Secţiunea 7 - 9.7. Rezultatul exerciţiului financiar, rezultatul reportat, repartizarea profitului şi acoperirea pierderii contabile - Reglementari Contabile din 2016 conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară
M.Of. 1020 bis
În vigoare Versiune de la: 23 August 2024
SECŢIUNEA 7:9.7. Rezultatul exerciţiului financiar, rezultatul reportat, repartizarea profitului şi acoperirea pierderii contabile
I._
172._
(1)În contabilitate, profitul sau pierderea se stabileşte cumulat de la începutul exerciţiului financiar.
(2)Rezultatul exerciţiului se determină ca diferenţă între veniturile şi cheltuielile exerciţiului.
(3)Rezultatul definitiv al exerciţiului financiar se stabileşte la închiderea acestuia şi reprezintă soldul final al contului de profit şi pierdere.
173._
(1)Repartizarea profitului se efectuează în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(2)Sumele reprezentând rezerve constituite din profitul exerciţiului financiar curent, în baza unor prevederi legale, se înregistrează prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve". Profitul contabil rămas după această repartizare se preia la începutul exerciţiului financiar următor celui pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale în contul 1171 "Rezultatul reportat reprezentând profitul nerepartizat sau pierderea neacoperită", de unde urmează a fi repartizat pe celelalte destinaţii hotărâte de adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor, cu respectarea prevederilor legale. Evidenţierea în contabilitate a destinaţiilor profitului contabil se efectuează după ce adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor a aprobat repartizarea profitului, prin înregistrarea sumelor reprezentând dividende cuvenite acţionarilor sau asociaţilor, rezerve şi alte destinaţii, potrivit legii.
(3)Închiderea conturilor 121 "Profit sau pierdere" şi 129 "Repartizarea profitului" se efectuează la începutul exerciţiului financiar următor celui pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale. Ca urmare, cele două conturi apar cu soldurile corespunzătoare, în situaţia poziţiei financiare întocmită pentru exerciţiul financiar la care se referă situaţiile financiare anuale.
1731.Entităţile care au optat, potrivit legii, să repartizeze dividende în cursul exerciţiului financiar evidenţiază acea repartizare în contul 463 «Creanţe reprezentând dividende repartizate în cursul exerciţiului financiar» (articol contabil 463 «Creanţe reprezentând dividende repartizate în cursul exerciţiului financiar» = 456 «Decontări cu acţionarii/asociaţii privind capitalul»).
1732.Dividendele repartizate conform pct. 1731 se regularizează pe seama dividendelor distribuite pe baza situaţilor financiare anuale aprobate potrivit legii (articol contabil 457 «Dividende de plătit» = 463 «Creanţe reprezentând dividende repartizate în cursul exerciţiului financiar»).
1733._
(1)Entităţile care primesc dividende în condiţiile pct. 1731 evidenţiază sumele corespunzătoare acestora pe seama datoriilor (articol contabil 461 «Debitori diverşi»/analitic distinct = 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende»).
(2)Regularizarea sumelor prevăzute la alin. (1) se efectuează pe seama dividendelor cuvenite în baza situaţiilor financiare anuale aprobate, conform legii, ale entităţii care a optat să efectueze repartizări interimare de dividende (articol contabil 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» = 461 «Debitori diverşi»/analitic distinct).
174.În contul 117 "Rezultatul reportat, cu excepţia rezultatului reportat provenit din adoptarea pentru prima dată a IAS 29" se evidenţiază distinct: rezultatul reportat provenit din preluarea la începutul exerciţiului financiar curent a rezultatului din contul de profit şi pierdere al exerciţiului financiar precedent, rezultatul reportat provenit din modificările politicilor contabile, rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile, rezultatul reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare, rezultatul reportat provenit din trecerea la aplicarea IFRS, mai puţin IAS 29, precum şi rezultatul reportat provenit din utilizarea, la data trecerii la aplicarea IFRS, a valorii juste drept cost presupus.
175.Rezultatul reportat provenit din utilizarea, la data trecerii la aplicarea IFRS, a valorii juste drept cost presupus şi reflectat în creditul contului 1178 "Rezultatul reportat provenit din utilizarea, la data trecerii la aplicarea IFRS, a valorii juste drept cost presupus" se consideră câştig realizat la scoaterea din evidenţă a activului corespunzător sau pe măsura folosirii acestuia.
176._
(1)Pierderea contabilă reportată se acoperă din profitul exerciţiului financiar şi cel reportat, din rezerve, prime de capital şi capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, cu respectarea prevederilor legale.
(2)În lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acoperă pierderea contabilă este de competenţa adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, respectiv a consiliului de administraţie.
177.Pierderea contabilă reportată provenită din trecerea la aplicarea IFRS, din adoptarea pentru prima dată a IAS 29, precum şi cea rezultată din utilizarea, la data trecerii la aplicarea IFRS, a valorii juste drept cost presupus se acoperă din capitalurile proprii, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor, cu respectarea prevederilor legale.
178.În aplicarea prezentelor reglementări, capitalurile proprii care pot fi utilizate pentru acoperirea pierderii contabile reportate includ şi sumele reflectate în creditul contului 1028 "Ajustări ale capitalului social/patrimoniului regiei".
II.Contabilizarea cheltuielilor şi a pierderilor
179._
(1)Cheltuielile şi pierderile se înregistrează în contabilitate cu ajutorul conturilor din Clasa 6 "Conturi de cheltuieli şi pierderi".
