Capitolul iii - Dispoziţii comune - Metodologie din 2006 de atestare a competenţei tehnice a persoanelor juridice care întocmesc documentaţii şi/sau execută lucrări de cercetare geologică, lucrări de exploatare a petrolului şi a resurselor minerale şi de expertizare, precum şi a persoanelor fizice care întocmesc documentaţii şi/sau execută lucrări de cercetare geologică şi de expertizare
M.Of. 551
Ieşit din vigoare Versiune de la: 13 Mai 2021
CAPITOLUL III:
SECŢIUNEA 1:Dispoziţii comune
Art. 15
(1)În vederea obţinerii atestării competenţei pentru întocmirea documentaţiilor geologico-tehnice economice şi/sau executării lucrărilor de cercetare geologică, lucrărilor de exploatare a petrolului şi a resurselor minerale şi de expertizare, persoana juridică sau fizică va înainta la secretariatul comisiei de atestare din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale cererea-tip de atestare, ale cărei modele sunt prezentate în anexele nr. 2 şi 3, însoţite de documentele prevăzute la art. 30 si 33.
(2)Pentru verificarea îndeplinirii de către solicitant, persoană fizică, cetăţean al altui stat membru al Uniunii Europene, sau persoană juridică stabilită cu sediul principal în alt stat membru al Uniunii Europene, a condiţiilor cerute de prezentul ordin, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale acceptă ca probă documentele eliberate în scop similar de către autorităţile competente ale statelor membre.
(3)În cazul în care este necesară verificarea legalităţii documentelor depuse în vederea atestării, Direcţia generala inspecţie şi supraveghere teritorială activităţi miniere şi operaţiuni petroliere şi Direcţia generală gestionare, evaluare şi concesionare resurse/rezerve petrol din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale contactează autorităţile competente din statele membre ale Uniunii Europene sau Spaţiul Economic European, prin intermediul SIPI.
Art. 16
(1)Dosarul de atestare se depune la direcţia generală din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale care răspunde de activitatea de atestare.
(2)În termen de 15 zile de la depunerea documentelor prevăzute la art. 30 şi 33, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale confirmă solicitantului primirea acestora şi îl informează, după caz, cu privire la lipsa oricărui document, solicitând completarea dosarului.
(3)Documentele prevăzute la art. 30 şi 33 pot fi transmise şi prin intermediul Punctului de contact unic. Prezentele prevederi se aplică în termen de 60 de zile de la operaţionalizarea Punctului de contact unic.
Art. 17
(1)Comisia de atestare, ca urmare a verificării prevăzute la art. 16 alin. (3), decide, în termen de 30 de zile de la data depunerii dosarului complet, după caz:
a)respingerea dosarului;
b)invitarea solicitantului, pentru interviu, în cadrul unei şedinţe de atestare.
(2)Deciziile comisiei de atestare se consemnează în procese-verbale, care sunt semnate de membrii acesteia şi se comunică solicitantului în termen de 5 zile de la adoptare.
Art. 18
(1)Deciziile comisiei luate în urma şedinţei de atestare, respectiv acordarea atestatului sau respingerea solicitantului, se consemnează în procese-verbale, care sunt semnate de membrii comisiei şi de solicitant.
(2)Refuzul semnării de către solicitant se consemnează în procesul-verbal.
(3)Decizia se comunică solicitantului în cadrul şedinţei de atestare şi produce efecte de la data comunicării.
(4)Decizia poate fi atacată în faţa instanţelor judecătoreşti române.
(5)Sub sancţiunea nulităţii, decizia trebuie să cuprindă termenul de atac şi instanţa judecătorească competentă.
Art. 19
Dacă solicitantul nu se prezintă la data stabilită pentru interviu, se stabileşte o nouă dată. În cazul în care solicitantul nu se prezintă la al doilea termen, comisia de atestare decide respingerea cererii de atestare.
Art. 20
Examinarea candidatului, persoană juridică sau persoană fizică, constă în testarea scrisă privind prevederile legale specifice domeniului, precum şi într-un interviu de specialitate, având la bază raportul de activitate şi recomandările prezentate, lucrările publicate şi legislaţia specifică domeniului pentru care solicită atestarea; sunt scutiţi de la testarea scrisă privind prevederile legale specifice domeniului candidaţii care la data examinării au calitatea de angajat în structurile de specialitate ale autorităţii competente.
