Capitolul 2 - Dispoziţii specifice - Regulamentul 1046/18-iul-2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 şi a Deciziei nr. 541/2014/UE şi de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012

Acte UE

Jurnalul Oficial 193L

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 9 Noiembrie 2022
CAPITOLUL 2:Dispoziţii specifice
Art. 215: Norme şi punere în aplicare
(1)În pofida articolului 208 alineatul (1), în cazuri justificate corespunzător, se pot institui instrumente financiare fără ca acestea să fie autorizate printr-un act de bază, cu condiţia ca respectivele instrumente să fie incluse în proiectul de buget în conformitate cu articolul 41 alineatul (4) primul paragraf litera (e).
(2)În cazul în care instrumentele financiare sau garanţiile bugetare sunt combinate în cadrul unui acord unic cu forme auxiliare de sprijin din buget, inclusiv granturi, prezentul titlu se aplică întregii măsuri. Raportarea se efectuează în conformitate cu articolul 250 şi indică în mod clar care părţi ale măsurii sunt instrumente financiare sau garanţii bugetare.
(3)Comisia asigură gestionarea armonizată şi simplificată a instrumentelor financiare, în special în domeniile contabilităţii, raportării, monitorizării şi gestionării riscului financiar.
(4)Atunci când Uniunea participă la un instrument financiar în calitate de acţionar minoritar, Comisia asigură respectarea prezentului titlu în conformitate cu principiul proporţionalităţii, în funcţie de dimensiunea şi valoarea participării Uniunii la instrument. Cu toate acestea, indiferent de dimensiunea şi valoarea participării Uniunii la instrument, Comisia asigură respectarea articolului 129, a articolului 155, a articolului 209 alineatele (2) şi (4), a articolului 250 şi, în ceea ce priveşte situaţiile de excludere menţionate la articolul 136 alineatul (1) litera (d), a titlului V capitolul 2 secţiunea 2.
(5)În cazul în care Parlamentul European sau Consiliul consideră că un instrument financiar nu şi-a realizat în mod eficace obiectivele, aceste instituţii pot solicita Comisiei să prezinte o propunere de revizuire a actului de bază în vederea închiderii instrumentului. În cazul închiderii instrumentului financiar, orice cuantum nou rambursat acestui instrument în temeiul articolului 209 alineatul (3) se consideră venit general şi se returnează la buget.
(6)Scopul instrumentelor financiare sau al unei grupări de instrumente financiare în cadrul unui mecanism şi, după caz, forma lor juridică specifică şi locul de înregistrare se publică pe site-ul Comisiei.
(7)Entităţile însărcinate cu executarea instrumentelor financiare pot deschide conturi fiduciare în sensul articolului 8 5 alineatul (3) în numele Uniunii. Entităţile respective transmit extrasele de cont corespunzătoare serviciului responsabil din cadrul Comisiei. Plăţile în conturile fiduciare sunt efectuate de către Comisie pe baza unor cereri de plată motivate corespunzător prin previziuni de plată, ţinându-se seama de soldurile disponibile în conturile fiduciare şi de necesitatea de a evita existenţa unor solduri excesive în aceste conturi.
Art. 216: Instrumentele financiare executate direct de către Comisie
(1)Instrumentele financiare pot fi executate direct în temeiul articolului 62 alineatul (1) primul paragraf litera (a), prin oricare dintre următoarele mijloace:
a)un vehicul investiţional special conceput la care Comisia participă împreună cu alţi investitori publici sau privaţi cu scopul de a spori efectul de levier al contribuţiei Uniunii;
b)împrumuturi, garanţii, participaţii la capital şi alte instrumente de partajare a riscului, altele decât investiţiile în vehicule investiţionale special concepute, oferite direct destinatarilor finali sau prin intermediari financiari.
