Art. 44. - Pâine şi produse de panificaţie: - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora

M.Of. 59 bis

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 44
(1)Pâine şi produse de panificaţie:
 

Aciditate ml NaOH 1 n

 

la 100 g

- pâine albă

max. 3,5

- pâine semialbă

max. 4,5

- pâine neagră

max. 6,5

(2)Pentru alte caracteristici fizico-chimice (umiditate, porozitate etc.), pâinea, produsele de panificaţie şi biscuiţii trebuie să corespundă standardelor produsului.
Cenuşa insolubilă în HCl 10% nu va depăşi 0,2%.
(3)Pâinea şi produsele de panificaţie care se găsesc în următoarele situaţii sunt inapte consumului uman:
- sunt fabricate din făinuri necernute;
- sunt necoapte, mucegăite, acrite, fermentate, amare, atinse de boli parazitare şi boala întinderii sau care, la masticaţie, prezintă scrâşnituri datorită impurităţilor minerale;
- sunt insuficient crescute, nepufoase, cu miezul sfărâmicios sau umed, cu prezenţă de cocoloaşe de făină, deformate, cu suprafaţa arsă.
(4)În pâine şi în produsele de panificaţie pot fi utilizate făina de cartofi, alte făinuri, amelioratori, cu avizul Ministerului Sănătăţii.