Capitolul ii - Organizarea concursurilor/examenelor pentru ocuparea posturilor vacante de director general, director general adjunct, director de direcţie în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi de director de unitate penitenciară - Regulament din 2020 privind modul de organizare şi desfăşurare a concursurilor/examenelor de ocupare a posturilor vacante de poliţist de penitenciare

M.Of. 709

În vigoare
Versiune de la: 7 August 2020
CAPITOLUL II:Organizarea concursurilor/examenelor pentru ocuparea posturilor vacante de director general, director general adjunct, director de direcţie în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi de director de unitate penitenciară
Art. 3
(1)La concursul/examenul pentru ocuparea posturilor vacante de director general, director general adjunct, director de direcţie în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi de director de unitate penitenciară se pot înscrie ofiţerii de poliţie penitenciară care îndeplinesc condiţiile obligatorii cumulative stabilite de art. 97 alin. (2) din Legea nr. 145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege.
(2)Verificarea îndeplinirii condiţiilor obligatorii cumulative se realizează prin raportare la data-limită de depunere a dosarelor de înscriere la concurs.
Art. 4
(1)Anunţul privind concursul se afişează la sediul Ministerului Justiţiei şi se publică pe site-ul Ministerului Justiţiei şi al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu cel puţin 45 de zile calendaristice înainte de data fixată pentru susţinerea primei probe de concurs/examen, şi cuprinde informaţiile prevăzute la art. 983 alin. (3) din Lege.
(2)Modificările intervenite din motive obiective se vor afişa în timp util.
(3)Condiţiile specifice de participare la concurs, tematica şi bibliografia se propun de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu excepţia celor pentru ocuparea funcţiei de director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care se stabilesc de Ministerul Justiţiei.
Art. 5
(1)În termen de 15 zile lucrătoare de la data publicării anunţului, candidaţii depun dosarele complete la structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, dosare care vor conţine cel puţin următoarele documente:
a)cererea de înscriere, cu o singură opţiune pentru un singur post din acelaşi anunţ, care cuprinde şi acordul privind înregistrarea audiovideo a probelor de concurs, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1a. În lipsa acordului cu privire la înregistrarea audiovideo, candidatul nu poate participa la concurs;
b)copia actului de identitate (buletin/carte de identitate/carte de identitate provizorie/paşaport);
c)copia documentelor care atestă schimbarea numelui, unde este cazul;
d)curriculum vitae - model european;
e)copia diplomei de studii şi a foii matricole sau copia adeverinţei aflate în termen de valabilitate care să ateste absolvirea studiilor necesare pentru ocuparea postului scos la concurs; pentru studiile absolvite în alte state, candidaţii prezintă documente de echivalare eliberate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării;
f)adeverinţă care să ateste funcţiile ocupate şi îndeplinirea condiţiilor obligatorii cumulative prevăzute la art. 97 alin. (2) lit. c), d), e) şi f) din Lege;
g)proiectul managerial în format letric şi electronic;
h)acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal;
i)alte documente care atestă îndeplinirea condiţiilor de participare la concurs, după caz.
(2)La depunerea dosarului, copiile de pe actele prevăzute la alin. (1) se prezintă însoţite de documentele originale şi se certifică pentru conformitatea cu originalul de către structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care alocă un identificator unic fiecărui candidat, utilizat pentru afişarea planificării probelor şi rezultatelor acestora.
Art. 6
(1)În termen de 3 zile lucrătoare de la expirarea termenului prevăzut la art. 5 alin. (1), structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor verifică dosarele candidaţilor înscrişi din punctul de vedere al existenţei documentaţiei complete şi al îndeplinirii condiţiilor de participare la concurs, cu excepţia condiţiilor "apt" psihologic şi "apt" medical, iar rezultatul verificării se afişează pe site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(2)Candidaţii pot contesta rezultatul verificării dosarelor în termen de o zi lucrătoare de la data afişării; contestaţiile se depun/se transmit la structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(3)Contestaţiile se soluţionează de către structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi se afişează pe site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în termen de o zi lucrătoare de la data expirării termenului de depunere.
(4)După expirarea termenului prevăzut la alin. (3), candidaţii care îndeplinesc condiţiile sunt planificaţi în vederea susţinerii testării psihologice, conform programărilor stabilite de structura de specialitate din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(5)Comunicarea programărilor şi a rezultatelor la testarea psihologică se face de către structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, prin afişare pe site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(6)Candidaţii pot contesta o singură dată rezultatul la testarea psihologică, în termen de două zile lucrătoare de la data afişării; contestaţiile se depun/se transmit la structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(7)Contestaţiile se soluţionează de către psihologi, cu treapta de specializare minimum specialist; aceştia se stabilesc de către Serviciul psihologia personalului prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, anterior demarării procesului de testare psihologică, şi nu pot fi desemnaţi din rândul psihologilor care realizează evaluările psihologice.
