată de ameninţarea la adresa securităţii energetice a Uniunii, a exacerbat consecinţele negative ale retragerii Regatului Unit din Uniune în statele membre, inclusiv în regiunile şi comunităţile locale ale acestora, precum şi în sectoarele acestora, în special cele care sunt cel mai grav afectate de respectiva retragere. Măsurile care urmează să fie finanţate prin intermediul rezervei de ajustare la Brexit şi reformele şi investiţiile care urmează să fie finanţate prin intermediul mecanismului pot servi unor scopuri similare şi pot avea un conţinut similar. Atât rezerva de ajustare la Brexit, cât şi mecanismul vizează, în cele din urmă, atenuarea efectelor negative asupra coeziunii economice, sociale şi teritoriale. În acest context, deşi reformele şi investiţiile din cadrul mecanismului vizează în primul rând abordarea consecinţelor economice ale pandemiei, ele pot contribui şi la contracararea consecinţelor negative neprevăzute în statele membre şi în sectoarele de activitate care sunt cel mai grav afectate de Brexit. În cele din urmă, creditele de angajament şi creditele de plată din cadrul atât al rezervei de ajustare la Brexit, cât şi al mecanismului sunt înscrise peste plafoanele cadrului financiar multianual. În respectivul scenariu şi ţinând seama de perturbările de pe piaţa mondială a energiei cauzate de cele mai recente evoluţii geopolitice, este oportun să se ofere flexibilitate statelor membre prin autorizarea unor transferuri din rezerva de ajustare la Brexit către mecanism care va permite susţinerea obiectivelor ambelor instrumente şi, în ultimă instanţă, va genera coeziune economică, socială şi teritorială.
(39)Plăţile de fonduri suplimentare statelor membre care includ un capitol privind REPowerEU în planul lor de redresare şi rezilienţă ar trebui să se efectueze în conformitate cu normele mecanismului până la sfârşitul anului 2026.
(40)O cerere, depusă în cadrul unui plan de redresare şi rezilienţă, de finanţare specifică, inclusiv o alocare din veniturile obţinute în urma licitării certificatelor din cadrul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii în temeiul Directivei 2003/87/CE, de transferuri de resurse din FEDR, Fondul social european Plus sau Fondul de coeziune care intră sub incidenţa articolului 26 din Regulamentul (UE) 2021/1060 şi de transferuri de resurse din rezerva de ajustare la Brexit, pentru măsuri incluse într-un capitol privind REPowerEU, ar trebui să reflecte o nevoie financiară mai mare legată de reformele şi investiţiile incluse în respectivul capitol.
(41)Pentru a se asigura faptul că sprijinul financiar este concentrat la începutul perioadei pentru a răspunde mai bine actualei crize energetice, ar trebui să fie posibil ca, la cererea unui stat membru care trebuie transmisă împreună cu capitolul privind REPowerEU într-un plan de redresare şi rezilienţă modificat, să se poată plăti, sub forma a două plăţi de prefinanţare, o sumă din finanţarea suplimentară solicitată pentru a finanţa măsurile din capitolul privind REPowerEU al statului membru respectiv.
Comisia ar trebui să efectueze, în măsura posibilului, prima plată de prefinanţare în termen de două luni de la încheierea de către Comisie a angajamentului juridic în înţelesul Regulamentului (UE) 2021/241, iar cea de a doua plată de prefinanţare în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a deciziei de punere în aplicare a Consiliului prin care se aprobă evaluarea planului de redresare şi rezilienţă care include un capitol privind REPowerEU. Respectivele plăţi ar trebui să fie executate sub rezerva disponibilităţii resurselor, în special a disponibilităţii fondurilor din contul NextGenerationEU, a fondurilor aprobate în bugetul anual al Uniunii şi a veniturilor obţinute în urma licitării certificatelor din cadrul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii în temeiul Directivei 2003/87/CE şi sub rezerva efectuării în prealabil a transferului efectiv al resurselor din cadrul programelor care fac obiectul gestiunii partajate, dacă se solicită acest lucru.
(42)Pentru a respecta plafoanele de plăţi ale cadrului financiar multianual, ar trebui stabilit un plafon în ceea ce priveşte plăţile corespunzătoare prefinanţării pentru sumele transferate în temeiul Regulamentului (UE) 2021/1060.
(43)Comisia ar trebui să monitorizeze implementarea reformelor şi a investiţiilor din capitolul privind REPowerEU şi contribuţia acestora la obiectivele REPowerEU şi să ofere informaţii cu privire la acestea, în special prin intermediul schimburilor pe parcursul dialogului privind redresarea şi rezilienţa, prin intermediul raportării în tabloul de bord privind redresarea şi rezilienţa şi prin intermediul unei secţiuni dedicate din raportul anual care urmează să fie transmis Parlamentului European şi Consiliului.
(44)Evenimentele geopolitice recente au afectat în mod considerabil preţul energiei, al alimentelor şi al materialelor de construcţie şi au cauzat, de asemenea, deficite în lanţurile de aprovizionare mondiale, au condus la o creştere a inflaţiei şi au generat noi provocări, inclusiv un risc de sărăcie energetică şi un cost mai mare al vieţii. Un răspuns la provocările respective ar putea fi necesar. Aceste evoluţii ar putea avea un impact direct asupra capacităţii de a implementa măsurile din planurile de redresare şi rezilienţă. În măsura în care statele membre pot demonstra că, din cauza unor astfel de evoluţii, nu mai este posibilă atingerea, în totalitate sau parţial, a unui jalon sau a unei ţinte specifice, astfel de situaţii ar putea fi invocate ca circumstanţe obiective în temeiul Regulamentului (UE) 2021/241. În plus, în măsura în care statele membre pot demonstra că atingerea unui jalon sau a unei ţinte specifice contravine îndeplinirii obiectivelor REPowerEU, astfel de situaţii ar putea fi invocate, de asemenea, ca circumstanţe obiective în temeiul regulamentului menţionat. În plus, nicio cerere de modificare nu ar trebui să submineze implementarea globală a planurilor de redresare şi rezilienţă, inclusiv eforturile în materie de reformă şi de investiţii ale statelor membre.
(45)Prin urmare, Regulamentele (UE) 2021/241, (UE) nr. 1303/2013, (UE) 2021/1060 şi (UE) 2021/1755 şi Directiva 2003/87/CE ar trebui să fie modificate în consecinţă.
(46)Pentru a se asigura aplicarea cu promptitudine a măsurilor prevăzute în prezentul regulament, acesta ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1: Modificări ale Regulamentului (UE) 2021/241
Regulamentul (UE) 2021/241 se modifică după cum urmează:
1.La articolul 4, alineatul (1) se înlocuieşte cu următorul text:
"(1) În conformitate cu cei şase piloni menţionaţi la articolul 3 din prezentul regulament, cu coerenţa şi sinergiile pe care le generează şi în contextul crizei provocate de COVID-19, obiectivul general al mecanismului este să promoveze coeziunea economică, socială şi teritorială a Uniunii prin îmbunătăţirea rezilienţei, a nivelului de pregătire pentru situaţii de criză, a capacităţii de adaptare şi a potenţialului de creştere ale statelor membre, prin atenuarea impactului social şi economic al crizei în cauză, în special asupra femeilor, prin contribuţia la punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale, prin sprijinirea tranziţiei verzi, prin contribuţia la realizarea obiectivelor climatice ale Uniunii pentru 2030 stabilite la articolul 2 punctul 11 din Regulamentul (UE) 2018/1999, prin respectarea obiectivului UE de realizare a neutralităţii climatice până în 2050, precum şi a tranziţiei digitale şi prin sporirea rezilienţei, a securităţii şi a durabilităţii sistemului energetic al Uniunii prin reducerea necesară a dependenţei de combustibili fosili şi prin diversificarea aprovizionării cu energie la nivelul Uniunii, inclusiv prin intermediul unei creşteri a gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie, a eficienţei energetice şi a capacităţii de stocare a energiei, contribuind astfel la convergenţa economică şi socială ascendentă, restabilind şi promovând creşterea durabilă şi integrarea economiilor Uniunii, încurajând crearea de locuri de muncă de înaltă calitate, contribuind la autonomia strategică a Uniunii alături de o economie deschisă şi creând valoare adăugată europeană."
