Secţiunea 4 - EXPERTIZA SANITARĂ VETERINARĂ A ALIMENTELOR DE ORIGINE ANIMALĂ PRIN EXAMENE DE LABORATOR OBLIGATORII - Norme Metodologice din 2009 de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009
M.Of. 286 bis
În vigoareNr. Crt. | Produsul | Examen senzorial | Analize microbiologice | Analize fizico-chimice | ||||
Criteriu | Metoda | Referenţial interpretare rezultate(12) | Criteriu | Metoda | Referenţial interpretare rezultate(12) | |||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
1. | Alimente gata pentru consum destinate sugarilor sau alimente gata preparate destinate unor scopuri medicale speciale | Da | Listeria monocytogen es | SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | - | - | - |
2. | Alimente gata pentru consum ce constituie suport de creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor şi în scopuri medicale speciale | Da | Listeria monocytogen es | SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | - | - | - |
3. | Alimente gata pentru consum ce nu constituie suport de creştere pentru L. monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor şi în scopuri medicale speciale | Da | Listeria monocytogen es | SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | - | - | - |
4. | a) Carcase de bovine, ovine, caprine, cabaline | Da | Număr total de germeni | SR EN ISO 4833/2003 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | - | - | - |
Enterobacteriaceae | SR ISO 21528/2/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
b) Carcase de porcine | Da | Număr total de germeni | SR EN ISO 4833/2003 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | - | - | - | |
Enterobacteriaceae | SR ISO 21528/2/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
c) Carcase de păsări respectiv, pui broileri şi curcani | Da | Samonella/25 g de probă comună dinpielea gâtului (1) | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare Capitolul III, Secţiunea I, punctul 5 din prezentele Norme metodologice | Determinare a conţinutului în apă la carnea de pasăre | Determinarea raportului apă/proteină | Regulamentul Comisiei nr. 543/2008/CE de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului Consiliului nr. 1234/2007 în ceea ce priveşte standardele de comercializare a cărnii de pasăre, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 157 din 17 iunie 2008 | |
Campylobacte r/25 g de probă comună din pielea gâtului (1) | SR EN ISO 10272-1/2006 SR ISO/ TS 10272-2/2007 | Capitolul III, Secţiunea I, punctul 2 din prezentele Norme metodologice | ||||||
5. | Carne proaspătă şi subproduse comestibile | Da | E coli O157 (numai pentru carnea proaspătă de bovine) | SR EN ISO 16654/2002 | SR EN ISO 16654/2002 Capitolul III, Secţiunea I, punctul 8 din prezentele Norme metodologice | Prospeţime azot uşor hidrolizabil determinare a pH-ului reacţia Kreis reacţia pentru H2S | SR 9065-7/07 SR ISO 2917/07 SR 9065-10/07 SR 9065-11/07 | - |
Yersinia enterocolitică (numai pentru carnea proaspătă de porcine)(1) | ISO 10273/2003 | SR EN ISO 10273/2003 Capitolul III, Secţiunea I, punctul 14 din prezentele Norme metodologice | ||||||
Determinare specie (numai pentru carnea proaspătă atunci când se impune) | metoda USDA FSIS | - | ||||||
6. | Carne tocată şi carne preparată destinată să fie consumată crudă | Da | Număr total de germeni (numai pentru carnea tocată) | SR EN ISO 4833/2003 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime: azot uşor hidrolizabil reacţia Kreis conţinut grăsime | SR 9065-7/07 SR 9065-10/07 SR ISO 1443/2008 SR ISO 1444/2008 | - |
Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Escherichia coli | SRISO 16649-1, 2/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
E coli O157 numai pt. carnea de bovine | SR EN ISO 16654/2002 | SR EN ISO 16654/2002 | ||||||
Listeria monocytogen es | SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Yersinia enterocolitica (numai pentru carnea de porcine) (1) | ISO 10273/2003 | ISO 10273/2003 | ||||||
Determinare specie atunci când este cazul | metoda USDA-FSIS | - | ||||||
7. | Carne tocată şi carne preparată provenită de la păsări, destinată să fie consumată gătită | Da | Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime:azot uşor hidrolizabilreacţia Kreis | SR 9065-7/07 SR 9065-10/07 | - |
Număr total de germeni (numai pentru carnea tocată) (2) | SR EN ISO4833/2003 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Escherichiacoli (2) | SRISO 16649-1, 2/2007 ISO/TS 16649-3/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Determinare specie atunci când este cazul | metoda USDA FSIS ELISA | - | ||||||
8. | Carne tocată şi carne preparată provenită de la alte specii decât pasăre, destinată să fie consumată gătită | Da | Număr total de germeni (numai pentru carnea tocată) (2) | SR EN ISO 4833/2003 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime: azot uşor hidrolizabil reacţia Kreis | SR 9065-7/07 SR 9065-10/07 | - |
Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE | ||||||
Escherichiacoli (2) | SRISO 16649-1, 2/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE | ||||||
Determinare specie atunci când este cazul | metoda USDA-FSIS ELISA | - | ||||||
9. | Carne separată mecanic | Da | Număr total de germeni (2) | SR EN ISO 4833/2003 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime:azot uşor hidrolizabil | SR 9065-7/07 | - |
Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Escherichia coli (2) | SRISO 16649-1, 2/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Determinare specie - atunci când este cazul | metoda USDA-FSIS | - | ||||||
10. | Produse din carne destinate a fi consumate crude | Da | Salmonella (cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricare sau datorită compoziţiei, elimină riscul de Salmonella) | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime: azot uşor hidrolizabil reacţia Kreis | SR 9065-7/07 SR 9065-10/07 | - |
Listeria monocytogen es | SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Determinare specie atunci când este cazul | Metoda USDA-FSIS | - | ||||||
11. | Produse din carne de pasăre destinate să fie preparate (gătite) | Da | Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime: azot uşor hidrolizabil reacţia Kreis | SR 9065-7/07 SR 9065-10/07 | - |
12. | Produse din carne tratate termic | Da | Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime: azot uşor hidrolizabil reacţia Kreis | SR 9065-7/07 SR 9065-10/07 | Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 210/2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 10 din 8 ianuarie 2007, cu completările ulterioare. |
Determinare specie - atunci când este cazul | Metoda ELISA | În funcţie de specificaţiile kit-ului | ||||||
13. | Gelatină şi colagen | Da | Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | - | - | - |
14. | Produse din pescuit proaspete (3) | Da, Conform Regulamentului Consiliului nr. 2406/1996/CE privind stabilirea standardelor comune de piaţă pentru anumite produse pescăreşti, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 334 din 23 decembrie 1996, cu amendamentele ulterioare | Examen parazitologic | Conform Regulamentului nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime: azot uşor hidrolizabil histamina (7) (la speciile din familiile de Scombridae şi Clupeidae) | Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/ CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE de stabilire a valorilor limită de azot bazic volatil total (AB VT) pentru anumite categorii de produse pescăreşti şi a metodelor de analiză care trebuie utilizate, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 97 din 29 aprilie 1995 | Regulamentul nr. Comisiei nr. 2074/2005/ CE cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE Regulamentul Comisiei nr. 1441/2007/ CE |
HPLC sau ELISA conform Regulamentului Comisiei nr. 1441/2007/CE de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2073/2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 322 din 7 decembrie 2007 | ||||||||
15. | Produse din pescuit preparate (4) | Da, Conform Regulamentului Consiliului nr. 2406/1996/CE, cu amendamentele ulterioare | Examen parazitologic | Conform Regulamentului Comisiei nr. 2074/2005/ CE, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul Comisiei nr. nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime: azot uşor hidrolizabil histamina (7) (la speciile din familiile de Scombridae şi Clupeidae) | Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE HPLC sau ELISA conform Regulamentului Comisiei nr. 1441/2007/CE | Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/ CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE; |
Listeria monocytogen es (numai pt. produsele care se consuma ca atare) | SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Regulamentul Comisiei nr. 1441/2007/CE | |||||
16. | Produse din pescuit transformate (5) | Da, Conform Regulamentului Consiliului nr. 2406/1996/CE, cu amendamentele ulterioare | Listeria monocytogen es | SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime: azot uşor hidrolizabil histamina (7) (la speciile din familiile de Scombridae şi Clupeidae) | Regulament Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE HPLC sau ELISA conform Regulamentului Comisiei nr. 1441/2007/CE | Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamente-le ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE Regulamentul Comisiei nr. 1441/2007/CE |
17. | Conserve din peşte (6) | Da | azot uşor hidrolizabil histamina (7) (la speciile din familiile de Scombridae şi Clupeidae) NaCl (conţinutul de NaCl % potenţiometric | Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE HPLC sau ELISA conform Regulamentului Comisiei nr. 1441/2007/CE SR ISO 1841-2/00 | Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/ CE, cu amendamentele ulterioare Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE Regulamentul Comisiei nr. 1441/2007/CE STAS 10844/1987 | |||
