Art. 56. - Băuturile răcoritoare trebuie să corespundă următoarelor caracteristici: - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora
M.Of. 59 bis
Ieşit din vigoare Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 56
(1)Băuturile răcoritoare sunt produse obţinute din sucuri sau sucuri concentrate de fructe şi/sau de legume, siropuri de fructe şi/sau plante aromatice, concentrate din plante aromatice, substanţe aromatizante (naturale sau de sinteză), împreună cu apa potabilă sau apa minerală de masă, îndulcitori (zahăr, glucoză, zaharină, aspartam etc.), acizi alimentari, vitamine, coloranţi alimentari (naturali sau de sinteză), cu sau fără adaos de dioxid de carbon.
(2)Băuturile răcoritoare trebuie să corespundă următoarelor caracteristici:
- aspect: lichid omogen, limpede sau opalescent, fără sediment sau impurităţi în suspensie, cu culoarea specifică materiilor prime folosite; ambalaje curate;
- consistenţă: fluidă;
- miros: plăcut, aromat, caracteristic fructelor, legumelor, fără miros străin (de fermentat, de mucegai etc.);
- gust: plăcut, dulce sau dulce-acrişor, uşor acidulat, în cazul celor cu dioxid de carbon, caracteristic fructelor, legumelor, plantelor sau substanţelor aromatizante folosite, fără gust străin;
- aciditate totală exprimată în acid citric, g/l min. 1.
(3)Băuturile răcoritoare declarate ca îmbogăţite cu vitamina C trebuie să aibă un conţinut de minimum 150 mg vitamină C/l.
(4)Când este cazul, ambalajele de desfacere trebuie să fie marcate cu următoarele specificaţii:
- colorat şi/sau aromatizat sintetic;
- conservat chimic;
- îndulcit cu ...................
(5)Băuturile răcoritoare hipocalorice trebuie să aibă substanţă uscată maximum 3 grade refractometrice (cele fără adaos de suc de fructe) şi maximum 5 grade refractometrice cele cu adaos de suc de fructe).