2.La articolul 5, alineatul (2) se înlocuieşte cu următorul text:
"(2) Mecanismul sprijină doar măsurile care respectă principiul «de a nu prejudicia în mod semnificativ» care se aplică, de asemenea, măsurilor din capitolele privind REPowerEU, în lipsa unor dispoziţii contrare prevăzute în prezentul regulament."
3.Articolul 14 se modifică după cum urmează:
(a)la alineatul (3) se adaugă următoarea literă:
"(d) după caz, reformele şi investiţiile care sunt în concordanţă cu articolul 21c."
(b)alineatul (4) se înlocuieşte cu următorul text:
"(4) Cuantumul sprijinului sub formă de împrumut acordat planului de redresare şi rezilienţă al statului membru în cauză nu este mai mare decât diferenţa dintre costul total al planului de redresare şi rezilienţă, astfel cum a fost revizuit, dacă este cazul, şi contribuţia financiară maximă prevăzută la articolul 11, care include, după caz, veniturile menţionate la articolul 21a, precum şi resursele transferate din programele care fac obiectul gestiunii partajate."
(c)alineatul (6) se înlocuieşte cu următorul text:
"(6) Prin derogare de la alineatul (5), sub rezerva disponibilităţii resurselor, în circumstanţe excepţionale, cuantumul sprijinului sub formă de împrumut poate fi majorat, având în vedere nevoile statului membru solicitant, precum şi cererile de sprijin sub formă de împrumut depuse deja sau planificate a fi depuse de alte state membre, aplicând, în acelaşi timp, principiile egalităţii de tratament, solidarităţii, proporţionalităţii şi transparenţei. Pentru a facilita aplicarea acestor principii, statele membre îi transmit Comisiei, până la 31 martie 2023, dacă intenţionează sau nu să solicite sprijin sub formă de împrumut. Comisia prezintă Parlamentului European şi Consiliului, simultan, în condiţii egale şi fără întârzieri nejustificate, o imagine de ansamblu a intenţiilor exprimate de statele membre şi calea de urmat propusă pentru repartizarea resurselor disponibile. Comunicarea respectivă a intenţiei de a cere sprijin sub formă de împrumut nu aduce atingere capacităţii statelor membre de a solicita sprijin sub formă de împrumut până la 31 august 2023, inclusiv în cazul cererilor de peste 6,8 % din VNB, dacă se aplică condiţiile relevante. Acest lucru nu aduce, de asemenea, atingere încheierii acordului de împrumut corespunzător după adoptarea deciziei de punere în aplicare relevante a Consiliului."
4.La articolul 17, alineatul (2) se înlocuieşte cu următorul text:
"(2) Măsurile iniţiate începând cu 1 februarie 2020 sunt eligibile cu condiţia să respecte cerinţele prevăzute în prezentul regulament.
Cu toate acestea, noile reforme şi investiţii menţionate la articolul 21c alineatul (1) sunt eligibile doar dacă acestea sunt iniţiate începând cu 1 februarie 2022."
5.La articolul 18, alineatul (4) se modifică după cum urmează:
(a)se introduce următoarea literă:
"(ca) o explicaţie a modului în care capitolul privind REPowerEU contribuie la combaterea sărăciei energetice, inclusiv, după caz, acordând o prioritate adecvată nevoilor celor afectaţi de sărăcie energetică, precum şi reducerii vulnerabilităţilor în timpul următoarelor ierni;"
(b)litera (e) se înlocuieşte cu următorul text:
"(e) o explicaţie calitativă a modului în care se preconizează că măsurile din planul de redresare şi rezilienţă vor contribui la tranziţia verde, inclusiv la biodiversitate, sau la abordarea provocărilor generate de această tranziţie, dacă măsurile respective corespund unui cuantum care reprezintă cel puţin 37 % din alocarea totală a planului de redresare şi rezilienţă şi dacă măsurile de acest tip din capitolul privind REPowerEU corespund unui cuantum care reprezintă cel puţin 37 % din costurile totale estimate ale măsurilor incluse în capitolul respectiv, pe baza metodologiei pentru urmărirea cheltuielilor legate de climă, prevăzută în anexa VI; metodologia respectivă se utilizează în consecinţă pentru măsurile care nu pot fi atribuite direct unui domeniu de intervenţie inclus în anexa VI; coeficienţii pentru sprijinul acordat obiectivelor climatice pot fi majoraţi până la un cuantum total de 3 % din alocarea planului de redresare şi rezilienţă pentru investiţii individuale spre a ţine seama de măsurile de reformă conexe care le sporesc în mod credibil impactul asupra obiectivelor climatice, astfel cum se explică în planul de redresare şi rezilienţă;"
(c)litera (h) se înlocuieşte cu următorul text:
"(h) o indicare a faptului dacă măsurile incluse în planul de redresare şi rezilienţă cuprind proiecte transfrontaliere sau multinaţionale, o explicaţie a modului în care măsurile relevante din capitolul privind REPowerEU, inclusiv măsurile care abordează provocările identificate în cea mai recentă evaluare a nevoilor efectuată de către Comisie, au o dimensiune sau un efect transfrontalier sau multinaţional şi indicarea faptului dacă costurile totale ale acestor măsuri corespund unui cuantum reprezentând cel puţin 30 % din costurile estimate ale capitolului privind REPowerEU;"
(d)litera (q) se înlocuieşte cu următorul text:
"(q) pentru pregătirea şi, după caz, pentru implementarea planului de redresare şi rezilienţă, un rezumat al procesului de consultare, desfăşurat în conformitate cu cadrul juridic naţional, a autorităţilor locale şi regionale, a partenerilor sociali, a organizaţiilor societăţii civile, a organizaţiilor de tineret şi a altor părţi interesate relevante, precum şi al modului în care contribuţiile părţilor interesate se reflectă în planul de redresare şi rezilienţă, rezumatul respectiv urmând să fie completat, atunci când capitolul privind REPowerEU a fost inclus, prin stabilirea părţilor interesate consultate, printr-o descriere a rezultatului procesului de consultare cu privire la respectivul capitol şi printr-o prezentare a modului în care contribuţiile primite au fost reflectate în acesta;"
6.Articolul 19 alineatul (3) se modifică după cum urmează:
(a)se introduc următoarele litere:
"(da) dacă capitolul privind REPowerEU conţine reformele şi investiţiile menţionate la articolul 21c care contribuie în mod eficace la securitatea energetică, la diversificarea aprovizionării cu energie a Uniunii, la o creştere a gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie şi la eficienţa energetică, la o creştere a capacităţilor de stocare a energiei sau la reducerea necesară a dependenţei de combustibilii fosili înainte de 2030;
(db) dacă capitolul privind REPowerEU conţine reformele şi investiţiile menţionate la articolul 21c care se preconizează că vor avea o dimensiune sau un efect transfrontalier sau multinaţional;"
(b)litera (e) se înlocuieşte cu următorul text:
"(e) dacă planul de redresare şi rezilienţă conţine măsuri care contribuie în mod eficace la tranziţia verde, inclusiv la biodiversitate, sau la abordarea provocărilor generate de această tranziţie, dacă măsurile respective corespund unui cuantum care reprezintă cel puţin 37 % din alocarea totală a planului de redresare şi rezilienţă şi dacă aceste măsuri din capitolul privind REPowerEU corespund unui cuantum care reprezintă cel puţin 37 % din costurile totale estimate ale măsurilor incluse în capitolul respectiv, pe baza metodologiei pentru urmărirea cheltuielilor legate de climă, prevăzută în anexa VI; metodologia respectivă se utilizează în consecinţă pentru măsurile care nu pot fi atribuite direct unui domeniu de intervenţie inclus în anexa VI; coeficienţii pentru sprijinul acordat obiectivelor climatice pot fi majoraţi până la un cuantum total de 3 % din alocarea planului de redresare şi rezilienţă pentru investiţii individuale spre a ţine seama de măsurile de reformă conexe care le sporesc în mod credibil impactul asupra obiectivelor climatice, sub rezerva acordului Comisiei;"
7.La articolul 20 alineatul (5), se introduce următoarea literă:
