Capitolul ii - FINANŢAREA ASISTENŢEI TEHNICE - Regulamentul 1698/20-sep-2005 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 2 August 2012
CAPITOLUL II:FINANŢAREA ASISTENŢEI TEHNICE
Art. 66: Finanţarea asistenţei tehnice
(1)În conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1290/2005, FEADR poate finanţa, în limita a 0,25% din alocarea sa anuală, acţiuni de pregătire, monitorizare, asistenţă administrativă, evaluare şi control, la iniţiativa sau în numele Comisiei. Aceste acţiuni se realizează în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităţilor Europene (1) şi cu orice alte dispoziţii ale acestui regulament şi din normele sale de aplicare care reglementează această formă de execuţie bugetară.
(1)JOL 248, 16.9.2002, p. 1.
(2)La iniţiativa statelor membre, FEADR poate finanţa, în cadrul fiecărui program de dezvoltare rurală, activităţi de pregătire, gestionare, monitorizare, evaluare, informare şi control al intervenţiilor programelor.
Aceste activităţi pot fi finanţate în limita a 4% din cuantumul total al fiecărui program.
(3)În limita stabilită la alineatul (2), se rezervă o sumă pentru înfiinţarea şi funcţionarea reţelei rurale naţionale prevăzute la articolul 68.
Statele membre care au optat pentru programele regionale pot prezenta spre aprobare un program specific privind înfiinţarea şi funcţionarea reţelei lor rurale naţionale.
Normele de aplicare privind înfiinţarea şi funcţionarea reţelei rurale naţionale se adoptă în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 90 alineatul (2).
Art. 67: Reţeaua Europeană de Dezvoltare Rurală
În conformitate cu articolul 66 alineatul (1), se înfiinţează o reţea europeană de dezvoltare rurală în scopul interconectării reţelelor naţionale, a organizaţiilor şi a administraţiilor care activează la nivel comunitar în domeniul dezvoltării rurale.
Reţeaua europeană este responsabilă cu:
a)colectarea, analiza şi difuzarea de informaţii privind acţiunile comunitare de dezvoltare rurală;
b)colectarea, difuzarea şi consolidarea la nivel comunitar a bunelor practici de dezvoltare rurală;
c)furnizarea de informaţii privind evoluţia situaţiei din zone rurale din Comunitate şi din ţările terţe;
d)organizarea de reuniuni şi seminarii la nivel comunitar pentru participanţii la dezvoltarea rurală;
e)constituirea şi animarea unor reţele de experţi în scopul facilitării schimburilor de cunoştinţe şi pentru a susţine punerea în aplicare şi evaluarea politicii de dezvoltare rurală;
f)sprijinirea reţelelor naţionale şi a iniţiativelor de cooperare transnaţională.
Art. 68: Reţeaua rurală naţională
(1)Fiecare stat membru înfiinţează o reţea rurală naţională care regrupează organizaţiile şi administraţiile care lucrează în domeniul dezvoltării rurale.
(2)Cuantumul prevăzut la articolul 66 alineatul (3) primul paragraf este destinat:
a)structurilor necesare funcţionării reţelei;
b)unui plan de acţiune care cuprinde cel puţin inventarierea şi analiza bunelor practici transferabile, precum şi informaţiile referitoare la acest subiect, gestionarea reţelei, organizarea schimbului de experienţă şi de know-how, elaborarea unor programe de formare destinate grupurilor de acţiune locală în curs de constituire şi asistenţa tehnică pentru cooperarea interteritorială şi transnaţională.