Art. 21
(1)Persoanele fizice sau conducătorii persoanelor juridice, care solicită atestarea, vor fi invitaţi pentru interviu şi testare în şedinţa de atestare, prin grija secretariatului comisiei de atestare.
(2)[textul din Art. 21, alin. (2) din capitolul III, sectiunea 1 a fost abrogat la 01-feb-2010 de Art. I, punctul 10. din Ordinul 15/2010]
(3)[textul din Art. 21, alin. (3) din capitolul III, sectiunea 1 a fost abrogat la 01-feb-2010 de Art. I, punctul 10. din Ordinul 15/2010]
Art. 22
Certificatul de atestare va fi înmânat persoanei fizice sau conducătorului persoanei juridice spre a-l folosi drept recunoaştere a capacităţii tehnice de a executa lucrările specificate.
Art. 23
Perioadele de lucru stabilite potrivit graficului de şedinţe aprobat de preşedintele comisiei de atestare, precum şi programarea persoanelor pentru interviu vor fi comunicate celor interesaţi de către secretariatul comisiei de atestare, cu cel puţin 5 zile înainte de data ţinerii şedinţei de atestare.
Art. 24
(1)Concluziile analizelor efectuate şi hotărârile adoptate de comisia de atestare se consemnează în procese-verbale semnate de toţi membrii prezenţi.
(2)În procesele-verbale se înscriu datele de bază privind persoana fizică sau juridică, precum şi hotărârea comisiei de atestare cu privire la eliberarea certificatului de atestare sau, după caz, de respingere a cererii de atestare.
Art. 26
(1)Certificatele de atestare se întocmesc conform modelelor anexate (modelul 1 "Certificat de atestare pentru persoane juridice" şi modelul 2 "Certificat de atestare pentru persoane fizice").
(2)Certificatele de atestare vor fi numerotate în ordine curentă şi se vor păstra în condiţii de siguranţă la secretariatul comisiei de atestare, având caracter confidenţial.
(3)Certificatul de atestare confirmă calitatea persoanei fizice sau juridice de a executa lucrările pentru care a fost atestată.
SECŢIUNEA 2:Atestarea persoanelor fizice
Art. 27
Activităţile pentru care se pot solicita şi emite certificate de atestare în domeniul întocmirii de documentaţii, al cercetării geologice şi de expertizare sunt:
a)efectuarea lucrărilor de teren şi aferente:
- studiilor geologice (mineralogice, stratigrafice, geochimice, hidrogeologice etc);
- altor studii specifice;
b)elaborarea/expertizarea documentaţiilor geologice, tehnice şi tehnico-economice pentru activităţi miniere şi operaţiuni petroliere:
- proiecte, rapoarte şi programe de explorare-dezvoltare-exploatare;
- evaluarea resurselor/rezervelor pentru substanţe minerale şi petrol;
- studii de prefezabilitate şi fezabilitate în domeniul resurselor minerale;
- plan de refacere a mediului şi proiect tehnic;
- documentaţii pentru instituirea perimetrelor de protecţie hidrogeologică şi sanitară;
- documentaţii pentru instituirea perimetrelor de prospecţiune, explorare, exploatare şi dezvoltare;
- plan de gestionare a deşeurilor din industria extractivă;
- alte documentaţii de specialitate;
c)expertizarea, conducerea/coordonarea activităţilor legate de cercetarea geologică a resurselor minerale:
1.activităţi miniere privind supervizarea lucrărilor cu grad ridicat de risc în domeniul minier:
- execuţia puţurilor de mină de mare capacitate;
- monitorizarea iazurilor de decantare şi a haldelor de steril;
- monitorizarea activităţii de utilizare a substanţelor nocive utilizate în minerit;
supervizarea activităţilor:
- verificarea cantităţilor de resurse minerale exploatate;
- verificarea documentaţiilor geologice, tehnice şi economice din minerit;
- verificarea metodelor de exploatare aplicate;
- verificarea perimetrelor de exploatare;
- verificarea calculării redevenţei miniere;
2.operaţiuni petroliere privind supervizarea lucrărilor cu grad ridicat de risc în domeniul petrolier:
- tubarea şi cimentarea sondei;
- testele de presiune ale coloanelor;
- fisurările hidraulice;
- perforarea coloanelor;
- probele de producţie;
- verificarea producţiei sondelor;
- dopurile de ciment pentru abandonare;
- adiţionarea stratelor, retragerile la strate superioare;
- expertizarea stării tehnice a sistemelor de transport pe conducte;
- verificarea cantităţilor vehiculate prin OIL Terminal;
- verificarea cantităţilor de petrol de transportat;
- verificarea cantităţilor de materiale injectate în formaţiunile productive, comparativ cu prevederile proiectului aprobat;
- iniţierea proceselor de creştere a factorului final de recuperare a petrolului din zăcământ.
