Secţiunea 6 - Încadrarea în muncă a străinilor ca lucrători înalt calificaţi - Ordonanta 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România

M.Of. 640

În vigoare
Versiune de la: 21 Aprilie 2024
SECŢIUNEA 6:Încadrarea în muncă a străinilor ca lucrători înalt calificaţi
Art. 15
(1)Avizul de angajare pentru lucrători înalt calificaţi se eliberează exclusiv angajatorului persoană juridică în vederea încadrării în muncă a unui străin pe un loc de muncă înalt calificat, cu contract individual de muncă cu normă întreagă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată de cel puţin 6 luni. Contractul individual de muncă pe perioadă determinată se prelungeşte în condiţiile prevăzute de Codul muncii, fără obţinerea unui nou aviz de angajare.
(2)Condiţiile speciale pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucrători înalt calificaţi sunt următoarele:
a)angajatorul intenţionează să încadreze în muncă un străin pe un loc de muncă înalt calificat, cu contract individual de muncă cu normă întreagă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată de cel puţin 6 luni şi să îi plătească un salariu cel puţin la nivelul câştigului salarial mediu brut;
b)străinul pe care angajatorul intenţionează să îl încadreze pe locul de muncă vacant deţine competenţe profesionale superioare şi îndeplineşte condiţiile de autorizare prevăzute de legislaţia în vigoare pentru ocuparea locului de muncă înalt calificat şi nu are antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României;
c)angajatorul a depus diligenţe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetăţean român, de către un cetăţean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, de către un cetăţean al Confederaţiei Elveţiene sau de către un străin titular al dreptului de şedere pe termen lung pe teritoriul României.
(3)Prin competenţe profesionale superioare se înţelege deţinerea de cunoştinţe, aptitudini şi competenţe atestate prin cel puţin 5 ani de experienţă profesională de un nivel comparabil cu calificările dobândite în cadrul învăţământului superior şi care sunt relevante pentru profesia sau pentru sectorul specificat în contractul de muncă sau în oferta fermă de angajare.
(4)În ceea ce priveşte ocupaţiile aparţinând grupei minore 133 «Conducători în servicii de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor» şi subgrupei majore 25 «Specialişti în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor», astfel cum acestea sunt stabilite în Clasificarea ocupaţiilor din România, prin competenţe profesionale superioare se înţelege deţinerea de către manageri şi profesionişti în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor a unor cunoştinţe, aptitudini şi competenţe atestate prin cel puţin 3 ani de experienţă profesională relevantă în termen de 7 ani înainte de depunerea cererii pentru eliberarea unei Cărţi albastre a UE.

Art. 16
(1)Dovada îndeplinirii condiţiei speciale prevăzute la art. 15 alin. (2) lit. a) se face prin prezentarea de către angajator a copiei ofertei ferme de angajare.
(2)Dovada îndeplinirii condiţiilor speciale prevăzute la art. 15 alin. (2) lit. b) se face prin prezentarea de către angajator a următoarelor documente:
a)curriculum vitae al străinului;
b)documentul de autorizare prevăzut de lege, atunci când este cazul;
c)cazierul judiciar al străinului sau alt document cu aceeaşi valoare juridică, eliberat de autorităţile din ţara de origine sau reşedinţă, tradus şi legalizat în condiţiile legii.
(21)Dovada îndeplinirii condiţiei speciale prevăzute la art. 15 alin. (2) lit. c) se face prin prezentarea de către angajator a următoarelor documente:
a)adeverinţa cu privire la forţa de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, eliberată cu cel mult 90 de zile anterior depunerii cererii pentru avizul de angajare de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are sediul social sau profesional angajatorul;
b)dovada publicării prin mijloace de informare în masă din România a unui anunţ pentru ocuparea locului de muncă vacant;
c)copia procesului-verbal întocmit de angajator din care să rezulte efectuarea selecţiei realizate pentru ocuparea locului de muncă vacant, ca urmare a publicării anunţului prevăzut la lit. b).

(3)La curriculum vitae al străinului se ataşează unul dintre următoarele documente:
a)documentul de recunoaştere a studiilor, eliberat de Ministerul Educaţiei, în condiţiile prevăzute de legislaţia în domeniu, sau diploma de studii/certificatul de calificare eliberată/eliberat de unităţi/instituţii de învăţământ acreditate în România, care face dovada calificării din învăţământul superior, atât în cazul profesiilor reglementate, cât şi în cazul profesiilor nereglementate;
b)documentele care atestă obţinerea în România sau în alt stat membru al Uniunii Europene, ca urmare a unei experienţe profesionale cu un nivel de cunoştinţe comparabil cu calificările din învăţământul superior, a calificării profesionale superioare necesare ocupării locului de muncă vacant, numai în cazul profesiilor reglementate.