Art. 2. - Norma sanitara veterinara din 2003 privind circulaţia furajelor combinate
M.Of. 583
În vigoare Versiune de la: 15 Septembrie 2003 până la: 7 Februarie 2007
Art. 2
Următorii termeni se definesc astfel:
a)furaje - produse de origine vegetală sau animală în starea lor naturală, proaspete ori conservate, şi produse provenite din prelucrarea industrială a acestora, precum şi substanţe organice sau anorganice, utilizate ca atare ori în amestecuri ce conţin sau nu aditivi, destinate hrănirii orale a animalelor;
b)furaje combinate - amestecuri de materii prime furajere cu sau fără aditivi, destinate hrănirii orale a animalelor, sub formă de furaj complet ori complementar;
c)raţie zilnică - media cantităţii totale de furaje, calculată la un conţinut de umiditate de 12%, necesară pentru consumul zilnic al unui animal dintr-o anumită specie, categorie de vârstă şi producţie, pentru a satisface toate necesităţile acestuia;
d)furaje complete - amestecuri de furaje care, prin compoziţia lor, sunt suficiente pentru o raţie zilnică;
e)furaje complementare - amestecuri de furaje care au un conţinut ridicat în anumite substanţe şi care datorită compoziţiei acestora sunt suficiente pentru o raţie zilnică, numai dacă sunt utilizate în combinaţie cu alte furaje;
f)furaje minerale - furaje complementare compuse în mare parte din minerale, având un conţinut de minimum 40% cenuşă brută;
g)furaje cu melasă - furaje complementare preparate din melasă cu un conţinut de minimum 14% zahăr total, exprimat ca zaharoză;
h)animale - animale care aparţin speciilor obişnuit crescute, hrănite sau destinate consumului uman;
i)animale de companie - animale ce aparţin speciilor hrănite şi crescute în mod obişnuit de om, dar nedestinate consumului uman, cu excepţia animalelor ce aparţin speciilor crescute pentru blană;
j)furaje înlocuitoare de lapte - furaje combinate administrate sub formă uscată sau după diluare, într-o cantitate de lichid, pentru hrănirea animalelor tinere, ca un supliment lactat, un substituent pentru laptele postcolostral ori pentru furajarea viţeilor destinaţi tăierii;
k)materii prime furajere - diferite produse de origine vegetală sau animală, în starea lor naturală, proaspete ori conservate, produse derivate din prelucrarea industrială a acestora şi substanţe organice sau anorganice ce conţin ori nu aditivi, care sunt destinate utilizării în hrănirea orală a animalelor, fie direct, ca atare, fie după prelucrare, în prepararea furajelor combinate ori suport pentru premixuri;
l)timp minim de conservare a unui furaj combinat - data până la care, în condiţii de depozitare corespunzătoare, acel furaj îşi menţine proprietăţile specifice;
m)punere în circulaţie sau circulaţie - deţinerea de furaje combinate în scopul vânzării, incluzând oferirea pentru vânzare sau orice altă formă de transfer, liber ori nu, către o parte terţă, precum şi vânzarea sau alte forme de transfer al acestora.