Secţiunea 9 - Expertiza sanitară veterinară a furajelor - Norme Metodologice din 2009 de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009

M.Of. 286 bis

În vigoare
Versiune de la: 30 Aprilie 2009
SECŢIUNEA 9:Expertiza sanitară veterinară a furajelor

Nr. crt.

Grupa de furaje/ matrici

Unităţi controlate/ operatori

Examen de laborator1

Referenţial metodă de lucru2

Referenţial interpretare rezultate

Grupa de risc

0

1

2

3

4

5

6

1.

Nutreţuri de volum: fibroase, masă verde, rădăcinoase, tuberculi şi derivate

Exploataţii

Pesticide organoclorurate: aldrin, dieldrin, DDT, endrin, HCH-alpha, HCH-beta, HCH-gama, Heptaclor, Campheclor, Clordan, Endosulfan, HCB

SR EN ISO 14181/2001

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind substanţele nedorite din hrana pentru animale publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 130 din 22 februarie 2007

Pesticide

   

Metale grele: Pb, Cd

SAA

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

-

  

Exploataţii nonprofesionale

Pesticide organoclorurate: aldrin, dieldrin, DDT, endrin, HCH-alpha, HCH-beta, HCH-gama, Heptaclor, Campheclor, Clordan, Endosulfan, HCB

SR EN ISO 14181/2001

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

 

2.

Siloz

Exploataţii

În caz de suspiciuni cu Listeria monocitogenes

SR EN ISO 11290-1:2000/Al/2005

Verificarea condiţiilor microbiologice în scopul prevenirii îmbolnăvirii animalelor

 

1 Examene corespunzătoare matricilor indicate.

2 Pe lângă metodele de lucru menţionate se pot utiliza metode recomandate de către Comunitatea Europeană sau de Laboratorul Central de Referinţă, alte metode alternative standardizate precum şi metode preluate din publicaţii ştiinţifice de specialitate dezvoltate şi implementate în cadrul laboratorului.

3.

Materii prime vegetale pentru nutreţuri combinate: cereale boabe, subproduse, seminţe întregi, oleaginoase şi derivate, şroturi

Unităţi producătoare de nutreţ combinat

Micotoxine: aflatoxina B1, ochratoxina A, zearalenona, deoxynivalenol/ DON

ISO 6651/2001

SR 13324/1995

SR 9597/19-93

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 46/2007 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte metode de analiza pentru controlul oficial al furajelor cu privire la conţinutul de aflatoxina B(1), publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 5 aprilie 2007

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

Ordinul al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003 pentru aprobarea Normelor privind parametrii de calitate şi salubritate pentru producerea, importul, controlul calităţii, comercializarea şi utilizarea nutreţurilor concentrate simple, combinate, aditivilor furajeri, premixurilor, substanţelor energetice, substanţelor minerale şi a nutreţurilor speciale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 362 din 28 mai 2003

Recomandarea Comisiei nr. 576/ 2006, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 229 din 23 august 2006

Micotoxine

   

Pesticide organoclorurate: aldrin, dieldrin, DDT, endrin, HCH-alpha, HCH-beta, HCH-gama, Heptaclor, Campheclor, Clordan, Endosulfan, HCB, PCB 118, 77, 114, 167

SR EN ISO 14181/2001

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

 
   

Seminţe de buruieni şi plante toxice3

LNR4

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

-

3 Numai pentru cereale nemăcinate şi şroturi, conform Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007. Grupele de plante - buruieni şi plante toxice se încadrează la pct. 14 din Anexa din Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2002/32/CE privind substanţele nedorite din furaje

1. Specii cu fructe şi seminţe otrăvitoare - Lolium themulentum, Papaver rhoeas, Agrostemma githago, Delphinium consolida.