"(ca) un rezumat al măsurilor propuse în capitolul privind REPowerEU care au o dimensiune sau un efect transfrontalier sau multinaţional, inclusiv măsurile care abordează provocările identificate în cea mai recentă evaluare a nevoilor efectuată de către Comisie; în cazul în care costurile estimate ale respectivelor măsuri corespund unui cuantum care reprezintă mai puţin de 30 % din costurile estimate ale tuturor măsurilor incluse în capitolul privind REPowerEU, o explicaţie a motivelor care au determinat acest lucru, în special o demonstraţie că alte măsuri incluse în capitolul privind REPowerEU abordează mai bine obiectivele stabilite la articolul 21c alineatul (3) sau că nu există suficiente proiecte realiste disponibile care au o dimensiune sau efect transfrontalier sau multinaţional, în special având în vedere durata de viaţă a mecanismului;"
8.După capitolul III se introduce următorul capitol:
"- CAPITOLUL IIIaL: REPowerEU
Articolul 21a: Venitul obţinut din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii în temeiul Directivei 2003/87/CE
(1) Cuantumul de 20 000 000 000 EUR, în preţuri curente, obţinut în conformitate cu articolul 10e din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului (*1), se pune la dispoziţie sub formă de sprijin financiar nerambursabil suplimentar în cadrul mecanismului, pentru a fi executat în temeiul prezentului regulament în vederea sporirii rezilienţei sistemului energetic al Uniunii prin reducerea dependenţei de combustibilii fosili şi diversificarea aprovizionării cu energie la nivelul Uniunii. Astfel cum se prevede la articolul 10e din Directiva 2003/87/CE, respectivele cuantumuri reprezintă venituri alocate externe în conformitate cu articolul 21 alineatul (5) din Regulamentul financiar.
(*1)Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii şi de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (JO L 275, 25.10.2003, p. 32)
(2) Cota de alocare din cuantumul menţionat la alineatul (1) disponibilă pentru fiecare stat membru se calculează pe baza indicatorilor prevăzuţi în metodologia din anexa IVa.
(3) Cuantumul menţionat la alineatul (1) se alocă exclusiv măsurilor menţionate la articolul 21c, cu excepţia măsurilor menţionate la articolul 21c alineatul (3) litera (a). Acesta poate acoperi, de asemenea, cheltuielile menţionate la articolul 6 alineatul (2).
(4) Creditele de angajament care acoperă cuantumul menţionat la alineatul (1) se pun la dispoziţie în mod automat pentru respectivul cuantum începând cu 1 martie 2023.
(5) Fiecare stat membru îi poate prezenta Comisiei o cerere de alocare a unei sume care să nu depăşească cota sa, prin includerea în planul său a reformelor şi investiţiilor menţionate la articolul 21c şi prin indicarea costurilor estimate ale acestora.
(6) Decizia de punere în aplicare a Consiliului adoptată în temeiul articolului 20 alineatul (1) de la prezentul articol stabileşte cuantumul veniturilor menţionate la alineatul (1) alocate statului membru în cauză în urma depunerii unei cereri în temeiul alineatului (5) de la prezentul articol. Cuantumul corespunzător se plăteşte în tranşe, sub rezerva disponibilităţii finanţării, în conformitate cu articolul 24, după ce statul membru în cauză a atins în mod satisfăcător jaloanele şi ţintele identificate în ceea ce priveşte implementarea măsurilor menţionate la articolul 21c.
Articolul 21b: Resursele din programele care fac obiectul gestiunii partajate alocate sprijinirii obiectivelor REPowerEU
(1) În cadrul resurselor care le sunt alocate, statele membre pot solicita, în temeiul Regulamentului privind dispoziţiile comune pentru 2021-2027, sprijinirea obiectivelor prevăzute la articolul 21c alineatul (3) din prezentul regulament din programele sprijinite de Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus şi Fondul de coeziune, sub rezerva condiţiilor prevăzute la articolul 26a din Regulamentul privind dispoziţiile comune pentru 2021-2027 şi în regulamentele specifice fondului. Acest sprijin se execută în conformitate cu Regulamentul privind dispoziţiile comune pentru 2021-2027 şi cu regulamentele specifice fondului.
(2) Se pot transfera resurse în temeiul articolului 4a din Regulamentul (UE) 2021/1755 al Parlamentului European şi al Consiliului (*2) pentru a sprijini măsurile menţionate la articolul 21c din prezentul regulament.
(*2)Regulamentul (UE) 2021/1755 al Parlamentului European şi al Consiliului din 6 octombrie 2021 de înfiinţare a rezervei de ajustare la Brexit (JO L 357, 8.10.2021, p. 1).
Articolul 21c: Capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare şi rezilienţă
(1) Planurile de redresare şi rezilienţă transmise Comisiei după 1 martie 2023, care necesită utilizarea de finanţare suplimentară în temeiul articolului 14, 21a sau 21b, includ un capitol privind REPowerEU care conţine măsurile, precum şi jaloanele şi ţintele corespunzătoare acestora. Măsurile din capitolul privind REPowerEU sunt fie reforme şi investiţii noi, iniţiate începând cu 1 februarie 2022, fie partea extinsă a reformelor şi a investiţiilor incluse deja în decizia de punere în aplicare a Consiliului deja adoptată pentru statul membru în cauză.
(2) Prin derogare de la alineatul (1), statele membre care fac obiectul unei scăderi a contribuţiei financiare maxime în conformitate cu articolul 11 alineatul (2) pot include, de asemenea, în capitolele privind REPowerEU, măsuri incluse în deciziile de punere în aplicare ale Consiliului deja adoptate, fără a le extinde, până la un cuantum al costurilor estimate egal cu scăderea respectivă.
(3) Reformele şi investiţiile din capitolul privind REPowerEU urmăresc să contribuie la cel puţin unul dintre următoarele obiective:
a) îmbunătăţirea infrastructurii şi a instalaţiilor energetice pentru a răspunde nevoilor imediate în materie de securitate a aprovizionării cu gaze, inclusiv cu gaz natural lichefiat, în special pentru a permite diversificarea aprovizionării în interesul Uniunii în ansamblul său, măsurile privind infrastructura şi instalaţiile petroliere necesare pentru a răspunde nevoilor imediate în materie de securitate a aprovizionării pot fi incluse în capitolul privind REPowerEU al unui stat membru numai în cazul în care statul membru respectiv a făcut obiectul derogării temporare excepţionale prevăzute la articolul 3m alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 833/2014 până la 1 martie 2023, ca urmare a dependenţei sale specifice de ţiţei şi a situării sale geografice;
b) stimularea eficienţei energetice a clădirilor şi a infrastructurii energetice critice, decarbonizarea industriei, creşterea producţiei, a utilizării biometanului durabil şi a hidrogenului din surse regenerabile sau obţinut fără arderea de combustibili fosili, precum şi creşterea ponderii şi accelerarea implementării energiei din surse regenerabile;
c) combaterea sărăciei energetice;
d) stimularea reducerii cererii de energie;
e) remedierea blocajelor interne şi transfrontaliere din calea transportului şi a distribuţiei energiei, sprijinirea stocării energiei electrice, accelerarea integrării surselor regenerabile de energie şi sprijinirea transportului cu emisii zero şi a infrastructurii acestuia, inclusiv a căilor ferate;
f) sprijinirea obiectivelor prevăzute la literele (a)-(e) printr-o recalificare accelerată a forţei de muncă în direcţia competenţelor verzi şi digitale aferente, precum şi prin sprijinirea lanţurilor valorice de materii prime şi tehnologii critice legate de tranziţia verde.
(4) Capitolul privind REPowerEU conţine, de asemenea, o explicaţie a modului în care măsurile din capitolul respectiv sunt coerente cu eforturile statului membru în cauză de a realiza obiectivele prevăzute la alineatul (3), ţinând seama de măsurile incluse în decizia de punere în aplicare a Consiliului deja adoptată, precum şi o explicaţie a contribuţiei globale la obiectivele în cauză a măsurilor respective şi a altor măsuri finanţate la nivel naţional şi finanţate de Uniune complementare sau conexe.
(5) Costurile estimate ale reformelor şi investiţiilor din capitolul privind REPowerEU nu se iau în considerare în calculul alocării totale pentru planul de redresare şi rezilienţă efectuat în temeiul articolului 18 alineatul (4) litera (f) şi al articolului 19 alineatul (3) litera (f).
(6) Prin derogare de la articolul 5 alineatul (2), articolul 17 alineatul (4), articolul 18 alineatul (4) litera (d) şi articolul 19 alineatul (3) litera (d), principiul de «a nu prejudicia în mod semnificativ» nu se aplică reformelor şi investiţiilor în temeiul alineatului (3) litera (a) de la prezentul articol, sub rezerva unei evaluări pozitive de către Comisie a îndeplinirii următoarelor cerinţe:
