Capitolul iii - Dispoziţii comune - Metodologie din 2001 de atestare a competenţei tehnice a persoanelor juridice care întocmesc documentaţii şi/sau execută lucrări de cercetare geologică, lucrări de exploatare a petrolului şi a resurselor minerale şi de expertizare, precum şi a persoanelor fizice care întocmesc documentaţii şi/sau execută lucrări de cercetare geologică şi de expertizare

M.Of. 315

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 10 Iunie 2004
CAPITOLUL III:
SECŢIUNEA 1:Dispoziţii comune
Art. 15
Persoana juridică sau fizică care doreşte să obţină atestarea competenţei pentru întocmirea documentaţiilor geologo-tehnice şi/sau execută lucrări de cercetare geologică, lucrări de exploatare a petrolului şi a resurselor minerale şi de expertizare va înainta la secretariatul comisiei de atestare din cadrul ANRM cererea-tip de atestare (anexele nr. 2 şi 3) însoţită de documentele prin care să dovedească că îndeplineşte condiţiile prevăzute în dosarul de atestare [art. 33 lit. b)-i)].
Art. 16
Dosarul de atestare se depune la secretariatul comisiei de atestare din cadrul ANRM, care va atribui solicitantului un număr de înregistrare.
Secretariatul comisiei de atestare şi serviciul contencios verifică existenţa şi conformitatea cu originalul a tuturor copiilor de pe actele şi documentele cuprinse în dosare, în conformitate cu art. 30 şi 33.

Art. 17
Comisia de atestare analizează dosarele prezentate şi decide:
a)atestarea persoanelor fizice sau juridice;
b)solicitarea de completări;
c)respingerea dosarului;
d)invitarea solicitantului pentru interviu.
Art. 18
Deciziile comisiei de atestare se consemnează în registrul special de şedinţe şi se transmit persoanelor interesate în termen de 15 zile lucrătoare de la data dezbaterii în şedinţă.
Art. 19
Dacă solicitantul nu se prezintă la data stabilită pentru interviu, se stabileşte o nouă dată. În cazul în care solicitantul nu se prezintă la al doilea termen, comisia de atestare decide respingerea cererii de atestare.
Art. 20
Examinarea candidatului, persoană juridică sau persoană fizică, constă într-un interviu de specialitate, având la bază una sau mai multe lucrări reprezentative din activitatea acestuia şi din legislaţia specifică domeniului pentru care solicită atestarea.
Art. 21
Persoanele fizice sau conducătorii persoanelor juridice, care solicită atestarea, vor fi invitaţi pentru interviu în şedinţa de atestare, prin grija secretariatului comisiei de atestare.
Dacă solicitantul nu a întrunit condiţiile de atestare, comisia de atestare îl va înştiinţa în acest sens.
Dacă solicitantul a întrunit condiţiile de atestare, comisia de atestare va acorda certificatul de atestare semnat de preşedintele ANRM.
Art. 22
Certificatul de atestare va fi înmânat persoanei fizice sau conducătorului persoanei juridice spre a-l folosi drept recunoaştere a capacităţii profesionale şi tehnice de a executa lucrările specificate.
Art. 23
Perioadele de lucru stabilite potrivit graficului de şedinţe aprobat de preşedintele comisiei de atestare, precum şi programarea persoanelor pentru interviu vor fi comunicate celor interesaţi de către secretariatul comisiei de atestare cu cel puţin 10 zile înainte de data ţinerii şedinţei de atestare.
Art. 24
Concluziile analizelor efectuate şi hotărârile adoptate de comisia de atestare se consemnează în procese-verbale semnate de toţi membrii prezenţi.
În registrul cuprinzând procesele-verbale se înscriu datele de bază privind persoana fizică sau juridică, precum şi hotărârea comisiei de atestare cu privire la eliberarea certificatului de atestare sau, după caz, de respingere a cererii de atestare.
Art. 25
Membrii comisiei de atestare poartă întreaga răspundere pentru hotărârile luate.
Art. 26
Certificatele de atestare se întocmesc conform modelelor anexate.
Certificatele de atestare vor fi numerotate în ordine curentă, menţionându-se într-un registru special de evidenţă, care se va păstra în condiţii de siguranţă la secretariatul comisiei de atestare, având caracter confidenţial.
Certificatul de atestare confirmă calitatea persoanei fizice sau juridice de a executa lucrările pentru care a fost atestată.
SECŢIUNEA 2:Atestarea persoanelor fizice
SUBSECŢIUNEA 1:Activităţi pentru care se acordă atestatul
Art. 27
Activităţile pentru care se pot solicita şi emite certificate de atestare în domeniul întocmirii de documentaţii, al cercetării geologice şi de expertizare sunt:
a)efectuarea lucrărilor de teren şi aferente:
- studiilor geologice (mineralogice, stratigrafice, geochimice, hidrogeologice etc.);
- altor studii specifice;
b)elaborarea/expertizarea documentaţiilor geologice, geologico-tehnice şi tehnico-economice pentru activităţi miniere şi operaţiuni petroliere: - proiecte, rapoarte şi programe de explorare-dezvoltare-exploatare;
- evaluarea resurselor/rezervelor pentru substanţe minerale şi petrol;
- studii de prefezabilitate şi fezabilitate;
- documentaţii pentru instituirea perimetrelor de protecţie hidrogeologică şi sanitară;
- documentaţii pentru instituirea perimetrelor de prospecţiune, explorare, exploatare şi dezvoltare;
- alte documentaţii de specialitate;
c)expertizarea, conducerea/coordonarea activităţilor legate de cercetarea geologică.