18. | Carne de peşte separată mecanic (8) | Da | Număr total de germeni | SR EN ISO 4833/2003 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime: azot uşor hidrolizabil | Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE | Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE |
Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Escherichia coli | SR ISO 16649-1, 2/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
19. | a) Moluşte, crustacee întregi sau decochiliate/de cojite refrigerate sau congelate, fructe de mare refrigerate, congelate şi altele | Da | Escherichia coli | SRISO 16649-1, 2/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime: azot uşor hidrolizabil | Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia 95/149/CE | Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare; Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE |
Listeria monocytogen es (numai pt. cele care se consuma ca atare) | SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Stafilococi coagulazo pozitivi | SR EN ISO 6888-1, 2/2002 AC/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
b) Pulpe de broască, melci fără cochilie congelaţi | Da | |||||||
c) Moluşte bivalve vii, echinoderme, tunicate şi gasteropode vii | Da | Escherichia coli | ISO/TS 16649-3/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||
Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
20. | a) Crustacee şi moluşte decochiliate gătite | Da | Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime: azot uşor hidrolizabil | Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE | Regulamentul Comisiei nr. 2074/2005/CE, cu amendamentele ulterioare Anexa II la Decizia Comisiei 95/149/CE |
b) Produse decorticate şi decochiliate ale crustaceelor şi moluştelor gătite | Da | Escherichia coli | ISO/TS 16649-3/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||
Stafilococi coagulazo pozitivi | SR EN ISO 6888-1, 2/2002 AC/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
21. | Conserve din carne | Da | Conţinut de nitriţi Prospeţime: azot uşor hidrolizabil NaCl: (conţinutul de NaCl % potenţiometric) | SREN 12014-3/2005SR 9065-7/07 SR ISO 1841-2/00 | Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 din 3 octombrie 2002 Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 210/2006, cu completările ulterioare. | |||
22. | a) Lapte crud provenit din unităţile de procesare a laptelui materie primă | Da | Număr total de germeni | SR EN ISO 4833/2003 (9) | Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE | punct crioscopic densitate Prospeţime determinare a acidităţii | SR EN ISO 5764/2003 SR 2418/2008 Anexa A SR 2418/2008 Anexa B | SR 2418/2008 |
Listeria monocytogen es | SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005 | - | ||||||
23. | a) Lapte crud destinat procesării provenit din exploataţiile de vaci producătoare de lapte | Da | Număr total de germeni | SR EN ISO 4833/2003 (9) | Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE | |||
Număr celule somatice | SR EN ISO 13366-1/2008 sau SR ISO 13366-3/ 2001 (9) | Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE | ||||||
b) Lapte pasteurizat şi alte produse lactate lichide pasteurizate | Enterobacteri aceae | SR ISO 21528/2/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Determinare a activităţii fosfatazei alcaline (13) | ISO 11816-1 | Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1664/2006 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 în ceea ce priveşte dispoziţiile de aplicare privind anumite produse de origine animală destinate consumului uman şi de abrogare a anumitor dispoziţii de aplicare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 320 din 18 noiembrie 2006 | ||
c) Alte produse lactate şi subproduse din lapte, tratat termic | Da | Stafilococi coagulazo pozitivi | SR EN ISO 6888-1, 2/2002 AC/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime determinare a acidităţii | SR ISO 11869/2000 (pentru iaurt) | SR 3665/1999 | |
Escherichia coli | SR ISO 16649-1, 2/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Enterotoxina stafilococică | Metoda europeană de screening a CRL pentru lapte (10) | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
24. | Alte produse lactate din lapte netratat termic | Da | Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime determinare a acidităţii: | Metodă IISPV | SR 1981/2008 |
Listeria monocytogen es | SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Stafilococi coagulazo pozitivi | SR EN ISO 6888-1, 2/2002 AC/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Escherichia coli | SR ISO 16649-1, 2/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Enterotoxina stafilococică | Metoda europeană de screening a CRL pentru lapte (10) | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
25. | Lapte praf şi zer praf | Da | Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime determinare a acidităţii: | SR ISO 6091/2008 (metodă de referinţă) SR ISO 6092/2008 (metodă de rutină) | SR 5559/2008 (lapte praf) |