2. Specii cu substanţa activă în tulpini, frunze şi flori - Veratrum album şi V. nigrum, Datura stramonium, Hyosciamus niger, Solanum nigrum, Xanthium strumarium, Cicuta virosa, Colchycum autumnale, Euphorbia sp

   

Indice de urează5

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 40/2007 privind aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte metode pentru controlul oficial al furajelor cu privire la conţinutul de acid cianhidric, calciu, carbonaţi, cenuşă brută, cenuşă insolubilă în HCL, clor din cloruri, lactoză, potasiu, sodiu, zaharuri şi uree şi estimarea activităţii ureazice a produselor derivate din soia, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 166 din 8 martie 2007

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003

 
   

Uree6

 

Prevenirea utilizării ureei ca sursă de azot neproteic în scop fraudulos la şroturile de soia

 
   

Salmonella

SR EN ISO 6579/AC 2006

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003

 

4.

Materii prime de origine minerală pentru nutreţuri combinate: fosfaţi, carbonaţi

Unităţi producătoare de nutreţ combinat

Metale grele: Pb, Cd, Hg, As7

SAA

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

Metale grele

3. Specii care influenţează negativ calitatea producţiei animalelor - Arthemisia absinthium, Matricaria chamomilla, Alliaria officinallis, Lepidium draba, Allium ursinum.

4. Plante necomestibile - Xanthium spinosum, Cyrsium arvense, Sonchus oleraceus, Rumex sp., Salvia sp., Lepidium sp., Equisetum sp., Bromus tectorum, Setaria verticillata, Holcus lanatus, Stipa pennata, Stipa capillata.

4 LNR = Laborator Naţional de Referinţă - Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.

5 Activitatea ureazică numai la şroturile de soia şi subprodusele derivate din soia.

6 Ureea adăugată numai la şroturile de soia, în caz de suspiciune.

7 Determinarea mercurului şi arsenului pentru toate matricile şi unităţile prevăzute se va efectua din trimestrul III 2009

5.

Aditivi furajeri: aminoacizi sintetici, vitamine, microelemente, enzime furajere, drojdii, acidifianţi, emulgatori, antioxidanţi, coloranţi

Unităţi producătoare de nutreţ combinat

Metale grele: Pb, Cd, Hg, As

SAA

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

 

6.

Produse şi derivate din lapte, înlocuitori de lapte praf

Unităţi producătoare de nutreţ combinat

Micotoxine: aflatoxina B1, ochratoxina A

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 46/2007

ISO 6651/2001

SR 9597/19/93

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003

 
   

Melamină8

GS-MS/MS

Decizia Comisiei nr. 921/2008 de modificare a Deciziei 2008/798/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 331 din 10 decembrie 2008

 

7.

Făină de peşte

Unităţi furnizoare şi depozite

Salmonella spp

SR EN ISO 6579/AC 2006

Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare.

Contaminare cu proteine animale procesate

   

Enterobacterii

ISO 21528-1, 2/2004

SR EN ISO

Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare.

 
   

Clostridium perfringens

SR EN ISO 7937/2005

Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare.

 
   

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală în făina de peşte

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor care stabileşte metoda analitică de determinare a constituenţilor de origine animală pentru controlul oficial al furajelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 873 din 29 septembrie 2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005 privind măsurile pentru implementarea interdicţiei totale de administrare a proteinelor animale procesate în hrana animalelor de fermă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 310 din 13 aprilie 2005.

 

8 Pentru produsele care au ca ţară de origine China sau care au fost ambalate în China. Determinarea melaminei se va efectua începând cu trimestrul III 2009

   

Nitriţi

SR 13175/1993

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

 
   

Metale grele: Pb, Cd, Hg, As

SAA

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

 
   

Pesticide organoclorurate: aldrin, dieldrin; DDT; endrin; HCH-alpha; HCH-beta; HCH-gama; Heptaclor, Campheclor, Clordan, Endosulfan, HCB, PCB118, 77, 114, 167

SR EN ISO 14181/2001

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

 

8.

Premixuri vitamino-minerale şi amestecuri minerale

Unităţi producătoare de nutreţ combinat

Metale grele: Pb, Cd

SAA

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

 

9.

