Secţiunea 12 - DETERMINAREA NIVELURILOR DE CONTAMINARE RADIOACTIVĂ A PRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALĂ ŞI A FURAJELOR - Norme Metodologice din 2009 de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009

M.Of. 286 bis

În vigoare
Versiune de la: 30 Aprilie 2009
SECŢIUNEA 12:DETERMINAREA NIVELURILOR DE CONTAMINARE RADIOACTIVĂ A PRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALĂ ŞI A FURAJELOR
- radioactivitate cumulată de 137Cs şi 134Cs -

Nr. crt.

Produsele care se controlează

Natura probei

Frecvenţa recoltării probelor şi examinării

Referenţial Interpretare rezultate

1.

Materii prime şi produse de origine animală.

1. Ţesuturi comestibile, lapte materie primă, miere, produse finite de origine animală, ingrediente;

2. Spectrometrie gama de joasă rezoluţie cu detector de NaI - STAS 12327/1985;

3. Spectrometrie gamă de înaltă rezoluţie cu detector de Ge hiperpur - SR ISO 10703:2007.

O dată pe trimestru la unităţile producătoare din industria alimentară.

Ordinul ministrului sănătăţii publice, al preşedintelui ANSVSA şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 1805/286/314/2006 privind aprobarea Instrucţiunilor referitoare la crearea cadrului legal pentru aplicarea regulamentelor Consiliului şi Comisiei Europene referitoare la stabilirea nivelurilor maxime admise de contaminare radioactivă a produselor alimentare şi furajere după un accident nuclear sau în caz de urgentă radiologică, la condiţiile speciale de export al produselor alimentare şi furajere ca urmare a unui accident nuclear sau ca urmare a altor situaţii de urgenţă radiologică, precum şi la condiţiile care guvernează importurile produselor agricole originare din alte ţări, ca urmare a accidentului de la centrala nuclearo-electrică de la Cernobîl, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 41 din 19 ianuarie 2007

2.

Furaje

1. Nutreţuri fibroase, suculente, grosiere, făinuri proteice, premixuri, materii prime şi nutreţuri combinate;

2. Spectrometrie gama de joasă rezoluţie cu detector de NaI - STAS 12327/1985;

3. Spectrometrie gama de înaltă rezoluţie cu detector de Ge hiperpur - SR ISO 10703:2007

O dată pe semestru în exploataţii şi fabrici de nutreţuri combinate

Ordinul ministrului sănătăţii publice, al preşedintelui ANSVSA şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 1805/286/314/2006

3

Apă

1. Apă din unităţile de industrie alimentară

2. Apă utilizată în exploataţii le de creştere a animalelor

3. Spectrometrie gama de joasă rezoluţie cu detector de NaI - STAS 12327/1985;

4. Spectrometrie gama de înaltă rezoluţie cu detector de Ge hiperpur - SR ISO 10703:2007

O dată pe an din unităţi de industrie alimentară. 0 dată pe an din exploataţiile de creştere a animalelor

Ordinul ministrului sănătăţii publice, al preşedintelui ANSVSA şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 1805/286/314/2006