Enterobacteri aceae | SR ISO 21528/2/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Stafilococi coagulazo-pozitivi | SR EN ISO 6888-1, 2/2002 AC/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Enterotoxina stafilococică | Metoda europeană de screening a CRL pentru lapte(10) | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
26. | Formula uscată pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru diferite scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni, formula uscată de continuare pentru copii cu vârsta de peste 6 luni | Da | Enterobacter sakazakii (numai pentru formula uscată pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru diferite scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni) | ISO/TS 22964/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | - | - | |
Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Bacillus cereus prezumtiv (numai pentru formula uscată pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru diferite scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni) | SR EN ISO 7932/2005 SR EN ISO 21871/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Enterobacteriaceae (la sfârşitul procesului de prelucrare) | SR ISO 21528/2/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Dacă enterobacteriaceele sunt detectate în oricare unitate de probă, trebuie să fie testat pentru: | ||||||||
Enterobacter sakazakii | ISO/TS 22964/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
27. | Brânză, unt şi smântână obţinute din lapte crud sau lapte ce a fost supus unui tratament termic mai scăzut decât pasteurizarea | Da | Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime determinare a acidităţii: | SR 1740/2008 (pentru unt şi produse lactate grase) | SR 3664/2008 (brânză proaspătă) STAS 278/1986 (unt) STAS 7001/A1/1998 (smântână) |
Stafilococi coagulazo pozitivi (numai pentru brânzeturi) | SR EN ISO 6888-1, 2/2002 AC/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Escherichia coli (numai pentru unt şi smântână) | SR ISO 16649-1, 2/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Enterotoxina stafilococică | Metoda europeană de screening a CRL pentru lapte (10) | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Listeria monocytogenes | SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
28. | Brânzeturi maturate şi nematurate produse din lapte sau din zer, ce a fost supus tratamentului termic | Da | Escherichia coli | SRISO 16649-1, 2/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Grăsime: a) Metoda de rutină b) Metoda de referinţă: Umiditate | ISO/FDIS 3433/1975 SR EN ISO 1735/05 ISO 5534/04 | SR 1981/2008 |
Stafilococi coagulazo pozitivi | SR EN ISO 6888-1, 2/2002 AC/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Enterotoxina stafilococică | Metoda europeană de screening a CRL pentru lapte (10) | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
29. | Îngheţată şi deserturi pe bază de produse lactate, congelate | Da | Enterobacteriaceae | SR ISO 21528/2/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Prospeţime determinare a acidităţii | Metodă IISPV | STAS 2444/1988 |
Salmonella (numai pentru îngheţata cu lapte ca ingredient, cu excepţia produselor care, în timpul procesului de fabricaţie sau datorită compoziţiei, elimină riscul de Salmonella) | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
30. | Produse din ouă, cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricaţie sau datorită compoziţiei, elimină riscul de Salmonella | Da | Salmonella (se exclud produsele care în timpul procesului de fabricare sau datorită compoziţiei produsului elimină riscul de Salmonella) | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | Concentraţi a de acid butiric 3 OH Conţinutul de acid lactic în cazul materiei prime utilizate pentru fabricarea produselor din ouă | Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE | |
Enterobacteriaceae | SR ISO 21528/2/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
31. | Alimente gata preparate care conţin ouă crude, cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricare sau datorită compoziţiei produsului elimină riscul de Salmonella | Da | Salmonella (cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricaţie sau datorită compoziţiei, elimină riscul de Salmonella) | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | - | - | |
32. | Ouă consum | Da | Salmonella (conţinut şi coajă) | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | - | - | |
33. | Miere de albine | Da | - conţinutul de fructoză şi glucoză; - conţinutul de fructoză şi glucoză (suma celor două, exprimată ca zahăr invertit); - conţinutul de zaharoză; - conţinutul de apă; - conţinutul de materii insolubile; - aciditate, indice diastazic, HMF, conductivitate electrică | STAS 784/3/89 | Directiva Comisiei 2001/110/CE privind mierea, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 10 din 12 ianuarie 2002 STAS 784/1989 | |||
