Capitolul iii - Corecţii financiare - Regulamentul 1060/24-iun-2021 de stabilire a dispoziţiilor comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziţie justă şi Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură şi de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum şi Fondului pentru azil, migraţie şi integrare, Fondului pentru securitate internă şi Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor şi politica de vize

Acte UE

Jurnalul Oficial 231L

În vigoare
Versiune de la: 30 Iunie 2024 până la: 30 Iunie 2026
CAPITOLUL III:Corecţii financiare
Art. 103: Corecţii financiare efectuate de statele membre
(1)Statele membre protejează bugetul Uniunii şi aplică corecţii financiare prin anularea totală sau parţială a sprijinului din fonduri pentru o operaţiune sau un program atunci când cheltuielile declarate Comisiei se dovedesc a fi neconforme cu reglementările.
(2)Corecţiile financiare sunt înregistrate în conturi pentru anul financiar în care este decisă anularea.
(3)Sprijinul din fonduri anulat poate fi reutilizat de către statul membru în cadrul programului respectiv, însă nu pentru o operaţiune care a făcut obiectul corecţiei sau, în cazul în care este efectuată o corecţie financiară pentru o neregulă sistemică, pentru o operaţiune afectată de neregula sistemică.
(4)Normele specifice FEAMPA pot prevedea temeiuri specifice pentru corecţiile financiare efectuate de statele membre în legătură cu nerespectarea normelor aplicabile în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului.
(5)Prin derogare de la alineatele (1), (2) şi (3), în cadrul operaţiunilor care includ instrumente financiare, o contribuţie anulată în conformitate cu prezentul articol, ca urmare a unei nereguli individuale, poate fi reutilizată în cadrul aceleiaşi operaţiuni, în următoarele condiţii:
a)în cazul în care neregula care conduce la anularea contribuţiei este depistată la nivelul destinatarului final, numai pentru alţi destinatari finali în cadrul aceluiaşi instrument financiar;
b)în cazul în care neregula care conduce la anularea contribuţiei este depistată la nivelul organismului care execută fondul specific, atunci când un instrument financiar este executat prin intermediul unei structuri cu un fond de participare, numai pentru alte organisme care execută fonduri specifice.
În cazul în care neregula care conduce la anularea contribuţiei este depistată la nivelul organismului care execută fondul de participare sau la nivelul organismului care execută fondul specific atunci când instrumentul financiar este executat prin intermediul unei structuri fără fond de participare, contribuţia anulată nu se reutilizează în cadrul aceleiaşi operaţiuni.
În cazul în care se efectuează o corecţie financiară pentru o neregulă sistemică, contribuţia anulată nu se reutilizează pentru nicio operaţiune afectată de neregula sistemică.
(6)Organismele care execută instrumente financiare rambursează statelor membre contribuţiile din program afectate de nereguli, împreună cu dobânda şi orice alte câştiguri generate de respectivele contribuţii.
Organismele care execută instrumente financiare nu rambursează statelor membre cuantumurile menţionate la primul paragraf, cu condiţia ca organismele respective să demonstreze că, în cazul unei anumite nereguli, sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a)neregula s-a produs la nivelul destinatarilor finali sau, în cazul unui fond de participare, la nivelul organismelor care execută fondurile specifice sau al destinatarilor finali;
b)organismele care execută instrumentele financiare şi-au îndeplinit obligaţiile care le revin în ceea ce priveşte contribuţiile programului afectate de neregulă, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, şi au acţionat cu profesionalismul, transparenţa şi diligenţa aşteptate de la un organism profesional cu experienţă în execuţia instrumentelor financiare;
c)cuantumurile afectate de neregulă nu au putut fi recuperate, în pofida faptului că organismele care execută instrumentele financiare au urmat cu diligenţa necesară toate măsurile contractuale şi juridice aplicabile.
Art. 104: Corecţii financiare efectuate de Comisie
(1)Comisia efectuează corecţii financiare prin reducerea sprijinului din fonduri pentru un program dacă ajunge la concluzia că:
a)există o deficienţă gravă, care a pus în pericol sprijinul din fonduri deja plătit pentru program;
b)cheltuielile cuprinse în conturile acceptate sunt neconforme cu reglementările şi nu au fost depistate şi raportate de statul membru;
c)statul membru nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute la articolul 97 înaintea deschiderii procedurii de corecţie financiară de către Comisie.
Atunci când Comisia aplică corecţii financiare forfetare sau extrapolate, acestea se efectuează în conformitate cu anexa XXV.
(2)Înainte de a lua o decizie privind o corecţie financiară, Comisia informează statul membru cu privire la concluziile sale şi îi oferă acestuia posibilitatea ca în termen de două luni să prezinte observaţii şi să demonstreze că amploarea reală a neregulii este mai mică decât cea apreciată de Comisie. Termenul poate fi prelungit dacă acest lucru este stabilit de comun acord.
(3)În cazul în care nu acceptă concluziile Comisiei, statul membru este invitat de Comisie să participe la o audiere, cu scopul de a se garanta că toate informaţiile şi observaţiile relevante sunt disponibile pentru a constitui baza concluziilor Comisiei privind aplicarea corecţiei financiare.
(4)Luând în considerare amploarea, frecvenţa şi implicaţiile financiare ale neregulilor sau deficienţelor grave, Comisia decide cu privire la o corecţie financiară prin intermediul unui act de punere în aplicare adoptat în termen de zece luni de la data audierii sau de la data prezentării informaţiilor suplimentare solicitate de Comisie.
Atunci când decide cu privire la o corecţie financiară, Comisia ia în considerare toate informaţiile şi observaţiile prezentate.
În cazul în care un stat membru este de acord cu corecţia financiară pentru cazurile menţionate la alineatul (1) primul paragraf literele (a) şi (c) înainte de adoptarea deciziei menţionate la primul paragraf de la prezentul alineat, statul membru poate reutiliza cuantumurile în cauză. Respectiva posibilitate nu se aplică în cazul unei corecţii financiare în temeiul alineatului (1) primul paragraf litera (b).
(5)Normele specifice FEAMPA pot prevedea temeiuri specifice pentru corecţiile financiare efectuate de Comisie în legătură cu nerespectarea normelor aplicabile în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului.
(6)Normele specifice FTJ pot prevedea temeiuri specifice pentru corecţiile financiare efectuate de Comisie în legătură cu atingerea nesatisfăcătoare a ţintelor stabilite pentru FTJ.