Art. 38. - Produsele alimentare de origine vegetală , cum sunt: boabele de cafea, boabele de cacao, ceaiul (inclusiv cel din plante medicinale), arahidele, alunele, măslinele, citricele, bananele, curmalele, stafidele, smochinele, ananasul, kiwi, avocado, cocos, mango, rodiile trebuie să corespundă următoarelor cerinţe: - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora

M.Of. 59 bis

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 38
(1)Produsele alimentare de origine vegetală, cum sunt: boabele de cafea, boabele de cacao, ceaiul (inclusiv cel din plante medicinale), arahidele, alunele, măslinele, citricele, bananele, curmalele, stafidele, smochinele, ananasul, kiwi, avocado, cocos, mango, rodiile trebuie să corespundă următoarelor cerinţe:
- să prezinte caracteristici organoleptice de aspect, consistenţă, gust, miros, culoare, specifice produsului respectiv;
- boabele de cafea şi de cacao pot avea un grad de infestare de maximum 0,5%;
- măslinele pot avea un grad de infestare cu parazitul "Dacus Oleae" de maximum 10%;
- nu se admite prezenţa mucegaiurilor la boabele de cafea, cacao, arahide, alune, nuci;
- la cafea, cacao, arahide, alune, nuci, reacţia Kreis trebuie să fie negativă;
- nu se admit semne datorate rozătoarelor;
- se admite pentru cafeaua boabe verde umiditate maximă de 10%, iar pentru cafeaua boabe prăjită umiditate maximă de 4,5%;
- se admite pentru ceaiurile din plante medicinale cenuşă insolubilă în HCl 10%, maximum 2%.
(2)Cafeaua solubilă nu trebuie să prezinte aglomerări; umiditatea maximă admisă este de 2%, iar cenuşa insolubilă în HCl 10%, maximum 0,1%.
(3)Pudra de cacao trebuie să aibă umiditate maximă de 7,5% şi celuloză brută raportată la substanţa uscată maximum 10%.