Capitolul i - Acordul de parteneriat - Regulamentul 1060/24-iun-2021 de stabilire a dispoziţiilor comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziţie justă şi Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură şi de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum şi Fondului pentru azil, migraţie şi integrare, Fondului pentru securitate internă şi Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor şi politica de vize

Acte UE

Jurnalul Oficial 231L

În vigoare
Versiune de la: 30 Iunie 2024 până la: 30 Iunie 2026
CAPITOLUL I:Acordul de parteneriat
Art. 10: Pregătirea şi transmiterea acordului de parteneriat
(1)Fiecare stat membru pregăteşte un acord de parteneriat care stabileşte orientarea strategică pentru programare şi modalităţile de utilizare efectivă şi eficace a FEDR, a FSE+, a Fondului de coeziune, a FTJ şi a FEAMPA pentru perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2027.
(2)Acordul de parteneriat este pregătit în conformitate cu codul european de conduită privind parteneriatul. În cazul în care un stat membru prevede deja un parteneriat cuprinzător în timpul pregătirii programelor sale, respectiva cerinţă este considerată a fi îndeplinită.
(3)Statul membru transmite acordul de parteneriat Comisiei înainte de prezentarea primului program sau concomitent cu aceasta.
(4)Acordul de parteneriat poate fi transmis împreună cu programul naţional de reformă anual relevant şi cu planul naţional integrat privind energia şi clima.
(5)Acordul de parteneriat este un document strategic concis. Acesta nu depăşeşte 35 de pagini, cu excepţia cazului în care statul membru decide, din proprie iniţiativă, extinderea documentului.
(6)Statul membru redactează acordul de parteneriat în conformitate cu modelul stabilit în anexa II. Statul membru poate include acordul de parteneriat într-unul dintre programele sale.
(7)Programele Interreg pot fi transmise Comisiei înainte de transmiterea acordului de parteneriat.
(8)La cererea statelor membre în cauză, BEI poate să participe la pregătirea acordului de parteneriat, precum şi la activităţile în legătură cu pregătirea operaţiunilor, a instrumentelor financiare şi a PPP-urilor.
Art. 11: Conţinutul acordului de parteneriat
(1)Acordul de parteneriat conţine următoarele elemente:
a)obiectivele de politică selectate şi obiectivul specific al FTJ, indicându-se fondurile vizate de acordul de parteneriat şi programele prin intermediul cărora aceste obiective vor fi urmărite, precum şi o justificare în acest sens, ţinându-se cont de recomandările relevante specifice fiecărei ţări, de planul naţional integrat privind energia şi clima, de principiile Pilonului european al drepturilor sociale şi, dacă este cazul, de provocările regionale;
b)pentru fiecare dintre obiectivele de politică selectate şi pentru obiectivul specific al FTJ:
(i)un rezumat al opţiunilor de politică şi al principalelor rezultate preconizate pentru fiecare dintre fondurile vizate de acordul de parteneriat;
(ii)coordonarea, demarcarea şi complementarităţile dintre fonduri şi, după caz, coordonarea dintre programele naţionale şi cele regionale;
(iii)complementarităţile şi sinergiile dintre fondurile vizate de acordul de parteneriat, FAMI, FSI, IMFV şi alte instrumente ale Uniunii, inclusiv proiectele strategice integrate şi proiectele strategice privind natura ale programului LIFE şi, după caz, proiectele finanţate în cadrul Orizont Europa;
c)alocarea financiară preliminară din fiecare dintre fondurile vizate de acordul de parteneriat, defalcată pe obiective de politică la nivel naţional şi, dacă este cazul, la nivel regional, respectând normele specifice fiecărui fond privind concentrarea tematică şi alocarea financiară preliminară pentru obiectivul specific al FTJ, inclusiv orice resurse FEDR şi FSE+ care urmează să fie transferate către FTJ în conformitate cu articolul 27;
d)ţinta preliminară privind contribuţia în domeniul climei, în conformitate cu articolul 6 alineatul (2);
e)după caz, defalcarea resurselor financiare pe categorii de regiuni, întocmită în conformitate cu articolul 108 alineatul (2), şi cuantumurile alocărilor propuse a fi transferate în temeiul articolelor 26 şi 111, inclusiv o justificare a acestor transferuri;
f)pentru asistenţa tehnică, opţiunea statului membru cu privire la forma contribuţiei Uniunii în temeiul articolului 36 alineatul (3) şi, după caz, alocarea financiară preliminară din fiecare dintre fondurile vizate de acordul de parteneriat la nivel naţional şi defalcarea resurselor financiare pe programe şi pe categorii de regiuni;
g)cuantumurile contribuţiilor care urmează să fie alocate Programului InvestEU defalcate, după caz, pe fonduri şi pe categorii de regiuni;
h)lista programelor planificate în cadrul fondurilor vizate de acordul de parteneriat, cu respectivele alocări financiare preliminare pentru fiecare fond şi, după caz, contribuţia naţională corespunzătoare pe categorii de regiuni;
i)un rezumat al acţiunilor pe care statul membru în cauză intenţionează să le întreprindă pentru a-şi consolida capacitatea administrativă de execuţie a fondurilor vizate de acordul de parteneriat;
j)dacă este cazul, o abordare integrată de gestionare a problemelor demografice sau a nevoilor specifice ale regiunilor şi zonelor.
