Titlul ix - Răspunderi şi sancţiuni - Ordonanță de urgență 28/2002 privind valorile mobiliare, serviciile de investitii financiare si pietele reglementate

M.Of. 238

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 1 Ianuarie 2004
TITLUL IX:Răspunderi şi sancţiuni
Art. 171
Încălcarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi a reglementărilor adoptate în aplicarea acesteia se sancţionează administrativ, disciplinar, contravenţional sau penal, după caz.
Art. 172
Constituie contravenţii următoarele fapte:
a)desfăşurarea fără autorizaţie sau cu încălcarea termenilor autorizaţiei a oricăror activităţi sau operaţiuni pentru care prezenta ordonanţă de urgenţă impune autorizarea de către C.N.V.M.;
b)nerespectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă privind incompatibilităţile desfăşurării unei activităţi sau operaţiuni;
c)nerespectarea prevederilor referitoare la modalităţile, condiţiile şi procedura de efectuare a ofertelor publice prevăzute la cap. 2 din titlului III;
d)nerespectarea obligaţiilor impuse de prevederile cap. 2 şi 3 din titlul IV;
e)nerespectarea obligaţiilor de contribuţie la Fond;
f)nerespectarea prevederilor care stabilesc destinaţia resurselor financiare ale Fondului;
g)ţinerea evidenţelor de către societăţile de servicii de investiţii financiare în alte condiţii decât cele prevăzute de lege sau de normele adoptate în aplicarea acesteia;
h)negocierea, pretinderea sau împărţirea comisioanelor pentru serviciile de investiţii financiare în alte condiţii decât cele prevăzute de reglementările C.N.V.M.;
i)nerespectarea obligaţiilor de certificare a situaţiilor financiare sau certificarea lor de persoane neautorizate;
j)nerespectarea obligaţiei de păstrare a valorilor mobiliare la societăţi de registru autorizat.

Art. 173
Săvârşirea contravenţiilor prevăzute la art. 172 se sancţionează cu:
a)amendă;
b)următoarele sancţiuni complementare, care se pot aplica, după caz:
1.suspendarea autorizaţiei;
2.retragerea autorizaţiei;
3.anularea autorizaţiei;
4.interzicerea temporară sau definitivă, pentru persoanele fizice ori juridice, a ocupării unor funcţii, a desfăşurării unor activităţi şi servicii legate de pieţele reglementate de prezenta ordonanţă de urgenţă.

Art. 174
(1)Săvârşirea contravenţiilor prevăzute la art. 172 se constată de agenţii împuterniciţi în acest scop de C.N.V.M.
(2)C.N.V.M. poate delega agenţilor prevăzuţi la alin. (1) numai puterea de a aplica sancţiunea amenzii, în condiţiile şi în limitele stabilite prin lege şi prin reglementările sale.
(3)La primirea actelor de constatare ale agenţilor săi C.N.V.M. poate dispune extinderea investigaţiilor, luarea de măsuri conservatorii şi audierea persoanelor vizate, respectiv sancţionarea faptelor controlate.
(4)Decizia de sancţionare este semnată de preşedintele C.N.V.M. pe baza hotărârii C.N.V.M. şi îşi produce efectele pe data notificării sale persoanei sancţionate.
Art. 175
(1)La individualizarea sancţiunii se va ţine seama de circumstanţele personale şi reale ale săvârşirii faptei şi de conduita făptuitorului.
(2)În cazul săvârşirii uneia dintre contravenţiile prevăzute la art. 172, în mod repetat în decurs de 3 ani, sau de către o persoană condamnată pentru săvârşirea, în decurs de 3 ani precedând constatarea acesteia, a unei alte contravenţii dintre cele prevăzute la art. 172, cumulativ cu sancţiunea stabilită se aplică şi maximul amenzii prevăzute pentru ultima contravenţie săvârşită.
(3)În cazul constatării săvârşirii a două sau mai multe contravenţii ce urmează să fie sancţionate, se aplică sancţiunea cea mai mare, majorată cu până la 50%, după caz.
(4)Pentru contravenţiile săvârşite în condiţiile alin. (2) şi (3) aplicarea dispoziţiilor alin. (1) se face numai cu privire la stabilirea duratei interzicerii exercitării activităţilor la care se referă autorizaţia.
Art. 176
Limitele amenzilor se stabilesc după cum urmează:
a)între 0,5 şi 5 % din capitalul vărsat, în funcţie de gravitatea faptei săvârşite, pentru persoanele juridice;
b)între jumătate şi totalitatea valorii tranzacţiei sau între totalitatea şi dublul sumei profitului obţinut ori al pierderii evitate prin tranzacţia realizată cu săvârşirea faptei prevăzute la art. 133, urmând a se aplica suma cea mai mare, când dublul profitului obţinut sau al pierderii evitate este mai mare decât jumătate din valoarea tranzacţiei.
Art. 177
Când amenda se aplică persoanelor fizice, limitele acesteia se stabilesc între 50.000.000 lei şi 200.000.000 lei, acestea putându-se actualiza prin hotărâre a Guvernului.

Art. 178
C.N.V.M. poate sancţiona disciplinar cu avertisment faptele săvârşite din culpă care nu au cauzat daune patrimoniale semnificative ori prejudicii de altă natură persoanelor fizice sau juridice aflate sub incidenţa prezentei ordonanţe de urgenţă ori a protecţiei investitorilor, dacă asemenea fapte nu sunt săvârşite în condiţiile art. 175 alin. (2) sau (3).

Art. 179
(1)În cazul sancţionării persoanelor juridice C.N.V.M. poate aplica sancţiuni cel mult egale prin gravitate, pentru contravenţia respectivă, şi persoanelor fizice cărora, în calitate de administratori, reprezentanţi legali sau exercitând de jure sau de facto funcţii de conducere ori exercitând cu titlu profesional activităţi reglementate de prezenta ordonanţă de urgenţă, le este imputabilă respectiva contravenţie pentru că, deşi puteau şi trebuiau să prevină săvârşirea ei, nu au făcut-o.
(2)Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) sunt ţinute şi la repararea prejudiciilor patrimoniale cauzate prin fapta constituind contravenţie. Dacă fapta este imputabilă mai multor persoane, acestea sunt ţinute solidar la repararea prejudiciului cauzat.
Art. 180
(1)Termenul de prescripţie pentru aplicarea sancţiunii contravenţionale şi a executării sancţiunii contravenţionale este de 3 ani.
(2)în cazul sancţiunilor contravenţionale cu amendă nu se aplică prevederile art. 28 şi 29 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 181
(1)Săvârşirea cu intenţie a faptelor prevăzute la art. 130, 131, 133, 150 alin. (3) şi la art. 155 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă în limitele prevăzute la art. 176 lit. b) şi cu pedeapsa accesorie a interdicţiei prevăzute la art. 173 lit. b) pct. 4.
(2)Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă în limitele prevăzute la art. 176 lit. b) accesarea cu intenţie de către persoane neautorizate a sistemelor electronice de tranzacţionare.