Capitolul ii - Transmiterea şi examinarea conturilor - Regulamentul 1060/24-iun-2021 de stabilire a dispoziţiilor comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziţie justă şi Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură şi de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum şi Fondului pentru azil, migraţie şi integrare, Fondului pentru securitate internă şi Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor şi politica de vize

Acte UE

Jurnalul Oficial 231L

În vigoare
Versiune de la: 30 Iunie 2024 până la: 30 Iunie 2026
CAPITOLUL II:Transmiterea şi examinarea conturilor
Art. 98: Conţinutul conturilor şi prezentarea acestora
(1)Pentru fiecare an fiscal pentru care s-au depus cereri de plată, statul membru transmite Comisiei, până la data de 15 februarie, următoarele documente ("pachetul de asigurare") care privesc anul fiscal precedent:
a)conturile în conformitate cu modelul prevăzut în anexa XXIV;
b)declaraţia de gestiune menţionată la articolul 74 alineatul (1) litera (f), în conformitate cu modelul prevăzut în anexa XVIII;
c)opinia anuală de audit menţionată la articolul 77 alineatul (3) litera (a), în conformitate cu modelul prevăzut în anexa XIX;
d)raportul anual de control menţionat la articolul 77 alineatul (3) litera (b), în conformitate cu modelul prevăzut în anexa XX.
(2)Termenul menţionat la alineatul (1) poate fi prelungit în mod excepţional de către Comisie până la data de 1 martie, în urma unei informări din partea statului membru vizat.
(3)Conturile includ la nivelul fiecărei priorităţi şi, după caz, la nivelul fiecărui fond şi al fiecărei categorii de regiuni:
a)cuantumul total al cheltuielilor eligibile înregistrate în sistemele contabile ale organismului care asigură funcţia de contabilitate care au fost incluse în cererea de plată finală pentru anul fiscal şi cuantumul total al contribuţiei publice corespunzătoare furnizate sau care urmează să fie furnizată în legătură cu obiectivele specifice pentru care sunt îndeplinite condiţiile favorizante şi cu operaţiunile în legătură cu obiectivele specifice pentru care nu sunt îndeplinite condiţiile favorizante, dar care contribuie la îndeplinirea condiţiilor favorizante;
b)cuantumurile retrase în cursul anului fiscal;
c)cuantumurile contribuţiei publice plătite instrumentelor financiare;
d)pentru fiecare prioritate, o explicaţie privind eventualele diferenţe dintre cuantumurile declarate în temeiul literei (a) şi cuantumurile declarate în cererile de plată pentru acelaşi an fiscal.
(4)Pachetul de asigurare nu vizează cuantumul total al cheltuielilor eligibile suportate de beneficiari şi plătite în cadrul implementării operaţiunilor sau al contribuţiei publice corespunzătoare furnizate sau care urmează să fie furnizată în legătură cu obiectivele specifice pentru care nu sunt îndeplinite condiţiile favorizante, cu excepţia operaţiunilor care contribuie la îndeplinirea condiţiilor favorizante.
(5)Conturile nu sunt admisibile în cazul în care statele membre nu au efectuat corecţiile necesare pentru a reduce rata de eroare reziduală cu privire la legalitatea şi regularitatea cheltuielilor incluse în conturi până la cel mult 2 %.
(6)Statele membre deduc din conturi, în mod concret:
a)cheltuielile neconforme cu reglementările care au făcut obiectul unor corecţii financiare în conformitate cu articolul 103;
b)cheltuielile care fac obiectul unei evaluări în curs a legalităţii şi regularităţii;
c)alte cuantumuri necesare pentru a reduce rata de eroare reziduală a cheltuielilor declarate în conturi până la cel mult 2 %.
Statul membru poate include cheltuielile prevăzute la primul paragraf litera (b) într-o cerere de plată din anii fiscali ulteriori, odată ce legalitatea şi regularitatea acestora se confirmă.
(7)Statul membru poate corecta cuantumurile neconforme cu reglementările depistate după prezentarea conturilor în care au fost incluse cuantumurile respective, prin efectuarea ajustărilor corespunzătoare pentru anul fiscal în care se depistează neregula, fără a aduce atingere articolului 104.
(8)În cadrul pachetului de asigurare, statul membru prezintă pentru ultimul an fiscal raportul final privind performanţa menţionat la articolul 43 sau ultimul raport anual privind performanţa pentru FAMI, FSI sau IMFV.
