Secţiunea 1 - SECŢIUNEA 1: 9.1. Active imobilizate şi contracte de leasing - Reglementari Contabile din 2016 conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară
M.Of. 1020 bis
În vigoare Versiune de la: 23 August 2024
SECŢIUNEA 1:SECŢIUNEA 1: 9.1. Active imobilizate şi contracte de leasing
I._
61._
(1)Activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare şi se recunosc în condiţiile prevăzute de IFRS.
(2)În înţelesul prezentelor reglementări, în cadrul activelor imobilizate se cuprind: imobilizările necorporale şi corporale, imobilizările în curs de aprovizionare, respectiv în curs de execuţie, activele biologice productive, drepturile de utilizare a activelor luate în leasing, precum şi imobilizările financiare.
611._
(1)Activele reprezentând drepturile de utilizare a activelor-suport care fac obiectul contractelor de leasing se recunosc distinct în contabilitatea locatarului (articol contabil 251 «Active aferente drepturilor de utilizare a activelor luate în leasing» = 167 «Alte împrumuturi şi datorii asimilate»/analitic distinct).
(2)Activele-suport care fac obiectul contractelor de leasing se înregistrează de locatar în conturi în afara bilanţului (contul 8039 «Alte valori în afara bilanţului»/analitic distinct).
612.Locatorul înregistrează distinct în contabilitate creanţa aferentă contractelor de leasing (contul 4642 «Creanţe aferente contractelor de leasing»).
62._
(1)În cadrul activelor imobilizate se urmăresc distinct activele biologice productive (contul 241 "Active biologice productive"3).
____
3În acest cont nu se evidenţiază plantele productive.
(2)Modificarea valorii juste a activelor biologice productive se înregistrează în contul 7571 "Câştiguri din evaluarea la valoarea justă a activelor biologice productive", respectiv contul 6571 "Pierderi din evaluarea la valoarea justă a activelor biologice productive".
(3)La contabilizarea operaţiunilor privind activele biologice productive sunt avute în vedere prevederile IAS 41.
63._
(1)În cadrul grupei 21 "Imobilizări corporale şi investiţii imobiliare" se înregistrează distinct investiţiile imobiliare (contul 215 "Investiţii imobiliare"). Investiţiile imobiliare evaluate la valoarea justă se urmăresc distinct de cele evaluate la cost.
(2)Contabilizarea investiţiilor imobiliare se efectuează cu respectarea prevederilor IAS 40.
(3)Diferenţele generate de modificarea valorii juste a investiţiilor imobiliare înregistrate potrivit modelului bazat pe valoarea justă sunt înregistrate în contul 7561 "Câştiguri din evaluarea la valoarea justă a investiţiilor imobiliare", respectiv contul 6561 "Pierderi din evaluarea la valoarea justă a investiţiilor imobiliare". În aceleaşi conturi se înregistrează şi diferenţele generate de modificarea valorii juste a investiţiilor imobiliare în curs de execuţie, evaluate la valoarea justă.
(4)Prevederile pct. 66 din prezentele reglementări se aplică şi în cazul scoaterii din evidenţă a unei investiţii imobiliare. În acest caz, pentru evidenţierea în contabilitate se folosesc conturile 7562 "Venituri din cedarea investiţiilor imobiliare" şi 6562 "Cheltuieli cu cedarea investiţiilor imobiliare".
64._
(1)Imobilizările corporale în curs de execuţie reprezintă investiţiile neterminate efectuate în regie proprie sau în antrepriză.
(2)Imobilizările corporale în curs de execuţie se trec în categoria imobilizărilor finalizate, cu respectarea prevederilor IFRS.
65._
(1)Valoarea amortizării aferente imobilizărilor necorporale şi corporale, corespunzătoare fiecărei perioade, se înregistrează pe cheltuieli (contul 6811 "Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizărilor, a investiţiilor imobiliare şi a activelor biologice productive evaluate la cost").
(2)În conturile 6813 "Cheltuieli de exploatare privind ajustările pentru deprecierea imobilizărilor, a investiţiilor imobiliare şi a activelor biologice productive evaluate la cost", respectiv 7813 "Venituri din ajustări pentru deprecierea imobilizărilor, a investiţiilor imobiliare şi a activelor biologice productive evaluate la cost", se evidenţiază numai deprecierile aferente imobilizărilor necorporale şi corporale a căror evidenţă este efectuată la cost şi nu la valoare reevaluată.
