Titlul ii - Pieţe reglementate - Ordonanță de urgență 28/2002 privind valorile mobiliare, serviciile de investitii financiare si pietele reglementate

M.Of. 238

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 1 Ianuarie 2004
TITLUL II:Pieţe reglementate
CAPITOLUL 1:Burse de valori
Art. 6
(1)Pieţele reglementate sub formă de burse de valori se înfiinţează şi funcţionează ca instituţii de interes public, cu personalitate juridică, prin decizia de înfiinţare şi autorizaţia de funcţionare emise de C.N.V.M.

(2)C.N.V.M. va decide înfiinţarea unei burse de valori numai după ce minimum 10 societăţi de servicii de investiţii financiare au solicitat şi au primit autorizaţia de negociere în bursă.
(3)Prin excepţie de la prevederile art. 162 şi următoarele, C.N.V.M. autorizează activităţi de compensare, decontare, depozitare, înregistrare a constituirii şi transferului drepturilor asupra valorilor mobiliare şi ale Instrumentelor financiare, precum şi orice operaţiuni conexe acestora, desfăşurate prin compartimente specializate ale bursei de valori.

(4)Bursele de valori pot primi donaţii, legate, sponsorizări şi subvenţii.
(5)Deciziile C.N.V.M. de constituire şi funcţionare a burselor de valori se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 7
(1)Din partea C.N.V.M. supravegherea şi controlul bursei de valori, atât în ceea ce priveşte administrarea şi funcţionarea, cât şi regimul operaţiunilor şi disciplina societăţilor de servicii de investiţii financiare şi a agenţilor acestora, se exercită de către inspectorul general al bursei de valori, care urmăreşte respectarea strictă şi integrală a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, a reglementărilor date în aplicarea ei şi a regulamentelor bursei de valori.
(2)C.N.V.M. va numi prin decizie inspectorul general al bursei de valori în termen de 30 de zile de la autorizarea de funcţionare a acesteia.
(3)Inspectorul general este numit de C.N.V.M. pe o perioadă de 5 ani, putând fi reînvestit prin mandate succesive. Condiţiile de eligibilitate, incompatibilităţile şi impedimentele privind funcţia de inspector general sunt cele prevăzute de lege pentru membrii C.N.V.M. Inspectorul general poate fi revocat oricând de C.N.V.M. Funcţia de inspector general al bursei de valori este asimilată celei de director general în C.N.V.M.
(4)În caz de revocare sau de imposibilitate a continuării mandatului pentru incompatibilitate, impediment legal sau demisie, C.N.V.M. va numi alt inspector general pentru un nou mandat.
Art. 8
În exercitarea supravegherii şi controlului bursei de valori inspectorul general are următoarele atribuţii:
a)participă, fără drept de vot, la adunările generale ale bursei de valori, precum şi la şedinţele comitetului bursei, putând formula observaţii şi putând cere ca acestea să fie incluse în procesul-verbal al şedinţei;
b)supraveghează operaţiunile de bursă, având acces liber în toate incintele şi la toate documentele, informaţiile şi evidenţele bursei de valori;
c)transmite C.N.V.M. constatările sale privind încălcarea dispoziţiilor legale, a reglementărilor date în aplicarea acestora şi a regulamentelor bursei de valori, propunând măsurile de luat şi sancţiunile de aplicat de către C.N.V.M.;
d)propune C.N.V.M. anularea şi/sau suspendarea actelor comitetului bursei de valori, ale preşedintelui acesteia, precum şi ale directorului general al bursei de valori, în situaţiile în care le apreciază ca fiind contrare prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă sau reglementărilor date în aplicarea acesteia;
e)întocmeşte şi transmite C.N.V.M. raportul trimestrial asupra activităţii bursei de valori.
Art. 9
Inspectorul general îşi desfăşoară activitatea la bursa de valori. Bursa de valori Va asigura inspectorului general mijloacele necesare în vederea îndeplinirii atribuţiilor de supraveghere şi control.

