Art. 6. - Art. 6: Condiţii generale pentru includerea şi utilizarea aditivilor alimentari în listele comunitare - Regulamentul 1333/16-dec-2008 privind aditivii alimentari
Acte UE
Jurnalul Oficial 354L
În vigoare Versiune de la: 9 Noiembrie 2025 până la: 26 Aprilie 2027
Art. 6: Condiţii generale pentru includerea şi utilizarea aditivilor alimentari în listele comunitare
(1)Un aditiv alimentar poate fi inclus pe listele comunitare din anexele II şi III doar dacă îndeplineşte următoarele condiţii şi, dacă este cazul, alţi factori legitimi, inclusiv factori de mediu:
a)conform dovezilor ştiinţifice disponibile, nu pune nici o problemă de siguranţă pentru sănătatea consumatorului la dozele propuse; şi
b)există o necesitate tehnologică suficientă care nu poate fi satisfăcută prin alte metode realizabile din punct de vedere economic şi tehnologic; şi
c)utilizarea sa nu induce în eroare consumatorul.
(2)Pentru a fi inclus în listele comunitare din anexele II şi III, un aditiv alimentar trebuie să prezinte avantaje şi un interes pentru consumator şi, prin urmare, trebuie să contribuie la realizarea unuia sau mai multora dintre următoarele obiective:
a)conservarea calităţii nutriţionale a alimentului;
b)furnizarea ingredientelor sau componentelor necesare fabricării de produse alimentare destinate unor grupuri de consumatori cu nevoi nutriţionale speciale;
c)sporirea capacităţii de conservare sau a stabilităţii unui aliment sau îmbunătăţirea proprietăţilor sale organoleptice, cu condiţia ca natura, consistenţa sau calitatea alimentului să nu fie modificate astfel încât să inducă în eroare consumatorul;
d)contribuţia la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratarea, ambalarea, transportarea sau depozitarea alimentelor, inclusiv a aditivilor alimentari, a enzimelor alimentare şi a aromelor alimentare, cu condiţia ca aditivul alimentar să nu fie utilizat pentru deghizarea efectelor utilizării unor materii prime defectuoase sau a unor practici sau tehnici neadecvate, inclusiv a unor practici sau tehnici neigienice, în cursul uneia dintre aceste operaţiuni.
(3)Prin derogare de la alineatul (2) litera a), un aditiv alimentar care reduce calitatea nutriţională a unui aliment poate fi inclus în lista comunitară din anexa II cu condiţia ca:
a)alimentul să nu constituie o componentă esenţială a unui regim alimentar normal; sau
b)aditivul alimentar să fie necesar la fabricarea de produse alimentare destinate unor grupuri de consumatori cu nevoi dietetice speciale.