66._
(1)În cazul scoaterii din evidenţă a unei imobilizări necorporale sau corporale sunt evidenţiate distinct veniturile generate de această operaţiune (contul 7583 "Venituri din vânzarea imobilizărilor necorporale şi corporale şi alte operaţiuni de capital"), cheltuielile reprezentând valoarea neamortizată a imobilizării (contul 6583 "Cheltuieli cu cedarea altor active şi alte operaţiuni de capital") şi alte cheltuieli legate de cedarea acesteia. În această situaţie, eventualele ajustări pentru depreciere constituite anterior se reiau corespunzător la venituri (contul 7813 "Venituri din ajustări pentru deprecierea imobilizărilor, a investiţiilor imobiliare şi a activelor biologice productive evaluate la cost").
(2)În scopul prezentării în situaţia rezultatului global, câştigul sau pierderea care apare odată cu încetarea utilizării sau ieşirea unei imobilizări necorporale sau corporale se determină ca diferenţă între veniturile generate de ieşirea activului şi valoarea sa neamortizată, inclusiv cheltuielile ocazionate de scoaterea acestuia din evidenţă, şi trebuie prezentat(ă) ca valoare netă în situaţia rezultatului global, potrivit IAS 38, respectiv IAS 16.
(3)Prevederile prezentului punct se aplică şi în cazul cedării activelor biologice productive. În acest caz, pentru evidenţierea în contabilitate se folosesc conturile 7573 "Venituri din cedarea activelor biologice productive" şi 6573 "Cheltuieli cu cedarea activelor biologice productive".
II.Reevaluarea imobilizărilor necorporale şi corporale
67._
(1)Pentru efectuarea reevaluării imobilizărilor necorporale şi corporale sunt avute în vedere prevederile IAS 38 şi IAS 16.
(2)În cazul în care se efectuează reevaluarea imobilizărilor necorporale şi corporale, plusul sau minusul rezultat din reevaluare trebuie reflectat în debitul sau creditul conturilor 1051 "Rezerve din reevaluarea imobilizărilor necorporale" şi 1052 "Rezerve din reevaluarea imobilizărilor corporale", după caz.
(3)Pentru înregistrarea în contabilitate, potrivit IAS 38 şi IAS 16, a diferenţelor rezultate cu ocazia reevaluării ulterioare a imobilizărilor necorporale şi corporale se utilizează contul 755 "Venituri din reevaluarea imobilizărilor necorporale şi corporale", respectiv contul 655 "Cheltuieli din reevaluarea imobilizărilor necorporale şi corporale", după caz.
(4)Evidenţierea rezervelor din reevaluare trebuie efectuată pe fiecare imobilizare în parte şi pe fiecare operaţiune de reevaluare care a avut loc.
(5)Diminuarea rezervelor din reevaluare poate fi efectuată numai în limita soldului creditor existent, aferent imobilizării respective.
(6)Surplusul din reevaluare inclus în rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul în rezultatul reportat (contul 1175 "Rezultatul reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), la scoaterea din evidenţă a activului sau pe măsura folosirii acestuia, potrivit prevederilor IFRS.
III.Imobilizări necorporale
68.În cadrul imobilizărilor necorporale se cuprind fondul comercial şi alte elemente care îndeplinesc condiţiile pentru recunoaştere ca imobilizări necorporale.
69._
(1)Pentru înregistrarea constituirii, respectiv a reluării deprecierii imobilizărilor necorporale cu durată de viaţă utilă nedeterminată, se utilizează conturi distincte, potrivit Planului de conturi prevăzut la pct. 196.
(2)Cheltuiala reprezentând pierderea din deprecierea fondului comercial, determinată potrivit prevederilor IFRS, se înregistrează în contul 6817 "Cheltuieli de exploatare privind ajustările pentru deprecierea fondului comercial".
70.În situaţia în care cheltuielile de dezvoltare nu au fost integral amortizate, nu se face nicio distribuire din profituri, cu excepţia cazului în care suma rezervelor disponibile pentru distribuire şi a profitului reportat este cel puţin egală cu cea a cheltuielilor neamortizate.