Art. 99: Examinarea conturilor
Comisia se asigură că conturile sunt complete, exacte şi veridice, până la data de 31 mai a anului care urmează încheierii anului fiscal, cu excepţia cazului în care se aplică articolul 102.
Art. 100: Calcularea soldului
(1)Atunci când stabileşte cuantumul exigibil din partea fondurilor pentru anul fiscal şi ajustările corespunzătoare în raport cu plăţile efectuate către statul membru, Comisia ia în considerare:
a)cuantumurile înregistrate în conturile prevăzute la articolul 98 alineatul (3) litera (a) şi la care se aplică rata de cofinanţare pentru fiecare prioritate;
b)cuantumul total al plăţilor intermediare efectuate de Comisie în cursul anului fiscal respectiv;
c)pentru FEDR, FSE+, Fondul de coeziune, FTJ şi FEAMPA, pentru anii 2021 şi 2022, cuantumul prefinanţării.
(2)În cazul în care există un cuantum care trebuie recuperat de la statul membru, acesta face obiectul unui ordin de recuperare emis de Comisie, care se execută, atunci când este posibil, prin compensare cu cuantumurile datorate statului membru în contul plăţilor ulterioare destinate aceluiaşi program. Această recuperare nu constituie o corecţie financiară şi nu reduce sprijinul acordat programului din partea fondurilor. Cuantumul recuperat constituie venituri alocate în conformitate cu articolul 21 alineatul (3) din Regulamentul financiar.
Art. 101: Procedura de examinare a conturilor
(1)Procedura prevăzută la articolul 102 se aplică în oricare dintre următoarele cazuri:
a)autoritatea de audit a prezentat o opinie de audit cu rezerve sau contrară din cauza unor motive care privesc integralitatea, acurateţea şi veridicitatea conturilor;
b)Comisia are dovezi care pun sub semnul întrebării fiabilitatea unei opinii de audit fără rezerve.
(2)În toate celelalte cazuri, Comisia calculează cuantumurile exigibile din partea fondurilor în conformitate cu articolul 100 şi efectuează respectivele plăţi sau recuperări înainte de 1 iulie. Plata sau recuperarea constituie acceptarea conturilor.
Art. 102: Procedura contradictorie pentru examinarea conturilor
(1)În cazul în care autoritatea de audit furnizează o opinie de audit cu rezerve sau contrară din cauza unor motive care privesc integralitatea, acurateţea şi veridicitatea conturilor, Comisia solicită statului membru să revizuiască aceste conturi şi să retransmită documentele menţionate la articolul 98 alineatul (1) în termen de o lună.
Dacă până la termenul stabilit la primul paragraf:
a)opinia de audit este fără rezerve, se aplică articolul 100 şi Comisia plăteşte eventualele cuantumuri suplimentare datorate sau procedează la o recuperare în termen de două luni;
b)opinia de audit este în continuare cu rezerve sau documentele nu au fost retransmise de către statul membru, se aplică alineatele (2), (3) şi (4).
(2)În cazul în care opinia de audit rămâne cu rezerve din cauza unor motive care privesc integralitatea, acurateţea şi veridicitatea conturilor sau în cazul în care opinia de audit este în continuare nefiabilă, Comisia informează statul membru cu privire la cuantumul exigibil din partea fondurilor pentru anul financiar.
(3)În cazul în care statul membru este de acord în termen de o lună cu cuantumul menţionat la alineatul (2) de la prezentul articol, Comisia plăteşte în termen de două luni eventualele cuantumuri suplimentare datorate sau procedează la o recuperare în conformitate cu articolul 100.
(4)În cazul în care statul membru nu este de acord cu cuantumul menţionat la alineatul (2) de la prezentul articol, Comisia stabileşte cuantumul exigibil din partea fondurilor pentru anul financiar. Acest act nu constituie o corecţie financiară şi nu reduce sprijinul acordat programului din partea fondurilor. Comisia plăteşte în termen de două luni eventualele cuantumuri suplimentare datorate sau procedează la o recuperare în conformitate cu articolul 100.
(5)În ceea ce priveşte ultimul an financiar, Comisia efectuează plata sau recuperarea soldului anual al conturilor pentru programele sprijinite de FEDR, FSE+, Fondul de coeziune, FTJ şi de FEAMPA în termen de două luni de la data acceptării raportului final privind performanţa, astfel cum se menţionează la articolul 43.