Art. 28
Atestarea persoanelor fizice care desfăşoară activităţi în domeniul cercetării geologice, întocmirea documentaţiilor şi expertizelor geologo-tehnice se solicită şi se acordă cu respectarea specializării şi a criteriilor cuprinse în prezenta metodologie.
Art. 29
Criteriile ce trebuie îndeplinite pentru atestarea ca specialist sau ca expert în domeniile şi specialităţile prevăzute în prezenta metodologie sunt cuprinse în anexa nr. 7.
SUBSECŢIUNEA 2:Conţinutul dosarului de atestare
Art. 30
În vederea atestării persoanele fizice interesate vor depune la ANRM un dosar de atestare conţinând următoarele documente:
- curriculum vitae;
- cerere-tip, conform anexei nr. 3;
- carnetul de muncă în original şi în copie;
- copie legalizată de pe diploma de studii, titluri ştiinţifice etc.;
- copii de pe certificatele de apartenenţă la organizaţii tehnice, ştiinţifice ori profesionale;
- copii de pe certificate sau alte documente care demonstrează frecventarea de către solicitant a unor cursuri postuniversitare şi de specialitate în domeniul pentru care se solicită atestarea, nivelul tehnic şi durata acestora;
- memoriu de activitate, cu specificarea clară a activităţilor de cercetare, studii, proiectare şi/sau producţie, desfăşurate de solicitant în domeniul geologico-minier şi/sau petrolier;
- listă cuprinzând lucrările efectuate în domeniul cercetărilor geologice, specificându-se calitatea şi responsabilitatea deţinută;
se vor prezenta şi lucrările ştiinţifice redactate, susţinute şi/sau publicate în cadrul unor manifestări interne şi/sau internaţionale de specialitate;
- recomandări din partea instituţiilor, organizaţiilor tehnice, ştiinţifice ori profesionale pentru care au efectuat astfel de activităţi.

