Secţiunea 2 - Întocmirea conturilor consolidate - Directiva 83/349/CEE/13-iun-1983 A SAPTEA DIRECTIVA A CONSILIULUI din 13 iunie 1983 în temeiul articolului 54 alineatul (3) litera (g) din tratat, privind conturile consolidate

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 1 Iulie 2013
SECTIUNEA 2:Întocmirea conturilor consolidate
Art. 16
(1)Conturile consolidate cuprind bilantul consolidat, contul consolidat de profit şi pierderi şi anexa la situatia financiara. Aceste documente constituie un întreg.
Statele membre pot autoriza sau impune incorporarea altor situatii financiare în conturile consolidate, pe lânga documentele prevazute la primul paragraf.

(2)Conturile consolidate sunt întocmite clar şi în conformitate cu prezenta directiva.
(3)Conturile consolidate ofera o imagine fidela a activelor şi pasivelor, a situatiei financiare şi a rezultatelor grupurilor de întreprinderi incluse în consolidare.
(4)În cazul în care aplicarea dispozitiilor prezentei directive nu este suficienta pentru a oferi o imagine fidela în întelesul alineatului (3), trebuie furnizate informatii suplimentare.
(5)În cazul în care, în mod exceptional, aplicarea unei dispozitii din articolele 17-35 şi 39 este contrara obligatiei prevazute la alineatul (3), trebuie sa se faca o derogare de la dispozitia în cauza, pentru a se furniza o imagine fidela în întelesul alineatului (3). Orice astfel de derogare trebuie mentionata în anexa la situatia financiara, împreuna cu o explicatie a motivelor sale şi o declaratie privind efectele derogarii în cauza asupra activului şi pasivului, asupra situatiei financiare şi asupra profitului şi pierderii. Statele membre pot sa defineasca cazurile exceptionale şi sa prevada regimul derogatoriu corespunzator.
(6)Statele membre pot impune sau pot permite dezvaluirea în conturile consolidate a altor informatii în plus fata de cele care trebuie dezvaluite în conformitate cu prezenta directiva.
Art. 17
(1)Articolele 3-10a, 13-26 si 28-30 din Directiva 78/660/CEE se aplica în ceea ce priveste structura conturilor consolidate, fara a aduce atingere dispozitiilor prezentei directive si tinând cont de modificarile esentiale care rezulta din caracteristicile proprii conturilor consolidate, în raport cu conturile anuale.

(2)În împrejurari exceptionale care ar putea genera cheltuieli disproportionate, statele membre pot autoriza regruparea stocurilor în conturile consolidate.
Art. 18
Elementele activului şi pasivului întreprinderilor incluse în consolidare sunt încorporate integral în bilantul consolidat.
Art. 19
(1)Valorile contabile ale actiunilor sau partilor sociale din capitalul întreprinderilor incluse în consolidare se compenseaza cu fractiunea din capitalurile proprii ale întreprinderilor incluse în consolidare pe care le reprezinta.
a)compensarea se efectueaza pe baza valorilor contabile existente la data la care întreprinderea în cauza este inclusa în consolidare pentru prima data. În masura posibilului, diferentele rezultate din compensare se înregistreaza direct la posturile respective din bilantul consolidat care au o valoare superioara sau inferioara valorii lor contabile;
b)statele membre pot impune sau permite compensarea pe baza valorilor elementelor identificabile ale activului şi pasivului la data achizitiei actiunilor sau partilor sociale sau, în cazul achizitiei în doua sau mai multe etape, la data la care întreprinderea a devenit o filiala;
c)orice diferenta ramasa dupa aplicarea literei (a) sau rezultata din aplicarea literei (b) se înregistreaza la un post separat din bilantul consolidat, intitulat corespunzator. Postul în cauza, metodele aplicate şi orice modificari semnificative fata de exercitiul financiar anterior trebuie explicate în anexa la situatia financiara. Daca un stat membru autorizeaza compensarea între diferentele pozitive şi cele negative, o defalcare a acestor diferente trebuie, de asemenea, prevazuta în anexa la situatia financiara.
(2)Cu toate acestea, alineatul (1) nu se aplica pentru actiunile sau partile sociale din capitalul întreprinderii-mama detinute fie de întreprinderea în cauza, fie de o alta întreprindere inclusa în consolidare. În conturile consolidate, aceste actiuni sau parti sociale sunt asimilate actiunilor sau partilor sociale proprii în conformitate cu Directiva 78/660/CEE.