Art. 28
Atestarea persoanelor fizice care desfăşoară activităţi în domeniul cercetării geologice, întocmirea documentaţiilor şi expertizelor geologice şi tehnice se solicită şi se acordă cu respectarea specializării şi a criteriilor cuprinse în prezenta metodologie.
Art. 29
Criteriile ce trebuie îndeplinite pentru atestarea persoanei fizice ca specialist sau ca expert în domeniile şi în specialităţile prevăzute în prezenta metodologie sunt cuprinse în anexa nr. 7.
Art. 30
În vederea atestării, persoanele fizice interesate vor depune la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale un dosar de atestare conţinând următoarele documente:
- curriculum vitae;
- adresa cu domiciliul actual, numărul de telefon, fax, e-mail etc.;
- cerere-tip, conform anexei nr. 3;
[textul din Art. 30 din capitolul III, sectiunea 2 a fost abrogat la 01-feb-2010 de Art. I, punctul 13. din Ordinul 15/2010]
- copie de pe diploma de studii, titluri ştiinţifice etc.;
- copii de pe certificatele de apartenenţă la organizaţii tehnice, ştiinţifice ori profesionale;
- copii de pe certificatele sau documentele care demonstrează frecventarea şi/sau absolvirea de către solicitant a unor cursuri de instruire, cursuri postuniversitare şi de specialitate, nivelul tehnic şi durata acestora în domeniul pentru care se solicită atestarea;
- memoriu de activitate, cu specificarea clară a activităţilor de cercetare, studii, proiectare şi/sau producţie, desfăşurate de solicitant în domeniul geologic, minier şi/sau petrolier;
- rezultat pozitiv la testul de cunoaştere a legislaţiei şi reglementărilor din domeniul petrolier şi minier;
- listă cuprinzând lucrările efectuate în domeniul cercetărilor geologice miniere şi/sau petroliere, specificându-se calitatea şi responsabilitatea deţinute; se vor prezenta şi lucrările ştiinţifice redactate, susţinute şi/sau publicate în cadrul unor manifestări interne şi/sau internaţionale de specialitate;
[textul din Art. 30 din capitolul III, sectiunea 2 a fost abrogat la 01-feb-2010 de Art. I, punctul 13. din Ordinul 15/2010]
- recomandări din partea instituţiilor, organizaţiilor tehnice, ştiinţifice ori profesionale pentru care au efectuat astfel de activităţi.
SECŢIUNEA 3:Atestarea persoanelor juridice
Art. 31
Activităţile miniere şi operaţiunile petroliere pentru care se pot solicita şi emite atestări în domeniile întocmirii de documentaţii, executării lucrărilor de cercetare geologică, lucrărilor de exploatare a petrolului şi a resurselor minerale şi de expertizare, lucrărilor de închidere a minelor/carierelor sunt:
a)efectuarea lucrărilor de teren şi de laborator aferente:
- studiilor geologice (mineralogice, stratigrafice, geochimice, hidrogeologice etc);
- altor studii specifice;
b)elaborarea/expertizarea documentaţiilor geologice, tehnice şi tehnico-economice pentru activităţi miniere şi operaţiuni petroliere, închideri de mine/cariere:
- proiecte, programe şi rapoarte de explorare-dezvoltare-exploatare;
- evaluarea resurselor/rezervelor pentru substanţe minerale şi petrol;
- studii de prefezabilitate şi fezabilitate a exploatării zăcămintelor;
- plan iniţial de încetare a activităţii;
- plan de încetare a activităţii;
- proiect tehnic de închidere a minei/carierei;
- plan de refacere a mediului şi proiect tehnic;
- plan de gestionare a deşeurilor din industria extractivă;
- documentaţii pentru instituirea perimetrelor de protecţie hidrogeologică şi sanitară;
- documentaţii pentru instituirea perimetrelor de prospecţiune, explorare, dezvoltare şi exploatare;
- alte documentaţii de specialitate;
c)execuţia, conducerea/coordonarea şi expertizarea lucrărilor legate de exploatarea resurselor minerale, închideri de mine/cariere.
