Secţiunea 3 - II.4.3 Generarea şi gestionarea uleiurilor uzate alimentare - Plan National din 2017 de Gestionare a Deşeurilor
M.Of. 11 bis
În vigoare Versiune de la: 5 Ianuarie 2018
SECŢIUNEA 3:II.4.3 Generarea şi gestionarea uleiurilor uzate alimentare
O categorie specială a deşeurilor alimentare este reprezentată de uleiurile uzate alimentare, respectiv uleiuri şi grăsimi comestibile (20 01 25).
Cantităţile de ulei uzat alimentar generate şi gestionate în perioada de analiză sunt prezentate în tabelul de mai jos.
Tabel II-14: Cantităţile de ulei uzat alimentar gestionate la nivel naţional, 2010-2014
Anul | Generat (tone) | Valorificat (tone) | Eliminat (tone) |
2010 | 18.020 | 19.105 | 18 |
2011 | 2.039 | 1.850 | 12 |
2012 | 6.700 | 6.722 | 20 |
2013 | 13.258 | 11.785 | 1.472 |
2014 | 1.402- | 1.314 | 86 |
Sursa: Prelucrare pe baza datelor ANPM
Din datele de mai sus se observă că nu se poate identifica o anume variaţie a cantităţilor de ulei uzat alimentar colectate. Cantitatea variază extrem de mult de la un an la altul, chiar cu un ordin de mărime. Cea mai probabilă cauză a acestei variaţii este raportarea incorectă a generatorilor. Însă, după cum se poate observa, aproape întreaga cantitate colectată este valorificată, cantităţile eliminate fiind extrem de mici.
În ceea ce priveşte modul de gestionare, conform datelor ANPM, în anul 2014, cea mai utilizată operaţie de valorificare a uleiurilor uzate alimentare a fost R12 Schimbul de deşeuri în vederea expunerii la oricare dintre operaţiunile numerotate de la R1 la R11 (pentru circa 60% din cantitatea totală valorificată) iar cea mai utilizată operaţie de eliminare a fost D10 Incinerarea pe sol (pentru circa 85% din cantitatea totală eliminată).
La nivel naţional nu există o practică extinsă privind colectarea uleiului uzat alimentar de la populaţie. Există unele iniţiative individuale de colectare a acestui tip de deşeu derulate de unele lanţuri de benzinării13, de diverse asociaţii neguvernamentale14 sau chiar de operatori economici15. Cantităţile colectate astfel sunt destul de reduse. De exemplu, în cadrul proiectului Uleiosul au fost colectate şi predate în anul 2015 numai 1,6 tone de ulei16 uzat de la populaţia de pe teritoriul municipiului Bucureşti.
____________
13https://molromania.ro/ro/persoane-fizice/colecteaza-uleiul-alimentar-uzat, accesat septembrie 2016
14http://uleiosul.com/, accesat septembrie 2016
15http://colectareuleiuzat.ro/
16Conform informaţiilor furnizate de către reprezentanţii proiectului
Mai extinsă este practica de colectare a uleiului uzat alimentar de la operatorii economici care activează în domeniul alimentaţiei publice (fastfood, restaurante, catering).