a) măsura este necesară şi proporţională pentru a răspunde nevoilor imediate de securitate a aprovizionării, în conformitate cu alineatul (3) litera (a) de la prezentul articol, ţinând seama de alternativele mai curate fezabile şi de riscurile privind efectele de blocare;
b) statul membru în cauză a depus eforturi satisfăcătoare pentru a limita prejudiciul potenţial adus obiectivelor de mediu în sensul articolului 17 din Regulamentul (UE) 2020/852, acolo unde este posibil, şi pentru a atenua prejudiciul prin alte măsuri, inclusiv măsuri incluse în capitolul privind REPowerEU;
c) măsura nu pune în pericol realizarea obiectivelor climatice ale Uniunii pentru 2030 şi a obiectivului neutralităţii climatice a UE până în 2050, pe baza unor considerente calitative;
d) măsura este planificată să fie pusă în aplicare până la 31 decembrie 2026.
(7) Atunci când efectuează evaluarea menţionată la alineatul (6), Comisia acţionează în strânsă cooperare cu statul membru în cauză. Comisia poate face observaţii sau solicita informaţii suplimentare. Statul membru în cauză furnizează informaţiile suplimentare solicitate.
(8) Veniturile puse la dispoziţie în conformitate cu articolul 21a nu contribuie la reforme şi investiţii în temeiul alineatului (3) litera (a) din prezentul articol.
(9) Costurile totale estimate ale măsurilor care fac obiectul unei evaluări pozitive de către Comisie în temeiul alineatului (6) nu depăşesc 30 % din costurile totale estimate ale măsurilor incluse în capitolul privind REPowerEU.
Articolul 21d: Prefinanţare în contextul REPowerEU
(1) Planul de redresare şi rezilienţă care conţine un capitol privind REPowerEU poate fi însoţit de o cerere de prefinanţare. Sub rezerva adoptării de către Consiliu a deciziei de punere în aplicare menţionate la articolul 20 alineatul (1) şi la articolul 21 alineatul (2) până la 31 decembrie 2023, Comisia efectuează până la două plăţi de prefinanţare în valoare totală de până la 20 % din finanţarea suplimentară solicitată de statul membru în cauză în scopul finanţării capitolului privind REPowerEU, în temeiul articolelor 7, 12, 14, 21a şi 21b, respectând principiul egalităţii de tratament între statele membre şi pe cel al proporţionalităţii.
(2) În ceea ce priveşte resursele transferate în condiţiile prevăzute la articolul 26 din Regulamentul (UE) 2021/1060, niciunul dintre cele două seturi de plăţi de prefinanţare nu depăşeşte 1 000 000 000 EUR.
(3) Prin derogare de la articolul 116 alineatul (1) din Regulamentul financiar, Comisia efectuează plăţi de prefinanţare, în măsura posibilului şi sub rezerva disponibilităţii resurselor, după cum urmează:
a) în ceea ce priveşte prima plată de prefinanţare, în termen de două luni de la încheierea de către Comisie şi statul membru în cauză, a acordului care constituie un angajament juridic astfel cum se menţionează la articolul 23;
b) în ceea ce priveşte a doua plată de prefinanţare, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a deciziei de punere în aplicare a Consiliului prin care se aprobă evaluarea planului de redresare şi rezilienţă care include un capitol privind REPowerEU.
(4) O plată de prefinanţare cu privire la resursele menţionate la alineatul (2) se efectuează în urma primirii de informaţii din partea tuturor statelor membre cu privire la intenţia lor de a solicita prefinanţarea acestor resurse şi, dacă este necesar, pe o bază proporţională, pentru a se respecta plafonul total de 1 000 000 000 EUR.
(5) În cazul prefinanţărilor în temeiul alineatului (1), contribuţia financiară menţionată la articolul 20 alineatul (5) litera (a) şi, după caz, împrumutul care trebuie plătite astfel cum se prevede la articolul 20 alineatul (5) litera (h) se ajustează proporţional."
9.La articolul 23, alineatul (1) se înlocuieşte cu următorul text:
"(1) După ce Consiliul adoptă o decizie de punere în aplicare astfel cum se prevede la articolul 20 alineatul (1), Comisia încheie un acord cu statul membru în cauză, ce constituie un angajament juridic individual în sensul Regulamentului financiar. Pentru fiecare stat membru, angajamentul juridic nu depăşeşte cuantumul total al contribuţiei financiare menţionate la articolul 11 alineatul (1) litera (a) pentru 2021 şi 2022, contribuţia financiară actualizată menţionată la articolul 11 alineatul (2) pentru 2023 şi cuantumul calculat în temeiul articolului 21a alineatul (2)."
10.Se introduce următorul articol:
"Articolul 25a: Transparenţa cu privire la destinatarii finali
(1) Fiecare stat membru creează un portal public uşor de utilizat, care conţine date privind cei 100 de destinatari finali care primesc cel mai mare cuantum al finanţării pentru implementarea măsurilor din cadrul mecanismului. Statele membre actualizează aceste date de două ori pe an.
(2) Pentru destinatarii finali menţionaţi la alineatul (1), se publică următoarele informaţii:
a) în cazul unei persoane juridice, denumirea juridică completă a destinatarului şi codul său de înregistrare în scopuri de TVA sau codul său de identificare fiscală, dacă este disponibil, sau un alt identificator unic stabilit la nivel naţional;
b) în cazul unei persoane fizice, numele şi prenumele destinatarului;
c) cuantumul primit de fiecare destinatar, precum şi măsurile asociate pentru care un stat membru a primit finanţarea în cadrul mecanismului.
(3) Informaţiile menţionate la articolul 38 alineatul (3) din Regulamentul financiar nu se publică.
(4) În cazul în care se publică date cu caracter personal, statul membru în cauză elimină informaţiile menţionate la alineatul (2) la doi ani de la încheierea exerciţiului financiar în care finanţarea a fost plătită destinatarului final.
(5) Comisia centralizează portalurile publice ale statelor membre şi publică datele menţionate la alineatul (1) în tabloul de bord privind redresarea şi rezilienţa menţionat la articolul 30."
11.La articolul 26 alineatul (1), se adaugă următoarea literă:
"(h) progresul implementării reformelor şi a investiţiilor din capitolele privind REPowerEU."
12.La articolul 29, alineatul (1) se înlocuieşte cu următorul text:
"(1) Comisia monitorizează implementarea mecanismului şi măsoară gradul de îndeplinire a obiectivelor prevăzute la articolul 4, inclusiv implementarea reformelor şi a investiţiilor din capitolele privind REPowerEU şi contribuţia acestora la obiectivele prevăzute la articolul 21c alineatul (3). Monitorizarea implementării este orientată către activităţile desfăşurate în cadrul mecanismului şi este proporţională cu aceste activităţi."
13.La articolul 30, alineatul (3) se înlocuieşte cu următorul text:
"(3) Tabloul de bord prezintă şi progresele înregistrate în materie de implementare a planurilor de redresare şi rezilienţă în raport cu indicatorii comuni menţionaţi la articolul 29 alineatul (4). Acesta include, de asemenea, progresul privind punerea în aplicare a măsurilor din capitolele privind REPowerEU şi contribuţia lor la realizarea obiectivelor prevăzute la articolul 21c alineatul (3), precum şi afişarea informaţiilor privind reducerea importurilor Uniunii de combustibili fosili şi privind diversificarea aprovizionării cu energie."
14.Articolul 31 se modifică după cum urmează:
(a)alineatul (3) se modifică după cum urmează:
(i)teza introductivă se înlocuieşte cu următorul text:
"(3) Raportul anual include, de asemenea, informaţii privind:"
(ii)se adaugă următoarele litere:
"(d) o prezentare generală a măsurilor care au o dimensiune sau un efect transfrontalier sau multinaţional din toate capitolele privind REPowerEU, costurile totale estimate ale acestora, precum şi o indicare a faptului dacă costurile totale ale respectivelor măsuri corespund unui cuantum care reprezintă cel puţin 30 % din costurile totale estimate ale măsurilor incluse în toate capitolele privind REPowerEU;
(e) numărul de măsuri care intră sub incidenţa articolului 21c alineatul (3) litera (a) incluse în toate capitolele privind REPowerEU şi costurile totale estimate ale acestora;