Art. 20
(1)Statele membre pot impune sau permite compensarea valorilor contabile ale participarilor la capitalul unei întreprinderi incluse în consolidare doar cu fractiunea corespunzatoare din capital, cu conditia ca:
a)actiunile sau partile sociale detinute sa reprezinte cel putin 90 % din valoarea nominala sau, în absenta unei valori nominale, din echivalentul contabil al actiunilor sau partilor sociale ale întreprinderii în cauza, altele decât cele descrise la articolul 29 alineatul (2) litera (a) din Directiva 77/91/CEE (1);
(1)JOL 26, 31.1.1977, p. 1.
b)fractiunea mentionata la litera (a) sa fi fost atinsa în temeiul unui acord care prevede emisiunea de actiuni sau parti sociale de catre o întreprindere inclusa în consolidare şi
c)acordul mentionat la litera (b) sa nu prevada o plata în numerar de peste 10 % din valoarea nominala sau, în absenta unei valori nominale, din echivalentul contabil al actiunilor sau partilor sociale emise.
(2)Orice diferenta rezultata din aplicarea dispozitiilor prevazute la alineatul (1) se adauga la sau se deduce din rezervele consolidate, dupa caz.
(3)Aplicarea metodei descrise la alineatul (1), miscarile rezultate în cadrul rezervelor şi denumirile şi sediile întreprinderilor implicate sunt mentionate în anexa la situatia financiara.
Art. 21
Cuantumul care poate fi atribuit actiunilor sau partilor sociale la filialele incluse în consolidare, detinute de alte persoane decât întreprinderile incluse în consolidare, este înregistrat în bilantul consolidat ca post distinct, intitulat corespunzator.
Art. 22
Veniturile şi cheltuielile întreprinderilor incluse în consolidare sunt încorporate integral în contul consolidat de profit şi pierderi.
Art. 23
Cuantumul care poate fi atribuit actiunilor sau partilor sociale la filialele incluse în consolidare, detinute de alte persoane decât întreprinderile incluse în consolidare, este înregistrat în contul consolidat de profit şi pierderi ca post distinct, intitulat corespunzator.
Art. 24
Conturile consolidate sunt întocmite în conformitate cu principiile enuntate în articolele 25-28.
Art. 25
(1)Modalitatile de consolidare nu pot fi modificate de la un exercitiu financiar la altul.
(2)În cazuri exceptionale, sunt permise derogari de la dispozitiile alineatului (1). Orice astfel de derogari trebuie mentionate în anexa la situatia financiara, însotite de justificarea lor şi de o evaluare a efectului lor asupra patrimoniului, situatiei financiare şi rezultatelor grupurilor de întreprinderi incluse în consolidare.
Art. 26
(1)Conturile consolidate prezinta activele, pasivele, situatiile financiare şi rezultatele întreprinderilor incluse în consolidare ca şi cum acestea ar fi o singura întreprindere. În special:
a)datoriile şi creantele întreprinderilor incluse în consolidare se elimina din conturile consolidate;
b)veniturile şi cheltuielile aferente operatiunilor efectuate între întreprinderile incluse în consolidare se elimina din conturile consolidate;
c)profiturile şi pierderile rezultate din operatiuni efectuate între întreprinderile incluse în consolidare şi care fac parte din valorile contabile ale activelor sunt eliminate din conturile consolidate. Cu toate acestea, pâna la o coordonare ulterioara, statele membre pot permite efectuarea eliminarilor mentionate anterior, proportional cu fractiunea din capitalul detinut de întreprinderea-mama la fiecare dintre filialele incluse în consolidare.
(2)Statele membre pot permite derogari de la dispozitiile alineatului (1) litera (c), daca o operatiune a fost realizata în conditiile normale ale pietei şi daca eliminarea profiturilor şi pierderilor ar genera cheltuieli disproportionate. Orice astfel de derogari trebuie precizate şi, daca efectul lor asupra patrimoniului, situatiei financiare şi rezultatelor grupurilor de întreprinderi incluse în consolidare este semnificativ, acest lucru trebuie precizat în anexa la conturile consolidate.
