Capitolul 5 - Informaţii care trebuie făcute publice de către instituţiile de credit - Directiva 2006/48/CE/14-iun-2006 privind iniţierea şi exercitarea activităţii instituţiilor de credit

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 9 Decembrie 2011
CAPITOLUL 5:Informaţii care trebuie făcute publice de către instituţiile de credit
Art. 145
(1)În sensul prezentei directive, instituţiile de credit fac publice informaţiile prevăzute de anexa XII partea 2, sub rezerva dispoziţiilor articolului 146.
(2)Recunoaşterea de către autorităţile competente, în temeiul capitolului 2 secţiunea 3 subsecţiunile 2 şi 3 şi al articolului 105, a instrumentelor şi metodelor menţionate de anexa XII partea 3 este condiţionată de publicarea, de către instituţiile de credit, a informaţiilor stabilite de respectiva anexă.
(3)Instituţiile de credit adoptă politici formale pentru a se conforma cerinţelor de publicare prevăzute la alineatele (1) şi (2) şi dispun de politici de evaluare a gradului de adecvare a informaţiilor publicate, inclusiv a verificării şi frecvenţei lor. De asemenea, instituţiile de credit dispun de politici pentru a evalua dacă informaţiile publicate oferă participanţilor la piaţă o imagine completă asupra profilul lor de risc.
În cazul în care informaţiile publicate nu furnizează participanţilor la piaţă o imagine completă asupra profilul lor de risc, instituţiile de credit, acestea fac publice informaţiile necesare suplimentar faţă de cele obligatorii în conformitate cu alineatul (1). Totuşi, instituţiile de credit sunt obligate să facă publice numai informaţii semnificative, şi care nu sunt considerate ca fiind proprietate a unei instituţii de credit sau confidenţiale, în conformitate cu criteriile tehnice prevăzute în partea 1 din anexa XII.

(4)La cerere, instituţiile de credit ar trebui să explice deciziile lor de rating întreprinderilor mici şi mijlocii şi altor entităţi care solicită un credit, punând la dispoziţie o explicaţie în scris, în cazul în care li se solicită acest lucru. În situaţia în care angajamentul voluntar al sectorului se dovedeşte a fi insuficient în acest sens, se adoptă măsuri de drept intern. Costurile administrative aferente explicaţiei menţionate trebuie să fie în funcţie de mărimea împrumutului.
Art. 146
(1)Sub rezerva articolului 145, instituţiile de credit pot să nu facă publice una sau mai multe dintre informaţiile prevăzute de anexa XII partea 2 în cazul în care informaţiile respective nu sunt considerate semnificative, având în vedere criteriile specificate de anexa XII partea 1 punctul 1.
(2)Sub rezerva articolului 145, instituţiile de credit pot să nu facă publice una sau mai multe date incluse în comunicările prevăzute de anexa XII părţile 2 şi 3 în cazul în care datele respective conţin informaţii considerate sensibile sau confidenţiale, având în vedere criteriile specificate de anexa XII partea 1 punctele 2 şi 3.
(3)În cazurile excepţionale menţionate la alineatul (2), instituţia de credit în cauză menţionează în comunicările sale faptul că nu a făcut publice anumite date, precum şi motivele nepublicării, şi furnizează informaţii mai generale care fac obiectul cerinţei de publicitate, exceptând cazul în care informaţiile respective trebuie considerate sensibile sau confidenţiale în conformitate cu criteriile menţionate de anexa XII partea 1 punctele 2 şi 3.
Art. 146a
Statele membre solicită instituţiilor de credit să publice anual, la nivelul grupului bancar, fie integral, fie prin intermediul unor referiri la informaţii echivalente, descrierea structurii lor juridice şi de conducere şi a structurii lor organizatorice.

Art. 147
(1)Instituţiile de credit publică informaţiile prevăzute la articolul 145 cel puţin o dată pe an. Informaţiile se publică de îndată ce este posibil.
(2)Instituţiile de credit stabilesc, de asemenea, dacă este necesară o publicare mai frecventă decât cea prevăzută la alineatul (1), având în vedere criteriile stabilite de anexa XII partea 1 punctul 4.
Art. 148
(1)Instituţiile de credit pot stabili mijlocul de informare, locul şi mijloacele de verificare adecvate pentru a se conforma efectiv cerinţelor de publicitate prevăzute la articolul 145. În măsura în care este posibil, toate informaţiile se publică prin acelaşi mijloc de informare şi în acelaşi loc.
(2)Comunicările echivalente efectuate de instituţiile de credit în conformitate cu cerinţele contabile, condiţiile de cotare şi alte cerinţe pot fi considerate conforme cu articolul 145. În cazul în care informaţiile respective nu sunt incluse în declaraţiile lor financiare, instituţiile de credit indică locul în care informaţiile pot fi găsite.
Art. 149
Sub rezerva articolelor 146-148, statele membre pot abilita autorităţile competente să solicite instituţiilor de credit:
a)publicarea uneia sau mai multor informaţii dintre cele menţionate de anexa XII părţile 2 şi 3;
b)publicarea uneia sau mai multor informaţii de mai multe ori pe an şi stabilirea unor termene de publicare;
c)utilizarea unor mijloace de informare şi a unor locuri de publicare specifice, altele decât declaraţiile financiare şi
d)recurgerea la mijloace specifice de verificare a informaţiilor care nu fac obiectul unui audit legal.