Secţiunea 4 - Cerinţe minime de fonduri proprii pentru riscul operaţional - Directiva 2006/48/CE/14-iun-2006 privind iniţierea şi exercitarea activităţii instituţiilor de credit

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 9 Decembrie 2011
SECŢIUNEA 4:Cerinţe minime de fonduri proprii pentru riscul operaţional
Art. 102
(1)Autorităţile competente solicită instituţiilor de credit să deţină fonduri proprii pentru acoperirea riscului operaţional în conformitate cu metodele descrise la articolele 103, 104 şi 105.
(2)Fără a aduce atingere dispoziţiilor alineatului (4), instituţiile de credit care utilizează metoda descrisă la articolul 104 nu revin la metoda descrisă la articolul 103 decât din motive bine întemeiate şi cu aprobarea autorităţilor competente.
(3)Fără a aduce atingere dispoziţiilor alineatului (4), instituţiile de credit care utilizează metoda descrisă la articolul 105 nu revin la metoda descrisă la articolele 103 sau 104 decât din motive bine întemeiate şi cu aprobarea autorităţilor competente.
(4)Autorităţile competente pot permite instituţiilor de credit să combine metode diferite, în conformitate cu anexa X partea 4.
Art. 103
În conformitate cu abordarea de bază, cerinţa de capital pentru acoperirea riscului operaţional este egală cu un anumit procent dintr-un indicator relevant, în conformitate cu parametrii stabiliţi de anexa X partea 1.
Art. 104
(1)În conformitate cu abordarea standardizată, instituţiile de credit îşi împart activităţile într-un anumit număr de linii de activitate, astfel cum este prevăzut de anexa X partea 2.
(2)Pentru fiecare linie de activitate, instituţiile de credit determină o cerinţă de capital pentru acoperirea riscului operaţional, care corespunde unui anumit procent dintr-un indicator relevant, în conformitate cu parametrii stabiliţi de anexa X partea 2.
(3)În cazul anumitor linii de activitate, autorităţile competente pot, în anumite condiţii, să permită unei instituţii de credit să utilizeze un alt indicator relevant pentru determinarea cerinţei de capital pentru acoperirea riscului operaţional, în conformitate cu anexa X partea 2 punctele 5-11.
(4)În conformitate cu abordarea standardizată, cerinţa de capital pentru riscul operaţional este egală cu suma cerinţelor de capital pentru riscul operaţional aferent tuturor liniilor de activitate.
(5)Parametrii care trebuie utilizaţi în cazul abordării standardizate sunt stabiliţi de anexa X partea 2.
(6)Pentru a putea utiliza abordarea standardizată, instituţiile de credit trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de anexa X partea 2.
Art. 105
(1)Instituţiile de credit pot utiliza abordarea de evaluare avansată bazată pe propriile sisteme de evaluare a riscului operaţional, cu condiţia ca autorităţile competente să permită în mod expres utilizarea modelelor în cauză pentru determinarea cerinţei de capital.
În vederea asigurării unei armonizări consecvente a prezentului articol, ABE poate elabora proiecte de standarde tehnice de reglementare pentru a stabili metodologia de evaluare prin care autorităţile competente permit instituţiilor de credit să utilizeze abordările de evaluare avansată.
Se deleagă Comisiei competenţa de a adopta standardele tehnice de reglementare menţionate la al doilea paragraf, în conformitate cu procedura prevăzută la articolele 10-14 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010.

(2)Instituţiile de credit asigură autorităţile competente că îndeplinesc criteriile de calificare prevăzute de anexa X partea 3.
(3)În cazul în care abordarea de evaluare avansată trebuie să fie utilizată de o instituţie de credit mamă din UE şi de filialele sale, sau de filialele unui holding financiar mamă din UE sau ale unui holding financiar mixt mamă din UE, autorităţile competente ale diferitelor entităţi juridice cooperează îndeaproape, în conformitate cu dispoziţiile articolelor 129-132. Cererea cuprinde elementele enumerate în anexa X partea 3.

(4)În cazul în care o instituţie de credit mamă din UE şi filialele sale sau filialele unui holding financiar mamă din UE sau ale unui holding financiar mixt mamă din UE utilizează o abordare de evaluare avansată pe o bază unificată, autorităţile competente pot permite îndeplinirea criteriilor de calificare prevăzute în anexa X partea 3 de către întreprinderea mamă şi filialele sale luate în ansamblu.