(3)Sunt permise derogari de la dispozitiile alineatului (1) litera (a), (b) sau (c), daca sumele implicate nu prezinta o importanta semnificativa pentru obiectivele articolului 16 alineatul (3).
Art. 27
(1)Conturile consolidate trebuie întocmite la aceeasi data ca şi conturile anuale ale întreprinderii-mama.
(2)Cu toate acestea, statele membre pot sa impuna sau sa permita elaborarea conturilor consolidate la o alta data pentru a tine cont de data închiderii bilantului celor mai multe sau celor mai importante dintre întreprinderile incluse în consolidare. Daca se utilizeaza aceasta derogare, acest lucru este precizat şi justificat în anexa la conturile consolidate. În plus, trebuie sa fie luate în considerare sau sa fie menitonate evenimentele importante cu privire la patrimoniul, la situatia financiara sau rezultatele financiare ale unei întreprinderi, care sunt incluse în consolidarea intervenita între data închiderii bilantului acestei întreprinderi şi data închiderii conturilor consolidate.
(3)Daca data închiderii bilantului unei întreprinderi incluse în consolidare precede data închiderii bilantului consolidat cu mai mult de trei luni, întreprinderea în cauza este consolidata pe baza conturilor interimare întocmite la data închiderii conturilor consolidate.
Art. 28
Daca în cursul exercitiului financiar, alcatuirea grupului de întreprinderi incluse în consolidare s-a modificat semnificativ, conturile consolidate trebuie sa includa informatii care sa dea sens comparatiei dintre seturile succesive de conturi consolidate. Daca modificarea este importanta, statele membre pot sa impuna sau sa permita îndeplinirea acestei obligatii prin elaborarea unui bilant de deschidere adaptat şi a unui cont de profit şi pierderi adaptat.
Art. 29
(1)Elementele de activ si de pasiv incluse în conturile consolidate se evalueaza în conformitate cu metode uniforme si în conformitate cu sectiunile 7 si 7a si cu articolul 60 din Directiva 78/660/CEE.

(2)_
a)întreprinderea care întocmeste conturi consolidate trebuie sa aplice aceleasi metode de evaluare ca şi pentru conturile sale anuale. Cu toate acestea, statele membre pot sa impuna sau sa permita utilizarea pentru conturile consolidate a altor metode de evaluare, în conformitate cu articolele mentionate anterior pentru conturile consolidate;
b)daca se face uz de aceste derogari, acest lucru este precizat şi justificat în anexa la conturile consolidate.
(3)Daca elementele activului şi pasivului incluse în consolidare au fost evaluate de întreprinderile incluse în consolidare prin metode diferite de cele utilizate pentru consolidare, aceste elemente trebuie reevaluate în conformitate cu metodele utilizate pentru consolidare, cu exceptia cazului în care rezultatul reevaluarii nu prezinta o importanta semnificativa pentru obiectivele articolului 16 alineatul (3). În cazuri exceptionale, sunt permise derogari de la acest principiu. Orice astfel de derogari sunt mentionate şi justificate în anexa la conturile consolidate.
(4)În bilantul consolidat şi contul consolidat de profit şi pierderi se tine cont de orice diferenta rezultata la consolidare între sarcina fiscala imputabila pentru exercitiul financiar în cauza şi exercitiile financiare anterioare şi cuantumul sarcinii fiscale deja platite sau de plata pentru aceste exercitii financiare, în masura în care, în viitorul previzibil, este probabil sa apara o sarcina fiscala pentru una dintre întreprinderile incluse în consolidare.
(5)Daca activele incluse în consolidare au fost supuse unor ajustari valorice exceptionale doar în scopul aplicarii legislatiei fiscale, acestea pot fi incluse în conturile consolidate doar dupa eliminarea ajustarilor în cauza. Statele membre pot, cu toate acestea, sa impuna sau sa permita înregistrarea acestor active în conturile consolidate fara eliminarea ajustarilor, cu conditia ca valorile corespunzatoare lor, justificate adecvat, sa fie precizate în anexa la conturile consolidate.
Art. 30
(1)Daca postul special definit la articolul 19 alineatul (1) litera (c) corespunde unei diferente de consolidare pozitive, acesta este tratat în conformitate cu normele prevazute în Directiva 78/660/CEE pentru postul "fonduri de comert".
