Capitolul iii - UTILIZAREA ADITIVILOR ALIMENTARI ÎN PRODUSELE ALIMENTARE - Regulamentul 1333/16-dec-2008 privind aditivii alimentari
Acte UE
Jurnalul Oficial 354L
În vigoare Versiune de la: 9 Noiembrie 2025 până la: 26 Aprilie 2027
CAPITOLUL III:UTILIZAREA ADITIVILOR ALIMENTARI ÎN PRODUSELE ALIMENTARE
Art. 15: Utilizarea aditivilor alimentari în produsele alimentare neprelucrate
Aditivii alimentari nu se utilizează în produsele alimentare neprelucrate, cu excepţia cazurilor în care utilizarea în cauză este prevăzută în mod expres în anexa II.
Art. 16: Utilizarea aditivilor alimentari în produsele alimentare destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică
Nu se utilizează aditivi alimentari în produsele alimentare pentru sugari şi copii de vârstă mică, în conformitate cu definiţia din Directiva 89/398/CEE, inclusiv în alimentele dietetice utilizate pentru sugari şi copii de vârstă mică în scopuri medicale speciale, exceptând cazurile prevăzute în mod expres în anexa II la prezentul regulament.
Art. 17: Utilizarea coloranţilor pentru marcaj
Numai coloranţii alimentari enumeraţi în anexa II la prezentul regulament pot fi utilizaţi pentru marcajul sanitar prevăzut de Directiva 91/497/CEE a Consiliului din 29 iulie 1991 de modificare şi codificare a Directivei 64/433/CEE privind problemele de sănătate în domeniul schimburilor intracomunitare de carne proaspătă pentru a le extinde la producţia şi comercializarea de carne proaspătă (1) şi pentru alte marcaje necesare pentru produsele din carne, pentru vopsirea decorativă a ouălor şi pentru,tampilarea ouălor conform prevederilor din Regulamentul (CEE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (2).
(1)JOL 268, 24.9.1991, p. 69.
(2)JO L 139, 30.4.2004, p. 55. Versiune rectificată în JO L 226, 25.6.2004, p. 22.
Art. 18: Principiul transferului
(1)Prezenţa unui aditiv alimentar este autorizată:
a)într-un produs alimentar compus altul decât cele prevăzute în anexa II, în cazul în care aditivul alimentar este autorizat într-unul dintre ingredientele alimentului compus;
b)într-un produs alimentar căruia i s-a adăugat un aditiv alimentar, o enzimă alimentară sau o aromă alimentară, în cazul în care aditivul alimentar:
(i)este autorizat în aditivul alimentar, enzima alimentară sau aroma alimentară în conformitate cu prezentul regulament şi
(ii)a fost transferat în produsul alimentar prin intermediul aditivului alimentar, al enzimei sau aromei alimentare şi
(iii)nu are nici o funcţie tehnologică în produsul alimentar final;
c)într-un produs alimentar destinat exclusiv preparării unui produs alimentar compus, cu condiţia ca acesta din urmă să fie în conformitate cu prezentul regulament.
(2)Alineatul (1) nu se aplică preparatelor pentru sugari, preparatelor de continuare, alimentelor pe bază de cereale şi alimentelor pentru copii şi alimentelor dietetice destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică utilizate în scopuri medicale speciale, prevăzute de Directiva 89/398/CEE, exceptând dispoziţiile contrare special prevăzute.
(3)În cazul în care se adaugă într-un produs alimentar şi are o funcţie tehnologică în produsul alimentar respectiv, un aditiv alimentar dintr-o aromă, dintr-un aditiv alimentar sau dintr-o enzimă alimentară este considerat aditiv al produsului alimentar în cauză şi nu al aromei, al aditivului sau al enzimei alimentare adăugate şi trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute pentru utilizarea produsului alimentar respectiv.
(4)Fără a aduce atingere dispoziţiilor de la alineatul (1), prezenţa unui aditiv alimentar utilizat drept îndulcitor este autorizată în produsele alimentare compuse fără adaos de zaharuri sau cu valoare energetică redusă, în produsele alimentare compuse dietetice destinate unui regim hipocaloric, în produsele alimentare compuse necariogene şi în produsele alimentare compuse cu o durată lungă de depozitare, cu condiţia ca îndulcitorul în cauză să fie autorizat într-unul dintre ingredientele produsului alimentar compus.
Art. 19: Decizii privind interpretarea
În cazul în care este necesar, se stabileşte în conformitate cu procedura de reglementare menţionată la articolul 28 alineatul (2):
a)dacă un anumit produs alimentar aparţine sau nu unei categorii de alimente menţionate în anexa II; sau
b)dacă un aditiv alimentar inclus în anexele II şi III şi autorizat conform principiului "quantum satis" este sau nu folosit în conformitate cu criteriile prevăzute la articolul 11 alineatul (2); sau
c)dacă o substanţă dată întruneşte condiţiile stabilite pentru aditivi alimentari în articolul 3.
Art. 20: Produse alimentare tradiţionale
Statele membre enumerate în anexa IV pot continua să interzică utilizarea anumitor categorii de aditivi alimentari în produsele alimentare tradiţionale produse pe teritoriul lor care sunt enumerate în anexa în cauză.