(f) progresul implementării reformelor şi a investiţiilor din capitolul privind REPowerEU, prin intermediul unei secţiuni specifice care include învăţăminte desprinse după analizarea datelor disponibile privind destinatarii finali şi exemple de bune practici."
(b)se introduce următorul alineat:
"(3a) Informaţiile menţionate la alineatul (3) literele (d) şi (e) se includ în raportul anual după aprobarea evaluării tuturor planurilor de redresare şi rezilienţă care conţin un capitol privind REPowerEU."
15.La articolul 32, alineatul (2) se înlocuieşte cu următorul text:
"(2) Raportul de evaluare analizează, în special, în ce măsură au fost îndeplinite obiectivele, eficienţa utilizării resurselor şi valoarea adăugată europeană. De asemenea, examinează dacă toate obiectivele şi acţiunile sunt în continuare relevante şi evaluează punerea în aplicare a capitolelor privind REPowerEU şi contribuţiile acestora la obiectivele prevăzute la articolul 21c alineatul (3)."
16.Textul prevăzut în anexa I la prezentul regulament se introduce ca anexa IVa.
17.Anexa V se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament.
Art. 2: Modificări ale Regulamentului (UE) nr. 1303/2013
Se introduce următorul articol în Regulamentul (UE) nr. 1303/2013:
"Articolul 25b: Măsuri excepţionale de utilizare a fondurilor pentru a sprijini IMM-urile afectate în mod deosebit de creşterea preţurilor la energie, gospodăriile vulnerabile, precum şi schemele privind reducerea timpului de muncă şi alte scheme echivalente
(1) Ca măsură excepţională strict necesară pentru a face faţă crizei energetice rezultate în urma impactului războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, FEDR poate sprijini finanţarea capitalului circulant sub formă de granturi acordate IMM-urilor afectate în mod deosebit de creşterile preţurilor la energie, în cadrul priorităţii de investiţii menţionate la articolul 5 alineatul (3) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 1301/2013. IMM-urile afectate în mod deosebit de creşterile preţurilor la energie sunt cele eligibile pentru a primi ajutoare pentru costurile suplimentare generate de creşterile extrem de mari ale preţurilor la gaze naturale şi la energie electrică în baza cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat.
Ca măsură excepţională suplimentară strict necesară pentru a face faţă crizei energetice rezultate în urma impactului războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, FSE poate sprijini gospodăriile vulnerabile să îşi acopere costurile pentru consumul de energie, chiar şi în absenţa unor măsuri active corespunzătoare, în cadrul priorităţii de investiţii menţionate la articolul 3 alineatul (1) litera (b) punctul (iv) din Regulamentul (UE) nr. 1304/2013.
(2) Operaţiunile care furnizează sprijinul menţionat la alineatul (1) pot fi finanţate fie din FEDR, fie din FSE, pe baza normelor aplicabile celuilalt fond. În plus, atunci când aceste operaţiuni contribuie la una dintre priorităţile de investiţii menţionate la alineatul (1), acestea pot fi finanţate din Fondul de coeziune pe baza normelor aplicabile fie FEDR, fie FSE. În plus, FEDR şi Fondul de coeziune pot finanţa, de asemenea, accesul la piaţa muncii prin păstrarea locurilor de muncă ale angajaţilor şi ale lucrătorilor independenţi prin intermediul schemelor privind reducerea timpului de muncă şi al altor scheme echivalente, pe baza normelor aplicabile FSE în cadrul priorităţii de investiţii menţionate la articolul 3 alineatul (1) litera (a) punctul (v) din Regulamentul (UE) nr. 1304/2013.
(3) Operaţiunile care furnizează sprijinul menţionat la alineatele (1) şi (2) sunt programate exclusiv în cadrul unei noi axe prioritare specifice. Axa prioritară specifică poate include finanţare din FEDR şi FSE de la diferite categorii de regiuni, precum şi din Fondul de coeziune. Sprijinul furnizat din resurse REACT-EU, în sensul articolului 92a, se programează în cadrul unei axe prioritare specifice separate care contribuie la prioritatea de investiţii menţionată la articolul 92b alineatul (9) al treilea paragraf.
Cuantumurile alocate axelor prioritare specifice menţionate la primul paragraf de la prezentul alineat nu depăşesc 10 % din totalul resurselor FEDR, ale FSE şi ale Fondului de coeziune, inclusiv resurse REACT-EU din cadrul obiectivului «Investiţii pentru creştere şi locuri de muncă», alocate statului membru în cauză pentru perioada de programare 2014-2020, astfel cum se prevede în actele de punere în aplicare relevante ale Comisiei. Prin derogare de la articolul 120 alineatul (3) primul şi al doilea paragraf, se aplică o rată de cofinanţare de 100 % axei sau axelor prioritare specifice.
(4) Cererile de modificare a unui program operaţional existent, prezentate de un stat membru în vederea introducerii unei axe sau a unor axe prioritare specifice menţionate la alineatul (3), conţin o motivaţie corespunzătoare şi sunt însoţite de programul revizuit. Elementele enumerate la articolul 96 alineatul (2) litera (b) punctele (v) şi (vii) nu sunt obligatorii în descrierea axei sau axelor prioritare din programul operaţional revizuit.
(5) Prin derogare de la articolul 65 alineatul (9), cheltuielile pentru operaţiunile de sprijinire a finanţării capitalului circulant sub formă de granturi acordate IMM-urilor afectate în mod deosebit de creşterile preţurilor la energie, pentru operaţiunile care furnizează sprijin gospodăriilor vulnerabile pentru a le ajuta să îşi acopere costurile consumului de energie, precum şi pentru schemele privind reducerea timpului de muncă şi alte scheme echivalente sunt eligibile de la 1 februarie 2022. Articolul 65 alineatul (6) nu se aplică cu privire la astfel de operaţiuni şi scheme.
(6) Prin derogare de la articolul 125 alineatul (3) litera (b), operaţiunile de sprijinire a finanţării capitalului circulant sub formă de granturi acordate IMM-urilor afectate în mod deosebit de creşterile preţurilor la energie, operaţiunile care furnizează sprijin gospodăriilor vulnerabile pentru a le ajuta să îşi acopere costurile consumului de energie, precum şi schemele privind reducerea timpului de muncă şi alte scheme echivalente pot fi selectate pentru a beneficia de sprijin din partea FEDR, a FSE sau a Fondului de coeziune înainte de aprobarea programului revizuit.
(7) Pentru operaţiunile de sprijinire a finanţării capitalului circulant sub formă de granturi acordate IMM-urilor afectate în mod deosebit de creşterile preţurilor la energie, implementate în afara zonei vizate de program, dar pe teritoriul statului membru, se aplică numai articolul 70 alineatul (2) primul paragraf litera (d). Prin derogare de la articolul 70 alineatul (4), operaţiunilor sprijinite din FSE care furnizează sprijin gospodăriilor vulnerabile pentru a le ajuta să îşi acopere costurile consumului de energie, precum şi schemelor privind reducerea timpului de muncă şi altor scheme echivalente, implementate în afara zonei vizate de program, dar pe teritoriul statului membru li se aplică de asemenea articolul 70 alineatul (2) primul paragraf litera (d).
(8) Plăţile totale efectuate de Comisie către statele membre din FEDR, FSE şi Fondul de coeziune, cu excepţia resurselor REACT-EU, pentru priorităţile specifice menţionate la alineatul (3) nu depăşesc 5 000 000 000 EUR în 2023. Cuantumurile se plătesc sub rezerva disponibilităţii fondurilor în cadrul plafoanelor cadrului financiar multianual 2014-2020.
(9) Prezentul articol nu se aplică programelor din cadrul obiectivului «Cooperarea teritorială europeană»."
Art. 3: Modificări ale Regulamentului (UE) 2021/1060
Regulamentul (UE) 2021/1060 se modifică după cum urmează:
1.La articolul 22 alineatul (3) litera (g), punctul (i) se înlocuieşte cu următorul text:
‘(i) un tabel care precizează alocările financiare totale pentru fiecare fond şi, după caz, pentru fiecare categorie de regiuni, pentru întreaga perioadă de programare şi pentru fiecare an, inclusiv orice cuantumuri transferate în temeiul articolului 26 sau 27, precum şi cererea statului membru de măsuri de sprijin care contribuie la obiectivele prevăzute la articolul 21c alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului (*3);
(*3)Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă (JO L 57, 18.2.2021, p. 17)."
2.La articolul 24, se adaugă următorul alineat:
