Capitolul ii - LISTE COMUNITARE DE ADITIVI ALIMENTARI AUTORIZAŢI - Regulamentul 1333/16-dec-2008 privind aditivii alimentari
Acte UE
Jurnalul Oficial 354L
În vigoare Versiune de la: 9 Noiembrie 2025 până la: 26 Aprilie 2027
CAPITOLUL II:LISTE COMUNITARE DE ADITIVI ALIMENTARI AUTORIZAŢI
Art. 4: Liste comunitare de aditivi alimentari autorizaţi
(1)Numai aditivii alimentari incluşi în lista comunitară din anexa II pot fi comercializaţi ca atare şi utilizaţi în alimente conform condiţiilor de utilizare menţionate în aceasta.
(2)Numai aditivii alimentari incluşi în lista comunitară din anexa III pot fi utilizaţi în aditivii alimentari, în enzimele alimentare şi în aromele alimentare, în condiţiile specificate de aceasta.
(3)Aditivii alimentari din anexa II se înscriu pe listă pe baza categoriilor de produse alimentare la care pot fi adăugaţi aditivii în cauză.
(4)Aditivii alimentari din anexa III se înscriu pe listă pe baza aditivilor alimentari, a enzimelor alimentare, a aromelor alimentare şi a nutrienţilor sau a categoriilor acestora la care pot fi adăugaţi aditivii în cauză.
(5)Aditivii alimentari respectă specificaţiile prevăzute la articolul 14.
Art. 5: Interzicerea aditivilor alimentari neconformi şi/sau a produselor alimentare neconforme
Nimeni nu este autorizat să introducă pe piaţă un aditiv alimentar sau orice produs alimentar conţinând un astfel de aditiv, dacă utilizarea acestui aditiv alimentar nu este în conformitate cu prezentul regulament.
Art. 6: Condiţii generale pentru includerea şi utilizarea aditivilor alimentari în listele comunitare
(1)Un aditiv alimentar poate fi inclus pe listele comunitare din anexele II şi III doar dacă îndeplineşte următoarele condiţii şi, dacă este cazul, alţi factori legitimi, inclusiv factori de mediu:
a)conform dovezilor ştiinţifice disponibile, nu pune nici o problemă de siguranţă pentru sănătatea consumatorului la dozele propuse; şi
b)există o necesitate tehnologică suficientă care nu poate fi satisfăcută prin alte metode realizabile din punct de vedere economic şi tehnologic; şi
c)utilizarea sa nu induce în eroare consumatorul.
(2)Pentru a fi inclus în listele comunitare din anexele II şi III, un aditiv alimentar trebuie să prezinte avantaje şi un interes pentru consumator şi, prin urmare, trebuie să contribuie la realizarea unuia sau mai multora dintre următoarele obiective:
a)conservarea calităţii nutriţionale a alimentului;
b)furnizarea ingredientelor sau componentelor necesare fabricării de produse alimentare destinate unor grupuri de consumatori cu nevoi nutriţionale speciale;
c)sporirea capacităţii de conservare sau a stabilităţii unui aliment sau îmbunătăţirea proprietăţilor sale organoleptice, cu condiţia ca natura, consistenţa sau calitatea alimentului să nu fie modificate astfel încât să inducă în eroare consumatorul;
d)contribuţia la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratarea, ambalarea, transportarea sau depozitarea alimentelor, inclusiv a aditivilor alimentari, a enzimelor alimentare şi a aromelor alimentare, cu condiţia ca aditivul alimentar să nu fie utilizat pentru deghizarea efectelor utilizării unor materii prime defectuoase sau a unor practici sau tehnici neadecvate, inclusiv a unor practici sau tehnici neigienice, în cursul uneia dintre aceste operaţiuni.
(3)Prin derogare de la alineatul (2) litera a), un aditiv alimentar care reduce calitatea nutriţională a unui aliment poate fi inclus în lista comunitară din anexa II cu condiţia ca:
a)alimentul să nu constituie o componentă esenţială a unui regim alimentar normal; sau
b)aditivul alimentar să fie necesar la fabricarea de produse alimentare destinate unor grupuri de consumatori cu nevoi dietetice speciale.
Art. 7: Condiţii specifice pentru îndulcitori
Un aditiv alimentar poate fi inclus în lista comunitară din anexa II în categoria funcţională a îndulcitorilor numai dacă, în plus faţă de obiectivele menţionate la articolul 6 alineatul (2), contribuie şi la realizarea unuia sau mai multora dintre următoarele obiective:
a)înlocuirea zahărului din fabricarea produselor alimentare cu valoare energetică redusă, a produselor alimentare necari-ogene sau a produselor alimentare fără adaos de zahăr; sau
b)înlocuirea zahărului în cazul în care aceasta permite creşterea duratei de conservare a produselor alimentare sau
c)producerea alimentelor destinate unei alimentaţii speciale în sensul definiţiei din articolul 1 alineatul (2) litera a) din Directiva 89/398/CEE.
Art. 8: Condiţii specifice pentru coloranţi
Un aditiv alimentar poate fi inclus în lista comunitară din anexa II în categoria funcţională a coloranţilor numai dacă, în plus faţă de obiectivele menţionate la articolul 6 alineatul (2), contribuie şi la realizarea unuia dintre următoarele obiective:
a)refacerea aspectului iniţial al produselor alimentare a căror culoare a fost modificată prin prelucrare, depozitare, ambalare şi distribuţie şi al căror aspect vizual a fost astfel afectat;
b)ameliorarea atractivităţii vizuale a produselor alimentare;
c)colorarea produselor alimentare care în mod normal sunt incolore.
