Art. 19. - Peştele refrigerat sau congelat (examinat după decongelare) nu trebuie să depăşească următoarele valori de azot uşor hidrolizabil (mg NH 3 /100 g): - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora

M.Of. 59 bis

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 19
(1)Peştele refrigerat sau congelat (examinat după decongelare) nu trebuie să depăşească următoarele valori de azot uşor hidrolizabil (mg NH3/100 g):
 

Peşte proaspăt

- şalău, ştiucă, somn

25

- crap, plătică, babuşcă etc.

30

- cod, stavrid

35

- macrou

35

(2)Peştele congelat trebuie comercializat numai în stare congelată; este interzisă recongelarea peştelui după decongelare.
(3)Peştele proaspăt, refrigerat sau congelat, care prezintă următoarele semne, nu se admite pentru consum uman:
- solzii parţial decoloraţi şi care se desprind uşor (cu excepţia heringilor şi scrumbiilor): corpul acoperit cu mucus rău mirositor, ochii retractaţi în orbite, cu corneea opacă, branhiile de culoare cenuşie sau brună, cu mucus abundent, miros uşor putrid;
- ţesut muscular flasc, cu miros neplăcut, amprenta digitală revine încet şi parţial, musculatura se desprinde uşor de pe oase, peretele abdominal moale sau rupt, cavitatea generală cu lichid sanguinolent, viscerele înmuiate şi cu miros neplăcut;
- bulionul, după fierbere şi sedimentare, tulbure, cu miros neplăcut.