"(8) Pentru programele sprijinite din FEDR, FSE+ sau Fondul de coeziune, statul membru poate prezenta o modificare a unui program în conformitate cu prezentul articol, solicitând ca măsurile care contribuie la obiectivele prevăzute la articolul 21c alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/241 să fie incluse într-un program, în cazul în care un astfel de sprijin contribuie la obiectivele specifice ale fondului în cauză, astfel cum sunt prevăzute în regulamentele specifice fiecărui fond. Cuantumurile solicitate pentru astfel de măsuri se programează în cadrul unui obiectiv specific în conformitate cu regulamentele specifice fiecărui fond şi sunt incluse în cadrul unei priorităţi. Respectivele cuantumuri nu depăşesc în total limita de 7,5 % din alocarea naţională iniţială pentru fiecare fond."
3.Se introduce următorul articol:
"Articolul 26a: Sprijinul pentru obiectivele prevăzute la articolul 21c alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/241
(1) Statele membre care transmit Comisiei, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/241, planuri de redresare şi rezilienţă care conţin un capitol privind REPowerEU pot solicita, printr-o modificare a unui program în temeiul articolului 24 din prezentul regulament, ca până la 7,5 % din alocarea lor naţională iniţială în cadrul FEDR, al FSE+ şi al Fondului de coeziune să fie inclusă în priorităţile care contribuie la obiectivele prevăzute la articolul 21c alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/241, cu condiţia ca un astfel de sprijin să contribuie la obiectivele specifice ale fondului în cauză, astfel cum sunt prevăzute în regulamentele specifice fiecărui fond. Posibilitatea unei astfel de cereri nu aduce atingere posibilităţii de transfer de resurse prevăzute la articolul 26 din prezentul regulament.
(2) Resursele solicitate de statele membre în temeiul prezentului articol sunt implementate în conformitate cu prezentul regulament şi cu regulamentele specifice fiecărui fond.
(3) Cererile de modificare a unui program prevăd cuantumul total al resurselor care contribuie la obiectivele prevăzute la articolul 21c alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/241 pentru fiecare an, pentru fiecare fond şi pentru fiecare categorie de regiuni, după caz."
4.Anexa V se modifică în conformitate cu anexa III la prezentul regulament.
Art. 4: Modificări ale Regulamentului (UE) 2021/1755
În Regulamentul (UE) 2021/1755, se introduce următorul articol:
"Articolul 4a: Transferul către Mecanismul de redresare şi rezilienţă
(1) Până la 1 martie 2023, statele membre pot transmite Comisiei o cerere motivată de transfer integral sau parţial, către Mecanismul de redresare şi rezilienţă instituit prin Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului (*4), al cuantumurilor alocării lor provizorii prevăzute în actul de punere în aplicare al Comisiei menţionat la articolul 4 alineatul (5). În cazul în care cererea de transfer este aprobată, Comisia modifică actul de punere în aplicare pentru a reflecta cuantumurile ajustate în urma transferului.
(*4)Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă (JO L 57, 18.2.2021, p. 17).
(2) În cazul în care transferul afectează tranşele deja plătite sau care urmează să fie plătite cu titlu de prefinanţare, Comisia modifică în consecinţă actul de punere în aplicare menţionat la articolul 9 alineatul (1) pentru statul membru în cauză. După caz, Comisia recuperează, în conformitate cu Regulamentul financiar, integral sau parţial tranşele pentru 2021 şi 2022 plătite statului membru respectiv cu titlu de prefinanţare. În acest caz, cuantumurile recuperate sunt transferate către Mecanismul de redresare şi rezilienţă în beneficiul exclusiv al statului membru în cauză.
(3) În cazul în care un stat membru alege să transfere integral sau parţial alocarea sa provizorie către Mecanismul de redresare şi rezilienţă în conformitate cu prezentul articol, cuantumurile care urmează să fie cheltuite în scopul articolului 4 alineatul (4) primul paragraf se reduc proporţional.
(4) În cazul în care un stat membru alege să transfere toate alocările sale provizorii către Mecanismul de redresare şi rezilienţă, articolul 10 alineatul (1) nu se aplică.
(5) Articolul 10 alineatul (2) nu se aplică cuantumurilor transferate către Mecanismul de redresare şi rezilienţă."
Art. 5: Modificări ale Directivei 2003/87/CE
În Directiva 2003/87/CE, se introduce următorul articol:
"Articolul 10e: Mecanismul de redresare şi rezilienţă
(1) Ca măsură extraordinară şi unică, până la 31 august 2026, certificatele scoase la licitaţie în temeiul alineatelor (2) şi (3) de la prezentul articol se scot la licitaţie până când cuantumul total al veniturilor obţinute din astfel de licitaţii ajunge la 20 de miliarde EUR. Respectivele venituri sunt puse la dispoziţia Mecanismului de redresare şi rezilienţă instituit prin Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului (*5) şi se execută în conformitate cu dispoziţiile regulamentului respectiv.
(*5)Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă (JO L 57, 18.2.2021, p. 17).
(2) Prin derogare de la articolul 10a alineatul (8), până la 31 august 2026, o parte din certificatele menţionate la alineatul respectiv se scot la licitaţie pentru a sprijini obiectivele prevăzute la articolul 21c alineatul (3) literele (b)-(f) din Regulamentul (UE) 2021/241, până când cuantumul veniturilor obţinute din astfel de licitaţii ajunge la 12 miliarde EUR.
(3) Până la 31 august 2026, se scot la licitaţie un număr de certificate din cantitatea care altfel ar fi licitată de la 1 ianuarie 2027 până la 31 decembrie 2030 de statele membre în temeiul articolului 10 alineatul (2) litera (a),pentru a sprijini obiectivele prevăzute la articolul 21c alineatul (3) literele (b)-(f) din Regulamentul (UE) 2021/241, până când cuantumul veniturilor obţinute din astfel de licitaţii ajunge la 8 miliarde EUR. Respectivele certificate se scot la licitaţie, în principiu, în volume anuale egale pe parcursul perioadei relevante.
(4) Prin derogare de la articolul 1 alineatul (5a) din Decizia (UE) 2015/1814, până la 31 decembrie 2030, 27 de milioane de certificate nealocate din rezerva pentru stabilitatea pieţei din numărul total de certificate care altfel ar fi invalidate, se utilizează pentru a sprijini inovarea, astfel cum se menţionează la articolul 10a alineatul (8) primul paragraf din prezenta directivă.
(5) Comisia se asigură că certificatele care vor fi licitate în temeiul alineatelor (2) şi (3), inclusiv, după caz, cele pentru plăţile de prefinanţare, în conformitate cu articolul 21d din Regulamentul (UE) 2021/241, sunt scoase la licitaţie în conformitate cu principiile şi modalităţile prevăzute la articolul 10 alineatul (4) din prezenta directivă şi în conformitate cu articolul 24 din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 al Comisiei (*6), pentru a se asigura o cantitate adecvată de resurse din fondul pentru inovare în perioada cuprinsă între 2023 şi 2026. Perioada de licitare menţionată la prezentul articol se revizuieşte la un an de la începerea sa, în funcţie de impactul licitaţiei prevăzute la prezentul articol asupra pieţei carbonului şi asupra preţului carbonului.
(*6)Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 al Comisiei din 12 noiembrie 2010 privind calendarul, administrarea şi alte aspecte ale licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii (JO L 302, 18.11.2010, p. 1).
(6) BEI este adjudecătorul pentru certificatele care urmează să fie scoase la licitaţie în temeiul prezentului articol pe platforma de licitaţie desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 şi îi furnizează Comisiei veniturile obţinute din licitaţii.
(7) Veniturile obţinute din licitarea certificatelor constituie venituri alocate externe, în conformitate cu articolul 21 alineatul (5) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European şi al Consiliului (*7).
(*7)Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 şi a Deciziei nr. 541/2014/UE şi de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1)."
Art. 6: Intrare în vigoare
Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 27 februarie 2023.