În ceea ce priveşte obiectivul Cooperare teritorială europeană (Interreg), acordul de parteneriat conţine numai o listă a programelor planificate.
(2)Acordul de parteneriat poate conţine, de asemenea, un rezumat al evaluării îndeplinirii condiţiilor favorizante relevante menţionate la articolul 15 şi în anexele III şi IV.
Art. 12: Aprobarea acordului de parteneriat
(1)Comisia evaluează acordul de parteneriat şi conformitatea acestuia cu prezentul regulament şi cu normele specifice fiecărui fond, cu respectarea principiului proporţionalităţii, luând în considerare caracterul strategic al documentului, numărul de programe vizate şi cuantumul total al resurselor alocate statului membru în cauză. În evaluarea sa, Comisia ia în considerare, în special, modul în care statul membru intenţionează să abordeze recomandările relevante specifice fiecărei ţări, planul său naţional integrat privind energia şi clima, precum şi Pilonul european al drepturilor sociale.
(2)Comisia poate formula observaţii în termen de trei luni de la data prezentării acordului de parteneriat de către statul membru.
(3)Statul membru reexaminează acordul de parteneriat ţinând seama de observaţiile formulate de Comisie.
(4)Comisia adoptă, prin intermediul unui act de punere în aplicare, o decizie prin care aprobă acordul de parteneriat în termen de patru luni de la data primei prezentări a respectivului acord de parteneriat de către statul membru în cauză.
(5)Atunci când acordul de parteneriat este inclus într-un program în conformitate cu articolul 10 alineatul (6), Comisia adoptă, prin intermediul unui act de punere în aplicare, o decizie unică prin care aprobă atât acordul de parteneriat cât şi programul respectiv în termen de şase luni de la data primei prezentări a programului respectiv de către statul membru în cauză.
Art. 13: Modificarea acordului de parteneriat
(1)Un stat membru poate prezenta Comisiei, până la 31 martie 2025, un acord de parteneriat modificat, ţinând seama de rezultatul evaluării intermediare.
(2)Comisia evaluează modificarea şi poate formula observaţii în termen de trei luni de la prezentarea acordului de parteneriat modificat.
(3)Statul membru reexaminează acordul de parteneriat modificat ţinând seama de observaţiile formulate de Comisie.
(5)Fără a aduce atingere posibilităţii de a modifica acordul de parteneriat până la 31 martie 2025 astfel cum este menţionat la alineatul 1 de la prezentul articol, un stat membru poate prezenta Comisiei un acord de parteneriat modificat pentru a ţine cont de introducerea în programe a priorităţilor care contribuie la obiectivele platformei STEP menţionate la articolul 2 din Regulamentul (UE) 2024/795.
(6)Prin derogare de la alineatele (2) şi (4) de la prezentul articol, Comisia aprobă acordul de parteneriat modificat menţionat la alineatul (5) în termen de cel mult trei luni de la prima sa transmitere de către statul membru.

Art. 14: Utilizarea FEDR, a FSE+, a Fondului de coeziune şi a FEAMPA prin intermediul Programului InvestEU
(1)Statele membre pot aloca, în acordul de parteneriat, un cuantum de maximum 2 % din alocarea naţională iniţială pentru FEDR, FSE+, Fondul de coeziune şi, respectiv, FEAMPA drept contribuţie care urmează a fi vărsată Programului InvestEU şi furnizată prin garanţia UE şi Platforma de consiliere InvestEU în conformitate cu articolul 10 din Regulamentul InvestEU. Statele membre, cu acordul autorităţii de management în cauză, pot aloca un cuantum suplimentar de maximum 3 % din alocarea naţională iniţială a fiecăruia dintre aceste fonduri după 1 ianuarie 2023, prin intermediul uneia sau mai multor cereri de modificare a programului.
