Titlul xi - CONTRIBUŢII ÎN BENEFICIUL PARTIDELOR POLITICE EUROPENE - Regulamentul 1046/18-iul-2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 şi a Deciziei nr. 541/2014/UE şi de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012
Acte UE
Jurnalul Oficial 193L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 9 Noiembrie 2022
TITLUL XI:CONTRIBUŢII ÎN BENEFICIUL PARTIDELOR POLITICE EUROPENE
Art. 221: Dispoziţii generale
Contribuţiile financiare directe din buget pot fi acordate în beneficiul partidelor politice europene astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 (denumite în continuare "partide politice europene") în vederea contribuţiei lor la formarea conştiinţei politice europene şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor Uniunii, în conformitate cu regulamentul menţionat.
Art. 222: Principii
(1)Contribuţiile se utilizează pentru a rambursa numai procentajul, stabilit la articolul 17 alineatul (4) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014, din costurile de funcţionare ale partidelor politice europene care sunt legate direct de obiectivele partidelor în cauză, astfel cum sunt precizate la articolul 17 alineatul (5) din regulamentul menţionat şi la articolul 21 din regulamentul menţionat.
(2)Contribuţiile pot fi folosite pentru a rambursa cheltuieli legate de contractele încheiate de partidele politice europene, cu condiţia să nu fi existat vreun conflict de interese în momentul atribuirii acestora.
(3)Contribuţiile nu se utilizează pentru a acorda, direct sau indirect, un avantaj personal, în numerar sau în natură, niciunui membru sau membru al personalului unui partid politic european. Contribuţiile nu se utilizează pentru a finanţa, direct sau indirect, activităţi ale terţilor, în special ale partidelor politice naţionale sau ale fundaţiilor politice de la nivel european sau naţional, sub formă de granturi, donaţii, credite sau orice alt acord similar. În sensul prezentului alineat, entităţile asociate partidelor politice europene nu sunt considerate părţi terţe în cazul în care astfel de entităţi fac parte din organizarea administrativă a partidelor politice europene, astfel cum se prevede în statutele acestora din urmă. Contribuţiile nu se utilizează pentru niciunul dintre scopurile excluse prin articolul 22 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014.
(4)Contribuţiile se supun principiilor transparenţei şi egalităţii de tratament, în conformitate cu criteriile prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014.
(5)Contribuţiile se acordă anual de către Parlamentul European şi se publică în conformitate cu articolul 38 alineatele (1)-(4) din prezentul regulament şi cu articolul 32 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014.
(6)Partidele politice europene care beneficiază de o contribuţie nu beneficiază nici direct, nici indirect, de alte fonduri din buget. Sunt interzise în special donaţiile din bugetele grupurilor politice din Parlamentul European. Aceleaşi cheltuieli nu sunt finanţate în niciun caz de două ori din buget.
Contribuţiile nu aduc atingere capacităţii partidelor politice europene de a constitui rezerve din cuantumul resurselor lor proprii în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014.
(7)În cazul în care, la sfârşitul unui exerciţiu financiar în care a beneficiat de un grant de funcţionare, o fundaţie politică europeană astfel cum este definită la articolul 2 punctul 4 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 înregistrează un excedent de venituri faţă de cheltuieli, o parte din acest excedent, care nu poate depăşi 25 % din venitul total pentru acel exerciţiu, poate fi reportată în exerciţiul financiar următor, cu condiţia ca aceasta să fie utilizată înainte de încheierea primului trimestru al exerciţiului respectiv.
Art. 223: Aspecte bugetare
Contribuţiile, precum şi creditele alocate pentru organismele de audit externe independente sau experţii de audit externi independenţi menţionaţi la articolul 23 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 se plătesc din secţiunea din buget aferentă Parlamentului European.
Art. 224: Cererea de contribuţii
(1)Contribuţiile se acordă prin intermediul unei cereri de contribuţii publicate în fiecare an, cel puţin pe site-ul Parlamentului European.
(2)Unui partid politic european i se poate acorda o singură contribuţie pe an.
(3)Un partid politic european poate beneficia de o contribuţie numai dacă acesta solicită finanţare în conformitate cu clauzele şi condiţiile prevăzute în cererea de contribuţii.
(4)În cererea de contribuţii se stabilesc condiţiile în care solicitantul poate beneficia de o contribuţie în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014, precum şi criteriile de excludere.
(5)În cererea de contribuţii se stabileşte cel puţin natura cheltuielilor care pot fi rambursate prin contribuţie.
(6)În cererea de contribuţii se solicită prezentarea bugetului estimat.
Art. 225: Procedura de acordare
(1)Cererile de contribuţii se depun în mod corespunzător în termenul stabilit, în scris, inclusiv, dacă este cazul, într-un format electronic securizat.
(2)Contribuţiile nu se pot acorda solicitanţilor care, la data procedurii de acordare, se află într-una sau mai multe dintre situaţiile menţionate la articolul 136 alineatul (1) şi la articolul 141 alineatul (1) şi celor care sunt înregistraţi ca excluşi în baza de date menţionată la articolul 142.