Art. 10
(1)Prin decizie notificată comitetului bursei de valori C.N.V.M. poate delega inspectorului general exercitarea uneia sau unora dintre atribuţiile de intervenţie, anchetă şi interdicţie, conferite acesteia prin lege.
(2)Actele emise în exercitarea puterii delegate vor fi comunicate de către inspectorul general C.N.V.M., preşedintelui comitetului bursei de valori şi directorului general al bursei de valori; C.N.V.M. le poate amenda sau revoca după audierea inspectorului general şi a părţilor implicate.
(3)Decizia de delegare de putere prevăzută la alin. (1) poate fi revocată de C.N.V.M. după audierea inspectorului general.
Art. 11
(1)În cadrul fiecărei burse de valori se instituie asociaţia bursei de valori care va funcţiona potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi statutului pe care îl adoptă la prima ei adunare generală, supunându-l spre aprobare C.N.V.M.
(2)Sunt membri ai asociaţiei bursei de valori societăţile de servicii de investiţii financiare autorizate de C.N.V.M. să negocieze în respectiva bursă de valori.
Art. 12
(1)Calitatea de membru al asociaţiei bursei de valori este dobândită de societatea de servicii de investiţii financiare interesată, la data eliberării autorizaţiei de negociere în bursă.
(2)Calitatea de membru al asociaţiei bursei de valori încetează prin renunţare la autorizarea de negociere în bursă, prin încetarea existenţei societăţii de servicii de investiţii financiare respective sau prin retragerea autorizaţiei de negociere în bursă ori a autorizaţiei de funcţionare de către C.N.V.M.
Art. 13
(1)Asociaţia bursei de valori ţine adunări generale de cel puţin două ori pe an, care sunt convocate de preşedintele comitetului bursei de valori prin decizie a comitetului bursei de valori sau la cererea cel puţin a unei treimi din totalul membrilor asociaţiei.
(2)Adunarea generală a asociaţiei bursei de valori este regulamentar constituită în prezenţa a jumătate plus unul din numărul total al membrilor asociaţiei.
(3)Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul prevăzut la alin. (2), se convoacă o nouă adunare generală la o dată stabilită cu minimum 10 zile după data la care nu s-a întrunit cvorumul respectiv, aceasta fiind regulamentar constituită şi adoptând hotărâri în mod valabil, indiferent de numărul de membri cu drept de vot prezenţi.
Art. 14
(1)în adunarea generală a asociaţiei bursei de valori fiecare membru deţine un vot. Votul se exercită direct sau prin mandatar cu procură specială, dată în forma stabilită prin statutul asociaţiei bursei. Mandatarul trebuie să fie membru al asociaţiei bursei şi nu poate fi decât reprezentantul unui singur membru.

(2)Deciziile se iau cu cel puţin jumătate plus unul din numărul voturilor membrilor prezenţi sau reprezentaţi prin mandatar.
Art. 15
Cu excepţia adunării generale de constituire dreptul de vot în adunarea generală nu poate fi exercitat de membrii care nu sunt la zi cu plata cotizaţiei.
Art. 16
Adunarea generală a asociaţiei bursei de valori are următoarele atribuţii:
a)adoptă şi modifică statutul asociaţiei bursei de valori, care se supune spre aprobare C.N.V.M.;
b)alege membrii în comitetul bursei de valori;
c)aprobă bugetul bursei de valori care i-a fost prezentat de comitetul bursei de valori;
d)aprobă execuţia bugetului bursei de valori, însoţită de raportul de audit;
e)numeşte cenzorii şi auditorii financiari ai bursei de valori;
f)numeşte persoanele care vor fi înscrise pe lista de arbitri ai camerei arbitrale a bursei de valori;
g)adoptă strategii şi politici privind dezvoltarea bursei de valori.