(2)Elementele de natura pierderilor care se înregistrează în contabilitate sunt cele prevăzute de IFRS, cu respectarea art. 6 din legea contabilităţii.
180._
(1)Contabilitatea cheltuielilor se ţine pe feluri de cheltuieli, după natura lor.
(2)În contabilitate se evidenţiază distinct:
- cheltuielile privind stocurile;
- cheltuielile cu serviciile executate de terţi;
- cheltuielile cu alte impozite, taxe şi vărsăminte asimilate (altele decât impozitul pe profit);
- cheltuielile cu personalul;
- cheltuielile privind asigurările şi protecţia socială;
- cheltuielile financiare;
- cheltuielile cu amortizările, provizioanele şi ajustările pentru depreciere sau pierdere de valoare;
- cheltuielile cu impozitul pe profit (cheltuieli cu impozitul pe profit curent, cheltuieli cu impozitul pe profit amânat);
- alte cheltuieli.
181._
(1)În conturile de cheltuieli se evidenţiază distinct cheltuielile rezultate din operaţiunile cu instrumente derivate (contul 662 «Cheltuieli privind operaţiunile cu instrumente derivate şi pierderi privind contabilitatea de acoperire»), respectiv:
- cheltuieli privind operaţiunile cu instrumente derivate deţinute în vederea tranzacţionării;
- pierderi privind contabilitatea de acoperire;
- cheltuieli cu dobânzile aferente instrumentelor derivate desemnate ca instrumente de acoperire a riscului de rată a dobânzii.
(2)În cazul operaţiunilor de acoperire a fluxurilor de trezorerie, pierderile reprezentând diferenţele de valoare justă ale instrumentului de acoperire aferente părţii ineficiente a operaţiunii de acoperire sunt înregistrate în contul 6622 «Pierderi privind instrumentele de acoperire a fluxurilor de trezorerie (partea ineficientă)».
182._
(1)Cheltuielile reprezentând consumuri de stocuri, amortizare imobilizări, cheltuieli cu dobânzi, cheltuieli cu personalul etc. şi care, potrivit prevederilor IFRS, sunt incluse în valoarea unor active se recunosc în cursul perioadei în funcţie de natura acestora. În mod corespunzător, în contabilitate se înregistrează valoarea activelor în curs de execuţie, pe seama conturilor aferente de venituri (711 "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse", 721 "Venituri din producţia de imobilizări necorporale", 722 "Venituri din producţia de imobilizări corporale" sau 725 "Venituri din producţia de investiţii imobiliare", după caz).
(2)Cu ocazia întocmirii raportărilor contabile anuale, precum şi a celor depuse în cursul anului la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, care se întocmesc în formatul stabilit de Ministerului Finanţelor Publice, entităţile care, potrivit IAS 1, au ales să prezinte analiza cheltuielilor utilizând o clasificare bazată pe natura acestora, nu prezintă nici valoarea acestor cheltuieli şi nici valoarea veniturilor corespunzătoare, reflectate în conturile 711 "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse", 721 "Venituri din producţia de imobilizări necorporale", 722 "Venituri din producţia de imobilizări corporale" şi 725 "Venituri din producţia de investiţii imobiliare".
(3)Prevederile alin. (2) se aplică, de asemenea, şi în cazul costurilor marginale ale obţinerii unui contract, respectiv al costurilor de îndeplinire a unui contract, prevăzute la pct. 1062 alin. (1).
III.Contabilizarea veniturilor şi a câştigurilor
183._
(1)Veniturile şi câştigurile se înregistrează în contabilitate cu ajutorul conturilor din Clasa 7 "Conturi de venituri şi câştiguri".
(2)Elementele de natura câştigurilor care se înregistrează în contabilitate sunt cele prevăzute de IFRS, cu respectarea art. 6 din legea contabilităţii.
184._
(1)Contabilitatea veniturilor se ţine pe feluri de venituri, după natura lor.
(2)În contabilitate se evidenţiază distinct:
- veniturile aferente cifrei de afaceri;
- veniturile aferente costului producţiei în curs de execuţie;
- veniturile din producţia de imobilizări;
- veniturile din subvenţii de exploatare;
- veniturile financiare;
- veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
- venituri din impozitul pe profit amânat;
- alte venituri.
185._
(1)În conturile de venituri se evidenţiază distinct veniturile rezultate din operaţiunile cu instrumente derivate (contul 763 «Venituri din operaţiunile cu instrumente derivate şi câştiguri privind contabilitatea de acoperire»), respectiv:
- veniturile provenind din operaţiunile cu instrumente derivate deţinute în vederea tranzacţionării;
- câştigurile privind contabilitatea de acoperire;
- venituri din dobânzi aferente instrumentelor derivate desemnate ca instrumente de acoperire a riscului de rată a dobânzii.
(2)În cazul operaţiunilor de acoperire a fluxurilor de trezorerie, câştigurile reprezentând diferenţele de valoare justă ale instrumentului de acoperire aferente părţii ineficiente a operaţiunii de acoperire sunt înregistrate în contul 7632 «Câştiguri privind instrumentele de acoperire a fluxurilor de trezorerie (partea ineficientă).»
186.Veniturile rezultate din prestări de servicii, recunoscute în funcţie de stadiul de finalizare a tranzacţiei la finalul perioadei de raportare, precum şi veniturile contractuale asociate contractului de construcţie, recunoscute în funcţie de stadiul de execuţie a contractului la finalul perioadei de raportare şi care nu au fost facturate încă, se evidenţiază în contabilitate în contul 418 "Clienţi - facturi de întocmit"/analitic distinct.