Art. 10. - Untul trebuie să aibă aspect de masă onctuoasă, omogenă, de culoare alb-gălbuie în toată masa, gust şi miros specifice şi să corespundă următoarelor caracteristici fizico-chimice: - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora

M.Of. 59 bis

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 10
(1)Untul trebuie să aibă aspect de masă onctuoasă, omogenă, de culoare alb-gălbuie în toată masa, gust şi miros specifice şi să corespundă următoarelor caracteristici fizico-chimice:
 

Unt

Unt topit

- aciditate (grade, ml NaOH 1 n la 100 g)

max. 2,8

3,5

- reacţia peroxidazei

negativă

-

- reacţia Kreis-Ryke

negativă

negativă

(2)Untul cu aspect neomogen şi culoare neuniformă, cu gust şi miros străine, precum şi untul care conţine impurităţi sau aditivi, este inapt pentru consumul uman. Untul trebuie să provină numai din smântână pasteurizată.
(3)Nu se admite comercializarea sub denumirea de unt a untului amestecat cu alte grăsimi vegetale sau animale.