Secţiunea 2 - Responsabilităţile Comisiei - Regulamentul 1083/11-iul-2006 de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de coeziune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1260/1999

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 21 Decembrie 2013
SECŢIUNEA 2:Responsabilităţile Comisiei
Art. 72: Responsabilităţile Comisiei
(1)Comisia se asigură, în conformitate cu procedura stabilită la articolul 71, că statele membre au aplicat sisteme de control şi de gestionare în conformitate cu dispoziţiile articolelor 58-62 şipe baza rapoartelor de control anuale, al avizului anual al autorităţii de audit şi a propriilor sale audituri, că sistemele funcţionează eficient pe parcursul perioadei de aplicare a programelor operaţionale.
(2)Fără a aduce atingere auditurilor realizate de statele membre, funcţionarii Comisiei sau mandatarii acestora pot să efectueze controale la faţa locului pentru a verifica funcţionarea eficientă a sistemelor de control şi de gestionare, care poate include controale ale operaţiunilor incluse în programul operaţional, cu preaviz de cel puţin zece zile lucrătoare, cu excepţia cazurilor urgente. Funcţionarii statului membru sau mandatarii acestora pot să participe la audit. Normele de aplicare a prezentului regulament în ceea ce priveşte datele colectate cu ocazia auditurilor se adoptă de Comisie în conformitate cu procedura de la articolul 103 alineatul (3).
Funcţionarii Comisiei sau mandatarii acestora, abilitaţi în mod corespunzător pentru a efectua controale la faţa locului, au acces la dosare şi orice alte documente, inclusiv documentele şi datele esenţiale din acestea, întocmite sau primite şi păstrate pe suport electronic, care au legătură cu cheltuielile finanţate din fonduri.
Competenţele menţionate anterior nu afectează aplicarea dispoziţiilor interne care rezervă anumite acte unor agenţi desemnaţi specific de legislaţia internă. Reprezentanţii abilitaţi ai Comisiei nu participă, în special, la vizite la domiciliu sau la interogarea formală a persoanelor din cadrul legislaţiei interne a statului membru în cauză. Reprezentanţii respectivi au acces, cu toate acestea, la informaţiile obţinute astfel.
(3)Comisia poate solicita unui stat membru să efectueze un control la faţa locului pentru a verifica funcţionarea eficientă a sistemelor sau conformitatea uneia sau a mai multor operaţiuni cu reglementările aplicabile. Funcţionarii Comisiei sau mandatarii acestora pot să participe la auditurile şi controalele respective.
Art. 73: Cooperarea cu autorităţile de audit ale statelor membre
(1)Comisia cooperează cu autorităţile de audit ale programelor operaţionale pentru a coordona planurile şi metodologiile de audit respective şi modifică de îndată rezultatele auditurilor sistemelor de gestionare şi control pentru cea mai bună utilizare a resurselor şi evitarea repetării inutile a acelora şi acţiuni.
Pentru a facilita cooperarea respectivă în cazul în care într-un stat membru sunt desemnate mai multe autorităţi de audit, acesta din urmă poate să desemneze un organ de coordonare.
Comisia şi autorităţile de audit, precum şi organul de coordonare desemnat, se reunesc la intervale regulate, cel puţin o dată pe an, cu excepţia cazului în care hotărăsc altfel, pentru a examina raportul de control anual şi avizul prezentate în temeiul articolului 62 şi pentru a îşi prezenta punctele de vedere cu privire la alte aspecte legate de îmbunătăţirea gestiunii şi a controlului programelor operaţionale.
(2)Pentru a îşi determina propria strategie de audit, Comisia identifică programele operaţionale pentru care avizul privind conformitatea sistemului în temeiul articolului 71 alineatul (2) nu conţine rezerve sau pentru care s-au retras rezervele în urma măsurilor de corectare, pentru care strategia de audit a autorităţii de audit este potrivită şi pentru care s-a obţinut o confirmare rezonabilă în ceea ce priveşte funcţionarea eficientă a sistemelor de gestiune şi de control pe baza auditurilor realizate de Comisie sau de statul membru.
(3)Pentru programele respective, Comisia poate să concluzioneze că, în principal, poate lua ca bază avizul prevăzut la articolul 62 alineatul (1) litera (d) punctul (ii), în ceea ce priveşte funcţionarea eficientă a sistemelor şi că aceasta nu efectuează controale proprii la faţa locului decât în cazul în care există elemente doveditoare care să sugereze lacune în sisteme care afectează cheltuielile certificate la Comisie pe parcursul unui an pentru care s-a formulat un aviz în temeiul articolului 62 alineatul (1) litera (d) punctul (ii) fără o rezervă în ceea ce priveşte lacunele respective.
În cazul în care Comisia concluzionează astfel, ea informează statul membru în cauză. În cazul în care există elemente doveditoare care sugerează lacune, Comisia poate cere statului membru să efectueze audituri şi controale în conformitate cu articolul 72 alineatul (3) sau poate efectua auditurile proprii în temeiul articolului 72 alineatul (2).