Secţiunea 3 - Prelungirea şi revocarea încredinţării în vederea adopţiei - Norme Metodologice din 2021 de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei

M.Of. 761

În vigoare
Versiune de la: 19 Septembrie 2024
SECŢIUNEA 3:Prelungirea şi revocarea încredinţării în vederea adopţiei
Art. 71
(1)În situaţia în care, în urma vizitelor efectuate, responsabilul de caz al familiei consideră că este necesară prelungirea încredinţării în vederea adopţiei, în termen de 5 zile calendaristice de la data înregistrării raportului final referitor la evoluţia relaţiilor dintre copil şi adoptator, în care este consemnat şi termenul propus pentru prelungire, direcţia sesizează instanţa judecătorească cu o cerere în acest sens.
(2)Cererea prevăzută la alin. (1) adresată instanţei judecătoreşti prelungeşte de drept perioada stabilită iniţial pentru încredinţarea în vederea adopţiei.
Art. 72
(1)În situaţiile în care se solicită revocarea încredinţării în vederea adopţiei, cererea adresată instanţei judecătoreşti conţine şi solicitarea cu privire la instituirea unei măsuri de protecţie specială pentru copil în condiţiile Legii nr. 272/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Propunerea de instituire a măsurii de protecţie are în vedere asigurarea continuităţii îngrijirii copilului, respectiv stabilirea măsurii de protecţie la persoana, familia, asistentul maternal sau serviciul de tip rezidenţial la care s-a aflat înainte de încredinţarea în vederea adopţiei.
(2)În situaţia în care copilul a avut măsura de protecţie specială în aceeaşi unitate administrativ-teritorială în care se află adoptatorul/familia adoptatoare care l-a avut încredinţat în vederea adopţiei, direcţia are obligaţia de a prelua de îndată copilul. Dispoziţiile prevăzute la art. 65 alin. (3) se aplică în mod corespunzător.
(3)În situaţia în care copilul a avut măsura de protecţie specială în altă unitate administrativ-teritorială faţă de cea în care se află adoptatorul/familia adoptatoare care l-a avut încredinţat în vederea adopţiei, direcţia de la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare are obligaţia de a informa de îndată direcţia care a avut în evidenţă copilul cu privire la decizia instanţei.
(4)Direcţia în a cărei rază administrativ-teritorială este plasat copilul are obligaţia de a prelua copilul în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la informarea de către direcţia de la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare.