Secţiunea 1 - Responsabilităţile statelor membre - Regulamentul 1083/11-iul-2006 de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de coeziune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1260/1999

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 21 Decembrie 2013
SECŢIUNEA 1:Responsabilităţile statelor membre
Art. 70: Gestionare şi control
(1)Statele membre îşi asumă responsabilitatea gestionării şi controlului programelor operaţionale, în special prin următoarele măsuri:
a)se asigură că sistemele de gestionare şi de control al programelor operaţionale sunt stabilite în conformitate cu articolele 58-62 şi că funcţionează eficient;
b)previn, detectează şi corectează neregularităţile şi recuperează sumele plătite în mod necorespunzător, însoţite, după caz, de dobânzile de întârziere. Ace ştia le notifică Comisiei şi informează Comisia cu privire la evoluţia procedurilor administrative şi legale.
(2)În cazul în care sumele plătite în mod necuvenit unui beneficiar nu pot fi recuperate, statul membru este responsabil pentru rambursarea sumelor pierdute în bugetul general al Uniunii Europene, în cazul în care se stabileşte că pierderea rezultă din vina sau neglijenţa proprie.
(3)Normele de aplicare a alineatelor (1) şi (2) se adoptă de Comisie în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 103 alineatul (3).
Art. 71: Punerea în aplicare a sistemelor de gestionare şi de control
(1)Înainte de prezentarea primei cereri de plată intermediară sau la douăsprezece luni de la adoptarea fiecărui program operaţional, statele membre transmit Comisiei o descriere a sistemelor care prezintă, în special, organizarea şi procedurile:
a)autorităţilor de gestionare şi de certificare, precum şi ale organismelor intermediare;
b)autorităţii de audit şi oricărui alt organism care realizează audituri şi controale sub supravegherea acesteia.
(11)(1a)Fără a se aduce atingere alineatului (1), cât mai curând posibil după data aderării sale sau, cel mai târziu, înaintea efectuării oricărei plăţi de către Comisie, Croaţia transmite Comisiei o descriere a sistemelor care să cuprindă elementele prevăzute la literele (a) şi (b) din respectivul alineat.";

(2)Descrierea menţionată la alineatul (1) este însoţită de un raport care prezintă rezultatele unei evaluări a punerii în aplicare a sistemelor şi conţine un aviz privind conformitatea acestora cu dispoziţiile articolelor 58-62. În cazul în care acest aviz conţine rezerve, raportul indică gravitatea lacunelor şi, în cazul în care lacunele nu afectează întregul program, axa sau axele prioritare în cauză. Statul membru informează Comisia despre măsurile de corectare care trebuie luate şi calendarul punerii în aplicare a acestora şi confirmă ulterior că măsurile în cauză au fost luate şi că rezervele respective sunt retrase.
Raportul menţionat la primul paragraf se consideră acceptat şi se efectuează prima plată intermediară în următoarele condiţii:
a)în termen de două luni de la primirea raportului, în cazul în care avizul de la primul paragraf nu conţine nici o rezervă şi în absenţa observaţiilor din partea Comisiei;
b)în cazul în care avizul conţine rezerve, la momentul în care Comisiei i se confirmă că măsurile de corectare au fost aplicate pentru principalele elemente din sisteme şi că s-au retras rezervele şi, în absenţa observaţiilor din partea Comisiei, în termen de două luni de la data confirmării respective.
În cazul în care rezervele nu afectează decât o axă prioritară, prima plată intermediară se efectuează pentru celelalte axe prioritare ale programului operaţional pentru care nu s-a emis nici o rezervă.
(21)(2a)Alineatul (2) se aplică Croaţiei mutatis mutandis. Raportul menţionat la primul paragraf de la alineatul (2) se consideră acceptat în aceleaşi condiţii ca cele prevăzute în al doilea paragraf de la alineatul (2). Cu toate acestea, o astfel de acceptare reprezintă o condiţie preliminară pentru suma de prefinanţare prevăzută la articolul 82.

(3)Raportul şi avizul menţionate la alineatul (2) se întocmesc de către autoritatea de audit sau de un organism public sau privat independent din punct de vedere funcţional de autorităţile de gestionare şi de certificare care îşi efectuează lucrările în conformitate cu normele de audit recunoscute la nivel internaţional.
(4)În cazul în care se aplică un sistem comun mai multor programe operaţionale, o descriere a sistemului comun se poate comunica în conformitate cu alineatul (1) însoţită de un raport şi un aviz unic, în conformitate cu alineatul (2).
(5)Normele de aplicare ale alineatelor (1)-(4) se adoptă de Comisie în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 103 alineatul (3).