Pentru Parlamentul European

Preşedinta

R. METSOLA

Pentru Consiliu

Preşedintele

J. ROSWALL

ANEXA I:
În Regulamentul (UE) 2021/241 se introduce următoarea anexă:
"- ANEXA IVa: Prezenta anexă stabileşte metodologia de calculare a cotei de alocare a resurselor disponibile pentru fiecare stat membru sub formă de sprijin financiar nerambursabil suplimentar în cadrul mecanismului, astfel cum se menţionează la articolul 21a alineatul (1). Metodologia ţine seama, în ceea ce priveşte fiecare stat membru, de următoarele elemente:
- populaţia;
- raportul de proporţionalitate inversă cu PIB-ul pe cap de locuitor;
- deflatorul formării brute de capital fix;
- ponderea combustibililor fosili în consumul intern brut de energie.
Pentru a evita concentrarea excesivă a resurselor:
- raportul de proporţionalitate inversă cu PIB-ul pe cap de locuitor este plafonat la maximum 160 % din media ponderată a Uniunii;
- raportul de proporţionalitate inversă cu PIB-ul pe cap de locuitor este plafonat la maximum 55 % din media ponderată a Uniunii dacă PIB-ul pe cap de locuitor al statului membru în cauză depăşeşte 130 % din media UE-27;
- se stabileşte o cotă de alocare minimă la 0,15 %;
- se stabileşte o cotă de alocare maximă la 13,80 %.
Cheia de repartizare i aplicată cuantumului menţionat la articolul 21a alineatul (1) este definită după cum urmează:
unde statele membre i-z sunt statele membre care beneficiază de o cotă de alocare minimă şi statele membre i-q sunt statele membre care beneficiază de o cotă de alocare maximă.
unde
unde
şi şi ,
unde
pentru statele membre i în cazul cărora şi
pentru statele membre i în cazul cărora
Definiţii (1):
(1)Toate datele din prezentul regulament provin de la Eurostat. Data-limită pentru datele istorice utilizate pentru aplicarea cheii de repartizare din prezenta anexă este 20 septembrie 2022. Combustibilii fosili includ combustibilii fosili solizi, gazele artificiale, turba şi produsele din turbă, şisturile bituminoase şi nisipurile petrolifere, petrolul şi produsele petroliere (cu excepţia proporţiei de biocombustibil), gazele naturale şi deşeurile neregenerabile.
- popi,2021 populaţia totală în 2021 în statul membru i;
- popUE,2021 populaţia totală în 2021 în statele membre UE-27;
-
media ponderată în 2021 a PIB-ului nominal pe cap de locuitor în statele membre UE-27;
-
PIB-ul nominal pe cap de locuitor în 2021 în statul membru i;
- FFGICi,2020 ponderea în 2020 a combustibililor fosili în consumul intern brut de energie în statul membru i;
- FFGICUE,2020 ponderea medie în 2020 a combustibililor fosili în consumul intern brut de energie în statele membre UE-27;
-
raportul dintre indicele preţurilor formării brute de capital fix în trimestrul 2 (Q2) din 2022 (deflator implicit, 2015=100, monedă naţională, date ajustate sezonier şi calendaristic) în statul membru i şi indicele preţurilor formării brute de capital fix în trimestrul 2 (Q2) din 2021 (deflator implicit, 2015=100, monedă naţională, date ajustate sezonier şi calendaristic) în statul membru i;
-
raportul dintre indicele preţurilor formării brute de capital fix în trimestrul 2 (Q2) din 2022 (deflator implicit, 2015=100, monedă naţională, date ajustate sezonier şi calendaristic) în formă agregată pentru UE-27 şi indicele preţurilor formării brute de capital fix în trimestrul 2 (Q2) din 2021 (deflator implicit, 2015=100, monedă naţională, date ajustate sezonier şi calendaristic) în formă agregată pentru UE-27.
Aplicarea metodologiei la cuantumul menţionat la articolul 21a alineatul (1) va genera următoarele cote-părţi şi următoarele cuantumuri pentru fiecare stat membru:

Stat membru

Cota-parte în % din total

Cuantum (în 1 000 EUR, preţuri curente)

