Art. 8. - Produsele lactate acide - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora
M.Of. 59 bis
Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 8
(1)Produsele lactate acide
Lapte
bătut
Iaurt
Lapte
acidofil
Kefir
Smântână
- aciditate
0T
min.
-
75
75
90
20
max.
120
145
120
120
90
- reacţia peroxidazei
-
-
-
-
negativă
(2)Produsele lactate acide trebuie să aibă aspect omogen, culoare alb-gălbuie; iaurtul nu trebuie să prezinte bule de gaz; frişca pentru consum trebuie să provină din smântână pasteurizată şi să aibă o aciditate de maximum 220 T.
(3)Se pot da în consum produsele lactate cu adaosuri avizate de Ministerul Sănătăţii. În acest caz, produsele vor avea caracteristicile organoleptice corespunzătoare adaosurilor.
(4)Sunt inapte pentru consumul uman produsele lactate acide la care s-au adăugat conservanţi, substanţe neutralizante ale acidităţii sau alte substanţe străine de natura laptelui, neavizate de Ministerul Sănătăţii.