Secţiunea 7 - Configurare şi echipare pentru bucătării - Normativ din 2013 privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012 - Revizuire NP 051/2000

M.Of. 121 bis

În vigoare
Versiune de la: 4 Aprilie 2013
SECŢIUNEA 7:Configurare şi echipare pentru bucătării
(1)La proiectarea bucătăriilor trebuie luate în consideraţie prevederile legate de:
- spaţiul de manevră;
- înălţimile accesibile;
- caracteristica antiderapantă a pardoselii.
(2)Configurarea optimă a mobilierului şi echipamentelor pentru bucătărie este în formă de L sau de U.
(3)Se va asigura un spaţiu liber de manevră pentru fotoliul rulant de minim de 1.50 x 1.50 m. - a se vedea Fig. V.47.a. şi b.
(4)Se admite un spaţiu liber de manevră cu lăţimea de 1.35 m atunci când există următoarea configurare:
a)front în consolă şi un perete liber opus;
b)front în consolă şi front de lucru normal opus.
(5)Se admite un spaţiu liber de manevră cu lăţimea de 1.10 - 1.20 m în varianta fronturilor de pe ambele laturi opuse, în consolă.
(6)Planurile de lucru vor fi toate la acelaşi nivel, la o înălţime cuprinsă între 80 - 85 cm.
(7)Corpurile dulapurilor vor fi amplasate la o înălţime cuprinsă între 40 cm -1.40 m.
(8)Corpurile suspendate vor avea o adâncime de maxim 40 cm.
(9)Corpurile inferioare vor avea o adâncime de 60 cm.
(10)Frigiderul va avea rafturile poziţionate la o înălţime cuprinsă între 40 cm - 1.40 m.
(11)Toate piesele de mobilier vor avea bare de sprijin amplasate la înălţimea de 80 cm faţă de nivelul finit al pardoselii.
(12)Spaţiul necesar la masă al unui loc pentru fotoliul rulant trebuie să fie 80 cm x 1.35 cm.
(13)Echipamentele folosite în bucătărie (frigider, cuptor, plită, maşină de spălat vase, cuptor cu microunde etc.) trebuie să fie utilizabile atât din poziţia stând în picioare cât şi din stând pe scaun, sau pentru utilizatorii fotoliului rulant.
(14)Toate aparatele electrocasnice trebuie să fie prevăzute cu indicatoare optice de semnalizare.
(15)Se recomandă utilizarea plitelor cu gaz sau electrice cu deconectare automată.
(16)Bateria chiuvetei trebuie să fie uşor de manevrat cu o singură mână. Se vor utiliza baterii tip monocomandă - cu acţionare unică pentru a realiza amestecul între apa caldă şi apa rece, cu mâner de acţionare tip pârghie. Este recomandată montarea unui termostat pentru a limita temperatura apei la 40°C.
(17)Se va asigura iluminat general şi iluminat local, amplasarea corpurilor de iluminat local fiind la o înălţime de 1.50 m faţă de nivelul finit al pardoselii.
(18)Întrerupătoarele şi prizele vor fi amplasate vizibil la o înălţime de 1,20 m.
 
 
Fig. V.47.a. - Schemă de utilizare a spaţiului unei bucătării de către o persoană utilizatoare de fotoliu rulant
Fig. V.47.b. - Exemplu de configurare a unei bucătării