Titlul vi - COMITETUL BANCAR CONSULTATIV - Directiva 2000/12/CE/20-mar-2000 privind iniţierea şi exercitarea activităţii instituţiilor de credit

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 1 Ianuarie 2007
TITLUL VI:COMITETUL BANCAR CONSULTATIV
Art. 57: Componenţa şi sarcinile Comitetului bancar consultativ
(1)Pe lângă Comisie se instituie un Comitet bancar consultativ al autorităţilor competente din statele membre.
(2)Sarcinile Comitetului bancar consultativ sunt de a asista Comisia în punerea în aplicare în mod corespunzător a prezentei directive. De asemenea, acest Comitet consultativ îndeplineşte sarcinile prevăzute în prezenta directivă şi acordă asistenţă Comisiei la elaborarea propunerilor către Consiliu referitoare la coordonarea ulterioară în sfera instituţiilor de credit.
(3)Comitetul bancar consultativ nu răspunde de probleme concrete legate de instituţiile de credit individuale.
(4)Comitetul bancar consultativ este format din cel mult trei reprezentanţi ai fiecărui stat membru, precum şi din reprezentanţi ai Comisiei. Din când în când, aceşti reprezentanţi pot fi însoţiţi şi de consultanţi, cu condiţia aprobării prealabile a Comitetului. Comitetul poate de asemenea invita personal calificat şi specialişti să participe la şedinţele sale de lucru. Secretariatul este asigurat de către Comisie.
(5)Comitetul bancar consultativ îşi adoptă propriul regulament de funcţionare şi numeşte un preşedinte din rândul reprezentanţilor statelor membre. Comitetul bancar consultativ se întruneşte periodic şi ori de câte ori este necesar. Comisia poate solicita Comitetului organizarea unei şedinţe de urgenţă, în cazul în care consideră că este necesar.
(6)Dezbaterile Comitetului bancar consultativ şi concluziile acestora sunt confidenţiale, cu excepţia situaţiilor în care Comitetul decide altfel.
Art. 58: Examinarea condiţiilor de autorizare
Comitetul bancar consultativ examinează conţinutul pe care autorităţile competente îl dau cerinţelor menţionate la articolul 5 alineatul (1) şi articolul 6 alineatul (1), precum şi celorlalte cerinţe pe care statele membre le aplică, precum şi informaţiile care trebuie incluse în programul de activităţi, Comitetul formulând sugestii Comisiei, ori de câte ori devine necesar, pentru o mai bună coordonare.
Art. 59: Rapoarte de urmărire
(1)Până la o coordonare ulterioară, autorităţile competente stabilesc, în scopul supravegherii şi, dacă este necesar, suplimentar faţă de coeficienţii pe care îi aplică, diferite rapoarte între diferitele active şi pasive ale instituţiilor de credit, pentru a le supraveghea solvabilitatea şi nivelul lichidităţilor, precum şi pentru a examina celelalte măsuri care pot asigura protejarea economiilor.
În acest scop, Comitetul bancar consultativ decide asupra conţinutului diferitelor elemente ale rapoartelor de urmărire la care se face referire în primul paragraf şi stabileşte metodele care se aplică la calcularea acestora.
Ori de câte ori este necesar, Comitetul bancar consultativ se inspiră din consultările tehnice care au loc între autorităţile de supraveghere ale categoriilor de instituţii implicate.
(2)Rapoartele de urmărire stabilite în conformitate cu alineatul (1) se calculează la intervale de cel puţin şase luni.
(3)Comitetul bancar consultativ examinează rezultatele analizelor desfăşurate de către autorităţile de supraveghere la care se face referire în al treilea paragraf de la alineatul (1) pe baza calculelor prevăzute la alineatul (2).
(4)Comitetul bancar consultativ poate formula sugestii Comisiei, pentru coordonarea coeficienţilor aplicabili în statele membre.