701._
(1)Sumele capitalizate conform art. III alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu completările ulterioare, se înregistrează în contabilitate prin articolul contabil 208 «Alte imobilizări necorporale»/analitic distinct = 721 «Venituri din producţia de imobilizări necorporale», după cum urmează:
a)la data de 30 septembrie 2022, pentru sumele corespunzătoare perioadei 1 ianuarie 2022-30 septembrie 2022;
b)la data de 31 decembrie 2022, pentru sumele corespunzătoare perioadei 1 octombrie 2022-31 decembrie 2022;
c)la data de 31 martie 2023, pentru sumele corespunzătoare perioadei 1 ianuarie 2023-31 martie 2023;
d)la data de 30 iunie 2023, pentru sumele corespunzătoare perioadei 1 aprilie 2023-30 iunie 2023;
e)la data de 31 august 2023, pentru sumele corespunzătoare perioadei 1 iulie 2023-31 august 2023.
f)la data de 31 decembrie 2023, pentru sumele corespunzătoare perioadei 1 septembrie 2023-31 decembrie 2023;
g)trimestrial, în ultima zi a fiecărui trimestru, pentru sumele corespunzătoare acestuia, în perioada 1 ianuarie 2024-31 martie 2025.
(2)Determinarea sumelor prevăzute la alin. (1) se efectuează cu respectarea legislaţiei specifice entităţilor care fac obiectul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2022, cu completările ulterioare.
(3)Amortizarea sumelor corespunzătoare activelor recunoscute potrivit alin. (1) se înregistrează în contabilitate începând cu data de 1 a lunii următoare fiecăreia dintre perioadele prevăzute la alin. (1), cu respectarea legislaţiei aplicabile.
IV.Imobilizări corporale
71._
(1)Imobilizările corporale cuprind: terenuri şi amenajări de terenuri; construcţii; instalaţii tehnice, mijloace de transport; mobilier, aparatură birotică, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale şi alte active corporale.
(2)În cadrul conturilor de imobilizări corporale sunt evidenţiate distinct investiţiile imobiliare.
(3)Terenurile şi clădirile sunt active separabile şi sunt contabilizate separat, chiar atunci când sunt achiziţionate împreună. O creştere a valorii terenului pe care se află o clădire nu afectează determinarea valorii amortizabile a clădirii.
72._
(1)Contabilitatea terenurilor se ţine pe două categorii: terenuri şi amenajări de terenuri.
(2)În contabilitatea analitică, terenurile pot fi evidenţiate pe diferite categorii specifice: terenuri agricole, terenuri silvice, terenuri fără construcţii, terenuri cu zăcăminte, terenuri cu construcţii şi altele.
73.[textul din subpunctul IV.., punctul 73. din capitolul 9, sectiunea 1 a fost abrogat la 01-ian-2019 de Art. II, punctul 12. din Ordinul 3456/2018]
74.Costurile estimate iniţial cu demontarea şi mutarea imobilizării la scoaterea din funcţiune, precum şi cele cu restaurarea amplasamentului pe care este poziţionată imobilizarea corporală se înregistrează în debitul contului de imobilizări corporale în corespondenţă cu contul de provizioane 1513 "Provizioane pentru dezafectare imobilizări corporale şi alte acţiuni similare legate de acestea".
V.
[textul din subpunctul V.. din capitolul 9, sectiunea 1 a fost abrogat la 01-ian-2019 de Art. II, punctul 12. din Ordinul 3456/2018]
VI.Imobilizări financiare
79._
(1)Această categorie de active cuprinde acţiunile deţinute la filiale, entităţi asociate şi entităţi controlate în comun, împrumuturile acordate acestor entităţi, alte investiţii deţinute ca imobilizări, precum şi alte împrumuturi.
(2)Contabilizarea elementelor menţionate la alin. (1) se efectuează în funcţie de natura acestora şi tipul entităţii în care sunt deţinute participaţiile.
(3)La alte creanţe imobilizate se cuprind garanţiile, depozitele şi cauţiunile depuse de entitate la terţi.
(4)În conturile de creanţe imobilizate reprezentând împrumuturi acordate se înregistrează sumele acordate terţilor în baza unor contracte pentru care entitatea percepe dobânzi, potrivit legii.