(8)Comunicarea rezultatelor soluţionării contestaţiilor la testarea psihologică se face de către structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, prin afişarea pe site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în termen de două zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a contestaţiilor.
Art. 7
(1)În termen de 5 zile lucrătoare de la data afişării rezultatelor finale la testarea psihologică, candidaţii declaraţi "apt" depun la structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor adeverinţa medicală, eliberată de medicul unităţii în care este încadrat candidatul, din care să rezulte aptitudinea din punct de vedere medical de ocupare a funcţiei pentru care candidează.
(2)Structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor introduce avizul psihologic şi adeverinţa medicală în dosarul de concurs al candidatului.
(3)În termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1), structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor verifică dosarele candidaţilor înscrişi din punctul de vedere al îndeplinirii condiţiilor "apt" psihologic şi "apt" medical şi întocmeşte un proces-verbal cu candidaţii declaraţi "admis"/"respins", cu menţionarea motivului respingerii. Rezultatul verificării se afişează pe site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi nu poate fi contestat.
Art. 8
(1)Probele de concurs sunt cele stabilite la art. 984 alin. (1) din Lege, respectiv interviu şi o probă practică.
(2)Proiectul managerial care se prezintă în cadrul interviului se întocmeşte pe domeniul de activitate al postului, raportat la specificul unităţii/direcţiei pentru care candidează; proiectul cuprinde maximum 5.000 de cuvinte, cu utilizarea fontului Arial 12 şi spaţiere la 1 rând; în calculul numărului maxim de cuvinte sunt incluse şi eventualele anexe ale proiectului.
(3)Tema proiectului se stabileşte de către directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în cazul concursurilor de ocupare a posturilor de director general adjunct, director de direcţie în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi de director de unitate penitenciară, iar în cazul celui de ocupare a postului de director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, de către ministrul justiţiei, şi se menţionează în anunţul de concurs.
Art. 9
(1)Comisia de concurs şi comisia de soluţionare a contestaţiilor se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei, după cum urmează:
a)membri:
(i)ministrul justiţiei, un secretar de stat sau o altă persoană desemnată de ministrul justiţiei - în calitate de preşedinte;
(ii)un specialist în management;
(iii)un psiholog;
(iv)un reprezentant din cadrul Ministerului Justiţiei;
(v)un reprezentant din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
b)secretari: 1-2 ofiţeri din structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în raport cu numărul candidaţilor înscrişi la concurs.
(2)Persoanele desemnate în comisii pot deţine calitatea de preşedinte, membru sau secretar al unei singure comisii dintre cele menţionate la alin. (1).
(3)Ordinul de stabilire a comisiilor conţine şi informaţii referitoare la desemnarea unităţii care asigură logistica.
(4)Comisia de concurs este aceeaşi pentru ambele probe.
Art. 10
(1)Din comisiile prevăzute la art. 9 nu pot face parte persoanele care se află în una dintre următoarele situaţii:
a)sunt desemnate în comisii, în cadrul aceluiaşi concurs, cu soţul/soţia sau o rudă de gradul I;
b)sunt soţ/soţie sau rudă de gradul I inclusiv ori, după caz, au relaţii cu caracter patrimonial cu unul dintre candidaţi;
c)au o vechime mai mică de 3 ani în poliţia penitenciară, în cazul membrilor desemnaţi din rândul poliţiştilor de penitenciare.
(2)Persoanele desemnate în comisiile prevăzute la art. 9 semnează o declaraţie pe propria răspundere în care precizează că:
a)nu se află/se află în vreuna dintre situaţiile prevăzute la alin. (1);
b)vor respecta confidenţialitatea lucrărilor comisiei.
(3)Existenţa vreuneia dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) poate fi sesizată de orice persoană, în scris, caz în care, în situaţia confirmării, ministrul justiţiei dispune înlocuirea persoanei din comisie.
(4)Neîndeplinirea oricăreia dintre obligaţiile prevăzute la alin. (2) atrage răspunderea potrivit legii.
Art. 11
(1)Preşedintele comisiei de concurs stabileşte, în raport cu numărul candidaţilor care îndeplinesc condiţiile de participare la concurs, conform proceselor-verbale de verificare a dosarelor candidaţilor înscrişi, planificarea orară a desfăşurării probelor de concurs şi transmite programarea structurii de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru afişare pe site-ul acestei instituţii.