(2)Vehiculele investiţionale special concepute menţionate la alineatul (1) litera (a) se înfiinţează în temeiul legislaţiei unui stat membru. În domeniul acţiunilor externe, acestea pot fi înfiinţate şi în temeiul legislaţiei unei ţări diferite de statele membre. Administratorii acestor vehicule sunt obligaţi prin lege sau prin contract să acţioneze cu diligenţa unui administrator profesionist şi de bună credinţă.
(3)Administratorii de vehicule investiţionale special concepute menţionate la alineatul (1) litera (a) şi intermediarii financiari sau destinatarii finali ai instrumentelor financiare sunt selectaţi ţinându-se seama în mod corespunzător de natura instrumentului financiar care urmează să fie executat, de experienţa şi capacitatea financiară şi operaţională a entităţilor în cauză şi de viabilitatea economică a proiectelor destinatarilor finali. Această selecţie este transparentă, justificată prin argumente obiective şi nu generează niciun conflict de interese.
Art. 217: Tratamentul contribuţiilor din fondurile executate în cadrul gestiunii partajate
(1)Pentru contribuţiile la instrumentele financiare instituite în temeiul prezentei secţiuni din fondurile executate în cadrul gestiunii partajate se păstrează evidenţe separate.
(2)Contribuţiile din fondurile executate în cadrul gestiunii partajate se introduc în conturi separate şi se utilizează în conformitate cu obiectivele fondurilor respective pentru acţiuni şi destinatari finali, în concordanţă cu programul sau programele din care sunt plătite contribuţiile.
(3)În ceea ce priveşte contribuţiile din fondurile executate în cadrul gestiunii partajate la instrumentele financiare instituite în temeiul prezentei secţiuni, se aplică normele sectoriale. Prin derogare de la prima teză, autorităţile de management se pot baza pe o evaluare ex ante existentă, efectuată în conformitate cu articolul 209 alineatul (2) primul paragraf litera (h) şi al doilea paragraf, înainte de a contribui la un instrument financiar existent.
Art. 218: Norme pentru garanţiile bugetare
(1)În actul de bază se defineşte:
a)cuantumul garanţiei bugetare care nu poate fi depăşit în niciun moment, fără a aduce atingere articolului 208 alineatul (2);
b)tipurile de operaţiuni acoperite de garanţia bugetară.
(2)Contribuţiile statelor membre la garanţiile bugetare în temeiul articolului 208 alineatul (2) pot fi furnizate sub formă de garanţii sau de numerar.
Contribuţiile terţilor la garanţiile bugetare în temeiul articolului 208 alineatul (2) pot fi furnizate sub formă de numerar.
Garanţia bugetară se majorează cu contribuţiile menţionate la primul şi la al doilea paragraf. Plăţile pentru cererile de executare a garanţiei se fac, atunci când este necesar, de către statele membre sau părţile terţe contribuitoare în condiţii de egalitate (pari passu). Comisia semnează un acord cu părţile contribuitoare care conţine în special dispoziţii privind condiţiile de plată.
Art. 219: Executarea garanţiilor bugetare
(1)Garanţiile bugetare sunt irevocabile, necondiţionate şi se acordă la cerere pentru tipurile de operaţiuni acoperite.
(2)Garanţiile bugetare se execută în temeiul articolului 62 alineatul (1) primul paragraf litera (c) sau, în cazuri excepţionale, în temeiul articolului 62 alineatul (1) primul paragraf litera (a).
(3)O garanţie bugetară acoperă numai operaţiunile de finanţare şi de investiţii care respectă articolul 209 alineatul (2) primul paragraf literele (a)-(d).
(4)Contrapărţile contribuie cu resurse proprii la operaţiunile care sunt acoperite de garanţia bugetară.
(5)Comisia încheie un acord de garantare cu contrapartea. Acordarea garanţiei bugetare este condiţionată de intrarea în vigoare a acordului de garantare.