Art. 9: Categoriile funcţionale de aditivi alimentari
(1)Aditivii alimentari pot fi încadraţi în anexele II şi III întruna dintre categoriile funcţionale din anexa I pe baza funcţiei tehnologice principale a aditivului alimentar.
Încadrarea unui aditiv alimentar într-o categorie funcţională nu exclude utilizarea sa în mai multe scopuri.
(2)Atunci când este necesar, în urma unui progres ştiinţific sau a unei dezvoltări tehnologice, măsurile menite să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament, referitoare la categoriile funcţionale suplimentare care pot fi adăugate în anexa I sunt adoptate conform procedurii de reglementare cu control menţionate la articolul 28 alineatul (3).
Art. 10: Conţinutul listelor comunitare de aditivi alimentari
(1)Un aditiv alimentar care respectă condiţiile prevăzute la articolele 6, 7 şi 8 poate, în conformitate cu procedura menţionată în Regulamentul (CE) nr. 1331/2008 de stabilire a unei proceduri comune de autorizare a aditivilor alimentari, enzimelor şi aromelor alimentare, să fie inclus în:
a)lista comunitară din anexa II la prezentul regulament; şi/sau
b)lista comunitară din anexa III la prezentul regulament.
(2)În listele comunitare din anexele II şi III, rubrica corespunzătoare unui aditiv alimentar menţionează:
a)numele aditivului alimentar şi numărul său E.
b)produsele alimentare în care poate fi adăugat;
c)condiţiile în care poate fi utilizat aditivul alimentar;
d)dacă este cazul, eventualele restricţii la vânzarea aditivului alimentar direct către consumatorul final.
(3)Listele comunitare din anexele II şi III se modifică în conformitate cu procedura menţionată în Regulamentul (CE) nr. 1331/2008 de stabilire a unei proceduri comune de autorizare a aditivilor alimentari, enzimelor şi aromelor alimentare.
Art. 11: Cantităţile de aditivi alimentari utilizate
(1)La stabilirea condiţiilor de utilizare prevăzute la articolul 10 alineatul (2) litera c):
a)cantitatea utilizată se limitează la doza minimă necesară pentru obţinerea efectului dorit;
b)cantităţile specificate iau în considerare următoarele:
(i)doza zilnică admisă sau considerată echivalentă, stabilită pentru aditivul alimentar şi consumul zilnic probabil de acest aditiv din toate sursele;
(ii)atunci când aditivul alimentar trebuie utilizat în alimente consumate de grupuri speciale de consumatori, doza zilnică posibilă pentru aceşti consumatori.
(2)Dacă circumstanţele permit acest lucru, nu se stabileşte o limită numerică maximă pentru un aditiv alimentar (quantum satis). Într-un astfel de caz, aditivul alimentar este utilizat în conformitate cu principiul quantum satis.
(3)Cantităţile maxime de aditivi alimentari stabilite în anexa II se aplică produselor alimentare, astfel cum sunt acestea comercializate, în lipsa unor dispoziţii contrare. Prin derogare de la acest principiu, pentru produse alimentare deshidratate şi/sau concentrate ce trebuie reconstituite, cantităţile maxime se aplică produselor alimentare astfel cum au fost reconstituite conform instrucţiunilor de pe etichetă, ţinând seama de factorul de diluare minimă.
(4)Cantităţile maxime de coloranţi prevăzute în anexa II se aplică, în absenţa unor dispoziţii contrare, cantităţii de principiu colorant conţinute în preparatul colorant.
Art. 12: Modificarea procesului de producţie sau a materiilor prime ale unui aditiv alimentar inclus deja într-o listă comunitară
Dacă, în cazul unui aditiv alimentar deja inclus pe listă comunitară, are loc o modificare semnificativă a metodelor de producţie a acestuia sau a materiilor prime folosite, sau are loc o modificare a dimensiunilor particulelor, de exemplu cu ajutorul nanotehnologiei, aditivul alimentar preparat cu ajutorul acestor noi metode sau materii este considerat drept un aditiv diferit, fiind necesară o nouă înregistrare în lista comunitară sau o modificare a specificaţiilor înainte de introducerea lui pe piaţă.
Art. 13: Aditivi alimentari care intră sub incidenţa Regulamentului (CE) nr. 1829/2003
(1)Un aditiv alimentar aflat sub incidenţa Regulamentului (CE) nr. 1829/2003 poate fi inclus pe listele comunitare din anexele II şi III în conformitate cu prezentul regulament doar dacă este autorizat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1829/2003.
(2)În cazul în care un aditiv alimentar deja inclus în lista comunitară este produs dintr-o sursă diferită care intră sub incidenţa Regulamentului (CE) nr. 1829/2003, acesta nu va necesita o nouă autorizare în conformitate cu prezentul regulament atâta timp cât noua sursă este autorizată în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1829/2003, iar aditivul alimentar respectă specificaţiile stabilite prin prezentul regulament.
Art. 14: Specificaţii pentru aditivi alimentari
Specificaţiile pentru aditivi alimentari privind în special originea, criteriile de puritate şi orice alte informaţii necesare sunt adoptate în momentul includerii pentru prima oară a aditivului alimentar pe listele comunitare din anexele II şi III, în conformitate cu procedura menţionată în Regulamentul CE nr. 1331/2008 de stabilire a unei proceduri comune de autorizare a aditivilor alimentari, enzimelor şi aromelor alimentare.