Art. 17
(1)Administrarea bursei de valori este încredinţată comitetului bursei, compus din 5-9 membri aleşi de asociaţia bursei de valori pentru un mandat de maximum 5 ani, care poate fi reînnoit.
(2)Adunarea generală a asociaţiei bursei care are înscrisă pe ordinea de zi problema alegerii membrilor comitetului bursei, respectiv revocării, este regulamentar constituită în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul total al membrilor asociaţiei bursei care au exerciţiul dreptului de vot.
(3)Hotărârile privind alegerea membrilor comitetului bursei, respectiv revocarea acestora, se adoptă cu votul a cel puţin două treimi din numărul total al membrilor asociaţiei bursei care au exerciţiul dreptului de vot.
(4)în cazul în care, la prima convocare, adunarea generală care are înscrisă pe ordinea de zi problema alegerii, respectiv a revocării membrilor comitetului bursei, nu se poate constitui regulamentar în condiţiile alin. (2), precum si în cazul în care nu se pot adopta hotărâri în condiţiile alin. (3), adunarea generală a asociaţiei bursei se întruneşte la a doua convocare, la o dată cu cel puţin 10 zile ulterioară datei primei convocări.
(5)Adunarea generală a asociaţiei bursei, convocată în condiţiile alin. (4), este regulamentar constituită şi lucrează valabil în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din numărul total al membrilor asociaţiei bursei care au exerciţiul dreptului de vot.
(6)Hotărârile privind alegerea membrilor comitetului bursei, respectiv revocarea acestora, se adoptă în cadrul adunării generale convocate în condiţiile alin. (4), cu votul a cel puţin jumătate plus unu din numărul membrilor prezenţi sau reprezentaţi, care au exerciţiul dreptului de vot.
(7)Când numărul membrilor asociaţiei bursei de valori scade sub 10 ca urmare a oricăruia dintre cazurile de încetare a calităţii de membru menţionate la art. 12 alin. (2), inspectorul general al bursei de valori informează C.N.V.M., care va decide continuarea funcţionării respectivei burse de valori ori dizolvarea acesteia, ţinând seama de situaţia pieţei valorilor mobiliare, de interesele emitenţilor şi ale investitorilor.

Art. 18
(1)Membrii comitetului bursei de valori, desemnaţi conform art. 17 alin. (1), trebuie validaţi individual de către C.N.V.M. înainte de a intra în exerciţiul mandatului.
(2)Membrii comitetului bursei de valori trebuie să fie cetăţeni români, domiciliaţi în România, în vârstă de minimum 30 de ani împliniţi, să aibă cunoştinţe şi practică profesională de minimum 5 ani în domeniu şi trebuie să se bucure de o bună reputaţie civică şi de integritate morală.
(3)Membrii comitetului bursei de valori nu pot ocupa nici o funcţie publică şi nu pot face parte din comitetul unei alte burse de valori sau dintr-o structură similară acestuia, specifică unei pieţe reglementate.
(4)În cazul apariţiei unei situaţii de incompatibilitate ori a unui impediment legal, a imposibilităţii definitive de exercitare a mandatului ori în caz de vacanţă a postului, pentru durata restantă a mandatului asociaţia bursei de valori va desemna o altă persoană, care va fi supusă validării de către C.N.V.M.
Art. 19
(1)După validarea lor membrii comitetului bursei de valori aleg dintre ei un preşedinte şi 2 vicepreşedinţi.
(2)Preşedintele este reprezentantul de drept al bursei de valori, ca instituţie de interes public, în caz de indisponibilitate a preşedintelui reprezentarea legală a bursei de valori revine celui mai vârstnic dintre vicepreşedinţi.

(3)Comitetul bursei de valori se reuneşte în şedinţă cel puţin o dată pe lună şi deliberează valabil în prezenţa a cel puţin jumătate din numărul membrilor săi.
(4)Şedinţele sunt conduse de preşedinte, iar în caz de indisponibilitate a acestuia, de unul dintre vicepreşedinţi.
(5)Hotărârile se adoptă cu majoritatea voturilor membrilor comitetului bursei de valori, fiecare membru dispunând de un vot.
(6)În caz de partaj egal al voturilor votul preşedintelui sau al vicepreşedintelui care conduce şedinţa va fi decisiv.
Art. 20
(1)Comitetul bursei de valori are următoarele atribuţii:
a)numeşte şi revocă directorul general al bursei de valori;
b)adoptă şi modifică regulamentul de organizare şi funcţionare a bursei de valori şi reglementările privind salarizarea personalului bursei de valori;