34. | Preparate şi semipreparate culinare prelucrate din materii prime de origine animală | Da | Salmonella | SR EN ISO 6579/2003 AC/2006 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | - | - | |
Listeria monocytogen es | SR EN ISO 11290-1, 2/2000 A1/2005 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Escherichia coli | SR ISO 16649-1, 2/2007 | Regulamentul Comisiei nr. 2073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare | ||||||
Notă: a) parametrii microbiologici prevăzuţi pentru categoriile de produse de Capitolul III, Secţiunea 4 din prezentele Norme metodologice se vor efectua în funcţie de sortimentul produsului analizat, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare; b) conform Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare, la tulpinile de Salmonella spp, Campylobacter jejuni şi Campylobacter coli, izolate din produse alimentare de origine animală provenite de la bovine, porcine şi păsări se monitorizează antibiorezistenţa. Se va testa rezistenţa antimicrobiană şi la alţi agenţi zoonotici, în măsura în care aceştia prezintă un risc pentru sănătatea publică. Tulpinile de Salmonella spp., Listeria monocytogenis, E. coli verotoxigene, Stafilococ coagulazo-pozitiv şi Campylobacter trebuie trimise la IISPV pentru confirmare şi colecţie. (1) programul se va desfăşura în cadrul IISPV şi LSVSA ale DSVSA nominalizate de IISPV; (2) parametrii în cauză se analizează în cazul în care medicul veterinar oficial constată deficienţe ale condiţiilor de igienă a procesării; (3) produse proaspete - toate produsele din pescuit (întregi sau porţionate), inclusiv produsele ambalate în vid sau în atmosfera modificată, care nu au fost supuse nici unui tratament care să asigure păstrarea şi conservarea, altul decât răcirea; (4) produse preparate - toate produsele din pescuit care au fost supuse unor operaţiuni care au afectat integritatea anatomică a acestora, cum ar fi: desolzirea, decapitarea, eviscerarea, jupuirea, porţionarea, filetarea etc.; (5) produse transformate - toate produsele din pescuit refrigerate sau congelate care au fost supuse unui proces fizic sau chimic cum ar fi: fierberea, prăjirea, afumarea, sărarea, blanşarea, deshidratarea sau marinarea, asociate sau/nu cu alte ingrediente alimentare, sau oricare altă combinaţie a acestor tratamente; (6) conserve din peşte - toate produsele din pescuit introduse în recipiente ermetic închise care au fost supuse unui tratament termic înalt (sterilizare) în măsură să asigure distrugerea, inactivarea şi neproliferarea microorganismelor, indiferent de temperatura la care aceste produse pot fi depozitate; (7) determinările de histamină se vor efectua la speciile menţionate la Capitolul III, Secţiunea 4 din prezentele Norme metodologice, pescuite de nave aparţinând/închiriate unor persoane fizice sau juridice române destinate comercializării în România; (8) carne din peşte separată mecanic - carnea obţinută imediat după filetare prin separarea mecanică a produselor din pescuit, sau obţinută din produse din pescuit întregi eviscerate şi spălate în prealabil; (9) se acceptă utilizarea metodelor de analiză alternative pentru laptele crud în conformitate cu prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1664/2006/CE, după cum urmează: a) pentru stabilirea numărului total de germeni la 30°C, atunci când metodele sunt validate în raport cu metoda de referinţă definită mai sus, în conformitate cu protocolul stabilit de norma SR EN ISO 16140/2003 sau cu alte protocoale analoage recunoscute pe plan internaţional. Relaţia de conversie dintre metoda alternativă utilizată şi metoda de referinţă definită mai sus se stabileşte în conformitate cu standardul SR EN ISO 21187/2006; b) pentru stabilirea numărului de celule somatice, atunci când metodele sunt validate în raport cu metoda de referinţă definită mai sus, în conformitate cu protocolul stabilit de standardul ISO 8196 şi atunci când metodele sunt aplicate în conformitate cu standardul ISO 13366-2 sau cu alte protocoale analoage recunoscute pe plan internaţional. (10) dacă se detectează valori mai mari de 105 CFU/g Stafilococi coagulazo-pozitivi, se va testa pentru enterotoxina stafilococică; (11) la produse din pescuit transformate se vor efectua determinări de drojdii şi mucegaiuri cu excepţia produselor care au în compoziţie drojdii şi mucegaiuri selecţionate; (12) cu privire la referenţialul pentru interpretarea rezultatelor, precizăm că actele normative care reglementează domeniul, se pot reactualiza în conformitate cu legislaţia naţională, comunitară şi internaţională. (13) Judeţele Suceava, Maramureş, Mureş, Alba, Timiş, Bucureşti, Constanţa, Cluj, Neamţ şi Ialomiţa vor efectua această determinare. Se vor preleva probe de lapte pasteurizat din unităţile de procesare a laptelui în vederea determinării activităţii fosfatezei alcaline. | ||||||||