(3)Solicitanţii au obligaţia să certifice faptul că nu se află în niciuna dintre situaţiile menţionate la alineatul (2).
(4)Ordonatorul de credite competent poate fi asistat de un comitet pentru a evalua cererile de contribuţii. Ordonatorul de credite competent specifică normele privind alcătuirea, desemnarea şi funcţionarea acestui comitet, precum şi normele de prevenire a conflictelor de interese.
(5)Cererile care respectă criteriile de eligibilitate şi de excludere sunt selecţionate pe baza criteriilor de acordare stabilite la articolul 19 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014.
(6)În decizia ordonatorului de credite competent privind cererile depuse se menţionează cel puţin:
a)obiectul şi cuantumul total al contribuţiilor;
b)numele solicitanţilor selectaţi şi cuantumul acceptat pentru fiecare dintre aceştia;
c)numele eventualilor solicitanţi respinşi şi motivele respingerii.
(7)Ordonatorul de credite competent informează în scris solicitanţii cu privire la decizia referitoare la cererile lor. Dacă cererea de finanţare este respinsă sau sumele solicitate nu sunt acordate în parte sau în totalitate, ordonatorul de credite competent comunică motivele pentru care a respins cererea sau nu a acordat cuantumurile solicitate, făcând trimitere în special la criteriile de eligibilitate şi de acordare menţionate la alineatul (5) de la prezentul articol şi la articolul 224 alineatul (4). Dacă cererea este respinsă, ordonatorul de credite competent îl informează pe solicitant cu privire la căile de atac administrative şi/sau judiciare pe care le are la dispoziţie, astfel cum se prevede la articolul 133 alineatul (2).
(8)Contribuţiile fac obiectul unui acord scris.
Art. 226: Forma contribuţiilor
(1)Contribuţiile pot avea oricare dintre următoarele forme:
a)rambursarea unui procentaj din cheltuielile rambursabile suportate efectiv;
b)rambursare pe baza costurilor unitare;
c)sume forfetare;
d)finanţări la rate forfetare;
e)o combinaţie între formele menţionate la literele (a)-(d).
(2)Se pot rambursa numai cheltuieli care îndeplinesc criteriile stabilite în cererile de contribuţii şi care nu au fost efectuate înainte de data de depunere a cererii.
(3)Acordul menţionat la articolul 225 alineatul (8) cuprinde dispoziţii care permit verificarea respectării condiţiilor de acordare a sumelor forfetare, a finanţărilor la rate forfetare sau a costurilor unitare.
(4)Contribuţiile se plătesc integral printr-o plată unică de prefinanţare, cu excepţia cazului în care, în situaţii justificate în mod corespunzător, ordonatorul de credite competent decide altfel.
Art. 227: Garanţii
În cazul în care consideră că acest lucru este adecvat şi proporţional, ordonatorul de credite competent poate, de la caz la caz şi pe baza unei analize a riscurilor, să solicite unui partid politic european să depună o garanţie în avans pentru a limita riscurile financiare legate de plata prefinanţării numai atunci când din analiza riscurilor reiese că partidul politic european prezintă un risc iminent de a se afla într-una dintre situaţiile de excludere menţionate la articolul 136 alineatul (1) literele (a) şi (d) din prezentul regulament sau atunci când o decizie a Autorităţii pentru partidele politice europene şi fundaţiile politice europene înfiinţate în temeiul articolului 6 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 (denumită în continuare "autoritatea") a fost comunicată Parlamentului European şi Consiliului în conformitate cu articolul 10 alineatul (4) din regulamentul respectiv.
- Articolul 153 se aplică mutatis mutandis garanţiilor care pot fi solicitate în cazurile prevăzute la primul paragraf de la prezentul articol pentru plăţile de prefinanţare efectuate în beneficiul partidelor politice europene.
Art. 228: Utilizarea contribuţiilor
(1)Contribuţiile se cheltuiesc în conformitate cu articolul 222.
(2)Orice parte a contribuţiei care nu a fost utilizată în exerciţiul financiar vizat de contribuţia respectivă (exerciţiul n) se utilizează pentru eventualele cheltuieli rambursabile efectuate până la data de 31 decembrie a exerciţiului n + 1. Partea rămasă a contribuţiei care nu este cheltuită în termenul respectiv se recuperează în conformitate cu titlul IV capitolul 6.
(3)Partidele politice europene respectă rata maximă de cofinanţare stabilită la articolul 17 alineatul (4) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014. Sumele rămase din contribuţiile aferente exerciţiului financiar precedent nu se utilizează pentru a finanţa partea pe care partidele politice europene urmează să o asigure din resurse proprii. Contribuţiile aduse de terţi la evenimente comune nu se consideră ca făcând parte din resursele proprii ale unui partid politic european.