c)adoptă şi modifică regulamentele privind operaţiunile de bursă şi instrumentele financiare care urmează să fie tranzacţionate;
d)adoptă proiectul bugetului bursei de valori, pe care îl supune spre aprobare asociaţiei bursei de valori;
e)prezintă şi supune spre aprobare asociaţiei bursei de valori execuţia bugetului bursei de valori, însoţită de raportul cenzorilor;
f)stabileşte categoriile, nivelurile şi plafoanele comisioanelor şi ale tarifelor ce urmează să fie practicate în bursă;
g)stabileşte garanţiile ce trebuie constituite de societăţile de servicii de investiţii financiare pentru a asigura lichidarea integrală şi la scadenţă, conform tipului de operaţiune cu valori mobiliare negociate în bursă, precum şi regimul de utilizare a respectivelor garanţii;
h)veghează la respectarea dispoziţiilor legale, a reglementărilor C.N.V.M. şi a regulamentelor bursei de valori de către societăţile de servicii de investiţii financiare şi agenţii lor si de către întregul personal al bursei de valori, dispunând măsurile corespunzătoare;

i)soluţionează plângerile formulate împotriva deciziilor directorului general al bursei de valori;
j)înfiinţează comisii speciale, aprobă regulamentul de organizare şi funcţionare a acestora şi desemnează membrii acestora.
(2)Comitetul bursei de valori poate delega o parte a atribuţiilor sale unor comisii speciale.
Art. 21
(1)Toate regulamentele bursei de valori trebuie făcute publice, iar cele menţionate la art. 20 alin. (1) liţ. b), c), g) şi j), precum şi modificările acestora intră în vigoare după aprobarea lor de către C.N.V.M.
(2)Hotărârile privind executarea atribuţiilor prevăzute la art. 20 alin. (1) lit. j) produc efecte după aprobarea lor de către C.N.V.M.
(3)Hotărârile privind executarea atribuţiilor prevăzute la art. 20 alin. (1) lit. f) sunt transmise spre avizare C.N.V.M. şi produc efecte după împlinirea unui termen de 5 zile lucrătoare de la notificarea acestora, cu condiţia validării lor de către C.N.V.M.

Art. 22
(1)Conducerea bursei de valori este încredinţată directorului general, numit de către comitetul bursei de valori.

(2)Numirea şi, după caz, demiterea directorului general se decid cu o majoritate de două treimi din numărul voturilor tuturor membrilor comitetului bursei de valori şi produc efect de la data confirmării lor de către C.N.V.M.
(3)Condiţiile de eligibilitate pentru funcţia de director general sunt cele prevăzute la art. 18 alin. (2).
(4)Directorul general, soţul (soţia) sau rudele acestora, precum şi afinii până la gradul al treilea inclusiv nu pot fi acţionari, administratori, cenzori, auditori, angajaţi, agenţi sau persoane implicate cu o societate de servicii de investiţii financiare sau cu o altă entitate autorizată de C.N.V.M.
Art. 23
(1)În caz de indisponibilitate temporară directorul general este suplinit conform regulamentului de organizare şi funcţionare a respectivei burse de valori. Suplinirea operează după confirmarea ei de către C.N.V.M.
(2)În caz de incompatibilitate, impediment legal, imposibilitate definitivă de exercitare a mandatului ori vacanţă a postului, comitetul bursei de valori numeşte o altă persoană spre a fi aprobată de C.N.V.M. pentru exercitarea funcţiei de director general pentru durata restantă a mandatului.
Art. 24
(1)Directorul general îşi exercită atribuţiile în conformitate cu regulamentul de organizare şi funcţionare aprobat de comitetul bursei de valori.

