Secţiunea 4 - EXPERTIZA SANITARĂ VETERINARĂ A ALIMENTELOR DE ORIGINE ANIMALĂ PRIN EXAMENE DE LABORATOR OBLIGATORII - Norme Metodologice din 2009 de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009

M.Of. 286 bis

În vigoare
Versiune de la: 30 Aprilie 2009
SECŢIUNEA 4:EXPERTIZA SANITARĂ VETERINARĂ A ALIMENTELOR DE ORIGINE ANIMALĂ PRIN EXAMENE DE LABORATOR OBLIGATORII

Nr. Crt.

Produsul

Examen senzorial

Analize microbiologice

Analize fizico-chimice

Criteriu

Metoda

Referenţial interpretare rezultate(12)

Criteriu

Metoda

Referenţial interpretare rezultate(12)

0

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Alimente gata pentru consum destinate sugarilor sau alimente gata preparate destinate unor scopuri medicale speciale

Da

Listeria monocytogen es

SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

-

-

-

2.

Alimente gata pentru consum ce constituie suport de creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor şi în scopuri medicale speciale

Da

Listeria monocytogen es

SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

-

-

-

3.

Alimente gata pentru consum ce nu constituie suport de creştere pentru L. monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor şi în scopuri medicale speciale

Da

Listeria monocytogen es

SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

-

-

-

4.

a) Carcase de bovine, ovine, caprine, cabaline

Da

Număr total de germeni

SR EN ISO 4833/2003

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

-

-

-

Enterobacteriaceae

SR ISO 21528/2/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

b) Carcase de porcine

Da

Număr total de germeni

SR EN ISO 4833/2003

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

-

-

-

Enterobacteriaceae

SR ISO 21528/2/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

c) Carcase de păsări respectiv, pui broileri şi curcani

Da

Samonella/25 g de probă comună dinpielea gâtului (1)

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare Capitolul III, Secţiunea I, punctul 5 din prezentele Norme metodologice

Determinare a conţinutului în apă la carnea de pasăre

Determinarea raportului apă/proteină

Regulamentul Comisiei nr. 543/2008/CE de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului Consiliului nr. 1234/2007 în ceea ce priveşte standardele de comercializare a cărnii de pasăre, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 157 din 17 iunie 2008

Campylobacte r/25 g de probă comună din pielea gâtului (1)

SR EN ISO 10272-1/2006 SR ISO/ TS 10272-2/2007

Capitolul III, Secţiunea I, punctul 2 din prezentele Norme metodologice

5.

Carne proaspătă şi subproduse comestibile

Da

E coli O157 (numai pentru carnea proaspătă de bovine)

SR EN ISO 16654/2002

SR EN ISO 16654/2002 Capitolul III, Secţiunea I, punctul 8 din prezentele Norme metodologice

Prospeţime azot uşor hidrolizabil

determinare a pH-ului

reacţia Kreis

reacţia pentru H2S

SR 9065-7/07

SR ISO 2917/07

SR 9065-10/07

SR 9065-11/07

-

Yersinia enterocolitică (numai pentru carnea proaspătă de porcine)(1)

ISO 10273/2003

SR EN ISO 10273/2003 Capitolul III, Secţiunea I, punctul 14 din prezentele Norme metodologice

   

Determinare specie (numai pentru carnea proaspătă atunci când se impune)

metoda USDA FSIS

-

   

6.

Carne tocată şi carne preparată destinată să fie consumată crudă

Da

Număr total de germeni (numai pentru carnea tocată)

SR EN ISO 4833/2003

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime: azot uşor hidrolizabil

reacţia Kreis

conţinut grăsime

SR 9065-7/07

SR 9065-10/07

SR ISO 1443/2008

SR ISO 1444/2008

-

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Escherichia coli

SRISO 16649-1, 2/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

E coli O157 numai pt. carnea de bovine

SR EN ISO 16654/2002

SR EN ISO 16654/2002

   

Listeria monocytogen es

SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Yersinia enterocolitica (numai pentru carnea de porcine) (1)

ISO 10273/2003

ISO 10273/2003

   

Determinare specie atunci când este cazul

metoda USDA-FSIS

-

   

7.