Belgia

1,41 %

282 139

Bulgaria

2,40 %

480 047

Cehia

3,41 %

681 565

Danemarca

0,65 %

130 911

Germania

10,45 %

2 089 555

Estonia

0,42 %

83 423

Irlanda

0,45 %

89 598

Grecia

3,85 %

769 222

Spania

12,93 %

2 586 147

Franţa

11,60 %

2 320 955

Croaţia

1,35 %

269 441

Italia

13,80 %

2 760 000

Cipru

0,26 %

52 487

Letonia

0,62 %

123 983

Lituania

0,97 %

194 020

Luxemburg

0,15 %

30 000

Ungaria

3,51 %

701 565

Malta

0,15 %

30 000

Ţările de Jos

2,28 %

455 042

Austria

1,05 %

210 620

Polonia

13,80 %

2 760 000

Portugalia

3,52 %

704 420

România

7,00 %

1 399 326

Slovenia

0,58 %

116 910

Slovacia

1,83 %

366 959

Finlanda

0,56 %

112 936

Suedia

0,99 %

198 727

UE27

100,00 %

20 000 000

"
ANEXA II:
- Anexa V la Regulamentul (UE) 2021/241 se modifică după cum urmează:
1.În secţiunea 2 punctul 2.5, primul paragraf se înlocuieşte cu următorul text:
"2.5. Planul de redresare şi rezilienţă conţine măsuri care contribuie în mod eficace la tranziţia verde, inclusiv la biodiversitate, sau la abordarea provocărilor generate de aceasta, care corespund unui cuantum care reprezintă cel puţin 37 % din alocarea totală a planului de redresare şi rezilienţă şi astfel de măsuri din capitolul privind REPowerEU care corespund unui cuantum reprezentând cel puţin 37 % din costurile totale estimate ale măsurilor din capitolul privind REPowerEU, pe baza metodologiei pentru urmărirea cheltuielilor legate de climă, astfel cum este prevăzută în anexa VI; metodologia respectivă se utilizează în consecinţă pentru măsurile care nu pot fi atribuite direct unui domeniu de intervenţie inclus în anexa VI; coeficienţii pentru sprijinul acordat obiectivelor climatice pot fi majoraţi până la un cuantum total de 3 % din alocarea planului de redresare şi rezilienţă pentru investiţii individuale spre a ţine seama de măsurile de reformă conexe care le sporesc în mod credibil impactul asupra obiectivelor climatice, sub rezerva acordului Comisiei."
2.În secţiunea 2 se adaugă următoarele puncte:
"2.12. Se preconizează că măsurile menţionate la articolul 21c vor contribui în mod eficace la securitatea energetică, la diversificarea aprovizionării cu energie a Uniunii, la o creştere a gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie şi la eficienţa energetică, la o creştere a capacităţilor de stocare a energiei sau la reducerea necesară a dependenţei de combustibilii fosili înainte de 2030.
Atunci când evaluează măsurile menţionate la articolul 21c în temeiul acestui criteriu, Comisia ţine seama de provocările specifice şi de finanţarea suplimentară disponibilă pentru statul membru în cauză în cadrul mecanismului. De asemenea, Comisia ţine seama de următoarele elemente:
Domeniu de aplicare
- se preconizează că implementarea măsurilor avute în vedere va contribui în mod eficace la îmbunătăţirea infrastructurii şi a instalaţiilor energetice pentru a răspunde nevoilor imediate în materie de securitate a aprovizionării cu gaze, inclusiv cu gaz natural lichefiat, sau cu petrol în cazul în care se aplică derogarea prevăzută la articolul 21c alineatul (3) litera (a), în special pentru a permite diversificarea aprovizionării în interesul Uniunii în ansamblul său,
sau
- se preconizează că implementarea măsurilor avute în vedere va contribui în mod eficace la stimularea eficienţei energetice a clădirilor şi a infrastructurii energetice critice, la decarbonizarea industriei, la creşterea producţiei şi a utilizării biometanului durabil şi a hidrogenului din surse regenerabile sau obţinut fără arderea de combustibili fosili, precum şi la creşterea ponderii şi accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile,
sau
- se preconizează că implementarea măsurilor avute în vedere va contribui în mod eficace la combaterea sărăciei energetice şi că, după caz, va acorda o prioritate adecvată nevoilor celor afectaţi de sărăcie energetică, precum şi reducerii vulnerabilităţilor în timpul următoarelor ierni,
sau
- se preconizează că implementarea măsurilor avute în vedere va contribui în mod eficace la stimularea reducerii cererii de energie,
sau
- se preconizează că implementarea măsurilor avute în vedere va remedia blocajele interne şi transfrontaliere din calea transportului şi a distribuţiei energiei, sprijinind stocarea energiei electrice, accelerând integrarea surselor regenerabile de energie şi sprijinind transportul cu emisii zero şi infrastructura acestuia, inclusiv căile ferate,
sau
- se preconizează că implementarea măsurilor avute în vedere va contribui în mod eficace la sprijinirea obiectivelor prevăzute la articolul 21c alineatul (3) literele (a)-(e) printr-o recalificare accelerată a forţei de muncă în direcţia competenţelor verzi şi a competenţelor digitale aferente, precum şi la sprijinirea lanţurilor valorice de materii prime şi tehnologii critice legate de tranziţia verde,
şi
- măsurile avute în vedere sunt coerente cu eforturile statului membru în cauză de a realiza obiectivele prevăzute la articolul 21c alineatul (3), ţinând seama de măsurile incluse în decizia de punere în aplicare a Consiliului deja adoptată, precum şi de alte măsuri complementare sau conexe finanţate la nivel naţional şi finanţate de Uniune, legate de realizarea obiectivelor stabilite la articolul 21c alineatul (3).
Evaluare
A – într-o mare măsură
B – într-o măsură moderată
C – în mică măsură
2.13.Se preconizează că măsurile menţionate la articolul 21c vor avea o dimensiune sau un efect transfrontalier sau multinaţional.
Comisia ia în considerare următoarele elemente pentru evaluarea în temeiul prezentului criteriu:
Domeniu de aplicare
- se preconizează că implementarea la nivel naţional a măsurilor avute în vedere va contribui la asigurarea aprovizionării cu energie în Uniune în ansamblul ei, inclusiv prin abordarea provocărilor identificate în cea mai recentă evaluare a nevoilor efectuată de Comisie, în conformitate cu obiectivele prevăzute la articolul 21c alineatul (3), ţinând seama de contribuţia financiară disponibilă pentru statul membru în cauză şi de poziţia sa geografică,
sau
- se preconizează că implementarea măsurilor avute în vedere va contribui la reducerea dependenţei de combustibilii fosili şi la reducerea cererii de energie.
Evaluare
A – într-o mare măsură
B – într-o măsură moderată
C – în mică măsură"
3.Secţiunea 3 se modifică după cum urmează:
(a)liniuţa cu textul "- o notă de A pentru criteriile 2.2, 2.3, 2.5 şi 2.6;" se înlocuieşte cu "- o notă de A pentru criteriile 2.2, 2.3, 2.5, 2.6 şi 2.12"
(b)liniuţa cu textul "- o notă care nu este A pentru criteriile 2.2, 2.3, 2.5 şi 2.6;" se înlocuieşte cu "- o notă care nu este A pentru criteriile 2.2, 2.3, 2.5, 2.6 şi 2.12;"
ANEXA III:
- Anexa V la Regulamentul (UE) 2021/1060 se modifică după cum urmează:
1.Textul de la punctul 3 se înlocuieşte cu următorul text:
"Trimitere: articolul 22 alineatul (3) litera (g) punctele (i), (ii) şi (iii), articolul 112 alineatele (1), (2) şi (3) şi articolele 14, 26 şi 26a din RDC"
2.Punctul 3.1 se modifică după cum urmează:
(a)Primul paragraf şi tabelul nenumerotat se înlocuiesc cu următorul text:
"3.1 Transferuri şi contribuţii (*1)
(*1)Se aplică numai modificărilor programelor efectuate în conformitate cu articolele 14, 26 şi 26a, cu excepţia transferurilor complementare către Fondul pentru o tranziţie justă efectuate în conformitate cu articolul 27 din RDC. Transferurile nu afectează defalcarea pe ani a creditelor financiare la nivelul CFM pentru un stat membru.
Trimitere: articolele 14, 26, 26a şi 27 din RDC

Modificare de program asociată cu

|_| contribuţia la InvestEU

|_| un transfer către instrumente care fac obiectul gestiunii directe sau indirecte

|_| un transfer între FEDR, FSE+, Fondul de coeziune sau către un alt fond sau către alte fonduri

|_| contribuţia fondurilor la obiectivele prevăzute la articolul 21c alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/241 (*2)

(*2) A se indica dacă modificarea programului contribuie, în conformitate cu articolul 26a din prezentul regulament, la obiectivele prevăzute la articolul 21c alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/241. Dacă da, indicaţi suma suplimentară pe fond, pe an şi pe categorie de regiuni la nivel de program în tabelul 21.

"
(b)Se introduce următorul tabel după tabelul 17B:
"Tabelul 21: Resurse contribuind la obiectivele prevăzute la articolul 21c alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/241

Fond

Categorie de regiuni

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Total

FEDR

Mai dezvoltate

De tranziţie

Mai puţin dezvoltate

Total

FSE+

Mai dezvoltate

De tranziţie

Mai puţin dezvoltate

Total

Fondul de coeziune

N/A"

Total

Publicat în Jurnalul Oficial cu numărul 63L din data de 28 februarie 2023