(2)Directorul general exercită competenţele de conducere şi pe cele privind funcţionarea bursei de valori, inclusiv pe cele de angajare a personalului, de organizare şi de funcţionare a bursei de valori respective.
(3)Documentele cuprinzând date şi informaţii referitoare la bursa de valori, declaraţiile, comunicatele, atestatele, cererile, întâmpinările, notificările, renunţările la drepturi şi altele asemenea, făcute în numele bursei de valori ca persoană juridică, trebuie să fie semnate de directorul general.
Art. 25
Înscrisurile constatând situaţii sau fapte referitoare la bursa de valori, drepturi ori angajamente patrimoniale ale acesteia, care poartă semnătura directorului general, sunt opozabile terţilor şi au forţa probantă de act autentic, conţinutul lor putând fi infirmat numai prin procedura înscrierii în fals.
Art. 26
(1)Bursa de valori dobândeşte personalitate juridică la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a deciziei C.N.V.M. de înfiinţare a respectivei burse de valori.
(2)Suspendarea activităţii unei burse de valori sau dizolvarea acesteia poate fi decisă numai de către C.N.V.M.
(3)Prin decizia de dizolvare a unei burse de valori C.N.V.M. va desemna şi lichidatorii, care vor putea încheia numai actele juridice şi vor putea dispune numai operaţiunile necesare în vederea lichidării patrimoniale a bursei de valori dizolvate.
(4)Produsul net al lichidării va fi preluat de C.N.V.M. şi va fi utilizat în conformitate cu atribuţiile C.N.V.M.
(5)Personalitatea juridică a bursei de valori dizolvate încetează la data depunerii bilanţului de lichidare la C.N.V.M.
CAPITOLUL 2:Înfiinţarea, supravegherea, organizarea şi administrarea altor pieţe reglementate
Art. 27
(1)Pieţele reglementate, altele decât bursele de valori, se înfiinţează exclusiv ca societăţi pe acţiuni. Capitalul social minim al unei pieţe reglementate va fi stabilit de C.N.V.M. prin regulament.
(2)Procedura şi documentaţia necesare autorizării se stabilesc prin regulament de către C.N.V.M.
(3)Pieţele reglementate:
a)nu vor distribui dividende, profitul obţinut fiind utilizat pentru perfecţionarea sistemelor de operare;
b)nu vor acorda împrumuturi şi garanţii.
(4)Cel puţin două treimi din capitalul social al unei societăţi reprezentând o piaţă reglementată trebuie să fie deţinut de societăţile de servicii de investiţii financiare, care devin astfel membre ale acelei pieţe. Un acţionar al unei societăţi reprezentând o piaţă reglementată nu poate deţine direct sau prin persoane afiliate mai mult de 5 % din acţiunile acesteia.
(5)Pentru autorizarea înfiinţării unei pieţe reglementate este necesară îndeplinirea condiţiilor de operare stabilite prin reglementările C.N.V.M. Acestea se vor referi, între altele, la: modul de organizare, managementul, dotarea şi resursele, procesul de tranzacţionare şi de încheiere a tranzacţiilor, supravegherea şi controlul operaţiunilor desfăşurate pe piaţa respectivă.
(6)Pieţele reglementate vor asigura respectarea normelor privind transparenţa şi protecţia investitorilor, prin distribuirea către investitori, societăţi de servicii de investiţii financiare şi alte părţi interesate a informaţiilor legate de tranzacţii, emitenţi, instrumente tranzacţionate şi alte aspecte legate de activitatea desfăşurată pe piaţă, conform reglementărilor specifice elaborate şi făcute publice de consiliul de administraţie al fiecărei pieţe autorizate de C.N.V.M.
(7)C.N.V.M. va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, orice decizie de înfiinţare sau de retragere a autorizaţiei de funcţionare a unei pieţe reglementate. Orice decizie de suspendare a activităţii unei pieţe reglementate, precum şi motivele care au stat la baza acesteia se publică în două cotidiene de difuzare naţională. C.N.V.M. va ţine la dispoziţia publicului evidenţa pieţelor reglementate şi a sancţiunilor aplicate acestora.
Art. 28
Dispoziţiile referitoare la inspectorul general al bursei de valori, prevăzute la cap. 1, se aplică prin analogie şi altor pieţe reglementate.
Art. 29
(1)Administrarea unei pieţe reglementate va fi încredinţată consiliului de administraţie, ale cărui îndatoriri şi responsabilităţi, precum şi modul de alegere a membrilor săi vor fi stabilite în actul constitutiv al societăţii.
(2)Numirea membrilor consiliului de administraţie al unei pieţe reglementate se aprobă individual de C.N.V.M. înainte de începerea exercitării mandatului de către fiecare dintre aceştia.
Art. 30
(1)Membrii consiliului de administraţie al unei pieţei reglementate trebuie să fie în vârstă de minimum 30 de ani, având o vechime în specialitate de minimum 5 ani, o bună reputaţie civică şi integritate morală.

