Secţiunea 9 - Expertiza sanitară veterinară a furajelor - Norme Metodologice din 2009 de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009
M.Of. 286 bis
În vigoareNr. crt. | Grupa de furaje/ matrici | Unităţi controlate/ operatori | Examen de laborator1 | Referenţial metodă de lucru2 | Referenţial interpretare rezultate | Grupa de risc |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1. | Nutreţuri de volum: fibroase, masă verde, rădăcinoase, tuberculi şi derivate | Exploataţii | Pesticide organoclorurate: aldrin, dieldrin, DDT, endrin, HCH-alpha, HCH-beta, HCH-gama, Heptaclor, Campheclor, Clordan, Endosulfan, HCB | SR EN ISO 14181/2001 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind substanţele nedorite din hrana pentru animale publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 130 din 22 februarie 2007 | Pesticide |
Metale grele: Pb, Cd | SAA | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | - | |||
Exploataţii nonprofesionale | Pesticide organoclorurate: aldrin, dieldrin, DDT, endrin, HCH-alpha, HCH-beta, HCH-gama, Heptaclor, Campheclor, Clordan, Endosulfan, HCB | SR EN ISO 14181/2001 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | |||
2. | Siloz | Exploataţii | În caz de suspiciuni cu Listeria monocitogenes | SR EN ISO 11290-1:2000/Al/2005 | Verificarea condiţiilor microbiologice în scopul prevenirii îmbolnăvirii animalelor | |
1 Examene corespunzătoare matricilor indicate. 2 Pe lângă metodele de lucru menţionate se pot utiliza metode recomandate de către Comunitatea Europeană sau de Laboratorul Central de Referinţă, alte metode alternative standardizate precum şi metode preluate din publicaţii ştiinţifice de specialitate dezvoltate şi implementate în cadrul laboratorului. | ||||||
3. | Materii prime vegetale pentru nutreţuri combinate: cereale boabe, subproduse, seminţe întregi, oleaginoase şi derivate, şroturi | Unităţi producătoare de nutreţ combinat | Micotoxine: aflatoxina B1, ochratoxina A, zearalenona, deoxynivalenol/ DON | ISO 6651/2001 SR 13324/1995 SR 9597/19-93 Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 46/2007 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte metode de analiza pentru controlul oficial al furajelor cu privire la conţinutul de aflatoxina B(1), publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 5 aprilie 2007 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 Ordinul al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003 pentru aprobarea Normelor privind parametrii de calitate şi salubritate pentru producerea, importul, controlul calităţii, comercializarea şi utilizarea nutreţurilor concentrate simple, combinate, aditivilor furajeri, premixurilor, substanţelor energetice, substanţelor minerale şi a nutreţurilor speciale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 362 din 28 mai 2003 Recomandarea Comisiei nr. 576/ 2006, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 229 din 23 august 2006 | Micotoxine |
Pesticide organoclorurate: aldrin, dieldrin, DDT, endrin, HCH-alpha, HCH-beta, HCH-gama, Heptaclor, Campheclor, Clordan, Endosulfan, HCB, PCB 118, 77, 114, 167 | SR EN ISO 14181/2001 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | ||||
Seminţe de buruieni şi plante toxice3 | LNR4 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | - | |||
3 Numai pentru cereale nemăcinate şi şroturi, conform Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007. Grupele de plante - buruieni şi plante toxice se încadrează la pct. 14 din Anexa din Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2002/32/CE privind substanţele nedorite din furaje 1. Specii cu fructe şi seminţe otrăvitoare - Lolium themulentum, Papaver rhoeas, Agrostemma githago, Delphinium consolida. 2. Specii cu substanţa activă în tulpini, frunze şi flori - Veratrum album şi V. nigrum, Datura stramonium, Hyosciamus niger, Solanum nigrum, Xanthium strumarium, Cicuta virosa, Colchycum autumnale, Euphorbia sp | ||||||
Indice de urează5 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 40/2007 privind aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte metode pentru controlul oficial al furajelor cu privire la conţinutul de acid cianhidric, calciu, carbonaţi, cenuşă brută, cenuşă insolubilă în HCL, clor din cloruri, lactoză, potasiu, sodiu, zaharuri şi uree şi estimarea activităţii ureazice a produselor derivate din soia, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 166 din 8 martie 2007 | Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003 | ||||
Uree6 | Prevenirea utilizării ureei ca sursă de azot neproteic în scop fraudulos la şroturile de soia | |||||
Salmonella | SR EN ISO 6579/AC 2006 | Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003 | ||||
4. | Materii prime de origine minerală pentru nutreţuri combinate: fosfaţi, carbonaţi | Unităţi producătoare de nutreţ combinat | Metale grele: Pb, Cd, Hg, As7 | SAA | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | Metale grele |
3. Specii care influenţează negativ calitatea producţiei animalelor - Arthemisia absinthium, Matricaria chamomilla, Alliaria officinallis, Lepidium draba, Allium ursinum. 4. Plante necomestibile - Xanthium spinosum, Cyrsium arvense, Sonchus oleraceus, Rumex sp., Salvia sp., Lepidium sp., Equisetum sp., Bromus tectorum, Setaria verticillata, Holcus lanatus, Stipa pennata, Stipa capillata. | ||||||
4 LNR = Laborator Naţional de Referinţă - Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară. 5 Activitatea ureazică numai la şroturile de soia şi subprodusele derivate din soia. 6 Ureea adăugată numai la şroturile de soia, în caz de suspiciune. 7 Determinarea mercurului şi arsenului pentru toate matricile şi unităţile prevăzute se va efectua din trimestrul III 2009 | ||||||
5. | Aditivi furajeri: aminoacizi sintetici, vitamine, microelemente, enzime furajere, drojdii, acidifianţi, emulgatori, antioxidanţi, coloranţi | Unităţi producătoare de nutreţ combinat | Metale grele: Pb, Cd, Hg, As | SAA | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | |
6. | Produse şi derivate din lapte, înlocuitori de lapte praf | Unităţi producătoare de nutreţ combinat | Micotoxine: aflatoxina B1, ochratoxina A | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 46/2007 ISO 6651/2001 SR 9597/19/93 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003 | |
Melamină8 | GS-MS/MS | Decizia Comisiei nr. 921/2008 de modificare a Deciziei 2008/798/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 331 din 10 decembrie 2008 | ||||
7. | Făină de peşte | Unităţi furnizoare şi depozite | Salmonella spp | SR EN ISO 6579/AC 2006 | Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare. | Contaminare cu proteine animale procesate |
Enterobacterii | ISO 21528-1, 2/2004 SR EN ISO | Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare. | ||||
Clostridium perfringens | SR EN ISO 7937/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare. | ||||
Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală în făina de peşte | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor care stabileşte metoda analitică de determinare a constituenţilor de origine animală pentru controlul oficial al furajelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 873 din 29 septembrie 2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 privind măsurile pentru implementarea interdicţiei totale de administrare a proteinelor animale procesate în hrana animalelor de fermă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 310 din 13 aprilie 2005. | ||||
8 Pentru produsele care au ca ţară de origine China sau care au fost ambalate în China. Determinarea melaminei se va efectua începând cu trimestrul III 2009 | ||||||
Nitriţi | SR 13175/1993 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | ||||
Metale grele: Pb, Cd, Hg, As | SAA | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | ||||
Pesticide organoclorurate: aldrin, dieldrin; DDT; endrin; HCH-alpha; HCH-beta; HCH-gama; Heptaclor, Campheclor, Clordan, Endosulfan, HCB, PCB118, 77, 114, 167 | SR EN ISO 14181/2001 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | ||||
8. | Premixuri vitamino-minerale şi amestecuri minerale | Unităţi producătoare de nutreţ combinat | Metale grele: Pb, Cd | SAA | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | |
9. | Premixuri, concentrate proteino-vitamino-minerale şi zooforturi cu conţinut de proteină brută de peste 5% | Unităţi producătoare de nutreţ combinat | Metale grele: Pb, Cd, Hg, As | SAA | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | |
Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2007 | ||||
Salmonella | SR EN ISO 6579/AC 2006 | Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003 | ||||
Escherichia coli | ISO 7251/2005 | Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003 | ||||
Exploataţii | Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | |||
10. | Nutreţuri combinate pentru păsări | Unităţi producătoare de nutreţ combinat | Substanţe coccidiostatice9: Monensin, Narasin, Salinomicin, Lasalocid | IONO 96/01 - LAREAL - LNR AOAC - Association of Official American Chemists - LNR | Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE privind aditivii din hrana animalelor, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 268 din 18 octombrie 2003 | |
Micotoxine: aflatoxina B1, ochratoxinaA Zearalenona Deoxynivalenol - DON | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 46/2007 ISO 6651/2001 SR 9597/19/93 SR 13324/95 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003 Recomandarea Comisiei nr. 576/2006/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 229 din 23 august 2006 | ||||
Nitriţi | SR 13175/1993 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | ||||
9 Întrucât determinarea coccidiostaticelor - Monensin, Narasin, Salinomicin, Lasalocid - pentru toate matricile şi unităţile prevăzute se efectuează numai la reţetele specifice categoriilor de vârstă la care nu este prevăzută utilizarea acestor substanţe, trebuie precizată categoria de vârstă pentru care se solicită analiza. Categoriile de vârstă la care nu sunt utilizate coccidiostatice sunt prevăzute în Anexa 1. | ||||||
Substanţe interzise ca aditivi furajeri10: Amprol, Tylosin, Dimetridazol, Nicarbazin, Ronidazol, Ipronidazol, Carbadox, Olaquindox, Tetraciclină, Spiramicina | ISO 13236/1994 AOAC - Association of Official American Chemists - LNR | Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE | ||||
Salmonella | SR EN ISO 6579/AC 2006 | Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003 | ||||
Escherichia coli | ISO 7251/2005 | Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003 | ||||
Acidcianhidric11 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 40/2007 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | ||||
10 Utilizarea acestor substanţe este ilegală pentru toate matricile şi unităţile prevăzute. Recoltarea probelor se face atunci când există suspiciuni de utilizare neautorizată sau pe baza informaţiilor obţinute în urma inspecţiilor/ controalelor anterioare. Determinările pentru Ronidazol, Ipronidazol, Carbadox, Olaquindox, Tetracicline şi Spiramicina se vor efectua din trimestrul III al anului 2009. 11 Determinarea acidului cianhidric pentru toate matricile şi unităţile prevăzute se va efectua din trimestrul III al anului 2009. Determinarea de acid cianhidric se efectuează numai pentru produsele care conţin şrot de bumbac, in, făină de tapioca, citrice, ulei de palmier şi cacao. | ||||||
Gosipol liber12 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 22/2007 privind aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte metode de analiza pentru controlul oficial al furajelor privind nivelurile amidonului, proteinei brute, proteinei brute care poate fi dizolvată de pepsina şi acid clorhidric, gosipolului liber şi total şi cu referire la activitatea pepsinei, precum şi determinarea nivelurilor de tilozina şi virginiamicina din furaje, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 141 din 27 februarie 2007 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | ||||
Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | ||||
Unităţi producătoare de nutreţ combinat pentru mai multe specii | Substanţe coccidiostatice, în funcţie de coccidiostaticul utilizat | IONO 96/01 - LAREAL - LNR AOAC - Association of Official American Chemists - LNR | Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE | Contaminare încrucişată cu coccidiostatice | ||
Salmonella | SR EN ISO 6579/AC 2006 | Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003 | ||||
Escherichia coli | ISO 7251/2005 | Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003 | ||||
12 Determinarea gosipolului liber pentru toate matricile şi unităţile prevăzute se va efectua din trimestrul III al anului 2009. Determinarea de gosipol liber se efectuează numai pentru produsele care conţin şrot de bumbac, in, făină de tapioca, citrice, ulei de palmier şi cacao. | ||||||
Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | Contaminare cu proteine animale procesate | |||
Mijloace de transport13 | Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | |||
Substanţe coccidiostatice: Monensin, Narasin, Salinomicin, Lasalocid/ Avatec | IONO 96/01 - LAREAL-LNR AOAC - Association of Official American Chemists - LNR | Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE | ||||
Exploataţii | Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | |||
Substanţe interzise ca aditivi furajeri, la alegere, pe baza suspiciunii | ISO 13236/1994 AOAC - Association of Official American Chemists - LNR | Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE | ||||
Exploataţii mixte | Substanţe coccidiostatice, la alegere, pe baza suspiciunii | IONO 96/01 - LAREAL - LNR AOAC - Association of Official American Chemists - LNR | Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE | |||
Exploataţii nonprofesionale | Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | |||
13 Pentru mijloacele de transport se recoltează probe din furajele în vrac transportate după un lot de furaj cu conţinut de făină proteică sau coccidiostatic pentru controlul contaminării încrucişate. Analiza prafului din bena poate constitui un mod de verificare. | ||||||
11. | Nutreţuri combinate pentru rumegătoare | Unităţi producătoare de nutreţ combinat | Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/ 2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | |
Micotoxine: aflatoxina B1, ochratoxina A, zearalenona, deoxinivalenol | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 46/ 2007 ISO 6651/2001 SR 9597/19/93 SR 13324/95 ELISA | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003 Recomandarea Comisiei nr. 576/2006/CE | ||||
Nitriţi | SR 13175/1993 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | - | |||
Salmonella | SR EN ISO 6579/AC 2006 | Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003 | ||||
Escherichia coli | ISO 7251/2005 | Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003 | ||||
Acid cianhidric | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 40/2007 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | ||||
Gosipol liber | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 22/2007 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | ||||
Unităţi producătoare de nutreţ combinat pentru rumegătoare/ nerumegătoare | Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | Contaminare încrucişată cu proteine animale procesate | ||
Mijloace de transport | Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | |||
Exploataţii | Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | |||
Exploataţii mixte rumegătoare/ nerumegătoare | Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | Furajare încrucişată cu proteine animale procesate | ||
Gospodăriile populaţiei | Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | |||
12. | Amestec de uruieli pentru rumegătoare - amestec unic | Exploataţii | Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | |
Mico toxine: aflatoxina B1, ochratoxina A, zearalenona, deoxinivalenol/DON | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 46/2007 ISO 6651/2001 SR 9597/19/93 SR 13324/95 ELISA | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003 Recomandarea Comisiei nr. 576/2006/CE | ||||
Exploataţii nonprofesionale | Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | |||
13. | Nutreţuri combinate pentru porci | Unităţi producătoare de nutreţ combinat | Substanţe coccidiostatice14: Salinomicin | IONO 96/01 - LAREAL - LNR | Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE | |
Mico toxine: aflatoxina B1, ochratoxina A, zearalenona, deoxinivalenol | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 46/2007 ISO 6651/2001 SR 9597/19/93 SR 13324/95 ELISA | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003 Recomandarea Comisiei nr. 576/2006/CE | ||||
Cupru total15 Zinc total | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 69/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 1334/2003/CE de modificare a condiţiilor de autorizare a unui număr de aditivi în furaje, care fac parte din grupa de Oligoelemente, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 187 din 26 iulie 2003 | ||||
Nitriţi | SR 13175/1993 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | ||||
Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2007 | ||||
Salmonella | SR EN ISO 6579/AC 2006 | Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003 | ||||
14 Întrucât determinarea Salinomicinului se efectuează numai la reţetele specifice categoriilor de vârstă la care nu este prevăzută utilizarea acestei substanţe, trebuie precizată categoria de vârstă pentru care se solicită analiza. 15 Reţetele furajere de interes sunt cele destinate categoriilor de vârstă de peste 12 săptămâni. | ||||||
Escherichia coli | ISO 7251/2005 | Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003 | ||||
Acid cianhidric | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 40/2007 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | ||||
Gosipol liber | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 22/2007 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 | ||||
Substanţe interzise ca aditivi furajeri: Amprol, Tylosin, Dimetridazol, Nicarbazin, Ronidazol, Ipronidazol, Carbadox, Olaquindox, Tetracicline, Spiramicina | ISO 13236/1994 AOAC - Association of Official American Chemists - LNR | Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE | ||||
Mijloace de transport | Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | |||
Substanţe coccidiostatice: Salinomicin | IONO 96/01 - LAREAL - L.N.R | Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE | ||||
Exploataţii | Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/ 2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | |||
Substanţe interzise ca aditivi furajeri, la alegere, pe baza suspiciunii | ISO 13236/1994 AOAC - Association of Official American Chemists - L.N.R | Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE | ||||
Exploataţii mixte | Substanţe coccidiostatice, la alegere, pe baza suspiciunii | IONO 96/01 - LAREAL - L.N.R | Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE | |||
Unităţi producătoare de nutreţ combinat pentru rumegătoare/ nerumegătoare | Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/ 2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | Contaminare încrucişată cu proteine animale procesate | ||
Salmonella | SR EN ISO 6579/AC 2006 | Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003 | ||||
Escherichia coli | ISO 7251/2005 | Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003 | ||||
Gospodăriile populaţiei | Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/ 2005 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 | |||
14. | Nutreţuri pentru cabaline | Ferme de cabaline - crescător | Metale grele: Pb, Cd, Hg, As | SAA | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2005 | Metale grele |
Micotoxine: aflatoxina B1, ochratoxina A, zearalenona, deoxynivalenol | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 46/ 2007 ISO 6651/2001 SR 9597/19/93 SR 13324/95 ELISA | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003 Recomandarea Comisiei nr. 576/2006/CE | ||||
15. | Nutreţuri granulate pentru peşti de crescătorie | Unităţi producătoare | Salmonella spp | SR-EN ISO 6579/AC 2006 | Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare. | |
Enterobacterii | ISO 21528-1, 2/04 | Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare. | ||||
Clostridium perfringens | SR EN ISO 7937/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare. | ||||
Micotoxine: aflatoxina B1, ochratoxina A, zearalenona, deoxynivalenol | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 46/2007 ISO 6651/2001 SR 9597/19/93 ELISA | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003 Recomandarea Comisiei nr. 576/2006/CE | ||||
16. | Hrană deshidratată pentru animalele de companie | Unităţi producătoare şi distribuitori | Salmonella spp | SR EN ISO 6579/AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare. | |
Enterobacterii | ISO 21528-1, 2/04 | Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare. | ||||
Clostridium perfringens | SR EN ISO 7937/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare. | ||||
17. | Hrană umedă pentru animale de companie | Unităţi producătoare şi distribuitori | Proba termostatării şi examen microbiologic | SR 8924/1995 | Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare. | |
Coccidiostatic | Categorii1 de vârstă pentru păsări | Categorii de vârstă pentru porci | |
Categorii de vârstă pentru găini | Categorii de vârstă pentru curci | ||
Monensin | peste 16 săptămâni | peste 16 săptămâni | - |
Salinomicin | peste 16 săptămâni | - | Porci - peste 6 luni Tineret porcin - peste 4 luni |
Narasin | peste 16 săptămâni | - | - |
Lasalocid | peste 16 săptămâni | peste 12 săptămâni | - |
1 Categoriile de vârstă care nu se regăsesc în tabel sunt excluse de la controlul pentru supraveghere. Pentru aceste categorii, concentraţia şi utilizarea coccidiostaticelor trebuie menţionate în certificatele de calitate şi pe etichetele produselor. | |||