Premixuri, concentrate proteino-vitamino-minerale şi zooforturi cu conţinut de proteină brută de peste 5%

Unităţi producătoare de nutreţ combinat

Metale grele: Pb, Cd, Hg, As

SAA

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

 
   

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2007

 
   

Salmonella

SR EN ISO 6579/AC 2006

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003

 
   

Escherichia coli

ISO 7251/2005

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003

 
  

Exploataţii

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

 

10.

Nutreţuri combinate pentru păsări

Unităţi producătoare de nutreţ combinat

Substanţe coccidiostatice9: Monensin, Narasin, Salinomicin, Lasalocid

IONO 96/01 - LAREAL - LNR AOAC - Association of Official American Chemists - LNR

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE privind aditivii din hrana animalelor, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 268 din 18 octombrie 2003

 
   

Micotoxine: aflatoxina B1, ochratoxinaA Zearalenona Deoxynivalenol - DON

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 46/2007

ISO 6651/2001

SR 9597/19/93

SR 13324/95

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003

Recomandarea Comisiei nr. 576/2006/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 229 din 23 august 2006

 
   

Nitriţi

SR 13175/1993

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

 

9 Întrucât determinarea coccidiostaticelor - Monensin, Narasin, Salinomicin, Lasalocid - pentru toate matricile şi unităţile prevăzute se efectuează numai la reţetele specifice categoriilor de vârstă la care nu este prevăzută utilizarea acestor substanţe, trebuie precizată categoria de vârstă pentru care se solicită analiza. Categoriile de vârstă la care nu sunt utilizate coccidiostatice sunt prevăzute în Anexa 1.

   

Substanţe interzise ca aditivi furajeri10: Amprol, Tylosin, Dimetridazol, Nicarbazin, Ronidazol, Ipronidazol, Carbadox, Olaquindox, Tetraciclină, Spiramicina

ISO 13236/1994 AOAC - Association of Official American Chemists - LNR

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE

 
   

Salmonella

SR EN ISO 6579/AC 2006

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003

 
   

Escherichia coli

ISO 7251/2005

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003

 
   

Acidcianhidric11

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 40/2007

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

 

10 Utilizarea acestor substanţe este ilegală pentru toate matricile şi unităţile prevăzute. Recoltarea probelor se face atunci când există suspiciuni de utilizare neautorizată sau pe baza informaţiilor obţinute în urma inspecţiilor/ controalelor anterioare. Determinările pentru Ronidazol, Ipronidazol, Carbadox, Olaquindox, Tetracicline şi Spiramicina se vor efectua din trimestrul III al anului 2009.

11 Determinarea acidului cianhidric pentru toate matricile şi unităţile prevăzute se va efectua din trimestrul III al anului 2009. Determinarea de acid cianhidric se efectuează numai pentru produsele care conţin şrot de bumbac, in, făină de tapioca, citrice, ulei de palmier şi cacao.

   

Gosipol liber12

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 22/2007 privind aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte metode de analiza pentru controlul oficial al furajelor privind nivelurile amidonului, proteinei brute, proteinei brute care poate fi dizolvată de pepsina şi acid clorhidric, gosipolului liber şi total şi cu referire la activitatea pepsinei, precum şi determinarea nivelurilor de tilozina şi virginiamicina din furaje, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 141 din 27 februarie 2007

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

 
   

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

 
  

Unităţi producătoare de nutreţ combinat pentru mai multe specii

Substanţe coccidiostatice, în funcţie de coccidiostaticul utilizat

IONO 96/01 - LAREAL - LNR AOAC - Association of Official American Chemists - LNR

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE

Contaminare încrucişată cu coccidiostatice

   

Salmonella

SR EN ISO 6579/AC 2006

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003

 
   

Escherichia coli

ISO 7251/2005

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003

 

12 Determinarea gosipolului liber pentru toate matricile şi unităţile prevăzute se va efectua din trimestrul III al anului 2009. Determinarea de gosipol liber se efectuează numai pentru produsele care conţin şrot de bumbac, in, făină de tapioca, citrice, ulei de palmier şi cacao.