(2)Statele membre pot sa permita deducerea imediata şi clara din rezerve a diferentei de consolidare pozitiva.
Art. 31
Valoarea înregistrata la un post special definit la articolul 19 alineatul (1) litera (c), care corespunde unei diferente de consolidare negativa, poate fi transferata în contul consolidat de profit şi pierderi doar:
(a)daca diferenta corespunde unei previziuni, la data achizitiei, a unor rezultate viitoare nefavorabile ale întreprinderii în cauza sau unei previziuni privind costuri pe care întreprinderea în cauza ar urma sa le suporte, în masura în care astfel de previziuni se materializeaza sau
(b)în masura în care o astfel de diferenta corespunde unui câstig realizat.
Art. 32
(1)Daca o întreprindere inclusa în consolidare gestioneaza o întreprindere împreuna cu una sau mai multe întreprinderi care nu sunt incluse în consolidarea în cauza, statele membre pot sa impuna sau sa permita includerea în consolidare a întreprinderii în cauza, proportional cu drepturile detinute în capitalul sau de întreprinderea inclusa în consolidare.
(2)Articolele 13-31 se aplica mutatis mutandis consolidarii proportionale prevazute la alineatul (1).
(3)În cazul în care se aplica prezentul articol, articolul 33 nu se aplica daca întreprinderea consolidata proportional este o întreprindere asociata în întelesul articolului 33.
Art. 33
(1)Daca o întreprindere inclusa într-o consolidare exercita o influenta semnificativa asupra conducerii şi politicii financiare a unei întreprinderi neincluse în consolidare (întreprindere asociata), la care detine o participare, în întelesul articolului 17 din Directiva 78/660/CEE, participarea în cauza este înregistrata în bilantul consolidat la un post special, intitulat corespunzator. Se considera ca o întreprindere exercita o influenta semnificativa asupra altei întreprinderi, daca detine 20 % sau mai mult din drepturile de vot ale actionarilor sau asociatilor întreprinderii în cauza. Se aplica articolul 2.
(2)Când prezentul articol se aplica pentru prima data unei participari reglementate la alineatul (1), participarea în cauza este înregistrata în bilantul consolidat:
a)fie la valoarea sa contabila în conformitate cu normele de evaluare prevazute în Directiva 78/660/CEE. Diferenta dintre valoarea respectiva şi cuantumul corespunzator fractiunii din capitalurile proprii reprezentata de participarea în cauza este precizata separat în bilantul consolidat sau în anexa la conturile consolidate. Diferenta se calculeaza la data la care metoda în cauza se aplica pentru prima oara;
b)fie la valoarea corespunzatoare fractiunii din capitalurile proprii şi rezervele întreprinderii asociate reprezentata de participarea în cauza. Diferenta din valoarea respectiva şi valoarea contabila calculata în conformitate cu normele de evaluare prevazute în Directiva 78/660/CEE este mentionata separat în bilantul consolidat sau în anexa la conturile consolidate. Diferenta se calculeaza la data la care metoda în cauza este aplicata pentru prima data;
c)statele membre pot impune aplicarea dispozitiilor de la litera (a) sau de la litera (b). Bilantul consolidat sau anexa la conturile consolidate trebuie sa indice daca s-au utilizat dispozitiile de la litera (a) sau cele de la litera (b);
d)în plus, pentru aplicarea dispozitiilor de la litera (a) sau (b), statele membre pot sa impuna sau sa permita calcularea diferentei la data achizitionarii actiunilor sau partilor sociale sau, daca acestea au fost achizitionate în mai multe etape, la data la care întreprinderea a devenit o întreprindere asociata.
(3)Daca elementele activului şi pasivului unei întreprinderi asociate au fost evaluate prin alte metode decât cele utilizate pentru consolidare în conformitate cu articolul 29 alineatul (2), aceste elemente pot fi reevaluate, pentru calculul diferentei prevazute la alineatul (2) litera (a) sau litera (b), prin metodele utilizate pentru consolidare. Daca nu s-a efectuat o astfel de reevaluare, acest lucru trebuie mentionat în anexa la conturile consolidate. Statele membre pot impune o astfel de reevaluare.
