Art. 24. - Ouăle pentru consum trebuie să corespundă următoarelor caracteristici organoleptice şi fizico-chimice: - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora
M.Of. 59 bis
Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 24
(1)Ouăle pentru consum trebuie să corespundă următoarelor caracteristici organoleptice şi fizico-chimice:
- coajă întreagă, curată, fără fisuri;
- înălţimea camerei de aer să nu depăşească 5 mm pentru ouăle foarte proaspete, 10 mm pentru ouăle proaspete şi 1/5 din înălţimea oului pentru cele conservate;
- să nu plutească într-o soluţie de clorură de sodiu 6%;
- la ovoscopie să apară cu albuşul transparent, alb roz, cu o umbră bine conturată, aşezată la mijloc şi puţin mobilă;
- la spargerea oului, albuşul trebuie să fie de consistenţă densă, transparent, iar gălbenuşul semiglobulos, uşor aplatizat şi bine delimitat de albuş;
- aciditate gălbenuş (ml NaOH n/1 la 100 g)
25-30
- alcalinitate albuş (ml HCl n/1 la 100 g)
5-14
(2)Maioneza trebuie să corespundă următoarelor caracteristici fizico-chimice: