Secţiunea 3 - Comitetul european pentru servicii digitale - Regulamentul 2065/19-oct-2022 privind o piaţă unică pentru serviciile digitale şi de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul privind serviciile digitale)

Acte UE

Jurnalul Oficial 277L

În vigoare
Versiune de la: 22 Februarie 2024
SECŢIUNEA 3:Comitetul european pentru servicii digitale
Art. 61: Comitetul european pentru servicii digitale
(1)Se înfiinţează un grup consultativ independent al coordonatorilor serviciilor digitale cu atribuţii în materie de supraveghere a furnizorilor de servicii intermediare, denumit "Comitetul european pentru servicii digitale" ("comitetul").
(2)Comitetul le furnizează consiliere coordonatorilor serviciilor digitale şi Comisiei în conformitate cu prezentul regulament, în vederea îndeplinirii următoarelor obiective:
a)să contribuie la aplicarea consecventă a prezentului regulament şi la cooperarea eficace dintre coordonatorii serviciilor digitale şi Comisie în ceea ce priveşte aspectele reglementate de prezentul regulament;
b)să coordoneze şi să contribuie la orientările şi analizele Comisiei şi ale coordonatorilor serviciilor digitale, precum şi ale altor autorităţi competente, referitoare la problemele emergente din cadrul pieţei interne în ceea ce priveşte aspectele reglementate de prezentul regulament;
c)să le acorde asistenţă coordonatorilor serviciilor digitale şi Comisiei la supravegherea platformelor online foarte mari.
Art. 62: Structura comitetului
(1)Comitetul este format din coordonatorii serviciilor digitale, care sunt reprezentaţi de înalţi funcţionari. Nedesemnarea de către unul sau mai multe dintre statele membre a unui coordonator al serviciilor digitale nu împiedică executarea de către comitet a sarcinilor care îi revin în temeiul prezentului regulament. În cazul în care se prevede astfel în dreptul intern, la comitet pot participa, alături de coordonatorul serviciilor digitale, şi alte autorităţi competente cărora li s-au încredinţat responsabilităţi operaţionale specifice în ceea ce priveşte aplicarea şi asigurarea respectării prezentului regulament. La reuniuni pot fi invitate şi alte autorităţi naţionale în cazul în care chestiunile discutate le privesc.
(2)Comitetul este prezidat de Comisie. Comisia convoacă reuniunile şi pregăteşte ordinea de zi în conformitate cu sarcinile care revin comitetului în temeiul prezentului regulament şi în concordanţă cu regulamentul său de procedură. Atunci când comitetului i se solicită să adopte o recomandare în temeiul prezentului regulament, acesta pune imediat solicitarea la dispoziţia altor coordonatori ai serviciilor digitale, prin intermediul sistemului de schimb de informaţii prevăzut la articolul 85.
(3)Fiecare stat membru dispune de un vot. Comisia nu are drept de vot.
La adoptarea deciziilor, comitetul hotărăşte cu majoritate simplă. Atunci când adoptă o recomandare adresată Comisiei astfel cum se menţionează la articolul 36 alineatul (1) primul paragraf, comitetul votează în termen de 48 de ore de la solicitarea preşedintelui comitetului.
(4)Comisia furnizează sprijin administrativ şi analitic pentru activităţile desfăşurate de comitet în temeiul prezentului regulament.
(5)Comitetul poate invita experţi şi observatori să participe la reuniunile sale şi poate coopera cu alte organe, oficii, agenţii şi grupuri consultative ale Uniunii, precum şi cu experţi externi, după caz. Comitetul pune la dispoziţia publicului rezultatele acestei cooperări.
(6)Comitetul poate consulta părţile interesate şi face publice rezultatele unor astfel de consultări.
(7)Comitetul îşi adoptă regulamentul de procedură după ce a obţinut aprobarea Comisiei.
Art. 63: Sarcinile comitetului
(1)În cazul în care sunt necesare pentru îndeplinirea obiectivelor prevăzute la articolul 61 alineatul (2), comitetul îndeplineşte, în special, următoarele sarcini:
a)sprijină coordonarea investigaţiilor comune;
b)sprijină autorităţile competente în analizarea rapoartelor şi a rezultatelor auditurilor desfăşurate cu privire la platformele online foarte mari sau la motoarele de căutare online foarte mari, a căror transmitere este prevăzută de prezentul regulament;
c)emite avize şi recomandări destinate coordonatorilor serviciilor digitale sau le furnizează consiliere în conformitate cu prezentul regulament, ţinând seama în special de libertatea de a presta servicii a furnizorilor de servicii intermediare;
d)consiliază Comisia cu privire la măsurile menţionate la articolul 66 şi adoptă avize cu privire la platformele online foarte mari sau la motoarele de căutare online foarte mari, în conformitate cu prezentul regulament;
e)sprijină şi promovează elaborarea şi punerea în aplicare a standardelor, orientărilor, rapoartelor, modelelor şi codurilor de conduită europene, în cooperare cu părţile interesate relevante, astfel cum se prevede în prezentul regulament, inclusiv prin emiterea de avize sau recomandări cu privire la aspecte legate de articolul 44, precum şi identificarea problemelor emergente în legătură cu aspectele reglementate de prezentul regulament.
(2)Coordonatorii serviciilor digitale şi, după caz, alte autorităţi competente care nu dau curs avizelor, solicitărilor sau recomandărilor adoptate de comitet care le sunt adresate prezintă motivele pentru care au ales să nu dea curs respectivelor acte, inclusiv o explicaţie cu privire la investigaţiile, acţiunile şi măsurile pe care le-au pus în aplicare, în cadrul rapoartelor lor publicate în temeiul prezentului regulament sau al deciziilor lor relevante, după caz.