Capitolul vi - ACTE DELEGATE ŞI MĂSURI DE PUNERE ÎN APLICARE - Directiva 2005/60/CE/26-oct-2005 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor şi finanţării terorismului

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 4 Ianuarie 2011
CAPITOLUL VI:ACTE DELEGATE ŞI MĂSURI DE PUNERE ÎN APLICARE
Art. 40
(1)Pentru a ţine seama de evoluţiile tehnice din domeniul luptei împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului şi pentru a preciza cerinţele stabilite în prezenta directivă, Comisia poate adopta următoarele măsuri:
a)clarificarea aspectelor tehnice ale definiţiilor prevăzute la articolul 3 alineatul (2) literele (a) şi (d) şi la articolul 3 alineatele (6), (7), (8), (9) şi (10);
b)stabilirea criteriilor tehnice pentru a evalua dacă situaţiile prezintă un risc redus de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului, în sensul articolului 11 alineatele (2) şi (5);
c)stabilirea criteriilor tehnice pentru a evalua dacă situaţiile prezintă un risc ridicat de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului, în sensul articolului 13;
d)stabilirea criteriilor tehnice pentru a evalua dacă, în conformitate cu articolul 2 alineatul (2), se justifică neaplicarea prezentei directive anumitor persoane juridice sau fizice care desfăşoară o activitate financiară în mod ocazional sau la scară limitată.
Măsurile se adoptă prin intermediul actelor delegate, în conformitate cu articolul 41 alineatele (2a), (2b) şi (2c) şi sub rezerva condiţiilor prevăzute la articolele 41a şi 41b.

(2)În orice caz, Comisia adoptă primele măsuri de punere în aplicare pentru a asigura aplicarea alineatului (1) literele (b) şi (d) până la data de 15 iunie 2006.
(3)Comisia adaptează sumele menţionate la articolul 2 alineatul (1) punctul 3 litera (e), articolul 7 litera (b), articolul 10 alineatul (1) şi articolul 11 alineatul (5) literele (a) şi (d) ţinând seama de legislaţia comunitară, de evoluţiile economice şi de modificările standardelor internaţionale.
Măsurile se adoptă prin intermediul actelor delegate, în conformitate cu articolul 41 alineatele (2a), (2b) şi (2c) şi sub rezerva condiţiilor prevăzute la articolele 41a şi 41b.

(4)În cazul în care Comisia constată că o ţară terţă nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la articolul 11 alineatul (1) sau (2), articolul 28 alineatele (3), (4) sau (5) sau cele prevăzute de măsurile stabilite în conformitate cu alineatul (1) litera (b) din prezentul articol sau la articolul 16 alineatul (1) litera (b) sau că legislaţia ţării terţe în cauză nu permite aplicarea măsurilor necesare în temeiul articolului 31 alineatul (1) primul paragraf, Comisia adoptă o decizie prin care constată acest fapt, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 41 alineatul (2).
Art. 41
(1)Comisia este asistată de un Comitet pentru prevenirea spălării banilor şi a finanţării terorismului, denumit în continuare "comitetul".
(2)Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 5 şi 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere articolul 8 din decizia menţionată anterior şi cu condiţia ca măsurile adoptate în conformitate cu procedura respectivă să nu modifice dispoziţiile esenţiale ale prezentei directive.
Perioada prevăzută la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabileşte la trei luni.
(2a) Se conferă Comisiei competenţa de a adopta acte delegate menţionate la articolul 40 pentru o perioadă de patru ani de la 4 ianuarie 2011. Comisia redactează un raport cu privire la competenţa delegată cu cel puţin şase luni înaintea perioadei de patru ani. Delegarea competenţei se extinde automat pentru perioade de o durată identică, cu excepţia cazului în care Parlamentul European sau Consiliul o revocă în conformitate cu articolul 41a.

(2b) Imediat după ce adoptă un act delegat, Comisia înştiinţează simultan Parlamentul European şi Consiliul cu privire la acesta.
(2c) Competenţa de a adopta acte delegate se acordă Comisiei sub rezerva condiţiilor stabilite la articolele 41a şi 41b.

(3)[textul din Art. 41, alin. (3) din capitolul VI a fost abrogat la 04-ian-2011 de Art. 8, punctul 9., alin. (D) din Directiva 2010/78/UE/24-nov-2010]
(4)[textul din Art. 41, alin. (4) din capitolul VI a fost abrogat la 20-mar-2008 de Art. 1, punctul 3., litera B. din Directiva 2008/20/CE/11-mar-2008]
Art. 41a: Revocarea delegării
(1)Delegarea competenţei menţionată la articolul 40 poate fi revocată în orice moment de Parlamentul European sau de Consiliu.
(2)Instituţia care a iniţiat o procedură internă pentru a decide dacă să fie revocate o competenţă delegată întreprinde măsuri pentru a informa cealaltă instituţie şi Comisia, într-un interval de timp rezonabil înaintea luării deciziei finale, menţionând competenţa delegată care ar putea face obiectul revocării.
(3)Decizia de revocare pune capăt delegării competenţelor specificate în decizia respectivă. Decizia intră în vigoare imediat sau la o dată ulterioară specificată în cuprinsul acesteia. Decizia nu aduce atingere valabilităţii actelor delegate care sunt deja în vigoare. Aceasta se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Art. 41b: Obiecţiuni la actele delegate
(1)Parlamentul European sau Consiliul pot formula obiecţiuni cu privire la un act delegat timp de trei luni de la data înştiinţării. La iniţiativa Parlamentului European sau a Consiliului, respectiva perioadă se prelungeşte cu trei luni.
(2)În cazul în care nici Parlamentul European, nici Consiliul nu formulează, până la expirarea termenului menţionat la alineatul (1), obiecţiuni la actul delegat, acesta se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi intră în vigoare la data menţionată în cuprinsul său.
Actele delegate pot fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi intră în vigoare înaintea expirării perioadei respective în cazul în care atât Parlamentul European, cât şi Consiliul informează Comisia cu privire la intenţia lor de a nu formula obiecţiuni.
(3)În cazul în care fie Parlamentul European, fie Consiliul formulează obiecţiuni la un act delegat în termenul menţionat la alineatul (1), acesta nu intră în vigoare. În conformitate cu articolul 296 TFUE, instituţia care formulează obiecţiuni prezintă motivele obiecţiunilor la actul delegat.