SECŢIUNEA 3:Atestarea persoanelor juridice
SUBSECŢIUNEA 1:Activităţi pentru care se acordă atestatul
Art. 31
Activităţile pentru care se pot solicita şi emite atestări în domeniul întocmirii de documentaţii, executării lucrărilor de cercetare geologică, lucrărilor de exploatare a petrolului şi a resurselor minerale şi de expertizare sunt:
a)efectuarea lucrărilor de teren şi de laborator aferente:
- studiilor geologice (mineralogice, stratigrafice, geochimice, hidrogeologice etc.);
- altor studii specifice;
b)elaborarea/expertizarea documentaţiilor geologice, geologico-tehnice şi tehnico-economice pentru activităţi miniere şi operaţiuni petroliere:
- proiecte, programe şi rapoarte de explorare-dezvoltare-exploatare;
- evaluarea resurselor/rezervelor pentru substanţe minerale şi petrol;
- studii de prefezabilitate şi fezabilitate;
- documentaţii pentru instituirea perimetrelor de protecţie hidrogeologică şi sanitară;
- documentaţii pentru instituirea perimetrelor de prospecţiune, explorare, dezvoltare şi exploatare;
- alte documentaţii de specialitate;
c)execuţia, conducerea/coordonarea şi expertizarea lucrărilor legate de exploatarea resurselor minerale prin:
- activităţi miniere;
- operaţiuni petroliere.

Art. 32
Atestarea persoanelor juridice care desfăşoară activităţi în domeniul întocmirii de documentaţii, executării lucrărilor de cercetare geologică, lucrărilor de exploatare a petrolului şi a resurselor minerale şi de expertizare se solicită şi se acordă cu respectarea specializării şi a criteriilor cuprinse în prezenta metodologie.
SUBSECŢIUNEA 2:Conţinutul dosarului de atestare
Art. 33
În vederea atestării persoanele juridice interesate vor depune la ANRM un dosar care va cuprinde următoarele documente:
a)cerere-tip de atestare, conform anexei nr. 2, cu specificarea clară a activităţilor miniere şi/sau a operaţiunilor petroliere pentru care se solicită atestarea. Activităţile pentru care persoana juridică solicită atestarea trebuie să fie conforme cu cele prevăzute în codul de clasificări CAEN;
b)documente ce atestă calitatea de persoană juridică a solicitantului (în copie):
- statutul societăţii comerciale;
- denumirea, sedii;
- capitalul social;
- certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului;
- certificatul fiscal;
- dovada înscrierii la oficiul registrului comerţului a activităţilor miniere şi/sau a operaţiunilor petroliere pentru care se solicită atestarea, conform clasificării CAEN;
- alte documente relevante;
c)memoriu privind activităţile miniere şi/sau operaţiunile petroliere reprezentative, desfăşurate anterior (anexa nr. 4):
- în domeniul cercetării geologice;
- în domeniul explorării-exploatării-dezvoltării resurselor minerale şi/sau petroliere;
- alte domenii conexe de activitate;
d)documente care să ateste pregătirea, calificarea tehnică şi experienţa profesională ale personalului/specialiştilor (curriculum vitae, cu specificarea activităţilor miniere şi/sau a operaţiunilor petroliere desfăşurate) (anexa nr. 5);
e)declaraţii care să ateste dotarea tehnică deţinută în proprietate sau închiriată: instalaţii, aparatură, echipamente şi utilaje specifice executării activităţilor miniere şi/sau operaţiunilor petroliere pentru care se solicită atestarea (anexa nr. 9);
f)documente care să ateste capacitatea financiară a solicitantului (scrisoare de bonitate cu principalii indicatori: lichiditate patrimonială, solvabilitate, rentabilitate);
g)nota de constatare a inspectoratului teritorial (zonal) pentru resurse minerale privind capacitatea tehnică a solicitantului;
h)apartenenţa în bloc sau individuală a personalului angajat la organisme/organizaţii tehnice ori profesionale de specialitate (anexa nr. 6);
i)după caz, documente de certificare care să ateste îndeplinirea unor standarde de calitate în urmărirea şi execuţia lucrărilor.