(2)Membrii consiliului de administraţie al unei pieţe reglementate, soţii, rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv ai acestora nu pot face parte din conducerea unei alte pieţe reglementate.
(3)Nu pot fi membri ai aceluiaşi consiliu de administraţie al unei pieţe reglementate soţii sau rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv. Membrii consiliului de administraţie nu pot ocupa funcţii publice.
(4)În termen de 30 de zile calendaristice de la apariţia unei situaţii de incompatibilitate, impediment legal, imposibilitate definitivă de exercitare a mandatului sau de vacanţă a postului de membru al consiliului de administraţie al unei pieţe reglementate va fi desemnată o altă persoană, validată de C.N.V.M., în conformitate cu actele constitutive ale pieţei reglementate, pentru exercitarea mandatului respectiv până la expirarea acestuia.
Art. 31
După aprobarea numirii lor membrii consiliului de administraţie al unei pieţe reglementate aleg dintre ei un preşedinte şi 2 vicepreşedinţi.
CAPITOLUL 3:Accesul membrilor şi al celorlalţi participanţi pe pieţele reglementate
Art. 32
(1)Pe o piaţă reglementată efectuează operaţiuni numai participanţii autorizaţi de C.N.V.M.
(2)Piaţa reglementată va stabili prin regulamentele sale, aprobate de C.N.V.M., condiţiile de obţinere şi de menţinere a calităţii de membru sau de alt tip de participant. Comitetul bursei de valori şi, respectiv, consiliul de administraţie al pieţei reglementate sunt răspunzătoare de aplicarea acestor regulamente.
(3)Piaţa reglementată va permite accesul la operaţiunile sale în calitate de membru sau de alt tip de participant acelor societăţi de servicii de investiţii financiare şi altor entităţi autorizate de C.N.V.M., care îndeplinesc condiţiile specifice pieţei respective.
Art. 33
Numărul maxim de membri şi de participanţi ai unei pieţe reglementate nu poate fi limitat.
Art. 34
C.N.V.M. poate suspenda unele sau toate operaţiunile desfăşurate pe o piaţă reglementată în cazul în care constată că nu sunt respectate prevederile legale şi/sau apreciază că este imposibilă menţinerea unei pieţe ordonate, putând fi afectate interesele investitorilor. Pe durata suspendării nu mai pot fi efectuate noi operaţiuni, iar obligaţiile rezultând din operaţiunile efectuate anterior vor fi îndeplinite în termenii stabiliţi.

