Art. 30. - Art. 30 - Ordonanță de urgență 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice

M.Of. 883

În vigoare
Versiune de la: 9 Septembrie 2024
Art. 30
(1)În termen de maximum 30 de zile de la data numirii sale, consiliul de administraţie sau supraveghere elaborează o propunere pentru componenta de administrare a planului de administrare, în vederea realizării indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari.

(2)Componenta de administrare prevăzută la alin. (1) se completează cu componenta de management elaborată conform prevederilor art. 36 alin. (1) şi aprobată conform art. 36 alin. (3). Planul de administrare se supune analizei şi aprobării consiliului de administraţie sau de supraveghere al societăţii în termenul prevăzut de art. 36 alin. (3).

(3)În termen de 5 zile de la aprobarea în integralitate a planului de administrare, prin grija preşedintelui consiliului de administraţie sau de supraveghere, se convoacă adunarea generală a acţionarilor, în vederea negocierii şi aprobării indicatorilor-cheie de performanţă, avizaţi în prealabil de către AMEPIP, rezultaţi din planul de administrare, pornind de la nivelul indicatorilor-cheie de performanţă asumaţi prin declaraţiile de intenţie întocmite de către administratorii numiţi. Indicatorii negociaţi şi aprobaţi de către adunarea generală a acţionarilor se comunică AMEPIP, în termen de 15 zile de la aprobare, în vederea avizării lor finale şi includerii în tabloul de bord.

(31)În cazul în care AMEPIP constată încălcarea nivelului minim al indicatorilor-cheie de performanţă, aceasta nu emite avizul conform. În acest caz, AMEPIP transmite autorităţii publice tutelare cererea de refacere a acestor indicatori.
(32)În situaţia în care indicatorii-cheie de performanţă nu sunt refăcuţi la nivelul minim aprobat, AMEPIP solicită autorităţii publice tutelare măsura revocării administratorilor numiţi şi reluarea procedurii de selecţie, cu informarea Guvernului în acest sens.
(33)Administratorii revocaţi conform alin. (32) nu sunt îndreptăţiţi la plata daunelor-interese.
(34)Autoritatea publică tutelară convoacă adunarea generală a acţionarilor în termen de 5 zile pentru aprobarea măsurilor prevăzute la alin. (32).

(4)Negocierea indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari bazaţi pe planul de administrare se realizează în termen de 45 de zile de la data comunicării acestora de către consiliul de administraţie sau consiliul de supraveghere autorităţii publice tutelare. În cazul unei extinderi a perioadei de negocieri de către autoritatea publică tutelară, care nu poate fi mai mare de 30 de zile, aceasta poate solicita AMEPIP participarea la negocieri pentru a media o soluţie în beneficiul întreprinderii publice.

(5)În cazul în care negocierea nu poate fi finalizată în termenul prevăzut la alin. (4), membrii consiliului de administraţie sau ai consiliului de supraveghere vor fi revocaţi, fără ca aceştia să fie îndreptăţiţi la plata unor daune-interese. În acest caz, rezultatul negocierii se motivează şi se publică pe pagina de internet a întreprinderii publice.

(6)Indicatorii de performanţă financiari şi nefinanciari negociaţi şi aprobaţi de adunarea generală a acţionarilor, avizaţi final de către AMEPIP, constituie elemente faţă de care se determină componenta variabilă a remuneraţiei administratorilor şi directorilor întreprinderii publice.

(7)Evaluarea activităţii administratorilor se realizează anual de către adunarea generală a acţionarilor, cu sprijinul unor experţi în astfel de evaluări, după caz. Evaluarea vizează atât execuţia contractului de mandat, cât şi a planului de administrare.

(71)Rapoartele de evaluare ale administratorilor se transmit către AMEPIP, în termen de 15 zile de la data adunării generale a acţionarilor care a aprobat aceste rapoarte. Rapoartele de evaluare se transmit AMEPIP şi sunt folosite în proceduri viitoare de reînnoire a mandatului administratorilor astfel evaluaţi.

(8)Administratorii pot fi revocaţi de către adunarea generală a acţionarilor conform legii, în condiţiile stabilite în contractul de mandat. În cazul în care revocarea survine fără justă cauză, administratorul în cauză este îndreptăţit la plata unor daune-interese, potrivit contractului de mandat. Pentru desemnarea noilor administratori se aplică, în mod corespunzător, prevederile art. 29.

(9)În cazul în care, din motive imputabile, administratorii nu îndeplinesc indicatorii de performanţă stabiliţi prin contractele de mandat, adunarea generală a acţionarilor îi revocă din funcţie şi hotărăşte, în termen de maximum 45 de zile de la vacantare, declanşarea procedurii de selecţie pentru desemnarea de noi administratori, în conformitate cu prevederile art. 29. Administratorii revocaţi nu mai pot candida timp de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de revocare pentru alte consilii de administraţie prevăzute de prezenta lege.

(10)Prevederile alin. (1)-(9) se aplică în mod corespunzător şi în cazul administratorilor întreprinderilor publice constituite ca societăţi cu răspundere limitată. Toate referirile la consiliul de administraţie vor fi interpretate ca referiri la administratori, cele referitoare la preşedintele consiliului de administraţie vor fi interpretate ca referiri la administratorii care au drept de reprezentare legală şi toate referirile la adunarea generală a acţionarilor vor fi interpretate ca referiri la adunarea generală a asociaţilor.