(6)Contrapărţile furnizează anual Comisiei:
a)o evaluare a riscurilor şi informaţiile referitoare la clasificarea operaţiunilor acoperite de garanţia bugetară, precum şi cazurile preconizate de nerespectare a obligaţiilor de plată;
b)informaţii privind obligaţia financiară restantă care îi revine Uniunii din garanţia bugetară, defalcată pe operaţiuni individuale, măsurată în conformitate cu normele contabile ale Uniunii astfel cum sunt menţionate la articolul 80 sau cu IPSAS;
c)valoarea totală a profiturilor sau a pierderilor rezultate din operaţiunile acoperite de garanţia bugetară.
Art. 220: Norme şi punere în aplicare
(1)Asistenţa financiară acordată de Uniune statelor membre sau ţărilor terţe se acordă în conformitate cu condiţii prestabilite şi ia forma unui credit, a unei linii de credit sau a oricărui alt instrument considerat adecvat pentru a asigura eficacitatea sprijinului. În acest scop, Comisia este împuternicită, în actul de bază relevant, să ia cu împrumut în numele Uniunii fondurile necesare, pe pieţele de capital sau de la instituţii financiare.
(2)[textul din Art. 220, alin. (2) din partea I, titlul X, capitolul 2, sectiunea 3 a fost abrogat la 09-nov-2022 de Art. 1, punctul 1. din Regulamentul 2434/06-dec-2022]
(3)Asistenţa financiară se acordă în euro, cu excepţia cazurilor justificate în mod corespunzător.
(4)Asistenţa financiară se execută direct de către Comisie.
(5)Comisia încheie cu ţara beneficiară un acord ce cuprinde dispoziţii care:
a)asigură faptul că ţara beneficiară verifică periodic dacă finanţarea acordată a fost utilizată în mod corespunzător în conformitate cu condiţii prestabilite, adoptă măsurile corespunzătoare de prevenire a neregulilor şi a fraudelor şi, după caz, întreprinde acţiuni juridice pentru recuperarea fondurilor furnizate în cadrul asistenţei financiare care au fost deturnate;
b)asigură protecţia intereselor financiare ale Uniunii;
c)autorizează în mod expres Comisia, OLAF şi Curtea de Conturi să îşi exercite drepturile prevăzute la articolul 129;
d)asigură faptul că Uniunea are dreptul la rambursarea anticipată a creditului atunci când s-a stabilit că, în ceea ce priveşte gestionarea asistenţei financiare, ţara beneficiară s-a angajat într-un act de fraudă sau corupţie sau într-o altă activitate ilegală care prejudiciază interesele financiare ale Uniunii;
e)asigură faptul că toate costurile înregistrate de Uniune care au legătură cu o asistenţă financiară sunt suportate de ţara beneficiară.
(6)Comisia acordă creditele, atunci când este posibil în tranşe, cu respectarea condiţiilor asociate asistenţei financiare. În cazul în care condiţiile respective nu sunt îndeplinite, Comisia suspendă temporar sau anulează plata asistenţei financiare.
(7)[textul din Art. 220, alin. (7) din partea I, titlul X, capitolul 2, sectiunea 3 a fost abrogat la 09-nov-2022 de Art. 1, punctul 1. din Regulamentul 2434/06-dec-2022]
Art. 220a: Strategia de finanţare diversificată
(1)Comisia pune în aplicare o strategie de finanţare diversificată care include împrumuturile autorizate în temeiul articolului 5 alineatul (1) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului (*) şi, cu excepţia cazurilor justificate în mod corespunzător, operaţiuni de împrumut şi de gestionare a datoriei pentru a finanţa programe de asistenţă financiară. Strategia de finanţare diversificată este pusă în aplicare prin intermediul tuturor operaţiunilor necesare care vizează o prezenţă regulată pe piaţa de capital, se bazează pe punerea în comun a instrumentelor de finanţare şi utilizează o rezervă comună de lichidităţi.
(*)Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene şi de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom (JO L 424, 15.12.2020, p. 1).
(2)Comisia ia măsurile necesare pentru punerea în aplicare a strategiei de finanţare diversificate. Comisia informează periodic şi în mod cuprinzător Parlamentul European şi Consiliul cu privire la toate aspectele strategiei sale în materie de împrumuturi şi de gestionare a datoriei.”