Ordinul 76/2004 pentru aprobarea Normelor de aplicare a metodelor de analiză chimică, fizică, microbiologică şi de evaluare senzorială a laptelui şi produselor lactate şi descrierea unora dintre metodele respective

M.Of. 421

În vigoare
Versiune de la: 11 Mai 2004
Ordinul 76/2004 pentru aprobarea Normelor de aplicare a metodelor de analiză chimică, fizică, microbiologică şi de evaluare senzorială a laptelui şi produselor lactate şi descrierea unora dintre metodele respective
Dată act: 26-ian-2004
Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului
Văzând Referatul de aprobare nr. 103.050 din 13 noiembrie 2003,
având în vedere prevederile art. 38 alin. (9) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, al Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii şi al Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Normele de aplicare a metodelor de analiză chimică, fizică, microbiologică şi de evaluare senzorială a laptelui şi produselor lactate şi descrierea unora dintre metodele respective, prevăzute în anexa*) care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Metodele de analiză se aplică de către agenţii economici care prelucrează, procesează şi comercializează lapte şi produse lactate şi de către autorităţile competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor, stabilite prin art. 38 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 pentru reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 57/2002.
Art. 3
Agenţii economici care produc şi/sau comercializează lapte şi produse lactate ale căror denumire şi compoziţie, menţionate pe etichetă sau în documente de conformitate, nu corespund cu rezultatele analizelor de laborator, se sancţionează de către autorităţile menţionate la art. 2, în conformitate cu prevederile art. 41-43 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 57/2002.
Art. 4
Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 5
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2006.
-****-

p. Ministrul agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului,

Petre Daea,

secretar de stat

Ministrul sănătăţii,

Ovidiu Brînzan

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

Rovana Plumb

ANEXĂ:
Norme de aplicare a metodelor de analiză chimică, fizică, microbiologică şi de evaluare senzorială a laptelui şi produselor lactate şi descrierea unora dintre metodele respective
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 421 din data de 11 mai 2004