(4)Valoarea contabila mentionata la alineatul (2) litera (a) sau valoarea corespunzatoare fractiunii din capitalurile proprii ale întreprinderii asociate mentionata la alineatul (2) litera (b) sunt majorate sau reduse cu valoarea oricarei variatii din cursul exercitiului financiar a fractiunii din capitalurile proprii ale întreprinderii asociate reprezentate de participarea în cauza; se reduce, de asemenea, cu valoarea dividendelor pentru participarea în cauza.
(5)În masura în care diferenta pozitiva mentionata la alineatul (2) litera (a) sau litera (b) nu poate fi inclusa într-o categorie a elementelor activului şi pasivului, aceasta este tratata în conformitate cu articolele 30 şi 39 alineatul (3).
(6)Fractiunea din rezultatul întreprinderii asociate care poate fi atribuita unor astfel de participari se înregistreaza în contul consolidat de profit şi pierderi la un post separat, intitulat corespunzator.
(7)Eliminarile prevazute la articolul 26 alineatul (1) litera (c) se efectueaza în masura în care elementele sunt cunoscute sau accesibile. Se aplica articolul 26 alineatele (2) şi (3).
(8)Daca o întreprindere asociata întocmeste conturi consolidate, dispozitiile prevazute anterior se aplica capitalurilor proprii înregistrate în conturile consolidate în cauza.
(9)Prezentul articol poate sa nu se aplice daca participarea la capitalul întreprinderii asociate nu prezinta o importanta semnificativa pentru obiectivele articolului 16 alineatul (3).
Art. 34
În afara de informatiile prevazute de alte dispozitii din prezenta directiva, anexa la situatia financiara trebuie sa furnizeze cel putin informatii privind:
1.metodele de evaluare aplicate diferitelor posturi din conturile consolidate, precum şi metodele utilizate pentru calcularea ajustarilor valorice. Pentru elementele incluse în conturile consolidate care sunt sau au fost initial exprimate în monede straine, trebuie mentionate bazele de conversie utilizate pentru a le exprima în moneda în care sunt întocmite conturile consolidate;
2._
a)denumirea şi sediul social al întreprinderilor incluse în consolidare; fractiunea de capital detinuta în întreprinderile incluse în consolidare, altele decât întreprinderea-mama, de întreprinderile incluse în consolidare sau de persoane actionând în nume propriu, dar în sarcina întreprinderilor în cauza; care dintre conditiile mentionate la articolele 1 şi 12 alineatul (1) a constituit, dupa aplicarea articolului 2, temeiul efectuarii consolidarii. Aceasta ultima mentiune poate, cu toate acestea, fi exclusa în cazul în care consolidarea a fost efectuata în temeiul articolului 1 alineatul (1) litera (a) şi daca fractiunea de capital şi proportia de drepturi de vot detinute sunt egale;
b)aceleasi informatii trebuie furnizate pentru întreprinderile excluse din consolidare în temeiul de la articolul 13 si, excluderea întreprinderilor mentionate în articolul 13 trebuie motivata.

3._
a)Denumirea şi sediul social al întreprinderilor asociate cu o întreprindere inclusa în consolidare în întelesul articolului 33 alineatul (1) şi fractiunea din capitalul acestora detinuta de întreprinderi incluse în consolidare sau prin intermediul unor persoane actionând în nume propriu, dar în sarcina întreprinderilor în cauza;
b)aceleasi informatii trebuie furnizate pentru întreprinderile asociate prevazute la articolul 3 3 alineatul (9), împreuna cu motivele pentru aplicarea dispozitiei în cauza.
4.Denumirea şi sediul social al întreprinderilor consolidate proportional în temeiul articolului 32, factorii pe care se întemeiaza conducerea comuna, fractiunea din capitalul acestora detinuta de întreprinderile incluse în consolidare sau prin intermediul unor persoane actionând în nume propriu, dar pe seama întreprinderilor în cauza.
5.Denumirea si sediul social al altor întreprinderi decât cele mentionate la alineatele (2), (3) si (4), în care întreprinderile incluse în consolidare detin, direct sau prin intermediul unor persoane actionând în nume propriu, dar în sarcina întreprinderilor în cauza, cel putin un procent din capitalul pe care statele membre îl pot stabili la maximum 20 %, mentionând fractia din capital detinuta, precum si cuantumul capitalului propriu si rezultatul ultimului exercitiu financiar al întreprinderii în cauza pentru care s-au adoptat conturile. Aceste informatii pot fi omise daca prezinta doar o importanta neglijabila pentru realizarea obiectivelor articolului 16 alineatul (3). Informatiile privind capitalurile proprii si rezultatul pot fi, de asemenea, omise daca întreprinderea în cauza nu îsi publica bilantul si daca mai putin de 50 % din capitalul sau este detinut, direct sau indirect, de catre întreprinderile mentionate anterior.

