Art. 11. - Carnea zvântată, carnea refrigerată, carnea congelată (examinată după decongelare) trebuie să corespundă următoarelor caracteristici fizico-chimice: - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora

M.Of. 59 bis

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 11
(1)Carnea zvântată, carnea refrigerată, carnea congelată (examinată după decongelare) trebuie să corespundă următoarelor caracteristici fizico-chimice:
- Azot uşor hidrolizabil (mg NH3/100g max.):

carne de porcine, bovine, ovine şi caprine

carne de pasăre

zvântată

refrigerată

congelată

refrigerată

congelată

20

35

35

25

35

- pH:

carne de

porcine şi bovine

carne de

ovine şi caprine

carne de pasăre

zvântată

refrigerată şi congelată

5,6-6,2

5-6

5,6-

6,2

5,8-6

- Reacţia pentru identificarea amoniacului (metoda cu reactiv Nessler):

carne de porcine, bovine, ovine şi caprine

zvântată

refrigerată

congelată

negativă

negativă

se admite

slab pozitivă

- Reacţia pentru hidrogen sulfurat (carne de porcine, bovine, ovine, caprine şi de pasăre): negativă.
- Reacţia Kreis (carne de porcine, bovine, ovine, caprine şi de pasăre): negativă.
(2)Nu se admite pentru consum uman carnea care prezintă suprafaţa lipicioasă, pete de mucegai şi semne de infestare, consistenţă scăzută încât la apăsare urmele digitale sunt remanente, cu lichid sinovial tulbure, grăsimea cu aspect mat şi colorată în roz, miros neplăcut, putred, măduva oaselor de culoare cenuşie murdară; bulionul, după fierbere şi sedimentare, tulbure cu flocoane şi cu miros rânced sau fetid.