Art. 20. - Peştele sărat sau afumat trebuie să prezinte azotul uşor hidrolizabil (mg NH 3 /100 g) maximum 65,0. - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora
M.Of. 59 bis
Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 20
(1)Peştele sărat sau afumat trebuie să prezinte azotul uşor hidrolizabil (mg NH3/100 g) maximum 65,0.
Pentru valori mai mari de 65 mg NH3 la 100 g produs se va face coroborarea cu caracteristicile organoleptice.
(2)Este inapt pentru consum uman:
- peştele sărat sau afumat care prezintă solzi uşor detaşabili (cu excepţia heringilor şi a scrumbiilor), branhiile cu miros străin şi cu mucus abundent, consistenţă scăzută, musculatură ce se desprinde uşor de pe oase, ţesutul paravertebral cu urme de sânge, miros sau gust acru, rânced, de mucegai, putrid sau cu orice alt gust sau miros străin;
- peştele sărat atins de "fuxina" sau infestat cu larve de Piophyla casei sau alţi paraziţi.