6.Cuantumul total al datoriilor înregistrate în bilantul consolidat şi scadente dupa cel putin cinci ani, precum şi cuantumul total al datoriilor înregistrate în bilantul consolidat şi acoperite cu garantii reale furnizate de întreprinderi incluse în consolidare, mentionând natura şi forma garantiei.
7.Cuantumul total al angajamentelor financiare care nu sunt incluse în bilantul consolidat, în masura în care informatiile în cauza sunt de folos pentru evaluarea situatiei financiare a grupului de întreprinderi incluse în consolidare. Orice angajamente privind pensiile şi întreprinderile afiliate care nu sunt incluse în consolidare trebuie mentionate separat.
7a. natura si obiectivul comercial al operatiunilor societatii care nu sunt înscrise în bilantul consolidat, precum si impactul financiar al acestor operatiuni, cu conditia ca riscurile sau beneficiile care decurg din aceste operatiuni sa fie semnificative si în masura în care divulgarea acestor riscuri sau beneficii este necesara pentru evaluarea situatiei financiare a întreprinderilor incluse în perimetrul de consolidare;
7b. tranzactiile, cu exceptia celor din interiorul grupului, efectuate de societatea-mama sau de alte societati incluse în perimetrul de consolidare, cu partile legate, inclusiv valorile acestor tranzactii, natura relatiei cu partea legata, precum si alte informatii despre tranzactie necesare pentru evaluarea situatiei financiare a întreprinderilor incluse în perimetrul de consolidare, atunci când aceste tranzactii sunt semnificative si nu au fost încheiate în conditii normale de piata. Informatiile privind diferite tranzactii pot fi adunate în functie de natura lor, cu exceptia cazului în care sunt necesare informatii separate pentru a întelege efectele tranzactiilor cu parti legate asupra situatiei financiare a întreprinderilor incluse în perimetrul de consolidare.

8.Defalcarea cuantumului net consolidat al cifrei de afaceri, definit în conformitate cu articolul 28 din Directiva 78/660/CEE, pe categorii de activitati şi pe piete geografice, în masura în care, tinând cont de modul în care sunt organizate vânzarea produselor şi prestarea de servicii în cadrul activitatilor obisnuite ale grupurilor de întreprinderi incluse în consolidare, aceste categorii şi piete difera substantial între ele.
9._
a)Numarul mediul de salariati încadrati de întreprinderile incluse în consolidare în cursul exercitiul financiar, defalcat pe categorii şi, daca nu sunt mentionati separat în contul consolidat de profit şi pierderi, costurile de personal pentru exercitiul financiar;
b)numarul mediu de salariati încadrati în cursul exercitiul financiar de întreprinderile carora li se aplica articolul 3 2 trebuie mentionat separat.
10.Masura în care calculul rezultatului consolidat al exercitiului financiar a fost afectat de evaluarea posturilor care, prin derogare de la principiile enuntate la articolele 31 si 34-42c din Directiva 78/660/CEE si la articolul 29 alineatul (5) din prezenta directiva, a fost efectuata în vederea obtinerii unei relaxari fiscale, în cursul exercitiului financiar în cauza sau într-un exercitiu financiar anterior. Daca o astfel de evaluare influenteaza semnificativ sarcina fiscala viitoare a grupului de întreprinderi incluse în consolidare, trebuie furnizate detalii.

11.Diferenta dintre sarcina fiscala înregistrata în contul consolidat de profit şi pierderi pentru exercitiul financiar în cauza şi pentru exercitiile financiare anterioare şi sarcina fiscala deja achitata sau care urmeaza sa fie achitata pentru exercitiile respective, în masura în care aceasta diferenta prezinta o anumita importanta pentru sarcina fiscala viitoare. Aceasta suma este mentionata, de asemenea, în bilant ca suma cumulativa la un post separat, intitulat corespunzator.