Aceste cuantumuri contribuie la realizarea obiectivelor de politică selectate în acordul de parteneriat sau în program şi sprijină investiţiile în principal în categoria de regiuni contribuitoare.
Aceste contribuţii sunt executate în conformitate cu normele stabilite în Regulamentul InvestEU şi nu constituie transferuri de resurse în temeiul articolului 26.
(2)Statele membre stabilesc cuantumul total al contribuţiilor pentru fiecare an, pentru fiecare fond şi pentru fiecare categorie de regiune, după caz. Pentru acordul de parteneriat, pot fi alocate resurse ale anului calendaristic curent şi ale anilor calendaristici viitori. În cazul în care un stat membru solicită o modificare a unui program, pot fi alocate numai resurse ale anilor calendaristici viitori.
(3)Cuantumurile menţionate la alineatul (1) de la prezentul articol se utilizează pentru provizionarea părţii din garanţia UE aflate în compartimentul statului membru şi pentru Platforma de consiliere InvestEU la încheierea acordului de contribuţie în conformitate cu articolul 10 alineatul (3) din Regulamentul InvestEU. Angajamentele bugetare ale Uniunii pentru fiecare acord de contribuţie pot fi realizate de către Comisie în tranşe anuale pe parcursul perioadei 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2027.
(4)În pofida articolului 12 din Regulamentul financiar, în cazul în care, în termen de patru luni de la data deciziei Comisiei de adoptare a acordului de parteneriat, nu s-a încheiat un acord de contribuţie, potrivit articolului 10 alineatul (2) din Regulamentul InvestEU, pentru cuantumul menţionat la alineatul (1) de la prezentul articol, alocat în acordul de parteneriat, cuantumul corespunzător se alocă unui program sau unor programe din cadrul fondului contribuitor şi al categoriei de regiuni, după caz, în urma unei cereri din partea statului membru.
Acordul de contribuţie pentru cuantumurile menţionate la alineatul (1), alocate în cererea de modificare a unui program, se încheie simultan cu adoptarea deciziei de modificare a programului.
(5)În conformitate cu articolul 10 alineatul (4) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) 2021/523, în cazul în care, în termen de 12 luni de la încheierea acordului de contribuţie, nu s-a încheiat un acord de garanţie, acordul de contribuţie încetează sau se prelungeşte de comun acord.
În cazul în care participarea unui stat membru la Fondul InvestEU este întreruptă, cuantumurile în cauză plătite fondului comun de provizionare cu titlu de provizion se recuperează ca venituri alocate interne în temeiul articolului 21 alineatul (5) din Regulamentul financiar. Statul membru în cauză depune o cerere pentru una sau mai multe modificări ale programului pentru a utiliza cuantumurile recuperate şi cuantumurile alocate anilor calendaristici viitori în conformitate cu alineatul (2) de la prezentul articol. Rezilierea sau modificarea acordului de contribuţie se încheie simultan cu adoptarea deciziilor de modificare a programului sau programelor în cauză.
(6)În cazul în care un acord de garanţie, în conformitate cu articolul 10 alineatul (4) al treilea paragraf din Regulamentul InvestEU, nu a fost pus în aplicare în mod corespunzător în termen de patru ani de la încheierea sa, acordul de contribuţie se modifică. Statul membru poate solicita ca cuantumurile care au fost plătite cu titlu de contribuţii la garanţia UE în temeiul alineatului (1) de la prezentul articol şi sunt angajate în acordul de garanţie, dar care nu acoperă împrumuturi suport, investiţii de capital sau alte instrumente purtătoare de risc, să fie tratate în conformitate cu alineatul (5) de la prezentul articol.
(7)Resursele generate sau atribuibile cuantumurilor plătite cu titlu de contribuţii la garanţia UE sunt puse la dispoziţia statelor membre în conformitate cu articolul 10 alineatul (5) litera (a) din Regulamentul InvestEU şi sunt utilizate pentru acordarea de sprijin în cadrul aceluiaşi obiectiv sau al aceloraşi obiective, sub formă de instrumente financiare sau de garanţii bugetare.
(8)Pentru cuantumurile care urmează să fie reutilizate în cadrul unui program în conformitate cu alineatele (4), (5) şi (6) de la prezentul articol, termenul de dezangajare, astfel cum este prevăzut la articolul 105 alineatul (1), începe în anul în care sunt realizate angajamentele bugetare corespunzătoare.