Capitolul 2 - Principii - Regulamentul 1046/18-iul-2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 şi a Deciziei nr. 541/2014/UE şi de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012

Acte UE

Jurnalul Oficial 193L

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 9 Noiembrie 2022
CAPITOLUL 2:Principii
Art. 188: Principii generale aplicabile granturilor
Granturile sunt supuse principiilor: (a) egalităţii de tratament;
(b)transparenţei;
(c)cofinanţării;
(d)acordării necumulative şi evitării dublei finanţări;
(e)neretroactivităţii;
(f)nonprofitului.
Art. 189: Transparenţă
(1)Granturile se acordă în urma publicării de cereri de propuneri, cu excepţia cazurilor menţionate la articolul 195.
(2)Toate granturile acordate în cursul unui exerciţiu financiar se publică în conformitate cu articolul 38 alineatele (1)-(4).
(3)În urma publicării menţionate la alineatele (1) şi (2), la solicitarea Parlamentului European şi a Consiliului, Comisia le transmite acestora un raport privind:
a)numărul de solicitanţi din exerciţiul financiar precedent;
b)numărul şi procentajul de cereri câştigătoare pentru fiecare cerere de propuneri;
c)durata medie a procedurii de la data încheierii cererii de propuneri până la data acordării grantului;
d)numărul şi valoarea granturilor pentru care publicarea ex post nu a avut loc în exerciţiul financiar precedent, în conformitate cu articolul 38 alineatul (4);
e)orice grant acordat instituţiilor financiare, inclusiv BEI sau FEI, în conformitate cu articolul 195 primul paragraf litera (g).
Art. 190: Cofinanţare
(1)Granturile implică o cofinanţare. Ca urmare, resursele necesare pentru desfăşurarea acţiunii sau a programului de lucru nu sunt furnizate integral de grant.
Cofinanţarea poate fi asigurată sub forma resurselor proprii ale beneficiarului, a veniturilor generate de acţiunea sau programul de lucru ori a contribuţiilor financiare sau în natură din partea unor terţi.
(2)Contribuţiile în natură din partea unor terţi sub forma activităţii voluntarilor, cărora li se atribuie o valoare în conformitate cu articolul 181 alineatul (8), se prezintă drept costuri eligibile în bugetul estimat. Acestea se prezintă separat de alte costuri eligibile. Activitatea voluntarilor poate însemna până la 50 % din cofinanţare. Pentru calcularea respectivului procent, contribuţiile în natură şi alte cofinanţări se bazează pe estimări furnizate de solicitant.
Alte contribuţii în natură din partea unor terţi se prezintă separat de contribuţiile la costurile eligibile în bugetul estimat. Valoarea lor aproximativă se indică în bugetul estimat şi nu poate fi modificată ulterior.
(3)Prin derogare de la alineatul (1), o acţiune externă poate fi finanţată integral prin grant dacă acest lucru este esenţial pentru punerea sa în aplicare. În acest caz, se furnizează o justificare în decizia de acordare.
(4)Prezentul articol nu se aplică în cazul subvenţiilor pentru dobândă şi al subvenţiilor pentru comisioanele de garantare.
Art. 191: Principiul acordării necumulative şi interzicerea dublei finanţări
(1)Aceleiaşi acţiuni i se poate acorda un singur grant alocat din buget în favoarea aceluiaşi beneficiar, cu excepţia cazurilor în care actele de bază relevante dispun altfel.
Unui beneficiar i se poate acorda din buget un singur grant de funcţionare pe exerciţiu financiar. O acţiune poate fi finanţată în comun din linii bugetare separate de mai mulţi ordonatori de credite competenţi.
(2)Solicitantul informează de îndată ordonatorii de credite cu privire la cererile şi granturile multiple pentru aceeaşi acţiune sau acelaşi program de lucru.
(3)Aceleaşi costuri nu pot fi finanţate în niciun caz de două ori din buget.
(4)În ceea ce priveşte următoarele tipuri de sprijin, alineatele (1) şi (2) nu se aplică şi, după caz, Comisia poate decide să nu verifice dacă aceleaşi costuri au fost finanţate de două ori:
a)sprijinul pentru studii, cercetare, formare profesională sau educaţie plătit persoanelor fizice;
b)sprijinul direct plătit persoanelor fizice aflate în nevoie, cum ar fi şomerii şi refugiaţii.
Art. 192: Principiul nonprofitului
(1)Granturile nu au scopul sau efectul de a produce profit în contextul acţiunii sau al programului de lucru al beneficiarului ("principiul nonprofitului").
(2)În sensul alineatului (1), profitul se defineşte drept un surplus, calculat la plata soldului, de încasări faţă de costurile eligibile ale acţiunii sau ale programului de lucru, în cazul în care încasările se limitează la grantul Uniunii şi la veniturile generate de respectiva acţiune sau de respectivul program de lucru.
În cazul unui grant de funcţionare, cuantumurile destinate constituirii de rezerve nu sunt luate în considerare pentru verificarea conformităţii cu principiul nonprofitului.
(3)Alineatul (1) nu se aplică:
a)acţiunilor care au ca obiectiv consolidarea capacităţii financiare a beneficiarului sau acţiunilor care generează venit pentru a le asigura continuitatea după perioada de finanţare din partea Uniunii prevăzută în acordul de grant;
b)sprijinului pentru studii, cercetare, formare profesională sau educaţie plătit persoanelor fizice şi altor modalităţi de sprijin direct plătit persoanelor fizice aflate în nevoie, cum ar fi şomerii şi refugiaţii;
c)acţiunilor implementate de organizaţiile nonprofit;
d)granturilor sub forma menţionată la articolul 125 alineatul (1) primul paragraf litera (a);
e)granturilor de valoare mică.
(4)În cazul în care se obţine profit, Comisia are dreptul să recupereze procentajul din profit corespunzător contribuţiei Uniunii la costurile eligibile suportate efectiv de beneficiar pentru a realiza acţiunea sau programul de lucru.
Art. 193: Principiul neretroactivităţii
(1)Cu excepţia cazului în care se prevede altfel la prezentul articol, granturile nu se acordă retroactiv.
(2)Se poate acorda un grant pentru o acţiune deja începută numai în cazul în care solicitantul poate demonstra necesitatea demarării acţiunii înainte de semnarea acordului de grant.
În astfel de cazuri, costurile suportate înainte de data depunerii cererii de grant nu sunt eligibile, cu excepţia:
a)unor cazuri excepţionale justificate corespunzător prevăzute în actul de bază sau
b)unui caz de extremă urgenţă pentru măsurile menţionate la articolul 195 primul paragraf litera (a) sau (b), situaţie în care o intervenţie timpurie a Uniunii ar fi de importanţă majoră.
În cazul menţionat la al doilea paragraf litera (b), costurile suportate de beneficiar înainte de data depunerii cererii sunt eligibile pentru finanţare din partea Uniunii în următoarele condiţii:
(a)motivele care stau la baza acestei derogări au fost justificate în mod corespunzător de către ordonatorul de credite competent;
(b)în acordul de grant, data de eligibilitate se stabileşte în mod explicit înainte de data depunerii cererilor.
Ordonatorul de credite delegat raportează cu privire la fiecare dintre cazurile menţionate în prezentul alineat la rubrica "Derogări de la principiul neretroactivităţii în temeiul articolului 193 din Regulamentul financiar" în raportul anual de activitate menţionat la articolul 74 alineatul (9).
(3)Nu se pot acorda retroactiv granturi pentru acţiuni deja încheiate.
(4)În cazul granturilor de funcţionare, acordul de grant se semnează în termen de patru luni de la începutul exerciţiului financiar al beneficiarului. Costurile anterioare datei de depunere a cererii de grant sau anterioare începutului exerciţiului financiar al beneficiarului nu sunt eligibile pentru finanţare. Prima tranşă se plăteşte beneficiarului în termen de 30 de zile calendaristice de la semnarea acordului de grant.