(2)Modalitatea de întocmire a planului probelor de concurs, de verificare şi evaluare în cadrul probelor, de înregistrare a probelor, precum şi de afişare, contestare şi soluţionare a baremelor de evaluare şi notare este cea stabilită de art. 984 alin. (2), (3), (5), (7) şi (8) din Lege.
Art. 12
(1)Evaluarea şi notarea, stabilirea punctajului în vederea declarării "admis" la concurs şi departajarea se desfăşoară în conformitate cu reglementările art. 984 alin. (4) şi (6) din Lege.
(2)Se acordă 1 punct din oficiu.
(3)Rezultatele obţinute de către fiecare candidat se consemnează într-un proces-verbal, în ordine descrescătoare, separat pentru fiecare post în parte; procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de către preşedintele şi membrii comisiei de concurs.
(4)Procesul-verbal cu rezultatele obţinute de candidaţi se afişează pe site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a contestaţiilor la baremele de notare şi evaluare sau de la data soluţionării contestaţiilor la baremele de notare şi evaluare.
Art. 13
(1)Contestaţiile se depun/se transmit la structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor; prin grija acestei structuri, contestaţiile se înregistrează, menţionându-se pe acestea data şi ora depunerii/transmiterii, precum şi semnătura persoanei care a efectuat înregistrarea, şi sunt predate în cel mai scurt timp secretarului comisiei de soluţionare a contestaţiilor.
(2)Termenul de depunere a contestaţiilor şi de soluţionare a acestora este cel stabilit la art. 984 alin. (9) din Lege.
(3)Comisia de soluţionare a contestaţiilor:
a)verifică dacă contestaţia a fost depusă/transmisă în termenul prevăzut la alin. (1);
b)verifică dacă aspectele contestate au legătură cu evaluarea şi notarea probelor şi se referă la candidatul care a formulat contestaţia;
c)respinge contestaţia care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la lit. a), respectiv b);
d)primeşte documentaţia necesară rezolvării contestaţiei şi înregistrările audiovideo ale probelor de concurs;
e)evaluează şi notează candidatul, prin analizarea înregistrării audiovideo a probelor susţinute de candidat, conform baremelor de evaluare şi notare definitive.
Art. 14
(1)Membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor procedează la soluţionarea contestaţiei; prevederile art. 12 alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător.
(2)Rezultatele soluţionării contestaţiilor, inclusiv a celor respinse, se consemnează într-un proces-verbal cu rezultatele finale ale concursului, care conţine notele acordate de comisia de concurs, notele acordate de comisia de soluţionare a contestaţiilor, după caz, precum şi punctajul final; procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de către preşedintele şi membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor şi se afişează pe site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în termenul de soluţionare a contestaţiilor.
(3)Nota obţinută în urma contestaţiei este definitivă.
Art. 15
(1)În situaţia în care nu au fost depuse contestaţii, rezultatele consemnate în procesul-verbal prevăzut la art. 12 alin. (3) devin definitive, aspect care va fi consemnat de preşedintele comisiei de concurs printr-un anunţ, care se afişează pe site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în termen de 3 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a acestora.
(2)Candidatul nemulţumit de rezultatul final al concursului se poate adresa instanţei de contencios administrativ, în condiţiile legii.
Art. 16
(1)Pentru fiecare concurs se constituie un dosar care conţine proiectele manageriale ale candidaţilor, documentele create şi gestionate de către comisiile de concurs şi de soluţionare a contestaţiilor, precum şi alte documente care au legătură cu acest concurs, inclusiv înregistrările audiovideo.
(2)Dosarul prevăzut la alin. (1) se constituie prin grija comisiilor de concurs şi de soluţionare a contestaţiilor, precum şi a structurii de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care răspunde de păstrarea şi arhivarea acestuia conform reglementărilor în vigoare.
(3)Documentele întocmite de comisia de concurs şi comisia de soluţionare a contestaţiilor au caracter confidenţial, cu excepţia celor afişate.
Art. 17
Structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor întocmeşte, pe baza rezultatelor finale ale concursului, dosarele de încadrare ale candidaţilor declaraţi "admis".
Art. 18
(1)Ordinele de numire pentru candidaţii declaraţi "admis" la concurs se emit în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data afişării rezultatelor finale ale concursului.
(2)Pentru motive temeinic justificate, ordinele de numire în funcţie pot fi emise cu depăşirea termenului prevăzut la alin. (1); în acest caz, structura de resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor are obligaţia de a înştiinţa, în scris, candidaţii declaraţi "admis".