   

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

Contaminare cu proteine animale procesate

  

Mijloace de transport13

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

 
   

Substanţe coccidiostatice: Monensin, Narasin, Salinomicin, Lasalocid/ Avatec

IONO 96/01 - LAREAL-LNR AOAC - Association of Official American Chemists - LNR

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE

 
  

Exploataţii

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

 
   

Substanţe interzise ca aditivi furajeri, la alegere, pe baza suspiciunii

ISO 13236/1994 AOAC - Association of Official American Chemists - LNR

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE

 
  

Exploataţii mixte

Substanţe coccidiostatice, la alegere, pe baza suspiciunii

IONO 96/01 - LAREAL - LNR AOAC - Association of Official American Chemists - LNR

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE

 
  

Exploataţii nonprofesionale

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

 

13 Pentru mijloacele de transport se recoltează probe din furajele în vrac transportate după un lot de furaj cu conţinut de făină proteică sau coccidiostatic pentru controlul contaminării încrucişate. Analiza prafului din bena poate constitui un mod de verificare.

11.

Nutreţuri combinate pentru rumegătoare

Unităţi producătoare de nutreţ combinat

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/ 2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

 
   

Micotoxine: aflatoxina B1, ochratoxina A, zearalenona, deoxinivalenol

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 46/ 2007

ISO 6651/2001

SR 9597/19/93

SR 13324/95

ELISA

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003

Recomandarea Comisiei nr. 576/2006/CE

 
   

Nitriţi

SR 13175/1993

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

-

   

Salmonella

SR EN ISO 6579/AC 2006

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003

 
   

Escherichia coli

ISO 7251/2005

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003

 
   

Acid cianhidric

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 40/2007

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

 
   

Gosipol liber

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 22/2007

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

 
  

Unităţi producătoare de nutreţ combinat pentru rumegătoare/ nerumegătoare

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

Contaminare încrucişată cu proteine animale procesate

  

Mijloace de transport

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

 
  

Exploataţii

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

 
  

Exploataţii mixte rumegătoare/ nerumegătoare

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

Furajare încrucişată cu proteine animale procesate

  

Gospodăriile populaţiei

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

 

12.

Amestec de uruieli pentru rumegătoare - amestec unic

Exploataţii

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

 
   

Mico toxine: aflatoxina B1, ochratoxina A, zearalenona, deoxinivalenol/DON

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 46/2007

ISO 6651/2001

SR 9597/19/93

SR 13324/95

ELISA

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003

Recomandarea Comisiei nr. 576/2006/CE

 
  

Exploataţii nonprofesionale

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

 

13.

Nutreţuri combinate pentru porci

Unităţi producătoare de nutreţ combinat

Substanţe coccidiostatice14: Salinomicin

IONO 96/01 - LAREAL - LNR

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE

 
   

Mico toxine: aflatoxina B1, ochratoxina A, zearalenona, deoxinivalenol

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 46/2007 ISO 6651/2001 SR 9597/19/93 SR 13324/95 ELISA

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003

Recomandarea Comisiei nr. 576/2006/CE

 
   

Cupru total15

Zinc total

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 69/2007

Regulamentul Comisiei nr. 1334/2003/CE de modificare a condiţiilor de autorizare a unui număr de aditivi în furaje, care fac parte din grupa de Oligoelemente, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 187 din 26 iulie 2003

 
   

Nitriţi

SR 13175/1993

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

 
   

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2007

 
   

Salmonella

SR EN ISO 6579/AC 2006

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003

 

14 Întrucât determinarea Salinomicinului se efectuează numai la reţetele specifice categoriilor de vârstă la care nu este prevăzută utilizarea acestei substanţe, trebuie precizată categoria de vârstă pentru care se solicită analiza.