Carne tocată şi carne preparată provenită de la păsări, destinată să fie consumată gătită

Da

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime:azot uşor hidrolizabilreacţia Kreis

SR 9065-7/07 SR 9065-10/07

-

Număr total de germeni (numai pentru carnea tocată) (2)

SR EN ISO4833/2003

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Escherichiacoli (2)

SRISO 16649-1, 2/2007 ISO/TS 16649-3/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Determinare specie atunci când este cazul

metoda USDA FSIS ELISA

-

   

8.

Carne tocată şi carne preparată provenită de la alte specii decât pasăre, destinată să fie consumată gătită

Da

Număr total de germeni (numai pentru carnea tocată) (2)

SR EN ISO 4833/2003

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime: azot uşor hidrolizabil

reacţia Kreis

SR 9065-7/07

SR 9065-10/07

-

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE

   

Escherichiacoli (2)

SRISO 16649-1, 2/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE

   

Determinare specie atunci când este cazul

metoda USDA-FSIS ELISA

-

   

9.

Carne separată mecanic

Da

Număr total de germeni (2)

SR EN ISO 4833/2003

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime:azot uşor hidrolizabil

SR 9065-7/07

-

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Escherichia coli (2)

SRISO 16649-1, 2/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Determinare specie - atunci când este cazul

metoda USDA-FSIS

-

   

10.

Produse din carne destinate a fi consumate crude

Da

Salmonella (cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricare sau datorită compoziţiei, elimină riscul de Salmonella)

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime: azot uşor hidrolizabil

reacţia Kreis

SR 9065-7/07

SR 9065-10/07

-

Listeria monocytogen es

SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Determinare specie atunci când este cazul

Metoda USDA-FSIS

-

   

11.

Produse din carne de pasăre destinate să fie preparate (gătite)

Da

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime: azot uşor hidrolizabil

reacţia Kreis

SR 9065-7/07

SR 9065-10/07

-

12.

Produse din carne tratate termic

Da

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime: azot uşor hidrolizabil

reacţia Kreis

SR 9065-7/07

SR 9065-10/07

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 210/2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 10 din 8 ianuarie 2007, cu completările ulterioare.

Determinare specie - atunci când este cazul

Metoda ELISA

În funcţie de specificaţiile kit-ului

  

13.

Gelatină şi colagen

Da

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

-

-

-

14.

Produse din pescuit proaspete (3)

Da, Conform Regulamentului Consiliului nr. 2406/1996/CE privind stabilirea standardelor comune de piaţă pentru anumite produse pescăreşti, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 334 din 23 decembrie 1996, cu amendamentele ulterioare

Examen parazitologic

Conform Regulamentului nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime: azot uşor hidrolizabil

histamina (7) (la speciile din familiile de Scombridae şi Clupeidae)

Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/ CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE de stabilire a valorilor limită de azot bazic volatil total (AB VT) pentru anumite categorii de produse pescăreşti şi a metodelor de analiză care trebuie utilizate, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 97 din 29 aprilie 1995

Regulamentul nr. Comisiei nr. 2074/2005/ CE cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE

Regulamentul Comisiei nr. 1441/2007/ CE

HPLC sau ELISA conform Regulamentului Comisiei nr. 1441/2007/CE de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2073/2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 322 din 7 decembrie 2007

15.

Produse din pescuit preparate (4)

Da, Conform Regulamentului Consiliului nr. 2406/1996/CE, cu amendamentele ulterioare

Examen parazitologic

Conform Regulamentului Comisiei nr. 2074/2005/ CE, cu amendamentele ulterioare

Regulamentul Comisiei nr. nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime: azot uşor hidrolizabil

histamina (7) (la speciile din familiile de Scombridae şi Clupeidae)

Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE

HPLC sau ELISA conform Regulamentului Comisiei nr. 1441/2007/CE

Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/ CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE;

Listeria monocytogen es (numai pt. produsele care se consuma ca atare)

SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

  

Regulamentul Comisiei nr. 1441/2007/CE

16.

Produse din pescuit transformate (5)

Da, Conform Regulamentului Consiliului nr. 2406/1996/CE, cu amendamentele ulterioare

Listeria monocytogen es

SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime: azot uşor hidrolizabil

histamina (7) (la speciile din familiile de Scombridae şi Clupeidae)

Regulament Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE

HPLC sau ELISA conform Regulamentului Comisiei nr. 1441/2007/CE

Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamente-le ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE

Regulamentul Comisiei nr. 1441/2007/CE

17.

Conserve din peşte (6)

Da

   

azot uşor hidrolizabil

histamina (7) (la speciile din familiile de Scombridae şi Clupeidae)

NaCl (conţinutul de NaCl % potenţiometric

Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE

HPLC sau ELISA conform Regulamentului Comisiei nr. 1441/2007/CE

SR ISO 1841-2/00

Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/ CE, cu amendamentele ulterioare

Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE

Regulamentul Comisiei nr. 1441/2007/CE

STAS 10844/1987

18.

Carne de peşte separată mecanic (8)

Da

Număr total de germeni

SR EN ISO 4833/2003

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime: azot uşor hidrolizabil

Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE

Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Escherichia coli

SR ISO 16649-1, 2/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

19.

a) Moluşte, crustacee întregi sau decochiliate/de cojite refrigerate sau congelate, fructe de mare refrigerate, congelate şi altele

Da

Escherichia coli

SRISO 16649-1, 2/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime: azot uşor hidrolizabil

Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia 95/149/CE

Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE

Listeria monocytogen es (numai pt. cele care se consuma ca atare)

SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Stafilococi coagulazo pozitivi

SR EN ISO 6888-1, 2/2002 AC/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

b) Pulpe de broască, melci fără cochilie congelaţi

Da

      

c) Moluşte bivalve vii, echinoderme, tunicate şi gasteropode vii

Da

Escherichia coli

ISO/TS 16649-3/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

20.

a) Crustacee şi moluşte decochiliate gătite

Da

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime: azot uşor hidrolizabil

Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE

Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE

b) Produse decorticate şi decochiliate ale crustaceelor şi moluştelor gătite

Da

Escherichia coli

ISO/TS 16649-3/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Stafilococi coagulazo pozitivi

SR EN ISO 6888-1, 2/2002 AC/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

21.

Conserve din carne

Da

   

Conţinut de nitriţi

Prospeţime: azot uşor hidrolizabil

NaCl: (conţinutul de NaCl % potenţiometric)

SREN 12014-3/2005SR 9065-7/07 SR ISO 1841-2/00

Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 din 3 octombrie 2002

Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 210/2006, cu completările ulterioare.

22.

a) Lapte crud provenit din unităţile de procesare a laptelui materie primă

Da

Număr total de germeni

SR EN ISO 4833/2003 (9)

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE

punct crioscopic

densitate

Prospeţime determinare a acidităţii

SR EN ISO 5764/2003

SR 2418/2008 Anexa A

SR 2418/2008 Anexa B

SR 2418/2008

Listeria monocytogen es

SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005

-

   

23.

a) Lapte crud destinat procesării provenit din exploataţiile de vaci producătoare de lapte

Da

Număr total de germeni

SR EN ISO 4833/2003 (9)

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE

   

Număr celule somatice

SR EN ISO 13366-1/2008 sau SR ISO 13366-3/ 2001 (9)

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE

   

b) Lapte pasteurizat şi alte produse lactate lichide pasteurizate

 

Enterobacteri aceae

SR ISO 21528/2/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Determinare a activităţii fosfatazei alcaline (13)

ISO 11816-1

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1664/2006 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 în ceea ce priveşte dispoziţiile de aplicare privind anumite produse de origine animală destinate consumului uman şi de abrogare a anumitor dispoziţii de aplicare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 320 din 18 noiembrie 2006

c) Alte produse lactate şi subproduse din lapte, tratat termic

Da

Stafilococi coagulazo pozitivi

SR EN ISO 6888-1, 2/2002 AC/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime

determinare a acidităţii

SR ISO 11869/2000 (pentru iaurt)

SR 3665/1999

Escherichia coli

SR ISO 16649-1, 2/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Enterotoxina stafilococică

Metoda europeană de screening a CRL pentru lapte (10)

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

24.

Alte produse lactate din lapte netratat termic

Da

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime

determinare a acidităţii:

Metodă IISPV

SR 1981/2008

Listeria monocytogen es

SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Stafilococi coagulazo pozitivi

SR EN ISO 6888-1, 2/2002 AC/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Escherichia coli

SR ISO 16649-1, 2/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Enterotoxina stafilococică

Metoda europeană de screening a CRL pentru lapte (10)

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

25.

Lapte praf şi zer praf

Da

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime

determinare a acidităţii:

SR ISO 6091/2008 (metodă de referinţă)

SR ISO 6092/2008 (metodă de rutină)

SR 5559/2008 (lapte praf)

Enterobacteri aceae

SR ISO 21528/2/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Stafilococi coagulazo-pozitivi

SR EN ISO 6888-1, 2/2002 AC/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Enterotoxina stafilococică

Metoda europeană de screening a CRL pentru lapte(10)

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

26.

Formula uscată pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru diferite scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni, formula uscată de continuare pentru copii cu vârsta de peste 6 luni

Da

Enterobacter sakazakii (numai pentru formula uscată pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru diferite scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni)

ISO/TS 22964/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

-

 

-

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Bacillus cereus prezumtiv (numai pentru formula uscată pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru diferite scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni)

SR EN ISO 7932/2005

SR EN ISO 21871/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Enterobacteriaceae (la sfârşitul procesului de prelucrare)

SR ISO 21528/2/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Dacă enterobacteriaceele sunt detectate în oricare unitate de probă, trebuie să fie testat pentru:

    

Enterobacter sakazakii

ISO/TS 22964/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

27.

Brânză, unt şi smântână obţinute din lapte crud sau lapte ce a fost supus unui tratament termic mai scăzut decât pasteurizarea

Da

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime

determinare a acidităţii:

SR 1740/2008 (pentru unt şi produse lactate grase)

SR 3664/2008 (brânză proaspătă)

STAS 278/1986 (unt)

STAS 7001/A1/1998 (smântână)

Stafilococi coagulazo pozitivi (numai pentru brânzeturi)

SR EN ISO 6888-1, 2/2002 AC/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Escherichia coli (numai pentru unt şi smântână)

SR ISO 16649-1, 2/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Enterotoxina stafilococică

Metoda europeană de screening a CRL pentru lapte (10)

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Listeria monocytogenes

SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

28.

Brânzeturi maturate şi nematurate produse din lapte sau din zer, ce a fost supus tratamentului termic

Da

Escherichia coli

SRISO 16649-1, 2/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Grăsime:

a) Metoda de rutină

b) Metoda de referinţă: Umiditate

ISO/FDIS 3433/1975

SR EN ISO 1735/05

ISO 5534/04

SR 1981/2008

Stafilococi coagulazo pozitivi

SR EN ISO 6888-1, 2/2002 AC/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Enterotoxina stafilococică

Metoda europeană de screening a CRL pentru lapte (10)

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

29.

Îngheţată şi deserturi pe bază de produse lactate, congelate

Da

Enterobacteriaceae

SR ISO 21528/2/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Prospeţime

determinare a acidităţii

Metodă IISPV

STAS 2444/1988

Salmonella (numai pentru îngheţata cu lapte ca ingredient, cu excepţia produselor care, în timpul procesului de fabricaţie sau datorită compoziţiei, elimină riscul de Salmonella)

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

30.

Produse din ouă, cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricaţie sau datorită compoziţiei, elimină riscul de Salmonella

Da

Salmonella (se exclud produsele care în timpul procesului de fabricare sau datorită compoziţiei produsului elimină riscul de Salmonella)

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

Concentraţi a de acid butiric 3 OH

Conţinutul de acid lactic în cazul materiei prime utilizate pentru fabricarea produselor din ouă

 

Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE

Enterobacteriaceae

SR ISO 21528/2/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

31.

Alimente gata preparate care conţin ouă crude, cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricare sau datorită compoziţiei produsului elimină riscul de Salmonella

Da

Salmonella (cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricaţie sau datorită compoziţiei, elimină riscul de Salmonella)

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

-

 

-

32.

Ouă consum

Da

Salmonella (conţinut şi coajă)

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

-

 

-

33.

Miere de albine

Da

   

- conţinutul de fructoză şi glucoză;

- conţinutul de fructoză şi glucoză (suma celor două, exprimată ca zahăr invertit);

- conţinutul de zaharoză;

- conţinutul de apă;

- conţinutul de materii insolubile;

- aciditate, indice diastazic, HMF, conductivitate electrică

STAS 784/3/89

Directiva Comisiei 2001/110/CE privind mierea, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 10 din 12 ianuarie 2002 STAS 784/1989

34.

Preparate şi semipreparate culinare prelucrate din materii prime de origine animală

Da

Salmonella

SR EN ISO 6579/2003 AC/2006

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

-

 

-

Listeria monocytogen es

SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Escherichia coli

SR ISO 16649-1, 2/2007

Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare

   

Notă:

a) parametrii microbiologici prevăzuţi pentru categoriile de produse de Capitolul III, Secţiunea 4 din prezentele Norme metodologice se vor efectua în funcţie de sortimentul produsului analizat, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare;

b) conform Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare, la tulpinile de Salmonella spp, Campylobacter jejuni şi Campylobacter coli, izolate din produse alimentare de origine animală provenite de la bovine, porcine şi păsări se monitorizează antibiorezistenţa. Se va testa rezistenţa antimicrobiană şi la alţi agenţi zoonotici, în măsura în care aceştia prezintă un risc pentru sănătatea publică.

Tulpinile de Salmonella spp., Listeria monocytogenis, E. coli verotoxigene, Stafilococ coagulazo-pozitiv şi Campylobacter trebuie trimise la IISPV pentru confirmare şi colecţie.

(1) programul se va desfăşura în cadrul IISPV şi LSVSA ale DSVSA nominalizate de IISPV;

(2) parametrii în cauză se analizează în cazul în care medicul veterinar oficial constată deficienţe ale condiţiilor de igienă a procesării;

(3) produse proaspete - toate produsele din pescuit (întregi sau porţionate), inclusiv produsele ambalate în vid sau în atmosfera modificată, care nu au fost supuse nici unui tratament care să asigure păstrarea şi conservarea, altul decât răcirea;

(4) produse preparate - toate produsele din pescuit care au fost supuse unor operaţiuni care au afectat integritatea anatomică a acestora, cum ar fi: desolzirea, decapitarea, eviscerarea, jupuirea, porţionarea, filetarea etc.;

(5) produse transformate - toate produsele din pescuit refrigerate sau congelate care au fost supuse unui proces fizic sau chimic cum ar fi: fierberea, prăjirea, afumarea, sărarea, blanşarea, deshidratarea sau marinarea, asociate sau/nu cu alte ingrediente alimentare, sau oricare altă combinaţie a acestor tratamente;

(6) conserve din peşte - toate produsele din pescuit introduse în recipiente ermetic închise care au fost supuse unui tratament termic înalt (sterilizare) în măsură să asigure distrugerea, inactivarea şi neproliferarea microorganismelor, indiferent de temperatura la care aceste produse pot fi depozitate;

(7) determinările de histamină se vor efectua la speciile menţionate la Capitolul III, Secţiunea 4 din prezentele Norme metodologice, pescuite de nave aparţinând/închiriate unor persoane fizice sau juridice române destinate comercializării în România;

(8) carne din peşte separată mecanic - carnea obţinută imediat după filetare prin separarea mecanică a produselor din pescuit, sau obţinută din produse din pescuit întregi eviscerate şi spălate în prealabil;

(9) se acceptă utilizarea metodelor de analiză alternative pentru laptele crud în conformitate cu prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1664/2006/CE, după cum urmează:

a) pentru stabilirea numărului total de germeni la 30°C, atunci când metodele sunt validate în raport cu metoda de referinţă definită mai sus, în conformitate cu protocolul stabilit de norma SR EN ISO 16140/2003 sau cu alte protocoale analoage recunoscute pe plan internaţional. Relaţia de conversie dintre metoda alternativă utilizată şi metoda de referinţă definită mai sus se stabileşte în conformitate cu standardul SR EN ISO 21187/2006;

b) pentru stabilirea numărului de celule somatice, atunci când metodele sunt validate în raport cu metoda de referinţă definită mai sus, în conformitate cu protocolul stabilit de standardul ISO 8196 şi atunci când metodele sunt aplicate în conformitate cu standardul ISO 13366-2 sau cu alte protocoale analoage recunoscute pe plan internaţional.

(10) dacă se detectează valori mai mari de 105 CFU/g Stafilococi coagulazo-pozitivi, se va testa pentru enterotoxina stafilococică;

(11) la produse din pescuit transformate se vor efectua determinări de drojdii şi mucegaiuri cu excepţia produselor care au în compoziţie drojdii şi mucegaiuri selecţionate;

(12) cu privire la referenţialul pentru interpretarea rezultatelor, precizăm că actele normative care reglementează domeniul, se pot reactualiza în conformitate cu legislaţia naţională, comunitară şi internaţională.

(13) Judeţele Suceava, Maramureş, Mureş, Alba, Timiş, Bucureşti, Constanţa, Cluj, Neamţ şi Ialomiţa vor efectua această determinare. Se vor preleva probe de lapte pasteurizat din unităţile de procesare a laptelui în vederea determinării activităţii fosfatezei alcaline.