Art. 35
În cazul retragerii de către C.N.V.M. a autorizaţiei unei pieţe reglementate, începând cu data precizată în decizie nu vor mai putea fi efectuate operaţiuni cu instrumente financiare pe acea piaţă, iar ordinele de negociere înregistrate de intermediari şi încă neexecutate până la acea dată devin caduce, dând loc la restituirea depozitelor de titluri şi sume, respectiv a comisioanelor încasate; operaţiunile încheiate până la această dată urmează să fie finalizate la scadenţele lor, intermediarii fiind ţinuţi conform contractelor încheiate cu clienţii acestora.
CAPITOLUL 4:Admiterea şi retragerea valorilor mobiliare şi a altor instrumente financiare de pe pieţele reglementate
Art. 36
(1)Pe o piaţă reglementată sunt admise numai valori mobiliare şi alte instrumente financiare înregistrate la O.E.V.M.
(2)Pe o piaţă reglementată sunt admise numai valori mobiliare şi alte instrumente financiare pentru care se asigură accesul egal al investitorilor la informaţii.
(3)Admiterea unei emisiuni de valori mobiliare se extinde asupra tuturor valorilor mobiliare de acelaşi tip sau de aceeaşi clasă ale emitentului respectiv, care sunt în circulaţie la data admiterii.
(4)Regulamentele de admitere, menţinere şi retragere de pe piaţă a valorilor mobiliare şi a altor instrumente financiare vor fi elaborate de respectiva piaţă reglementată şi vor fi aprobate de C.N.V.M.
Art. 37
După înregistrarea la O.E.V.M. titlurile de stat sunt de drept admise la cotare, la primirea de către piaţa reglementată a prospectului de emisiune din partea Ministerului Finanţelor Publice sau a agentului desemnat de acesta.
Art. 38
(1)Un emitent ale cărui valori mobiliare sunt admise pe o piaţă reglementată trebuie să respecte cerinţele acesteia privind obligaţiile de transparenţă.
(2)Decizia cu privire la o cerere de admitere la tranzacţionare se aduce la cunoştinţă solicitantului în termen de maximum 30 de zile de la primirea cererii sau, în cazul în care piaţa reglementată solicită informaţii suplimentare în acest interval, în termen de 30 de zile de la data depunerii de către solicitant a informaţiilor respective.
Art. 39
(1)În cadrul fiecărei pieţe reglementate pot funcţiona secţiuni distincte cu condiţii specifice privind admiterea, menţinerea şi retragerea instrumentelor financiare. Pentru secţiunile la care va exista o cotă emitentul va fi obligat să redacteze un document de prezentare sau un prospect în vederea listării şi să se supună obligaţiilor privind raportarea continuă şi periodică, în conformitate cu regulamentele C.N.V.M. şi ale pieţei.
(2)În cazul admiterii la cotă emitentul va pune la dispoziţie publicului informaţiile conţinute în prospect şi va face un anunţ cu privire la admitere cel puţin într-un ziar de difuzare naţională, în conformitate cu regulamentele C.N.V.M. şi ale pieţei.
Art. 40
(1)Pentru a putea fi introduse în bursa de valori societăţile deţinute public trebuie să îndeplinească următoarele condiţii minime:
a)să aibă o capitalizare bursieră anticipată de cel puţin un milion de euro, exprimată în lei, sau un capital social reprezentând echivalentul în lei a cel puţin un milion de euro, în măsura în care valoarea capitalizării bursiere nu se poate anticipa;
b)să fi funcţionat în ultimii 3 ani anteriori listării şi să fi publicat situaţiile financiare anuale pentru aceeaşi perioadă;
c)minimum 25 % din acţiuni să fie deţinute de public.
(2)Bursele de valori, cu aprobarea C.N.V.M., pot admite la cota oficială valori mobiliare emise de societăţi deţinute public care nu îndeplinesc cerinţele prevăzute la alin. (1).
Art. 41
Prin reglementările proprii supuse aprobării de către C.N.V.M. piaţa reglementată stabileşte condiţiile şi procedura de suspendare a operaţiunilor cu valori mobiliare şi alte instrumente financiare.

Art. 42
(1)Valorile mobiliare şi alte instrumente financiare cotate sau tranzacţionate pe o piaţă reglementată vor fi retrase de pe această piaţă o dată cu radierea înregistrării lor la O.E.V.M.
(2)Consiliul de administraţie al pieţei reglementate, respectiv comitetul bursei de valori, poate dispune retragerea de la cota oficială dacă apreciază că o piaţă ordonată a respectivelor valori mobiliare şi alte instrumente financiare nu mai poate fi menţinută sau restabilită.
(3)Retragerea de la tranzacţionarea pe pieţe reglementate a valorilor mobiliare şi a altor instrumente financiare, cu excepţia cazului prevăzut la alin. (1), se va face numai cu aprobarea C.N.V.M.