Art. 32
Atestarea persoanelor juridice care desfăşoară activităţi în domeniul întocmirii de documentaţii, executării lucrărilor de cercetare geologică, lucrărilor de exploatare a petrolului şi a resurselor minerale şi de expertizare se solicită şi se acordă cu respectarea specializării şi a criteriilor cuprinse în prezenta metodologie.
Art. 33
În vederea atestării, persoanele juridice interesate vor depune la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale un dosar care va cuprinde următoarele documente:
a)cerere-tip de atestare, conform anexei nr. 2, cu specificarea clară a activităţilor miniere şi/sau a operaţiunilor petroliere pentru care se solicită atestarea. Activităţile pentru care persoana juridică solicită atestarea trebuie să fie conforme cu cele prevăzute în codul CAEN;
b)documente ce atestă calitatea de persoană juridică a solicitantului (în copie):
actul juridic de înfiinţare a societăţii comerciale
[textul din Art. 33, litera B. din capitolul III, sectiunea 3 a fost abrogat la 01-feb-2010 de Art. I, punctul 15. din Ordinul 15/2010]
[textul din Art. 33, litera B. din capitolul III, sectiunea 3 a fost abrogat la 01-feb-2010 de Art. I, punctul 15. din Ordinul 15/2010]
- certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului;
[textul din Art. 33, litera B. din capitolul III, sectiunea 3 a fost abrogat la 01-feb-2010 de Art. I, punctul 15. din Ordinul 15/2010]
- dovada înscrierii la oficiul registrului comerţului a activităţilor miniere şi/sau a operaţiunilor petroliere pentru care se solicită atestarea, conform codului CAEN;
[textul din Art. 33, litera B. din capitolul III, sectiunea 3 a fost abrogat la 01-feb-2010 de Art. I, punctul 15. din Ordinul 15/2010]
c)memoriu privind activităţile miniere şi/sau operaţiunile petroliere reprezentative, desfăşurate în ultimii 3 ani (anexa nr. 4):
- în domeniul cercetării geologice;
- în domeniul explorării-exploatării-dezvoltării resurselor minerale şi/sau petroliere;
- alte domenii conexe de activitate;
d)documente care să ateste pregătirea, calificarea tehnică şi experienţa profesională ale personalului/ specialiştilor angajaţi ai societăţii comerciale (curriculum vitaei cu specificarea activităţilor miniere şi/sau a operaţiunilor petroliere desfăşurate), precum şi copii ale certificatelor sau ale altor documente care demonstrează frecventarea de către specialişti a cursurilor de instruire de specialitate în domeniul resurselor minerale, menţionate în anexele nr. 5 şi 9;
e)declaraţii care să ateste dotarea tehnică deţinută în proprietate sau închiriată: instalaţii, aparatură, echipamente şi utilaje specifice executării activităţilor miniere şi/sau operaţiunilor petroliere pentru care se solicită atestarea (anexa nr. 8);
f)documente care să ateste capacitatea financiară a solicitantului (scrisoare de bonitate cu principalii indicatori: lichiditate patrimonială, solvabilitate, rentabilitate);
g)nota de constatare a Compartimentului de inspecţie teritorială pentru resurse minerale privind capacitatea tehnică a solicitantului;
h)apartenenţa în bloc sau individuală a personalului angajat la organismele ştiinţifice de specialitate/organizaţii tehnice profesionale (anexa hr. 6);
i)atestarea persoanei juridice implică şi atestarea individuală a specialiştilor angajaţi de persoana juridică.