(4)Partidele politice europene utilizează partea din contribuţie care nu a fost utilizată în exerciţiul financiar vizat de contribuţia în cauză înainte de a utiliza contribuţiile acordate după sfârşitul respectivului exerciţiu financiar.
(5)Orice dobândă generată de plăţile de prefinanţare se consideră ca făcând parte din contribuţie.
Art. 229: Raportul privind utilizarea contribuţiilor
(1)În conformitate cu articolul 23 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014, un partid politic european prezintă spre aprobare ordonatorului de credit competent raportul său anual privind utilizarea contribuţiei şi situaţiile sale financiare anuale.
(2)Raportul anual de activitate menţionat la articolul 74 alineatul (9) se întocmeşte de către ordonatorul de credite competent pe baza raportului anual şi a situaţiilor financiare anuale menţionate la prezentul articol alineatul (1). La întocmirea raportului respectiv se pot utiliza şi alte documente justificative.
Art. 230: Cuantumul contribuţiei
(1)Cuantumul contribuţiei se definitivează doar după ce ordonatorul de credite competent aprobă raportul anual şi situaţiile financiare anuale menţionate la articolul 229 alineatul (1). Aprobarea raportului anual şi a situaţiilor financiare anuale nu aduce atingere verificărilor ulterioare efectuate de către autoritate.
(2)Cuantumul fondurilor necheltuite din prefinanţare se definitivează doar după utilizarea lor de către partidul politic european pentru a plăti cheltuielile rambursabile care îndeplinesc criteriile definite în cererea de contribuţii.
(3)Atunci când partidul politic european nu îşi respectă obligaţiile legate de utilizarea contribuţiilor, contribuţiile se suspendă, se reduc sau se suprimă, după ce partidului politic european i s-a oferit posibilitatea de a-şi prezenta observaţiile.
(4)Ordonatorul de credite competent verifică înainte de efectuarea plăţii dacă partidul politic european figurează încă în registrul menţionat la articolul 7 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 şi nu a făcut obiectul niciuneia dintre sancţiunile prevăzute la articolul 27 din regulamentul respectiv între data depunerii cererii şi sfârşitul exerciţiului financiar vizat de contribuţia în cauză.
(5)În cazul în care partidul politic european nu mai figurează în registrul menţionat la articolul 7 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 sau a făcut obiectul uneia dintre sancţiunile prevăzute la articolul 27 din regulamentul respectiv, ordonatorul de credite competent poate suspenda, reduce sau suprima contribuţia şi poate recupera cuantumurile plătite necuvenit în temeiul acordului menţionat la articolul 225 alineatul (8) din prezentul regulament, proporţional cu gravitatea erorilor, a neregulilor, a fraudei sau a altor încălcări ale obligaţiilor referitoare la utilizarea contribuţiei, după ce partidului politic european i s-a oferit posibilitatea de a-şi prezenta observaţiile.
Art. 231: Control şi sancţiuni
(1)În fiecare acord menţionat la articolul 225 alineatul (8) se prevede în mod expres exercitarea de către Parlamentul European a competenţelor sale de control asupra documentelor şi la faţa locului, precum şi exercitarea de către OLAF şi Curtea de Conturi a competenţelor şi prerogativelor lor respective, menţionate la articolul 129, în cazul tuturor partidelor politice europene care au primit finanţare din partea Uniunii, al contractanţilor şi al subcontractanţilor acestora.
(2)Ordonatorul de credite competent poate impune sancţiuni administrative şi financiare eficace, proporţionale şi disuasive, în conformitate cu articolele 136 şi 137 din prezentul regulament şi cu articolul 27 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014.
(3)Sancţiunile menţionate la alineatul (2) pot fi, de asemenea, impuse partidelor politice europene care, la data depunerii cererii de contribuţie sau după ce au primit contribuţia, au făcut declaraţii false atunci când au furnizat informaţiile solicitate de ordonatorul de credite competent sau nu au furnizat aceste informaţii.
Art. 232: Păstrarea evidenţelor
(1)Partidele politice europene păstrează toate evidenţele şi documentele justificative referitoare la contribuţia primită timp de cinci ani de la ultima plată legată de contribuţie.
(2)Evidenţele referitoare la audituri, căi de atac, litigii, soluţionări ale contestaţiilor legate de utilizarea contribuţiei sau la investigaţiile OLAF, în cazul în care acestea sunt notificate destinatarului, se păstrează până la încheierea acestor audituri, căi de atac, litigii, soluţionări ale contestaţiilor sau investigaţii.
Art. 233: Selectarea organismelor de audit externe sau a experţilor de audit externi
Organismele de audit externe sau experţii de audit externi independenţi menţionaţi la articolul 23 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1141/2014 se selectează printr-o procedură de achiziţii. Durata contractului acestora nu depăşeşte cinci ani. După două mandate consecutive, se consideră că aceştia se află într-o situaţie de conflict de interese care poate avea efecte negative asupra efectuării auditului.