Capitolul i - Dispoziţii generale - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora
M.Of. 59 bis
Ieşit din vigoare Versiune de la: 22 Martie 1996
CAPITOLUL I:Dispoziţii generale
Art. 1
Obiectivul prezentelor norme de igienă este garantarea sănătăţii populaţiei prin consum de alimente sigure din punct de vedere sanitar, sub raportul salubrităţii, prospeţimii şi al valorii nutritive.
Art. 2
(1)Orice produs alimentar fabricat pentru consum uman sau dat în consum uman trebuie să aibă avizul sanitar al Ministerului Sănătăţii.
(2)Este interzisă comercializarea sau utilizarea pentru consum uman a alimentelor care prezintă una dintre situaţiile de mai jos:
a)au semne organoleptice de alterare (modificări de aspect, consistenţă, culoare, gust sau miros);
b)au semne de infestare cu paraziţi (ouă, larve şi forme adulte, vii sau moarte), precum şi resturi sau semne ale activităţii lor, cu excepţia unor produse pentru care sunt prevăzute limite în prezentele norme;
c)au semne ale contactului cu rozătoare;
d)au miros şi gust străine de natura produsului;
e)au gust şi miros sau pete de mucegai, cu excepţia mucegaiurilor selecţionate admise;
f)conţin substanţe chimice (aditivi, contaminanţi), neavizate de Ministerul Sănătăţii sau peste limitele admise;
g)sunt contaminate cu agenţi bacterieni patogeni sau prezintă un grad de contaminare cu bacterii condiţionat patogene, peste limitele admise;
h)conţin corpi străini, cu excepţia cazurilor în care norma prevede o limită maximă admisibilă de corpi străini;
i)sunt fabricate după tehnologii neavizate;
j)sunt fabricate din materii prime care nu au primit aviz sanitar;
k)nu îndeplinesc condiţiile cerute de norme sau de standarde;
l)sunt falsificate.
(3)Se consideră falsificare adaosul oricărei substanţe naturale sau sintetice în produse, în scopul mascării unor defecte ale produselor alimentare, precum şi în scopul modificării sau conferirii de proprietăţi pe care produsele nu le justifică prin compoziţia lor naturală sau prin normele de fabricaţie.
(4)Schimbarea compoziţiei, fără a schimba specificaţiile de pe etichetă, se consideră falsificare.