Art. 39. - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora

M.Of. 59 bis

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 39
(1)Condimentele vegetale sunt părţi din plante ca: frunze, rădăcini, coji, flori, fructe, bulbi, muguri, recunoscute ca netoxice, cu gust şi arome caracteristice plăcute, cum sunt: boia de ardei, foi de dafin, cuişoare, scorţişoară, enibahar, chimion, cimbru, piper, nucşoară, muştar, vanilie etc., care se folosesc în mod curent la aromatizarea sau condimentarea alimentelor.
(2)Condimentele trebuie să se prezinte numai în stare pură, neamestecate cu substanţe străine sau cu părţi de plante necaracteristice şi fără însuşirile condimentului respectiv.
(3)Condimentele vegetale trebuie să corespundă următorilor indici de calitate: aspect propriu al părţii de plantă ca atare sau în stare de pulbere, care serveşte de condiment; culoarea, gustul, aroma, specifice produsului; să nu conţină corpuri străine de natura produsului peste 2%.
(4)Se consideră falsificate condimentele la care s-au adăugat: amidon, făinuri, tărâţe, rumeguş din lemn, turte oleaginoase, părţi din alte plante, oxizi de plumb, coloranţi şi aromatizanţi.
(5)Conţinutul de cenuşă insolubilă în HCl 10% nu trebuie să depăşească 1%.