12.Cuantumul remuneratiilor alocate pentru exercitiul financiar în cauza membrilor organelor administrative, de conducere şi de supraveghere ale întreprinderii-mama pentru functiile acestora în întreprinderea-mama şi filialele sale, precum şi cuantumul angajamentelor care iau nastere sau care sunt contractate în aceleasi conditii pentru pensiile acordate fostilor membri ai organelor respective, indicând totalul pentru fiecare categorie. Statele membre pot impune ca remuneratiile alocate pentru functiile exercitate în întreprinderi afiliate în sensul articolului 32 sau 33 sa fie, de asemenea, incluse în informatiile prevazute în prima teza.
13.Cuantumul avansurilor şi creditelor acordate membrilor organelor administrative, de conducere sau de supraveghere ale întreprinderii-mama de catre întreprinderea în cauza sau de catre una dintre filialele acesteia, indicând ratele dobânzii, principalele conditii şi eventualele sume rambursate, precum şi angajamentele asumate în contul lor prin garantii de orice fel, indicând totalul pentru fiecare categorie. Statele membre pot impune ca avansurile şi creditele acordate de catre întreprinderi afiliate în întelesul articolului 3 2 sau 3 3 sa fie, de asemenea, incluse în informatiile prevazute în prima teza.
14.Daca evaluarea la valoare reala a instrumentelor financiare a fost aplicata în conformitate cu sectiunea 7a din Directiva 78/660/CEE:
a)principalele ipoteze care stau la baza modelelor si tehnicilor de evaluare, daca valorile reale au fost determinate în conformitate cu articolul 42b alineatul (1) litera (b) din directiva în cauza;
b)pe categorie de instrumente financiare, valoarea reala, modificarile de valoare incluse direct în contul de profit si pierderi, precum si, în conformitate cu articolul 42c din directiva în cauza, modificarile incluse în rezervele la valoare reala;
c)pentru fiecare categorie de instrumente financiare derivate, informatii privind gradul si natura instrumentelor, inclusiv conditiile importante care ar putea afecta suma, calendarul si gradul de certitudine a viitoarelor fluxuri de numerar si
d)un tabel reflectând evolutia rezervelor la valoare reala în decursul exercitiului financiar.
15.Daca evaluarea la valoare reala a instrumentelor financiare nu a fost aplicata în conformitate cu sectiunea 7a din Directiva 78/660/CEE:
a)pentru fiecare categorie de instrumente derivate:
(i)valoarea reala a instrumentelor, daca aceasta valoare poate fi determinata prin una din metodele prevazute la articolul 42b alineatul (1) din directiva în cauza;
(ii)informatii privind gradul si natura instrumentelor si
b)pentru activele financiare fixe precizate la articolul 42a din directiva în cauza, incluse la o suma care depaseste valoarea lor reala si fara a se fi recurs la optiunea de a opera o modificare a valorii în conformitate cu articolul 35 alineatul (1) litera (c) punctul (aa) din directiva în cauza:
(i)valoarea contabila si valoarea reala fie a activelor individuale, fie a grupurilor de active corespunzatoare;
(ii)motivele pentru care nu a fost redusa valoarea contabila, inclusiv natura dovezilor care justifica opinia ca valoarea contabila va fi recuperata.

16.separat, cuantumul total al onorariilor percepute pentru exercitiul financiar de catre auditorul legal sau firma de audit pentru auditul legal al conturilor consolidate, cuantumul total al onorariilor percepute pentru alte servicii de asigurare, cuantumul total al onorariilor percepute pentru servicii de consultanta fiscala si cuantumul total al onorariilor percepute pentru alte servicii care nu sunt de audit.

Art. 35
(1)Statele membre pot permite ca informatiile prevazute la articolul 34 punctele 2, 3, 4 şi 5:
a)sa ia forma unei declaratii depuse, în conformitate cu articolul 3 alineatele (1) şi (2) din Directiva 68/151/CEE; acest lucru trebuie mentionat în anexa la situatia financiara;
b)sa fie omise, daca sunt de natura sa prejudicieze grav oricare dintre întreprinderile vizate de dispozitiile în cauza. Statele membre pot supune astfel de omisiuni autorizarii prealabile a unei autoritati administrative sau judecatoresti. Orice omisiune trebuie mentionata în anexa la situatia financiara.
(2)Alineatul (1) litera (b) se aplica, de asemenea, informatiilor prevazute la articolul 34 punctul 8.