15 Reţetele furajere de interes sunt cele destinate categoriilor de vârstă de peste 12 săptămâni.

   

Escherichia coli

ISO 7251/2005

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003

 
   

Acid cianhidric

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 40/2007

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

 
   

Gosipol liber

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 22/2007

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

 
   

Substanţe interzise ca aditivi furajeri:

Amprol, Tylosin, Dimetridazol, Nicarbazin, Ronidazol, Ipronidazol, Carbadox, Olaquindox, Tetracicline, Spiramicina

ISO 13236/1994 AOAC - Association of Official American Chemists - LNR

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE

 
  

Mijloace de transport

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

 
   

Substanţe coccidiostatice: Salinomicin

IONO 96/01 - LAREAL - L.N.R

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE

 
  

Exploataţii

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/ 2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

 
   

Substanţe interzise ca aditivi furajeri, la alegere, pe baza suspiciunii

ISO 13236/1994 AOAC - Association of Official American Chemists - L.N.R

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE

 
  

Exploataţii mixte

Substanţe coccidiostatice, la alegere, pe baza suspiciunii

IONO 96/01 - LAREAL - L.N.R

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1831/2003/CE

 
  

Unităţi producătoare de nutreţ combinat pentru rumegătoare/ nerumegătoare

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/ 2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

Contaminare încrucişată cu proteine animale procesate

   

Salmonella

SR EN ISO 6579/AC 2006

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003

 
   

Escherichia coli

ISO 7251/2005

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/ 2003

 
  

Gospodăriile populaţiei

Identificarea microscopică a constituenţilor de origine animală

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 93/ 2005

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 42/2005

 

14.

Nutreţuri pentru cabaline

Ferme de cabaline - crescător

Metale grele: Pb, Cd, Hg, As

SAA

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2005

Metale grele

   

Micotoxine: aflatoxina B1, ochratoxina A, zearalenona, deoxynivalenol

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 46/ 2007 ISO 6651/2001 SR 9597/19/93 SR 13324/95 ELISA

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003

Recomandarea Comisiei nr. 576/2006/CE

 

15.

Nutreţuri granulate pentru peşti de crescătorie

Unităţi producătoare

Salmonella spp

SR-EN ISO 6579/AC 2006

Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare.

 
   

Enterobacterii

ISO 21528-1, 2/04

Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare.

 
   

Clostridium perfringens

SR EN ISO 7937/2005

Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare.

 
   

Micotoxine: aflatoxina B1, ochratoxina A, zearalenona, deoxynivalenol

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 46/2007 ISO 6651/2001 SR 9597/19/93 ELISA

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 18/2007

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii nr. 249/358/2003

Recomandarea Comisiei nr. 576/2006/CE

 

16.

Hrană deshidratată pentru animalele de companie

Unităţi producătoare şi distribuitori

Salmonella spp

SR EN ISO 6579/AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare.

 
   

Enterobacterii

ISO 21528-1, 2/04

Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare.

 
   

Clostridium perfringens

SR EN ISO 7937/2005

Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare.

 

17.

Hrană umedă pentru animale de companie

Unităţi producătoare şi distribuitori

Proba termostatării şi examen microbiologic

SR 8924/1995

Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare.

 
NOTĂ:
1.În cazul matricelor prevăzute de Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare, se vor recolta şi examina 5 eşantioane/probă pentru criteriile microbiologice prevăzute de acesta - Salmonella şi Enterobacteriaceae.
2.Pentru matricile care nu se regăsesc în Regulamentul Comisiei nr. 1774/2002/CE, cu amendamentele ulterioare, prelevarea de probe şi examinarea se vor face pe probă unică.
Categoriile de vârstă la care se determină prezenţa coccidiostaticelor în programul de supraveghere, conform Directivei Consiliului nr. 70/524/CE privind aditivii din hrana animalelor

Coccidiostatic

Categorii1 de vârstă pentru păsări

Categorii de vârstă pentru porci

Categorii de vârstă pentru găini

Categorii de vârstă pentru curci

Monensin

peste 16 săptămâni

peste 16 săptămâni

-

Salinomicin

peste 16 săptămâni

-

Porci - peste 6 luni

Tineret porcin - peste 4 luni

Narasin

peste 16 săptămâni

-

-

Lasalocid

peste 16 săptămâni

peste 12 săptămâni

-

1 Categoriile de vârstă care nu se regăsesc în tabel sunt excluse de la controlul pentru supraveghere. Pentru aceste categorii, concentraţia şi utilizarea coccidiostaticelor trebuie menţionate în certificatele de calitate şi pe etichetele produselor.